Joulunvietto Jampan tapaan

Joulunvietto Jampan tapaan

 Joulunvietto Jampan tapaan

Joulunvietto alkaa ja kerronpa tässä millanen mun jouluaika ja jouluhössötykset on. Jos et mua vielä tunne, niin oon Jamppa ja elelen täällä mun kotona. Voit lukea mun siivouspäivästä ennen joulua luukusta 13. (Voin kyllä paljastaa, että huijasin mun palvelusväkeni silloin siivoamaan. Osaan olla tosi kiero…)

sadonkorjuukasviket

 Jouluaaton aamu.

Heräsin taas siihen, kun noi mun palvelijat otti katon mun tönöstä, kun kuulemma halusivat taas musta kuvia. No nyt näät sitten mun aamu lookin, mutta ei kai se haittaa, jos en ole parhaimillani. Kun vaan sais silmät kunnolla vielä auki… Valittivat, että eivät saaneet taaskaan minusta kunnon kuvaa, kun liikuin koko ajan.

sadonkorjuukasviket

Joulunajan järjestelyt

Oon siksi tosi väsynyt, kun en ehtiny nukkua montaa tuntia vielä. Tein viime yönä joulusisustusta mun kämpillä. Kävin järkkäileen ja tekeen uusia luolia mun purukasan alle. Siellä on nyt taas mukava puuhastella ja ottaa välillä päikkärit tai oikeastaan yökkärit kesken joulutouhujen.

sadonkorjuukasviket

 Mun joulupersiljuusi

Hommasin eilen kaupasta joulukuusen tilalta joulupersiljuusen. Menin varkain mun palvelusväen taskuun, kun ne meni kauppaan ja ostin uuden kunnon persiljapuun varkain, josta tuunailin sitten tämän mun joulupersiljuusin. Eikä tullutkin hieno. Onko sulla syötävää joulukuusta? Mullapa nyt on! Tuutko kattoon ja maistaan sitä mun kans? Mulle saa tulla vaan yöllä kylään, kun haluan nukkua päivällä rauhassa!!!

sadonkorjuukasviket

Jouluruokaa ja jauhomatoja

Ostin varkain kauppareissulla ison pähkinäpaketin ja siemensekoituksen. Harmi, kun palvelusväki löysi ne sitten ja laitto kotona osan piiloon. En kuulemma saa kun yhen pähkinän päivässä ja pikkuannoksen siemeniä, vaikka on joulu, kun kuulemma lihon, jos syön niitä liikaa.

Väittävät että niissä ois paljon energiaa. Kuulemma 5-6 kaloria yhessä grammassa. No ei se mua haittaa, niin käyn yöllä, kun ne nukkuu hamstraamassa varkain niitä lisää. Mun poskipussiin mahtuu paljon kerralla. Ainakin kymmenen pähkinää!! Eipähän palele niin heleposti sitten, kun on pealstusrengas ympärillä ja on pehmeäpi nukkua.

Löysin vielä mun kodin alta jemman, missä on kuivattuja jauhomatoja. Ootko maistanut? Ne on hyviä. Jos tuut kattooon mun joulupersiljuusia, niin voin antaa sulle yhen maistettavaksi. Yks mato riittää kerralla mulle ja niin sullekkin.

Palvelusväki paistoi jo eilen yhen kinkun, mutta en kuulemma saa sitä, kun siinä on kuulemma liikaa suolaa mulle… No aiko ne tuua mulla keitettyä kannaa kuitenkin vähän, niin saan siitäkin proteiinia. Saan sitä kyllä jauhomatoistakin, niin pittää kattoa syönkö kannaa ollenkaan..

Väittävät, että oon huono syömään lihanpuolta, kuulemma ei tuu lihasta riittävästi, kun en syö sitä paljoo. Onhan sitä herneissäki, joita syön monesti. Pitää sanoa niille, että pähkinöissäkin on sitä, niin sillä voin perustella, että saan ottaa ison kasan pähkinöitä kerralla. Uskookohan ne mua? Mitä luulet?? Syökööt kinkkunsa, jos minä saan pähkinöitä…

Toivat mulle kupin vihanneksia, kun ne on kuulemma terveellisiä kans. Syön niitä kyllä mielellään. Omenakin on hyvvää ja sain sitäkin palan. Käyn yöllä hakeen parsakaalta pakasteesta, kun unohtivat tuua sitä mulle. On ne vaan hunomuistisia. Kaikki pitää tehä ite….

sadonkorjuukasviket

 Joululahjaksi risuja

Mitä sait joululahjaksi? Saitko sinä risuja??? Ootko ollu kilttinä? Minäpä sain risuja!! Arvaa oonko ollu kilttinä? Totta kai oon ollu!! Ethän kerro, että oon huijannu välillä ”ihan vähä”… Yllätyin, kun joulupukki oli tuonut mulle ison kasan risuja. Siinä oli ainakin pajua ja mustaherukan oksia. Kannattaa olla kilttinä sunkin, niin voit saaha risuja joulupukilta. Minä ainakin sain unelmien joululahjan!

Nyt mullla onki joulunajaksi kovasti hommaa, kun pittää pätkiä risut pienemmiksi, että saan raahattua ne mun luolastoon. Siinäpä se joulu meneekin. Välillä syön ja köllöttelen mahan vieressä ja sitten taas jatkan risusavottaa….

Nytpä en jouda ennään enempää tarinoimaan, kun pittää mennä takasin nukkuun, että ehin sitten yöksi hommiin ja syömään..

sadonkorjuukasviket

Hyvvää joulua!!

Muista sinäkin syyä joulun aikana niin, että napaa rutisee ja on ähky. Sitten on mukava mennä mahan viereen yökkäreille ja miettiä uuen vuoden kujeita!! Mietitään sitten joulun jälkeen, miten saahaan taas mahan varastot pienemmiksi… Minä en ainakaan ala laihikselle, vaikka mitä sanoisivat…. Onneksi tuota risusavottaa riittää…

Hauskaa Joulua vaan sullekki ja hyvvää uutta vuotta sitten kun se taas tulee.. Niin nuo palvelijatki käski sanoa niitten puolestakin hyvvää joulua!!!!

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Nakkikeitto, ihan hyvä arkiruoka

Nakkikeitto, ihan hyvä arkiruoka

Nakkikeitto, ihan hyvä arkiruoka

Nakkikeitto on hyvä arkiruoka. Aina ruuat eivät tarvitse olla viimeisen päälle terveellistä, kunhan se arjen ruoka on pääsääntöisesti viikkotasolla terveellistä. Tässä jutussa kerron esittelen meidän kaksi erilaista nakkikeittoa. Toinen on muulle perheelle tehtyä ja toinen minulle. Meidän muu porukka on ”hieman” rajoittunut esimerkiksi sipulin käytön suhteen ja minä taasen rakastan sitä. Keitto ei ole mitään ilman sipulia. Siksipä tälläkin kertaa oli kaksi versiota. Toinen sisälsi kasviksista vain porkkanaa ja minun keitossa oli kettojuureksia ja paljon sipulia.

sadonkorjuukasviket

Nakit ja ravitosisältö

Nakkeja on monenlaisia ja tässä keiton nakit. Mitä pakkausmerkinnät kertoo: Näissä nakkeissa on energiaa 285 kcal / 100g. Yhdessä kuvan nakissa on n. 80 kcal.

Nakeissa on rasvaa 26g / 100g josta tyydyttynyttä rasvaa eli kovaa rasvaa on 9,8g / 100g. Joten kovaa rasvaa on melko. Mutta jos muu rasvan laatu on hyvää päivän aikana, niin sinne mahtuu kyllä vähän sitä huonoakin rasvaa. Mutta jos jokaisella aterialla tulee paljon kovaa rasvaa tai viikon jokaisena päivänä, niin silloin kannattaa jo vähän huolestua ja miettiä mitä pitäisi tehdä. 

Proteiinia nakeissa on 14g / 100g. Jos se olisi koko lihaa olisi siinä n. 20g / 100g. Jos taas vertaa johonkin toiseen nakkiin, voi proteiinin määrä olla toisessa pienempikin.

Nakeissa on suolaa paljon. Päivittäinen suolan saanti saisi olla korkeintaan 5g /pv ravitsemussuositusten mukaan. Kun keittoon lisätään suolaa vielä muutenkin, tulee suola helposti melko paljon. Yllä ekassa kuvassa on leipää ja juustoa myös, niin niissäkin on usein melko paljon suolaa. Kun lisäät keittoon suolaa mieti minkä verran laitat.

sadonkorjuukasviket

Nakkikeiton minun reseptitällä kertaa

Vettä niin että perunat ja porkkanat peittyy reilusti

Kuorittuja perunoita 500g (76 kcal / 100g) -> 380 kcal

Kuorittuja porkkanoita 200g ( n. 33 kcal / 100g) -> 66 kcal

Täysjyvä makaroneja 100g (360 kcal / 100g raakapaino) -> 360 kcal

8 nakkia -> 220g (285 kval / 100g) -> 627 kcal

Lihaliemikuutio (sisältää suolaa) -> 17 kcal

Mun keitosta unohtui ottaa kuva, joten se puuttuu nyt tästä.

Koko keitto yht. 1450 Kcal. Keitosta tuli n. 6x 3dl annosta jolloin yhdessä annoksessa oli n. 240 kcal.  Eli energia tasoltaan tämä nakki keitto ei ole suuri ja vaikka söisi kerralla 2 lautasellista, ei silloinkaan kovin paha.

Mutta sitten ratkaisee se mitä keiton kanssa syö. Ylhäällä kuvassa on runsaskuituista leipää, josta tulee lisää kuitua makaronien, perunan ja porkkanan lisäksi. Käytän täysjyvämakaronia usein keitoissa juuri kuidun takia. Juustoa ja maitoa on kalsiumin lähteeksi. Leivän päällä on kasvimargariinia, missä on hyvää rasvaa yli 1/3 koko rasvan määrästä. Lisäksi leivällä kurkkua, koska keitossa ei ollut puolta koko keiton vihannesten määrästä.

Maito 12dl -> 80 kcal + Leipä 80 kcal + levite 30 kcal + juusto (17%) 30 kcal ja keittoannos 240 kcal -> Koko ruoka annoksen määrä 460 Kcal. Jos syö tällaisen annoksen on se vielä kohtalaisen kevyt ja samalla saa melko terveellisen annoksen, jos ei lasketa kovan rasvan osuutta ja mahdollisesti suolan määrää. Mutta jos ois santsannut keiton, leivä ja maidon toisella kierroksella olisi annos ollut jo melko suuri. Mutta jos on iso mies ei kaksinkertainenkaan annos olisi ollut paha, mutta pienellä naisella on energian kulutus suuri, joten yksi kerta ois riittänyt hyvin.

sadonkorjuukasviket

Minun nakkikeitto

Kasvissuikaleet (sis perunaa ja juureksia) 250g  (50 kcal/ 100g) ->125 kcal

2 nakkia 56g -> 160 kcal

Sipuli 150g ( 29 kcal / 100g) -> 43,5 kcal

Puolikas lihaliemikuutio -> n. 8 kcal

koko keitto 336,5 Kcal Josta söin kahtena päivänä l. 1 annos n. 170 kcal. Jos tähän olisi lisännyt leivän ja muuta ylläolevat jutut olisi koko energiamääräksi tullut 390 eli energiamäärä ois tuplaantunut reilusti.

Yhteenvetona vielä, että nakkikeitto sopii hyvin arkiruuaksi, kuten muutkin keitot, kunhan vain lisää mukaan vihanneksia oman maun mukaan…

Mutta tässsäpä pieni matematiikan tunti kaloreista… Ei muuta kuin nakkikeittoa keittämään vielä aatonaattona, ennekuin kinkun syöti alkaa. Jos ottaa pienen annoksen keittoa, menee päivä melkein keventämisen puolelle vaikka on kyse nakkikeitosta… Aiemmissa blogipostauksissani on lisää keittoja ja reseptejä.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Minä, paljastuksia minusta…

Minä, paljastuksia minusta…

Minä, paljastuksia minusta

Minä on tämän päivän joulukalenterin aihe. Kysyin aamulla Maijalta, mistähän kirjoittaisin seuraavaan eli tähän luukkuun. Maija sanoi: ”sinusta”, joten minäpä kirjoitan nyt ”sinusta” eli minusta, millainen olen luonteeltani, mistä pidän. Mitä harrastan tai teen vapaa-ajalla? Ja ehkä joitain pieniä paljastuksiakin, jos et todella tunne minua…. jutussa paljastuksia epämääräisessä järjestyksessä.

Yllä olevan ja eilen otetun kuvan välillä on aikaa kulunut n. 56 vuotta. Senpä jälkeen tätä maata on taaplattu milloin minnekin suuntaan. Olen ehtinyt asua ja opiskella monella paikkakunnalla, opiskelut mukaan lukien, Pattijoella (joka on nykyään Raahea), Pulkkilassa, Kalajoella, Kempeleessä, Piikkiössä, Lepaalla (Hämeenlinnan lähellä), Tampereella, Ruukissa, Raahessa (keskusta) ja viimeiset yli 20 vuotta olen asunut Kopsassa kotipaikkani lähistöllä omakotitalossa.

Olen ollut kohta 9 vuotta Cambridge Valmentajana. Olen ajanut aiemmin myös taksia ( jonka ratista saattaa minut vieläkin joskus löytää, jos viitsin ajella) ja ollut puutarha- ja erityisopekin. Minun muut työni ja koulutukseni sekä lapsuuden harrastukset voit lukea vanhasta jutusta: Bloggaajan taustaa

sadonkorjuukasviket

 Lempiruokiani

Lempiruokiani ovat kaalilaatikko, jossa paljon sipulia, maksalaatikko sekavihanneksilla, makaronilaatikko, vihannekset kaikissa muodoissa, hernekeitto (parasta suoraan säilykepurkista kylmänä), maito, salaatit, mämmi, joulukinkku, nakit. Lista tietenkin voisi jatkua… kun ruoka on hyvää…. Oon ihan normaali sekaruokainen vaikka oonkin Cambridge Valmentaja.

sadonkorjuukasviket

 Lempi herkut

Tykkään kaikista sokerisista ja rasvaisista herkuista. Erityisesti tykkään suklaasta, laktritsasta, toffeesta, irtokarkeista, salmiakista. Leivonnaisista tykkään mokkapaloista (pitäisköhän tehdä jouluksi???) ja joulutortuista. Lisäksi lämmin pulla kylmällä maidolla on top kolmen joukossa. Eli oikeastaan tähän herkku kohtaan olisi voinut kirjoittaa tooooosi pitkän listan. Joten ei ihme, jos aina välillä pitää tehdä kurinpalautus ja pudottaa joku kilo. Voit lukea lisää minun herkuista vanhasta jutusta Miten sain pidettyä itseni ylipainoisena..

sadonkorjuukasviket

Korkeanpaikan kammo

Minulla on ollut korkeanpaikan kammo niinkauan, kuin muistan. Mutta lapsena, ennen kuin olen osannut kävellä, olen kiivennyt varkain meidän talon katolle ja minut on pitänyt hakea sieltä pois. Olisikohan sieltä peruja kammo korkeita paikkoja kohtaan. Aina kun käyn Tampereella koulutuksissa tai Pentin siskojen luona, käyn Pispalan portailla lenkillä. Ennen uskalsin mennä vain ylöspäin, mutta toissa kesänä uskalsin mennä ensimmäisen kerran portaat alaspäinkin. Se oli itselle iso saavutus.

sadonkorjuukasviket

 Savusauna

Tykkään käydä saunassa. Meillä on sisällä sähkökiuas ja joen rannassa savusauna. Savusauna siirrettiin vanhemmiltani meille yli 20 vuotta sitten. Savusauna oli tärkeämpi kuin autotalli talon rakennuksen jälkeen, joten autotallin rakennus siirtyi muutamalla vuodella sen takia. Oon silloin harjoitellut muurausta, kun saunan kiukaan takus piti muurata. viimeiset kerrokset muurasin kipsi jalassa, kun olin liukastunut töissä ja nyrjäyttänyt nilkan. Onneksi savusaunassa on pimeää ja noki peittää muurauksen, niin kukaan ei näe kuinka ”hienosti” osasin muurata.

sadonkorjuukasviket

Pakkomielteet

Kun liikun lomareissuilla tai muuten jossain päin suomea, niin käyn aina jossakin mahdollisimman korkealla mäellä tai pakallisilla kuntoportailla. Näitä portaita ja ”pikkumäkejä” onkin sitten kertynyt muutaman vuoden aikana useitaki…. Pohjoisen Saana, Pallas, Ylläs Levi ja muutama muu kukkula sielläkin on tullut noustua ylös. Viime kesänä valtasin Helsingin lomareissulla mennessä Vaasan kahdet kuntoportaat ja Helsingin suunnalla Paloheinän ja Malminkartanon portaat. Menoa hidasta vähän maaliskuun kompurointi vain.

sadonkorjuukasviket

 Pitkä lenkki

Pe 18.3.2022 klo 8.30 lähdin pitkälle kävelylenkille. Siitä tulikin sitten vähän suunniteltua pitempi. Olin kotona ma 21.3. klo 16.30. Matkaakin tuli n. 180 km, kun liftasin välillä toisenlaiseen kulkupeliin. Sain kolmannen kulkupelinkin matkalla eli kävelykepit ja taisinpa liikkua välillä sängylläkin ja pyörätuolilla. yms. ja kotiin pääsin taksilla…

Reissu tuli tehtyä ja palasin nilkka nyrjähtäneenä ja sääri- ja pohjeluu oli poikki. Elämäni toinen kipsi oli tullut lenkillä vielä jalkaan ja vähän rautaakin.

No tämä ei kauaa haitannut. Täällä jutussa mainitulla juhannuksen reissulla, kävelin jo Iso-Syötteen huipulle pikku mutkien kautta ja heinäkuussä muutamia pikkuportaita sekä Helsingin ympäri kävely 18km yms. pientä lenkkeilyä. Nytpä onkin jo vähän enempi vauhtia, joten elämä jatkuu pienen hidastuksen jälkeen.

sadonkorjuukasviket

Missä minun mieleni lepää

Metsä on minulle tärkeä paikka jo lapsuudesta asti. Muutama vuosi sitten sain isältäni muutaman hehtaarin metsää. Aikoinaan minulla oli tarkoitus mennä metsä alalle, mutta en päässyt yleisjaksolta ensimmäisen vuoden jälkeen opistoon, niin se sitten jäi. No nyt sitten vanhoilla päivillä olen ollut isäni opissa ja opetellut hoiteleen itse metsiä. Viime kesä jäi väliin sattuneesta syystä, mutta eiköhän raivaukset odota ens kesään. Kun metsässä liikkuu mieli kyllä lepää ja saa olla itsensä kanssa ihan rauhassa…

sadonkorjuukasviket

Lempi lukemiseni ja tv ohjelmani

Luen iltaisin nukkumaan mennessä Aku Ankkoja tai jotain esim liikuntaan liittyviä opuksia.

Koska jalan takia olen joutunut välillä käymään uimahallissa vesikäveleen ja inhoan sitä, kun siellä on kylmää ja tylsää mennä altaan päästä päähän eestaas, niin olen kuunnellut kirjoja. Kirjat on ollut lähinna elämänkertoja yms.

Lukemisen lisäksi teen iltaisin välillä sudokuja ja niihin jään välillä koukkuun.

Telkkarista katson aina aamun ensimmäiset uutiset ja välillä iltauutisetkin.. Juuri muuta en sitten katsokkaan paitsi tunnustan, että katson Salattuja elämiä. Joskus vaan jää jemmaan useampi jakso, niin katosn sitten viikonloppuna nauhalta jos muistan. Nyt taitaa olla pari viikkoa katsomatta. No joulu tulossa, niin eiköhän ehdi katsoa nekin.

sadonkorjuukasviket

Kuvien räpsiminen

Minun yksi lemppari harrastus on kuvien räpsiminen. Otan milloin ja mitä sattuu. Joskus onnistuu hyvin ja joskus ei. Kuvaan mielelläni kasveja sekä ruokia. Minulla on kotona keittiössä ”kuvauspömpeli” jonka sisässä voin kuvata ruokia tai joskus muutakin. Ehkä olet jonkun ruokakuvan nähnytkin täällä minun jutuissa ja somessa. Maija joskus huomauttaa, että ”taasko kuvaat?” Ei enään ymmärrä vissiin mun ”harrastusta”. Kun kuvaus paikka on keittiössä, voi sinne nostaa ruokalautasen ja kuvata. Ei tarvi miettiä sen enempää, kun tulee ahaa elämys, että nyt otetaan kuva.

Ruokien ja kasvien kuvia minulla riittääkin sitten joskus yli oman tarpeenkin. Joitain minun kuvia löytyykin tällä hetkellä One 2 one Dietin eli meidän uudesta Lyhytohjelma oppaasta.

sadonkorjuukasviket

 Haave

Minun yhtenä isona haaveena on päästä Karhunkierroksen Nutsille juoksemaan tai oikeastaan konttaamaan ainakin loppumatka. Matka on 34 km ja siellä on kunnon nousuja ja laskuja. Unelmoin aiemmin, siitä ja ajattelin, että en uskalla, kun siellä on portaita ja noita riippusiltoja.

Toissa kesänä, kun uskalsin Pispalan portaat tulla alas, päätin, että uskallan Karhunkierroksenkin portaisiin ja mäkiin. Niinpä sitten vuosi sitten syksyllä kävin pienen karhunkierroksen useamman kerran ja Valtavaaran sekä muutaman muun ”pikku mäen” Nutsin reitiltä. Viime keväänä en päässyt jalan takia, mutta nyt olisi taas tavoitteena päästä toukokuussa Nutsin polkujuoksu tapahtumaan.

sadonkorjuukasviket

 Blind Chanel fani

Seuraan Blind Chanelin somejuttuja ja muitakin heidän tapahtumia yms. Oon fani tai ainakin melkein… Viime juhannuksena olin Pudasjärvellä heidän keikalla ja ois tarkoitus mennä heti joulun jälkeen Helsinkiin heidän suurimpaan jäähalli keikalle. Ja onpa tullut muuallakin päin suomea mentyä heidän takiaan. Ehkä tuo fanitus liittyy jonkun toisen henkilön fanitukseen kuitenkin….niin oiskohan tämä tällaista pakko fanitusta. Pojilla on kyllä hyvä meininki keikoilla, joten kyllä niitä voi seurailla näin vanhakin täti-ihminen… ja olla fani.

sadonkorjuukasviket

 Lisää harrastuksia, joita kaikki ei ymmärrä

Kauppareissuilla tutkin elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja vertailen niitä. Räpsin välillä tuotteista kuvia. Onneksi kukaan ei oo nakannut minua kaupasta vielä pihalle. Saatan tutkia joskus tuntikaupalla, kun sille päälle satun eikä ole kiire. Sieltä saa hyvää aineistoa tänne blogiini. Samalla opin eri tuotteiden kaloreita ja muita ravintotietoja. Ne tiedot ovat tarpeen myös omassa valmennustyössäni laihduttajien kanssa. Ja jos totta puhutaan, niin minua ne kiinostaakin todella paljon.

sadonkorjuukasviket

Luonteeni

Olen rauhallinen, iloinen, positiivinen ainakin omasta mielestä. En ota aina kaikkea niin vakavasti ja olen mielestäni huumorintajuinen. Harvoin suutun tai hermostun. Jos suutun, niin silloin kannattaa olla kaukana. No sitä ei ole tainnut monesti elämäni aikana tapahtua. Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä ja olen unelmieni ammatissa.

Ryhmien pitäminen on sitä mistä oikein nautin, vaikka pohjimmiltani olen ujo. Mutta jos saa puhua ja keskustella siitä mistä tietää ja mikä kiinnostaa, niin saatan päästä oikein kunnolla vauhtiin ja innostua vähän liikaakin joskus. Varsinkin jos pitää puhua ravitsemukseen liittyvistä aiheista, jotka on mun lemppareita.

Aikoinaan pidin opettajan työstäni ja opettamisesta. Mutta jos joudun johonkin tilaisuuteen, missä on paljon ihmisiä ja joudun puhumaan jotain muuta kuin työhöni liittyvää, jännitän tosi paljon. Ja olenkin kaiken maailman kokouksissa tai tapahtumissa yleensä hiljaa, jos ei oo pakko puhua.

Minusta löytyy siis minä ja se toinen minä….tilanteesta riippuen ja puhun silloin, kun ”huvittaa” ja jos huvittaa…

sadonkorjuukasviket

Paras aika vuorokaudesta

Paras aika vuorokaudesta on aikainen aamu ja aamulenkit Olipa keli mikä vaan, niin meen lenkille, jos on lenkkipäivä. Kesällä saatan lähteä jo kuuden aikaan, jolloin on mukava kuunnella metsässä linnunlaulua ja katsoa luonnon heräämistä. Talvella lähden vähän myöhemmin yleensä. Koskaan en käy illalla lenkillä.

Pakkanen ei haitta lenkkeilyä, kun vain pukeutuu oikein.

sadonkorjuukasviket

Yksi paljastus vielä liittyen tähän kirjoittamiseen:

En voinut mennä aikoinaan lukioon, koska inhosin ainekirjoitusta. Minulla ei ollut yhtään mielikuvitusta. Enkä koskaan ole oppinut oikein kirjoitussääntöjä enkä varsinkaan yhdyssanoja, niin jos täällä on jotain hölmöä, niin se johtuu vain siitä… Mutta nyt vanhempana kirjoittaminen on ihan mukavaa, kun ei sitä ota liian vakavasti.

Tässäpä oli muutama pikku paljastus minun elämästä ja millainen minä olen. Päätteleppä niistä sitten millainen olen. Mottoni on että kaikki saa olla sellaisia, kuin ovat ja elää niinkuin parhaaksi katsovat. Elämä ei saa olla niin vakavaa eikä tiukkapipoista…

Tässä vielä juttua millainen olin noiden kahden ylimmäisen kuvan välillä n. 20 v sitten.. Kts tästä.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Jouluruoka kevyttä vai kaloripommeja

Jouluruoka kevyttä vai kaloripommeja

Jouluruokaa kevyttä vai kaloripommeja

Jouluruoka voi olla kevyttä tai kunnon kaloripommi, riippuen miten koostat sen. Perinteiseen joulupöytään kuuluu kasviksia esim. laatikoiden ja rosollin muodossa ja meillä ainakin on siellä myös muitakin kasviksia. Jos lautasella on muutakin, kuin kinkkua tai juustoja yms, niin sillä voi keventää helposti.

Toki sillä on myös merkitystä kuinka monena päivänä syödään niitä raskaampia kermaisia ja voilla höystettyjä juttuja. Mutta joulu on kerran vuodessa ja jokainen voi tehdä omia valintoja mitä lautaselle laittaa.

Olen kerännyt tässä jutussa meidän omia jouluruokajuttuja ja reseptejä enemmän ja vähemmän kaloripitoisista jouluruuista eri vuosien joulukalentereista. Klikkaa linkeistä, niin pääset katsomaan tai käy lukemassa koko kalenterit…

Alkuun voit lukea: Voita ja kermaa sen olla pitää 2020 luukku 7. Voista ja kermasta löytyy lisää kyllä monista muistakin kalenterien luukuista.

 Joulupuuro

Mitäpä joulu olisi ilman riisipuuroa ja sekahedelmä soppaa tai luumukiisseliä? Katso 2019 kalenterista luukusta 6 lisää tai muita puurojuttuja artikkeleista Tuorepuuro vai kypsytetty puuro tai talkkunapuuro herkku lapsuusajalta 2021 luukku 5.

Puurojuttuja löytyy myös blogin tarinasta: Puuroa moneen lähöön

kasviksia nyyttiin

Alkukeitto

Meidän jokavuotisiin jouluperinteisiin kuuluu Savuporojuustokeitto, Jota meillä on ollut vuosia jouluaattona. Teen sen omalla reseptilläni ja voit katsoa sen alla olevasta linkistä. Päätä sitten onko se kevyt vai kaloripommi…

* Savuporojuustokeitto 2019 luukku 22.

kasviksia nyyttiin

Laatikot ja juurekset

Jouluruokiin kuuluu perinteisesti useammalla laatikot ja niin meilläkin. Aiemmista kalentereista löytyy artikkelit:

* Porkkanalaatikko meidän tapaan 2019 luukku 7.

* Lanttulaatikko – rakastettu vai vihattu jouluperinne 2019 luukku 2.

* Porkkanapuolukka laatikko 2021 luukku 20.

Tai jos et tykkää laatikoista, voisi uunijuurekset olla silloin mukava vaihtoehto. Meillä on usein ollut niitäkin vaikka laatikoitakin on.

* Uunikasvikset vaihtoehto laatikoille ja rosollille 2019 Luukku 18.

Perunalaatikolle voisi olla vaihtoehto myös:

* Perunamuusi monella tapaa 2022 luukku 18.

* Lohkoperunat helposti ja terveellisesti 2020 luukku 9.

Lisää vihannesten kaloreista löydät:

* Vihannekset – saako niitä syödä vapaasti 2022 luukku 5.

kasviksia nyyttiin

Rosolli ja muut kasvisjutut

Rosolli on perinteinen jouluruoka ja siitä lisää vanhassa jutussa:

* Rosolli tuo joulun 2019 luukku 10.

* Uunikasvikset vaihtoehto laatikoille ja rosollille 2019 Luukku 18.

Meidän joulupöydästä löytyy aina myös tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Niistä voit lukea esim.

* Vihannekset ja hedelmät joulun keventäjät 2019 luukku 14

* Hedelmät vaihtoehto napostelulle 2020 luukku 3.

Muita salaatteja ja kasvisjuttuja

* Perunasalaatti ja muut sörsselisalaatit 2019 luukku 9.

* Kasviskepakot ja pihvit 2020 luukku 10

Jos mieli kuvitus ei riitä ja haluaisit kokeilla jotain uutta kasvisreseptiä, niin kts.

* Reseptejä kasviksista 2021 luukku 21.

kasviksia nyyttiin

Kinkut ja juustot

Joulukinkussa (tuore ennen paistoa) on energiaa n. 150-250 kcal / 100g riippuen kinkun rasvan määrästä. Paistaessa lihasta lähtee nestettä, jolloin kalorimäärä nousee. Kinkkuleikkeleissä on sadan kalorin molemmin puolin / 100g

Lohen energiamäärät vaihtelee sen mukaan mitä alkuperää se on tai miten se on valmistettu. Keskimäärin lohessa on n. 190 kcal / 100g. Vähärasvaisessa kalassa on huomattavasti vähemmän jopa reilusti alle 100 kcal / 100g.

Voit lukea lisää niiden terveellisyydestä yms.:

* Kinkku kalkkuna vai kasvis 2019 luukku 21.

Juustot kuuluvatkin sitten niihin varsinaisiin kaloripommeihin:

* Juuusto se ihana kaloripommi 2019 luukku 8.

kasviksia nyyttiin

Muita meidän joulupöydän lisukkeita

Tässä muutamia minun tekemiäni lisukkeita jouluksi:

* Mustaherukkahyytelöä 2019 13.

* Sipulista meidän jouluspeciaali  2019 20

Jos olet joskus tehnyt paholaisen hilloa, niin tiedät, että se on hieman työläs. Mutta eipä hätää tässä on minun reseptini, jonka pari vuotta sitten kehittelin joulukalenteriin:

* Paholaisen hillo laiskankokin tapaan 2020 luukku 20.

Tässäpä oli pikku katsaus jouluruokiin minun aiemmista julkaisuista. Meidänkään ruoka ei aina ole sitä kaikkein kevyintä, kuten ylläoleva savuporojuustokeitto. Mutta sitä syödään kerran vuoressa, niin se ei haittaa mitä se sisältää. Minun lautasella on aina jouluna kuitenkin paljon kasviksia eri muodoissa, niin varsinaisen joululautanen ei ole hirveän kaloripitoinen. Ainut missä kaloreita on enemmän, on homejuusto. Ilman sitä joulu ei tule.

Nautitaan kuitenkin joulusta ja katotaan ne joulukilot sitten joulun jälkeen, voiko joulua jatkaa vielä uuteen vuoteen tai loppiaiseen, vai oisko aika palata jo arkeen heti Tapaninpäivän jälkeen.

Raahen Cambridge Valmentajan toimistolla on joulukilojen tarkistustalkoot Ti 27.12 klo 12-18, jolloin voi tulla tarkistamaan joulukilot sekä kehonkoostumuksen ilman ajanvarausta. Ne ovat silloin ilmaisia nykyisille, entisille, uusille asiakkaille ja kelle vain!! Terevtuloa!! Laivurinkatu 19.

Kalajoella joulukilojen tarkistustalkoot ovat Ti 3.1 klo 18-20 ilman ajanvarausta, jolloin paikalla on myös minun lisäkseni Kalajoen uusi Cambridge Ohjaaja Veera Tolonen. Tervetuloa sinne myös!! Kalajoentie 6.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Juomat – kaloreita ja sokeripaloja

Juomat – kaloreita ja sokeripaloja

 Juomat – kaloreita ja sokeripaloja

Juomat, kuinka paljon niissä on kaloreita. Missä on paljon ja missä on vähän kaloreita?

Millaisia tuoremehut, pillimehut, kotona tehdyt mehut ovat tai vaikkapa makuvedet? Kuinka paljon alkoholissa on energiaa? Kuinka paljon juomissa on sokeria sokeripaloina?

Mitä yhteistä on Cokiksella ja appelsiini täysmehulla??

Huomioithan, että osan tuotteiden määrät on ilmoitettu sataa grammaa kohden ja osan pullon tai pakkauksen koolle.

sadonkorjuukasviket

 Täysmehut ja smoothiet

Juomista täysmehut sekä smoothiet sisältävät paljon hedelmien luontaista sokeria, vaikka niihin ei ole lisätty sokeria. Näiden mehujen energia tuleekin lähinnä hedelmäsokerista. Esimerkiksi Valion appelsiini täysmehussa on energiaa 42 kcal /100 kcal ja sokeria 10g / 100g. Lasillisesta 2dl appelsiinimehua saa 84 Kcal ja siinä on sokeria kahdeksan sokeripalan verran. (Vrt loppupuolella tarinaa olevaa cokista)

Ylläolevassa smoothiessa on 50 kcal / 100g. Koko tetrassa 2,5 dl on energiaa 125 kcal ja sokeria sokeripaloina 11 kpl.

sadonkorjuukasviket

Marjamehutiivisteet, höyrymehut ja lasten pillimehut

Marjamehutiivisteissä on onergiaa myös yllättävän paljon. Kuvan mustaherukkamehu tiiviisteestä tehty mehu sisältää energiaa 39 kcal / 100g.

Monet laihduttajat sanovat valmennuksessa, että he juovat kotihöyrymehuja tai puristettuja mehuja, eikä heidän mielestään niissä ole liikaa energiaa. Todellisuudessa nekin sisältävät marjan luontaista sokeria, vaikka siihen ei olisi lisätty sokeria. Mutta useimmiten niihinkin on kuitenkin lisätty sokeria ainakin jonkin verran

Finelin mukaan sokeriton laimennettu mustaherukka höyrymehu sisältää 7 kcal/ 100g ja sokeroitu vastaava laimennettuna 42 kcal / 100 kcal.

Lasten pillimehut ovat verrattavissa täysmehuihin ja mehutiivisteistä tehtyihin mehuihin energiamääriltään ja sokerin määriltään. Yhdessä pillimehussa voi olla 5-8 palaa sokeria.

Löydät lisää mm pillimehujen tietoja 2020 kalenterista jutusta Sokeriton, sokeroimation, vähemmän lisättyä sokeria

sadonkorjuukasviket

 ”Kevyt” ja ”Light” -juomat

Kevyt ja light sanoilla markkinoidut juomat eivät todellisuudessa ole ihan kalorittomia. Kevyt tai light sanaa saa käyttää jos tuotteessa on 30% vähemmän energiaa kuin vastaavassa normaalissa tuotteessa. Kts. lisää Sydänliitto

Yllä kevyt olo nimellä olevassa mehu kivennäisvedessä on energiaa 21 kcal/ 100g, jolloin yhdessä pienessä pullossa 3.3dl on 69 kcal. Tuon pikku pullonhan hurauttaa ääntä kohden pikku hetkessä. Pullossa on 7,5 sokeripalaa. Eli vastaako pullon sisältö sitä mitä kuvittelit, kun siinä on sana ”kevyt”

sadonkorjuukasviket

 Makuvedet ja vissyt yms.

Oletko katsonut mitä ne sisältää. Kannattaa olla tarkka, sillä esimerkiksi melkein saman näköinen pullot voivat olla energiamääriltään ihan erilaiset. Esimerkiksi Bon agualta löytyy kalorittomia makuvissyjä, jotka ovat melkein samannäköisiä, kuin yllä oleva agua loiste makuvesi.

