Tuorepuuro vai kypsytetty puuro?

Tuorepuuro vai kypsytetty puuro? Kummasta sinä pidät enemmän?

Puuroja voi syödä monella tapaa. Itse syön kypsytettynä tai tuorepuurona riippuen millä mielellä olen tai mitä sattuu kaapista löytymään. Puuroista saa halutessa vähän kevyempiä tai kunnon kaloripommeja riippuen mitä siihen laittaa. Aiemmassa blogijutussani lisää erilaisista ”kypsytetyistä” puuroista ja niiden energiamääristä. Käy kurkkaan lisää:

Itse syön monenlaisia puuroja, mutta usein teen Camridgen puuroa, koska se on helppo tehdä ja siinä on kaikki ravinteet samassa pussissa. Siitä on helppoa tehdä myös ”tuorepuuroa”. Muutama vuosi sitten en tykännyt punaherukoista ollenkaan. Kerran keksin sitten kokeilla, miten ne saisi menemään alas turhia irvistelemättä ja sekoitin herukat pelkkään puurojauheeseen ja veteen. Puurojauhe on hieman makea, niin herukkaan ei tarvi lisätä sokeria tällä tavalla. Senpä jälkeen olenkin syönyt useasti punaherukka tuorepuuroa. Siihen sopivat myös puolukat ja muut marjat.

Cambridge punaherukka tuorepuuro

1 kpl Cambridge Original puuro pussi ( n. 200 kcal / pussi )

100 g Punaherukoita jäisinä ( 57 kcal / 100 g )

Vettä n. 1 dl ( Eipä taida olla kaloreita…)

Sekoita jäiset punaherukat, puurojauhe ja vesi sauvasekoittimella tai blenderillä hienoksi. Jos marjat ovat kokonaan sulanneet, laita vähän vähemman vettä. Puurosta saa tulla paksua.

Anna muutama minuutti seisoa ja nauti kylmänä. Tämä on todella helppo ja nopea tuorepuuro.

Puuron tilalta voi käyttää myös Cambridge Aamupala smoothie jauhetta, jossa on mukana myös kauraa, banaania ja mansikkaa.

Omena -kanelipuuro jauheeseen voi lisätä omenaa ja muita hedelmiä ja tehdä siitä tuorepuuron kylmänä. Myös kuivatut tai tuoreet luumut sopivat siihen hyvin.

 Jos mietit, miksi kuvassa on 2 erilaista puuropussia, niin selitys on, että Cambridge Ohjelmalla on menossa Brändi uudistus ja kaikkien tuotteiden ulkonäkö muuttuu ja Cambridge Ohjelman nimi muuttu One to one -Dietiksi. Ohjelmat ja ateriat eivät muutu sisällöltään vaikka ulkonäkö muuttu. Käytämme edelleen myös vanhaa nimeä, kuten olen käyttänyt tässä joulukalenterissa.

Äidin tuorepuuro

Yllä kuvassa äidin tuorepuuron ohje. Äitini tekee puuron joka päivä samalla tavalla, mutta vaihtelee vain marjoja. Marjoja kannattakin syödä joka päivä. Kts lisää marjoista vaikkapa Pakkasmarjojen tai Arktisten marjojen sivuilta.

Valmiista puurosta ei ole tällä kertaa kuvaa. Laskin ohjeen energiapitoisuuden:

 Mansikka 200 g (45 kcal / 100 g) 90 kcal

Kaurahiutale ja kauralese 30 g (370 kcal / 100 g) -> 111 kcal

Kaurakuitunen 5 g (123 kcal / 100 g) -> 6,15 kcal

Hunajaa 1tl / 7g (330 kcal / 100 g) -> 23 kcal

Koko puuro 230 kcal

Kuvassa Äidin puuron viljajutut. Kuitusessa ei ole paljon energiaa mutta niissä on runsaasti kuitua. Tässä ohjeessa niiden käytettävä määrä on vain pieni. Hunajan kanssa kannattaa olla muös tarkka, sillä siitä tulee melkein yhtä paljon sokeria, kuin tavallisestakin sokerista.

Cambridge Ohjelman 2-5 tasoesitteessä on myös tuorepuuro-ohje.

Cambridge punaherukkatuorepuuroa voi syödä jo Cambridge tasolta 1+ alkaen ja jos laitat hedelmiä mukaan sopii se paremmin 3 tasolle. Äitini tuorepuuroa voi syödä tasolta 3 alkaen, kunhan katsoo, minkä kokoisen annoksen tekee. Hunajan määrää kannattaa myös miettiä, jos laihuttaa…

Tuorepuuro-ohjeissa on usein siemeniä ja pähkinöitä, jotka lisäävät niiden energiamääriä. Pähkinät ja siemenet sisältävät paljon rasvaa, minkä takia energiamäärät ovat suuria. Kannattaa huomioida tämä koko päivän pehmeän rasvan määrissä. Lisää pähkinöiden ja siemenien energiamääriä viimevuoden kalenterin luukussa 2.

Lisää tuorepuuroja löytyy esim. Pirkan sivuilta

Joulun riisipuurosta voit lukea viime vuoden joulukalenterista luukusta 6: