DETOX – miksi teen nyt sen?

DETOX – miksi teen nyt sen?

DETOX – miksi teen sen nyt?

DETOX kuukausi One to one ohjelmalla ( ent. Cambridge Ohjelma) on  erityisesti  marraskuu, mutta sen voi tehdä yhtä hyvin milloin vain. Cambridge Detoxilla saa helposti energiaa pimeään marraskuuhun. Itse olen tehnyt sen useamman kerran ja nyt tätä kirjoittaessani minulla on menossa Cambridge Detoxin kolmas päivä. Kerron tässä jutussa lyhyesti millainen Cambridgen Detox on ja mitä hyötyä siitä on ollut asiakkailleni ja minulle itselle ja miksi teen sen juuri nyt.

Cambridge Detox, mikä ja millainen se on?

Cambrid Detox on One to one ohjelman puhdituskuuri. Se kestää 4 viikkoa ja siinä tavataan Valmentaja 5 kertaa joko lähivalmennuksessa tai etänä Teamsin kautta. Ohjelmalla käytetään One to One ohjelman tuotteita 3kpl/ päivä koko neljän viikon ajan. Toiselta viikolta alkaen tulee myös muuta ruokaa mukaan, joiden ohjeet saat Valmentajalta viikottaisella käynilläsi. Ohjeet ovat hyvin yksinkertaiset, joita on helppo noudattaa, ei tarvi miettiä turhia härpäkkeitä, vaan toimia vain annettujen lyhyiden ohjeiden mukaan.

Detox poikkeaa esim. Kymppi pois ohjelmasta siinä, että Detoxilla ei paneuduta ravintoasioihin, ruokarytmiin, yms juttuihin niin tarkasti Ja se on todellakin kuuri, mitä muut ohjelmat eivät ole. Detox voi olla kuitenkin osa One to One Dietin muuta laihdutus suunnitelmaa. Sillä voi aloittaa laihdutuksen tai se voi olla esim kahden Kymppi pois ohjelman välissä. Se sopii hyvin myös, jos paino ja laihdutus jää junnaamaan ylemmillä tasoilla eri ohjelmilla. Me valmentajat opastamme valitsemaan sopivan ohjelman kaikille laihduttajille tai teemme oman jutun tarvittaessa juuri sinulle.

Miksi minä teen juuri nyt Detoxin?

Olin tiistaina päivittämässä ja oppimassa uutta Cambridgen järjestämässä kouutuksessa. Kuten muutkin koulutukseen osallistujat, niin minäkin vaikka olin vain kertaamassa, tekevät itse ohjelman. Muut aikoivat aloittaa omien ryhmien kanssa marraskuun alussa. Minä en malttanut odottaa vaan päätin alkaa heti silloin tiistaina. Nyt tätä kirjoittaessani torstaina on jo 3. päivä menossa.

Detox sopi nyt hyvin, sillä syksy on tullut ja oma pirteys on vähän retuperällä. Paljon olisi kaikkea mitä pitäisi tehdä, mutta ei saa mitään oikein aikaiseksi tai aloitettua. Illalla on mukava istahtaa sohvalle peiton alle ja töllöttää vaikkapa telkkaria tai näpytellä kännykkää…laiskuus huipussaan…

Kevät kesällä tuli muutamia ”koronakiloja” (tekosyy herkkutteluun) enkä ole saannut niitä nyt pois, vaikka oon tietenkin yrittänyt aloittaa joka maanantai katsomaan mitä suuhuni pistän. Oma puolitoista vuotta sitten aloitettu viimeisin laihdutus projektini jäi myöskin keväällä vähän kesken ja siihenkin tarvitaan nyt pieni aloitus tsemppi.

Nyt loppukesästä ja alkusyksystä minulla on ollut pieniä polviongelmia ja senkin takia olisi tärkeää huolehtia painonpudotuksesta, jos haluan jatkossa vielä juosta. Joulukuussa on polveeni tulossa pienen pieni ”operaatio” ruiskun muodossa ja nyt sitä odotellessa joudun joka tapauksessa vähän ottaan rauhallisemmin lenkkeilyt. Joten nyt on hyvä aika aloittaa detox ja samalla antaa polven vähän rauhoittua. Toki ohjemlan aikanakin voi ja kannattaa ja pitääkin liikkua mutta rauhallisemmin ainakin alussa. Toivonkin Detoxin ja jalan kunnostuksen jälkeen voivani taas juosta kevyempänä kohti lopullisia tavoitteitani, niin painon kuin juoksunkin suhteen.

Mitä hyötyä Detoxista on ollut minulle ja asiakkailleni?

Detox tuli virallisesti Cambridge Ohjelman tuotteisiin vuosi sitten ja itse tein sitä jo aiemmin Suomen TJ Annikan Valmennuksessa. Annika on kehittänyt tämän meidän version, kuten myös muut meidän ohjelmat. Vuoden aikan useampi kymmenen asiakkaistani on ehtinyt tehdä Detoxin.

Tässäpä muutamia palautteita asiakkailtani mitä hyötyä ja mikä oli parasta Cambridge Detoxissa:

  • ”uusia kokemuksia, mm. puolukka mukaan!”
  • ”paino tippui ja herkut jäi pois”
  • ”Vatsan turvotus katosi. Hyvät yöunet! Vierotus karkista.”
  • ”hyvät ohjeet, opin juomaan vettä
  • ”painon tippuminen, paremmin jaksaminen ja hyvä olo”
  • ”painonpudotus vireystaso on noussut”
  • vireystaso nousi, huomata että vähemmänkin voi syödä”
  • ”Uutta intoa ja mielenkiinto laihdutukseen palasi.”
  • ”Kun paino tippui, Terveellisempi ruokavalio”
  • ”Opin syömään puolukoita, joka on ollut inhokki. Palasin taas normaaliin ateriarytmiin, erityisesti arkisin. Veden juonnin lisääminen, ruokarytmin saaminen taas säännölliseksi”
  • ”kontrollia ruokailuun painon tippuminen, paremmin jaksaminen ja hyvä olo”
  • ”Hyvä ja kevyempi olo. Energisyys lisääntyi, vatsavaivat helpottui, turvotus poistui. Painonpudotus, Hyvä olo ja kevyempi olo nukkuu paremmin
  • ”Kilot pois ja alkuinnostuksen liikkumiseen, kun sai ylimäärästä rasvaa pois.”
  • kevyen hyvän olon, paino tippu.”
  • ”kevyen olon, paino putos”

Itse olen huomannut Detoksilla aiemmilla kerroilla monia hyötyjä ja tässäpä muutamia omia huomioitani. Virkeämpi energisempi olo ja esimerkiksi saan silloin tehtyä kaikki rästihommat ja innostun ekaviikon loppupuolella siivoilemaan yms. jota en normaalisti ole kovin innokas tekemään. Nukun huomattavasti paremmin muutaman päivän päästä aloituksesta. Sitä kautta myös virkeämpi olo on jo heti aamusta. Usein ekaviikon loppupuolella, kun olen kunnolla ketoosissa virtaa riittää vaikka mihin ja saan kaikkia uusia ideoita ja innostun myös toteuttamaan niitä. Mieliala on samalla myös aina tosi hyvä ja aina ei edes tiedä miten päin olisi, kun on niin hyvä ja energinen olo.

Koska olen yli viisikymppinen on vaihdevuodetkin ollut tuttua jo muutaman vuoden. Niiden oireet yleensä on helpottuneet Detoksin aikana.

Paino on pudonnut tehokkaasti heti ekaviikolla, kun turvotus ja tavarat mahasta on vähentyneet, mutta varsinaista laihtumistakin on tapahtunut  aina useita kiloja neljän viikon aikana. Kun alussa paino tippuu paljon, motvoi se jatkamaan eteenpäin uudella innolla. Koska Detox on vain 4 viikkoa, niin sen jaksaa tehdä helposti ja ruokaa lisätään viikoittain lisää, niin itsellä se on toiminut.

Minäkin olen oppinut Detoxin myötä syömään puolukoita, kuten eräs asiakkaanikin. Ennen inhosin niitä, mutta nyt niitä menee suoraan metsässäkin suuhun. Detoxin jälkeen myös suolankäyttö yleensä vähenee, kun suolaa ei silloin käytetä paljoa ja itsellä tahtoo sen käyttö välillä lipsua. Detoxilla automaattisesti oppii vähentämään suolaakin.

Jos tarvit uutta virtaa, niin kannatta kokeilla Detoxia. Se on nyt helppo tehdä vaikkapa liikkeissäni Raahessa tai Kalajoella minun valmennuksessani tai Kuusamossa Ingan valmennuksessa. Jos et pysty tulemaan paikan päälle tai asut jossain muualla päin Suomea voit tulla valmennukseeni myös etänä. Valmennukseen voit tulla yksin kaverin kanssa milloin vain. Ryhmiä järjestetään myös pitkin vuotta.

Voit lukea minun tämän kertaisesta Detoxixta lisää blogistani, miten se sujuu ja onnistuu…. Laitan tähän alle myös linkin ekaan tarinaan viimeistään perjantaina, joten pääset tästä eka viikon tunnelmiin…

Rössypotut – herkku vai inhokki?

Rössypotut – herkku vai inhokki?

Rössypotut – herkku vai inhokki?

Rössypotut – herkku vai inhokki? Rössypotut ovat aina kuuluneet minunherkku lempiruokiini jo lapsesta lähtien. Nykyään niitä tulee vain tehtyä harvoin, vaikka ne on helppo tehdä. Rössypottuja voi tehdä monella tapaa ja kerron miten minä teen ja mitä keittoni sisältää. Onko rössypotut laihduttajan ruokaa vai onko se tuhtiatavaraa? Voiko siitä tehdä lautasmallin mukaisen aterian? Näitäpä tänään mietin kun löysin kaupasta veripalttua ja pistin sen ostoskoriini. Kotona sitten aloinkin miettimään tarkemmin, millainen minun lemppari rössypotturesepti on ravintoarvoiltaan ja miten lautasmalli toteutuu ohjeellani.

Teen yleensä kahdella kattilalla, koska muut meillä eivät voi sietää sipulia ja minusta rössypotut eivät ole mitään, jos niissä ei ole sipulia. Niinpä teen aina sipuli version ja ei sipulia version

Tässäpä sitten minun rössypottu versioni ohje.

Rössypotut minun tapaan

  • 100 g veripalttua 181 kcal / 100g
  • 100 g perunaa 74 kcal / 100g
  • 200 g sipulia 29 kcal / 100g  -> 58 kcal / 200g
  • suolaa ( huom! suolaa veripaltussa jo 1,1 g/ 100g)
  • maustepippuria

Pilko perunat sipulit ja veripalttu ja kippaa ne ja mausteet kattilaan. Lisää vettä niin paljon, että ne peittyvät reilusti, koska veripalttu kerää nestettä itseensä ja turpoaa paljon.

Keitä n. 20 min tai kunnes perunat ovat kypsiä. Itse keitän monesti pitempään, koska maku vain paranee ja perunat ovat parempia, kun ne ovat hieman hajonneet.

Koska toiset eivät pidä meillä sipulista, laitan heille sipulin tilalta vain perunaa keittoon. Jos haluaa voisi keittoon lisätä vaikka porkkanaa ( 33 kcal/ 100g), jotta vihanneksia tulisi mukaan.

Jotkut laittavat keiton sekaan myös pekonia, mutta itse en ole sitä koskaan laittanut rössypottuihin. Pekonissa on energiaa 334 kcal/100g. Mieheni laittaa keittoon aina puolukkahilloa ( 137 Kcal/ 100g)  lisäksi.  Keittoannoksen kalorimääriin voi vaikuttaa paljon kuten eri ainesten kalorimääristä naet.

Minun keittoni sisälsi yhteensä 313 kcal , josta tuli 3 kuvan annoksen kokoista ateriaa. Annos on reilu 100 kcal. Söin keiton rasvattoman maidon ( 34 kcal/ 100g ) kanssa. Kuvan lasissa on 1,5 dl, jolloin energiaa tuli lisää 51 kcal

 Rössypotut ja lautasmalli

Rössypottu ateriasta saa hyvin lautasmallin mukaisen aterian, jos laittaa puolet vihanneksia, kuten minun keitossani. Minun keiton veripaltussa on proteiinia 11g /100g, mutta lisäksi proteiinia tuli tällä kertaa myös maidosta. Veripaltussa on myös viljatuotteita, ruis- ja vehnäjauhoa, mutta ne ei todennäköisesti olleet täysjyvää, mutta kuitua veripaltussa on kuitenkin 8,1g / 100g. Jos haluaa annokseen lisää täysjyvää voi mukaan ottaa yhden täysjyvä leipäviipaleen ( 60-80 kcal / viipale).  Lautasmalliin kuuluvat myös hiilihydraatit, joita tulee perunasta ja paltun viljasta riittävästi.

Lautasmallin ateriaan kuuluvat myös hyvät rasvat. Veripaltussa on rasvaa 2,6 g / 100g, josta tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa oli vain 0,2 g / 100g. Pehmeän rasvan määrä selittynee sillä, että veripaltussa oli käytetty rypsiöljyä yhtenä ainesosana. Jos haluaa lisätä pehmeää rasvaa annokseen, voi leivän päälle laittaa levitettä, jossa tyydyttynyttä rasvaa koko rasvan määrästä on alle 1/3 osa.

Lautasmallin mukaisesti kalsiumia tuli maidosta, joka on hyvä kalsiumin lähde. Maidon tilalta olisi voinut laittaa vaikkapa leivän päälle juustoa.

Huom! Nämä ravintoarvot ovat vain kuvan veripaltussa. Eri valmistajien veripaltuissa voi rasva ym. ravintoaine pitoisuudet vaihdella huomattavasti, joten kannattaa lukea tuotteen tiedoista mitä se sisältää. Löysin netistä yhden veripaltun jossa on esim. rasvaa 13 g/ 100g josta kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa oli yli puolet.

Lautasmallia voi toteuttaa helposti usempien keittojen kohdalla ja keitot ovat useinmiten kevyttä terveellistä ruokaa. Ohjeeni rössypotut sopivat myös Cambridge Ohjelman tasolta 3 alkaen.

Nyt vain tekemään rössypottuja ja tankkaamaan kunnon rautapommi!! Harmi vain kun rössypotut jakaa mielipiteitä, siitä joko tykätään tai inhotaan.

Aiemmissa blogijutuissani on mm. nakkikeiton ja kasvissosekeiton ohjeet sekä 2019 joulukalenterista löytyy ”vähän” kaloripitoisempi savuporokeitto.

Täysjyväleipä – tee se itse

Täysjyväleipä – tee se itse

Täysjyväleipä – tee se itse

Täysjyväleipä on helppo tehdä itse kotona. Kuvan leivät tein Tyttäreni Maijan synttäreille juuri ennen vieraiden saapumista, jolloin ne olivat vielä lämpimiä, kun vieraat pääsivät kahvipöytään. Löydät tästä jutusta leipien ohjeen ja kuinka paljon ne sisältävät energiaa Kcal.

 Täysjyvä on terveellistä suolistolle ja se voi vähentää mm sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia ja siinä on paljon kuitua sekä monia tarpeellisia ravintoaineita sekä vitamiinejä ja kivennäisaineita. Monet välttelevät aivan turhaan leipää hiilaripelossa, vaikka täysjyväleipä on yksi parhaimpia kuidun lähteitä. Kuitua tulisi saada päivässä 25-35g

Täysjyvästä ja leivästä voit lukea lisää esim Leipätiedotus sivuilta, jossa on kerrottu paljon hyvää tietoa täysjyvästä, kuidusta ja leivästä. Täysjyvästä ja kuidusta löytyy tietoa myös Syö hyvää sivuilta.

Täysjyväjauhot

Leipää voi sanoa täysjyväleiväksi, jos se sisältää täysjyvää leivän viljasta vähintään 50%. Nykyään on saatavilla täysjyvävehnäjauhoja. Itse käytän alla olevan kuvan täysjyvävehnäjauhoja leivontaan, lättyihin piirakoihin ja pannukakkuihin. Täytekakkupohjaa niistä ei kannata tehdä, sillä se lätsähtää helposti, jos jauhoa tulee liikaa.  Grahamjauhot ovat myös täysjyvää. Täysjyväjauhoissa on kuitua n. 11-13g / 100g. Joissakin täysjyväruisjauhoissa voi olla kuitua jopa 20g

Hiivaleipäjauho ei ole täysjyvää vaikka se on tummempaa, kuin tavallinen vehnäjauho. Siinä on kuitua lähes puolet vähemmän, kuin täysjyväjauhossa, eikä siinä ole koko kuoriosaa jyvästä. Sämpyläjauhoissa on usein mukana rouheita tai hiutaleita tms karkeampia osia, mutta ne eivät ole useinkaan ns. täysjyvää ja niiden kuitupitoisuus on lähes puolet pienempi kuin täysjyväjauhoissa n. 6-8g / 100g. Tavallisessa vehnäjauhossa kuitupitoisuus voi olla n. 4g/100g ja ne onkin tehty yleensä jyvän ydinosasta, eikä niissä ole ravinteikasta ja kuitupitoista kuoriosaa ollenkaan.

Erilaisten jauhojen kuitupitoisuuksia ja muita ominaisuuksia voi käydä katsomassa ja vertailemassa esim Myllyn Paras tai Sunnuntain sivuilta. Hyviä jauhoja löytyy myös paikallisilta lähituottajilta ja heiltä voi kysyä tarkemmin millaisia ne on ja löytyykö miten täysjyväjauhoja.

Nykyään löytyy myös hyvin gluteenittomia jauhoja ja niissäkin on jo täysjyväjauhoja kuten esimerkiksi Gluteeniton täysjyväkaurajauho.

Kun leivon leipää käytän useimmiten täysjyvävehnäjauhoja ja kaurahiutaleita tai neljänviljan hiutaleita. Puurohiutaleet ovat yleensä myös täysjyvää, koska ne on litistettyjä jyviä. Vaikka joukkoon lisäisi tavallisia sämpyläjauhoja tai vaikkapa tavallista vehnäjauhoa, on leipä täysjyvää, jos täysjyväjauhon ja hiutaleiden osuus on yli puolet leipään laitetusta viljasta.

 

Täysjyväleivän ohje

  • 2 dl täysjyvävehnäjauhoa (216 kcal/1dl) -> 432 kcal
  • 2 dl kaurahiutaleita  (148 kcal/1dl) -> 296 kcal
  • 1 dl vehnäjauhoja nostatuksen jälkeen (252 kcal/1dl) -> 252 kcal
  • 5 dl kevytmaitoa ( 39 kcal/ 1dl) -> 195 kcal
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1tl sokeria-> 16 kcal
  • suolaa
  • 0.2 dl rypsiöljyä (n. 900 kcal/1dl) 180 kcal

Huom! jauhojen ja hiutaleiden määrät ovat suuntaa antavia. enkä takaa että näillä ohjeilla tulee hyviä. Mutta tällä kertaa ne ainakin maistuivat vieraille hyvin.

Lämmitä maito n. 40 C. Lisää kaurahiutaleet, täysjyväjauhot kuivahiiva, sokeri ja suola. Taikina saa olla vetelää tässä vaiheessa. kts kuva alla. Anna turvota puoli tuntia ja lisää öljy ja sekoita. Jos taikina on liian löysää lisää vähän täysjyväjauhoa.

Kohota taikinaa vähintään puolituntia, mutta se voi kohota paljon pitempäänkin. Kuvan leipiä kohotin 2 tuntia, jolloin jauhot ja kaurahiutaleet ehtivät turvota hyvin. Alla kuva valmiista taikinasta, joka on edelleen vielä löysää.
Ota taikinaa lusikalla ja lisää vehnäjauhoja sen verran ettei taikina tartu käteen ja taikinasta saa muotoiltua leipiä leivinpaperille. Vehnäjauhot saa pysymään leivät paremmin kasassa ja niitä on helpompi leipoa.
Paista leivät reilussa 200 asteessa 5-10 min. Kannattaa seurata, etteivät paistu liikaa ja kuivu. Leivät kannattaa syödä heti lämpiminä, jolloin ne maistuvat parhaiten.

Ei muuta kuin leipomaan ja sekoittelemaan omia jauhoseoksia, kuten minä teen mitä milloinkin. Täysjyväleipää voi tehdä helposti ja tämä ohje oli löysällä taikinalla, mutta jauhoja voi myös laittaa enempikin, jolloin ne nousevat enemmän ja saa helpommin vaikka sämpylöitä.

Koko taikinassa oli energiaa yhteensä 1371 kcal. Taikinasta tuli 2 pellillistä, n. 35 pientä ohutta leipää, jolloin yhdessä leivässä on n. 40 kcal / kpl

Käy katsomassa aiempaa blogijuttuani, missä kerron enemmän kaupan leivistä ja millaisia päällisiä niihin kannattaa laitta, jos haluaa syödä terveellisesti tai vaikkapa lounaaksi leivän. Leivästäkin voi saada lautasmallin mukaisen aterian, kunhan täytteet ovat oikeat ja käyttää runsaskuituista täysjyväleipää.

