JOULUKALENTERI

LUUKKU 14.

Vihannekset ja hedelmät joulun keventäjät

Miten sinä kevennät joulupöytää?

Kuuluvatko vihannekset hedelmät joulu pöytääsi?

Meidän joulu pöytään kuuluvat vihannekset ja hedelmät aina. Ne tuovat hienosti väriä pöytään ja vaihtelua tavallisiin jouluruokiin. Vihannesten energiamäärät ovat todella pieniä verrattuna muihin perinteisiin joulun ruokiin. Koska hedelmät sisältävät enemmän sokeria, kuin vihannekset, niin niiden energiapitoisuus on korkeampi kuin vihanneksilla. Mutta hedelmätkin ovat huomattavasti keveämpiä kuin esim. juustot. Kts. Luukku 8.

Pilkon vihannekset ja hedelmät, enkä sekoita niitä ollenlkaan keskenään, vaan laitan omiksi kasoiksi, niin jokainen syöjä voi valita niistä mieleisensä omalle lautaselleen. En sekoita niihin koskaan mitään majoneeseja tai kastikkeita, vaan syöjät voi lisätä itse, mikäli haluaa. Jos kastikkeet sekoittaa valmiiksi, niin se lisää heti kalorimääriä paljon. Kts luukku 9. perunasalaatti 

Vihannesten ja hedelmien energiamääriä (kts. lisää Finelistä)

Kurkku 11 kcal / 100 g

Tomaatti 23 kcal / 100 g

Paprika 28 kcal / 100 g

Jäävuorisalaatti 13 kcal / 100 g

Ananas omassa liemessä 53 kcal / 100 g

Persikka sokeriliemessä 66 kcal / 100 g

Vesimeloni 37 kcal / 100 g

Hunajameloni 37 kcal / 100 g

Viinirypäle 70 kcal / 100 g

Kuten huomasit, vihannekset on energia tiheydeltään todella matalia ja niitä voit huoletta ottaa kuinka paljon vain

Monet ottavat salaatin aina pienemmälle salaattilautaselle ja pääruuan isolle lautaselle. Silloin kevyttä ruokaa tulee vain vähän ja raskaampaa kaloripitoisempaa paljon ja annoskokokin kasvaa. Itse kerään lautaselle ensin tuoreet vihannekset, lämpimät kasvikset ja lopuksi sen verran,  kun saa mahtumaan pääruokaa. Jouluna, kun kasviksia on monessa muodossa, niin raskaampaa kinkkua yms ei mahdu kuin ihan vähän. Perunan jätän useimmiten suosiolla pois.

Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia pitäisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Kasviksiin luetaan vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät. Jouluna puoli kiloa on todella helppo saada syötyä, ainakin meillä, kun niitä on monessa muodossa, kuten varmaan tulet huomaamaan tämän joulukalenterin luukkuja lukiessasi.

Kasviksista saat paljon meidän elimistölle välttämättömiä vitamiinejä, kivennäis- ja hivenaineita, antioksidantteja ja flavonoideja. Lisäksi kasvikset sisältävät myös paljon kuituja. Katso lisää kasviksista ja niiden sisältämistä ravintoaineista, käytöstä säilytyksestä esim. Kotimaiset kasvikset sivuilta. Sivuilla voit tutustua myös erilaisiin vihanneksiin ja juureksiin sekä löydät sieltä paljon kasvis-ruokaohjeita antamaan vinkkejä myös joulun jälkeiseen elämään kasvisten maailmassa tai voipa sieltä löytyä jokin hyvä vinkki joulu pöytäänkin..

Kannattaa tutustua myös satokausikalenterin resepteihin yms.

Muistaa kuitenkin, että kasvisruuatkin voivat sisältää paljon energiaa ja kovia rasvoja, jos niihin käytetään paljon kermaa, juustoja ja muita lisiä. Kts. esim. blogistani Lanttusosekeitto reseptini

Vihanneksia voit syödä jo Camridge Ohjelman tasolta 2. ja hedelmiä tasolta 3. alkaen.

Kun täytät jouluna lautasesi kasviksilla, niin ei ole väliä, vaikka joulu on joka vuosi, mutta jos jätät kasvikset pois lautaselta, niin onneksi joulu on vain kerran vuodessa!!!

Seuraava 15. luukku aukeaa 15.12 aamusta..