Hampurilaisia teatterin jälkeen

Hampurilaisia teatterin jälkeen

Hampurilaisia teatterin jälkeen

Hampurilaisia teatterin jälkeen, kun porukalla oli jo nälkä. Kävimme katsomassa ensin NUU teatterin esityksen ja sittenpä lähdimme syömään. Tällä kertaa paikaksi valitsimme ”Mäkkärin” pitkästä aikaa. Joskus voi syödä muutakin, kuin terveellistä ruokaa.  Ravitsemussuositusten ruokakolmion mukaankin voi syödä niitä ”sattumia”, Sattumat on se pieni osa ruokakakolmion huipulla, joita voi syödä, jos päivän muu ruokavalio on kunnossa. Tietenkään hampurilaiset eivät mahdu sinne jokapäiväisesti, mutta silloin tällöin kuitenkin.

Teen työtäni valmentajana laihduttajien kanssa, mutta siitä huolimatta minäkin syön joskus hampurilaisia, kebabbia, ranskalaisia ja pizzaa. ja tykkään myös niistä. Joskus joku sanoi minulle, että miten sinun auto oli kebab paikan parkkipaikalla, kun ethän sinä voi siellä käydä, kun olet laihdutus valmentaja. Me valmentajatkin ollaan ihan tavallisia ihmisiä ja ainakin minä olen kaikkiruokainen. Sillä vaan on merkitystä, kuinka usein syön näitä juttuja. Ennen entisessä elämässä söin melko usein, mutta nykyään huomattavasti harvemmin.

Laihduttajillakin voi välillä olla taukoa, milloin voi käydä hampurilaisella tai jos tekee Motivaatio-ohjelman, niin siinä voi laihdutuksen aikanakin syödä näitä. Mutta siitä joku toinen päivä täällä kalenterin luukussa.

Pitäähän tänne laittaa näitä kaloreitakin, niin tässäpä tulee sitten meidän porukan syödyistä jutuista:

sadonkorjuukasviket

Hampurilainen

Mäkkärin nettisivuilta löytyy hauska ravintolaskuri(MacDonalds), johon voi laittaa syödyn aterian kaikki härpäkkeet. Joten katsoin sieltä meidän syömien juttujen kalorit. Kaverin syömä hampurilainen oli El Maco, jossa oli energiaa 510 Kcal. Voit käydä katsomassa sieltä hampparin muut ravintoaineet tarkemmin myös. Sieltä löytyy myös prosentteina, kunka paljon aikuisen keskivertoihmisen ravinnon tarpeesta sen ravinro-aineet ovat. Muiden hampurilaisten energiamäärät heitteli 252-725 kcal:n välillä.

Hesburgerilta löytyy myös samantapainen ravintolaskuri (Hesburger), jolla voi laskea aterian kalorit ja ravintoaineet. Hesen hampurilaisten energiamäärät 351-794 kcal ja lisäksi Mega hampurilainen 1081 kcal

Kokonaiset hampurilaisateriat voivatkin sitten sisältää vähän enemmän energiaa juomineen.

sadonkorjuukasviket

Kananugetit ja ranskalaiset

Maija otti perinteisesti kana nugetit ja siihen dipin sekä ranskalaiset.

Kananugeteissa oli energiaa 176 kcal, ranskalaisissa 329 kcal ja dipissä 89 kcal eli koko ateria 594 kcal.

Heseltä löytyy pienet ja isot ranskalaiset joiden energiamäärät ovat 267 ja 374 kcal sekä kananugetit, joissa suurin piirtein samat energiamäärät dippeineet. Siellä valittavana on isompiakin määriä nugetteja, jolloin tietenkin energiamäärät nousee huomattavasti annoksessa.

sadonkorjuukasviket

Salaatit

Tällä kertaa minä valitsin salaatin, kun ei tehnyt mieli hamppareita tms. Enkä ollut pitkään aikaan aikaan käynyt siellä, niin ihan uteliaisuuttani otin sen vaikka olin kahdenvaihella hampurilaisen suhteen.

Salaatti oli Fiesta kanasalaatti, jossa energiaa on 415 kcal. Salaatissa oli jo valmiina kastike. Muissa salaateissa olisi ollut energiaa suurinpiirtein samanverran, mutta Kreikkalaisessa salaatissa olisi ollut vähemmän eli 279 kcal.

Joskus pyydän salaatin kastikkeet erillisinä, että saan laittaa itse sen päälle, olisin ehkä säästänyt n. 100 kcal?? Katsoin salaatin kohdasta ”valitse raaka-aineet”, niin kastike oli smetana – ruohosipuli kastike.

Hesen salaateissa on energiaa 246-318 kcal. En tiedä kuuluiko siihen kastike mukaan. Kastikkeiden ja majonesien energiamäärät kannattaa katsoa kyllä erikseen, koska niissä on suuria eroja. 0-yli 300 kcal

Muistaakseni eräs motivaatio-ohjelma ryhmäläinen kertoi, että hesestä saa tulosteen, jos haluaa, missä aterian energiamäärät, kun oli käynyt siellä syömässä.

Muita ”pikaruokia”

Wrappeja ja muita juttuja löytyy vielä edellä mainituilta ketjuilta hampurilaisten, ranskisten ja salaattien lisäksi. Voit käydä katsomassa niiden ravintosisältöjä yllä olevilta linkeiltä. Juomien energiamääriä en löytänyt mäkkärin sivuilta, mutta ne löytyi Hesen sivuilta iso juoma 0,5 l oli jopa yli 200 kcal. Onneksi myös vähäkalorisia juomia löytyy.

Pizzojen energiapitoisuudet vaihtelevat paljon riippuen koosta tai ostopaikasta.

Esimerkkinä Kotipizzan pizzojen energiamäärät vaihtelevat paljon. Osa medium koon pizzoizta on reilu 800 kcal, mutta lihamestari pizan energimäärä on yli 1300 kcal. Kts. lisää Kotipizan sivuilta, jossa tarkemmat energiamäärät löydät eri pitsojen kohdalta kynän kuvasta painamalla.

Jos olet kebabin ystävä, niin kebabbi annosta valitessa kannattaa miettiä ottaako sen ranskalaisilla vai salaatilla. Kastikkeiden määrä on monesti niissä myös huomattava ja niistä voi tulla iso osa annoksen energiamäärästä. Pelkkä kebab ei ole se pahin, vaan mitä sen kanssa ottaa. Finelin mukaan 1 annos kebablihaa 120g on 245kcal. Kebab ranskalisilla iso annos 450g on Finelin mukaan 1208 kcal.

Subwaylta ja monelta muulta ns. ”pikaruokaketjulta” löytyy netistä hyvät tiedot, joista voi ennakkoon vähän tutkia mitä söisi riippuen, onko mättöpäivä vai onko vähän kevyempi päivä, jolloin haluaa tehdä järkevämpiä valintoja. ja välillä voi olla se mättöpäiväkin, kunhan se ei ole joka päivä.

En käynyt muita ravisemuksellisia asioita tässä jutussa, mutta osassa tuotteita kovan rasvan määrä on myös turhan suuri, vaikkakin osassa tuotteita käytetäänkin jo osaksi esim. rypsiöljyä. Tutkaileppa ketjujen tuotteiden rasvanlaatuja ja muita ravinto-arvoja, jos ei ole muuta tekemistä. Lisää rasvoista on näissä joulukalentereissa sekä muissa blogiteksteissä. 

Kts. lisää kunnon mättöhampurilaisesta vanhasta joulukalenteri 2019 luukusta 4, jossa pikkujouluillan mätöt.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…