Kalorittomassa versiossa ei tietenkään ole ollenkaan kaloreita tai sokereita, mutta tässä kuvan versiossa on 10 kcal/ 100g. Kuvan pullo on 1,5 litraa. Jos juo koko pullon tulee energiaa 150 kcal ja 13 sokeripalaa. Ei paha, mutta huomattava ero kalorittomaan versioon. Monella saattaa näitä hurahtaa iso pullo päivän aikana tai toinenkin. Joten kannattaa olla tarkka minkä pullon silloin valitsee.

sadonkorjuukasviket

 Ennen minun lemppari makuvissy oli ylläolevan kuvan Novelle sinkki. Arvaat varmaan miksi nykyään juon harvoin sitä. Energiaa siinä on 17 kcal/ 100g. Aikoinaan join yleensä sitä puolen litran pulloissa jolloin energiaa tuli siitä 85 kcal / 0,5l. Sokeria puolen litran pullossa on 8,4 sokeripalaa. Joten tämä kuuluu minulla nykyään vain erikoistilanteisiin. Kuinka paljon 1.5 l:n pullossa on kaloreita ja sokeripaloja. No kerroppa sitten puolen litran pullon määrät kolmella, niin saat selville….

sadonkorjuukasviket

 Sokerittomat juomat

Sokerittomissa juomissa sokeria voi olla max. 0,5g / 100g. Niissä käytetäänkin useinmiten makeutusaineita, joilla saadaan tuotteeseen makeus. Voit katsoa lisää pakkausmerkintöjen terveysväittämistä esimerkiksi Sydänliiton sivuilta.

Ylläolevia ja vastaavia kalorittomia juomia löytyy kaupoista pilvin pimein. Esimerkiksi kuvan vesimeloni-vadelma juomassa on 1 kcal / 100g ja koko pullossa (1,5l) 15 kcal. Kuvan ananas tölkissä on 3 kcal /100g joten tölkissä 9 kcal. Tämä ananas tölkki on minun savusaunajuoma useimmiten, kun harvemmin viitsin juoda siideriä tms. Tämä on kylmänä tölkissä paljon parempaa, kuin väkevämmät.

Lonkeron faneille löytyy kuvassakin oleva sokeriton Jaffan greippi, jos on vaikkapa ”laihiksella” ja haluaa olla tarkka kaloreiden määrästä. Tai jos haluaa kuohuvan tilalle kevyen vaihtoehdon, käy kevyt pommac hyvin siihen. Muistaakseni siinäkin on vain 1 kcal / 100g, joten siinä nimi kevyt pitää paikkansa.

sadonkorjuukasviket

 Limsat

Nämä vähän enemmän energiaa sisältävät juomat ovatkin varmaan kaikille tuttuja. Kuvan Cola sisältää saman verran energiaa, kuin appelsiini täysmehu eli 42 kcal / 100g. Puolen litran pullossa on 210 kcal ja 21 sokeripalaa. Iso pullo 1,5l sisältää 630 kcal ja 63,6 sokeripalaa. joten ihan mukavasti saa energiaa ja sokeria vai mitä.

Kuten varmaan huomasit appelsiini täysmehussa on yhtäpaljon energiaa ja melkein yhtä paljon sokeria. Joten kumpi on kevyempi??? tai terveellisempi? Toki appelsiinimehussa ei ole esimerkiksi väriainetta ja kofeiinia mutta siinä on C-vitamiiniä jonkin verran sekä joitakin muita aineita pieniä määriä kuitenkin. Mutta siihenpä niiden suuremmat erot oikeastaan loppuvat…. YLLÄTTIKÖ?

sadonkorjuukasviket

 Energiajuomat

Energiajuomia on monenlaisia. Itse en tykkää niistä ja ne onkin mielestäni ihan turhakkeita. Otin kaupassa satunnaisesti vain yhdestä merkistä kuvan. Tässä esimerkissä on 90 kcal/ 100g jolloin koko puolen litran tölkki sisältää 450 kcal ja 40 palaa sokeria. Kannattaako juoda???

 Muita juomia

Rasvattomassa maidossa on n. 30 kcal / 100g ja kevytmaidossa n. 40 Kcal / 100g. Niissäkin on maidon luontaista sokeria, mutta vähän. Niissä on mm. proteiinia, jota ei muissa aiemmin mainituissa juomissa ole sekä muita terveydelle hyviä aineita lukuunottamatta kovaa rasvaa.

Jos maidosta tehdään kaakaota nousee energia määrät huomattavasti riippuen kaakaon sokerimääristä. Kaakaossa on paljon myös rasvaa. Finelin mukaan sokeroitu kaakajuoma kevyt maitoon sisältää energiaa 56 kcal/ 100g. Jos minä teen kaakaota, on siinä takuulla enemmän energiaa, kun kaakaon ja sokerin pitää maistua kunnolla, eikä olla mitään lirua. Juon sitä kyllä aika harvoin…

Pirkan sitruuna jäätee sisältää energiaa 31 kcal /100g ja siinä on 3 sokeripalaa / 100g

Valion vaaleassa glögissa on 52 kcal / 100g ja 6,25 sokeripalaa / 100g

Valion sokeroimattomassa glögissä 11 kcal / 100g ja reilu 1 pala sokeria.

Jos haluat todella kevyen glögin, niin valmiissa Cambridgen Vadelma-seljankukka mehussa on 1 kcal / 1dl. Laita kuumaan veteen glögimaustetta ja anna hautua jonkin aikaa. Sihtaa mausteet pois ja lisää siihen sitten mehujauhetta sen verran, kuin haluat. Tämä on mun lempparia. Tässä ei ole yhtään sokeripalaa. Juon tätä mehua usein myös lämpimänä ilman glögimaustetta.

Alkoholi sisältää 7 kcal / 1g joten mitä enemmän prosentteja sitä enemmän kaloreita. Alkoholissa on enemmän energiaa kuin sokerissa, jossa sitä on 4 kcal / 1g. Alkoholijuomat sisältävätkin usein näitä molempia, joten ne ovat melkoisia energiapaukkuja. En viitsiinyt kaivella alkoholijuomien energiamääriä tänne, mutta voit käydä alkon sivuilla, sillä sieltä löytyy eri tuotteiden selosteista myös energiamäärät. Jossain 2020 tai 2019 vuosien joulukalenteristani löytyy myös lisää niistä. Siinäpä joulun ajalle penkomista….

Tässäpä oli vähän juttua juomista. Onneksi eivät nakanneet minua kaupasta pihalle, kun jälleen kerran kuvailin eri tuotteita. Kääntelin pullojen etikettejä näkösille yms…. Otin kyllä huomattavasti enemmän kuvia, kuin tänne tarinaan laitoin. Tämä on sitä minun normi kauppareissua, kun tutkin ja vertailen elintarvikkeita. Mutta niitä kannattaa todellakin vertailla niin voi yllättyä. Ei muuta kuin tutkimaan seuraavalla kauppareissulla…

Sokeripala laskuissa on käytetty sokeripalan kokona 2,5 g, jos haluat itse myös laskea. Laskuohje löytyy tämän vuoden ekoista kalenterin luukuista..

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Motivaatio-ohjelma, millainen se on?

Motivaatio-ohjelma, millainen se on?

Motivaatio-ohjelma, millainen se on?

Motivaatio-ohjelma, tiedätkö millainen se on tai oletko jo tutustunut siihen? Kenelle se sopii, millaisia kokemuksia asiakkaillani on siitä?

Motivaatio-ohjelma on yksi One 2 one Dietin (Cambridge Ohjelman) ohjelmista. Se on tehty alkuaan yhteistyössä Ben Furmanin kanssa. Ohjelmalla käydään läpi motivaatioon vaikuttavia asioita positiivisen ajattelun kautta, jolloin esimerkiksi ei sana ei kuulu ohjelmalle.

Aiemmassa versiossa ohjelmassa syötiin taso-ohjelman mukaisesti. Tänä vuonna uudistetussa Motivaatio-ohjelmassa mikään ruoka ei ole kiellettyä, joten ohjelma sopii hyvin niille, jotka haluavat välillä herkutella tai syödä viikonloppuna enemmän. Sopii hyvin ”säätäjille” ja niille joilla tulee usein poikkeamia laihdutuksen aikana. Laihdutus ei kaadu lipsahduksiin, kun ne tehdään suunnitellusti tai joskus ei niin suunnitellusti. Ohjelman voi käydä läpi edelleen myös ilman herkkuja syömällä taso-ohjelman mukaisesti. Erityisesti ohjelma sopii aiemmin Cambridge Ohjelmalle olleille, mutta myös uudetkin asiakkaani voivat sen tehdä.

sadonkorjuukasviket

 Milloin ja missä voit tehdä ohjelman.

Motivaatio-ohjelma kestää 12 viikkoa ja yhteensä 13 tapaamista kerran viikossa. One 2 one Dietin aterioita käytetään jokaisella viikolla 3 /pv, joilla turvataan ravinteiden saanti. Tarkemmat ohjeet eri viikoille saat valmennuksessa, johon voit osallistua yksin, kaverin kanssa tai ryhmässä. Voit tehdä sen valmennuksessani Raahessa, Kalajoella tai ETÄNÄ Teamsin kautta, mikäli olet muualta päin Suomea.

Yksilövalmennukseen voit osallistua oman aikataulusi mukaan viikoittain sekäaloittaa ja varata aloituskäynnin ajanvarauksesta www.outikolehmainen.fi . Aloituskerta kestää 45 min ja seuraavat kerrat aina 30 min. Jos tulet ryhmään, ryhmän kesto on kerran viikossa 1h. Uudet ryhmät alkavat Raahessa Ma 2.1 klo 18 ja Ma 9.1 klo 11 sekä Etä -ryhmä to 12.1 klo 19. Ryhmiin on ilmoittauduttava ennakkoon ja ryhmäkoko max. 8 henk.

Jos mietit ja haluat tietää enemmän, voit soittaa 0400 895484 tai varata ilmaisen tutustumisen 30 min ajanvarauksesta.

sadonkorjuukasviket

 Mitä valmennuksessa tapahtuu?

Yksilövalmennuksessa tai ryhmässä teemme punnitukset yms ensin. Juttelemme miten edellinen viikko on mennyt sekä hieman vielä edellisen viikon aiheesta. Käymme läpi Motivaatio-ohjelman vihkosesta kyseisen viikon tehtävän sekä viikon ruokajuttuihin liittyvät ohjeet ja suunnittelemme seuraavan viikon jutut. Opettelemme samalla tulevaan painonhallintaan liittyviä asioita. Motivaatiovalmennus sopii hyvin ryhmävalmennukseen, jossa ryhmäläiset saavat toisten kokemuksia ja oppivat myös niistä.

sadonkorjuukasviket

 Valmennuksessa olleiden kokemuksia

Syksyn aikana motivaatiovalmennuksessa olevat kertoivat pitäneensä tästä uudistuneesta ohjelmasta. Kun mikään ei ollut kiellettyä ei mielitekoja tullut niin helposti. Sai syödä välillä hampurilaisia, pizzaa. karkkia, käydä kaverin kanssa pullakahvilla. Eräälle oli tärkeää saada ottaa ne saunajuomatkin, ja laihdutus ei kaatunut siihen eikä se ollut tällä keretaa kiellettyä. Nämä normaalisti laihdutuksen aikana ”kielletyt” jutut olivatkin monelle tärkeä juttu, kun saikin nyt syödä niitä ihan luvalla. Laihduttajat pitivät myös siitä, että oli joustoa esimerkiksi milloin söi ja minkä verran.

Ohjelmalla olleista osa koki myös, että he hallitsevat nyt paremmin painonhallinnan, kun tietävät mitkä ovat ne haastavat kohdat ja osaavat toimia nyt paremmin niiden kohdalla. Eräs laihduttaja piti erityisen tärkeänä armollisuutta itselleen. Ja se että ei tarvitse aina olla täydellinen tuli myös esille.

Laihduttajat saivat hyviä tuloksia. Esimerkiksi syksyn ryhmän keskipudotus oli n. 10 kg 12 vk:n aikana.

Itse valmentajana koen, että motivaatio-ohjelma on paras Cambridgen ohjelmista tällä hetkellä ja erityisesti ryhmässä tehtynä, mutta se onnistuu hyvin myös yksilövalmennuksessakin. Oikein innolla odotan alkuvuotta ja uusien ryhmien alkamista sekä myös yksilövalmennuksessa ohjelmalla aloittavia. Eräs motivaatiovalmennuksen tehneistä aikoikin tehdä ohjelman vielä uusiksi pienen tauon jälkeen.

Tervetuloa mukaan Motivaatio-ohjelman valmennukseen!! Kysy rohkeasti lisää, jos alkoi kiinostamaan.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…