Sinua voi kiinnostaa myös lättyohje, jossa on käytetty täysjyvävehnäjauhoja.
Täytekakku, vadelma -valkosuklaamousse

Täytekakku, vadelma -valkosuklaamousse

Täytekakku, vadelma -valkosuklaamousse

Täytekakku kuuluuu monen juhlaherkkuihin. Niitä voi tehdä monella tapaa kevyemmin tai kunnon kaloripomminkin. Itse olen aina pitänyt leipomisesta ja täytekakkujakin on tullut tehtyä joka lähtöön. Lemppari kakkuni ovat oikeasta kermasta tehtyjä ja välistä löytyy milloin mitäkin, mutta useimmin sieltä löytyy jotakin moussen tapaista.

Kuvan kakku on tehty Maijan, tyttäreni 12 v synttäreille sunnuntaiksi. Tein kaksi pienenpää kakkua, jolloin kakku säilyy paremmin. En pidä siitä että sama kakku seisoo pitkään lämpimässä pilaantumassa. Tein tähän ohjeen kakusta ja lisäsin siihen sen raakaaineiden energiamäärät.

Huom! Ohjeen määrät ovat noin määriä, sillä teen aina suurinpiirtein ohjeella. Tämä ohje on minun oma sovellus, jossa täytteen aineksia muutan aina miten huvittaa ja millaisia makuja muut toivovat. Nyt Maijan toiveena oli vadelmahillo ja valkosuklaamousse.

Täytekakku, vadelma – valkosuklaamousse ohje

Pohja

  • 3,5 kpl kananmunia (tein kaksi kakkua, joten siksi puolikas muna.. 75 kcal/1kpl -> 225 kcal/3kpl
  • n. 2dl sokeria n. 176g (400kcal/100g) -> 704kcal /2dl
  • n. 2dl vehnäjauhoja n. 140g (360 kcal/100g) -> 504 kcal/ 2dl

(sokeria ja jauhoja laitoin kukkura lasillisen molempia, joten määrät noin.)

  • vaniljasokeria ( En mitannut, kippasin purkista, ehkä 1tl..)
  • Leivijauhetta (Kippasin purkista sekaan n. 1tl)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää jauho, vaniljasokeri ja leivijauho sekaan ja nopea vatkaus pienellä teholla. Jos haluaa olla tarkka leipuri, jauhot pitäisi sekoittaa varovasti sekaan, mutta en viitsi,vaan helpommalla pääsen, kun sekoitan vatkaimella ja onhan nuo aina noussut siitä huolimatta, tai ainakin melkein aina.  Eli ohje ihan normi sokerikakkupohja, jossa kaikkia perusaineksia suurinpiirtein samanverran.

Laita taikina pieneen irtokakkuvuokaan (halkaisija 20 cm).

Paista uunissa n. 175 C n. 45 min tai ota pois sitten kun muistat.  Jos ehtii pinnalta palaa, niin voit leikata päälykerroksen pois ja syödä sen kakkua täyttäessäsi itse. Ps. minun herkkua, joten ei haittaa, jos kakku unohtuu uuniin vähän pitemmäksi. Meillä on ”munakellokin” mutta en muista käyttää sitä koskaa…

Täytteet ja koristelu

  • 4 kpl liivatelehteä tai minkä verran milläkin kerralla
  • 2,5 dl Pirkka vaahtoutuva vaniljakastike (190 kcal/100g)  -> 475 kcal / 250g
  • 100g Valio vaniljatuorejuusto -> 276 kcal/100g
  • 2dl kuohukerma, laktoositon (336 kcal/100g) -> 672 kcal/200g
  • 2 x 145g Panda valkosuklaalevy  (564kcal/100g) -> 1635 kcal / 290g
  • 200g vadelmahilloa (190 kcal/100g) -> 380kcal /200g
  • 2dl jaffaa kostutukseen (37 kcal/100g) -> 74kcal /200g
  • 6dl kuohukermaa kakun päälle -> 2016kcal / 6dl

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.

Sulata suklaa mikrossa hitaasti n. 10-20 sekuntia kerrallaan ja sekoita välillä ja käytä mikrossa niin monta kertaa että se on sulaa.

Vatkaa kermavaahto ja vanilja kastike eri astioissa vaahdoksi.

Kippaa vesi pois liivatteista ja lämmitä liivatteet ihan pienessä määrässä vettä, niin että se sulaa. Jäähdytä vähän aikaa.

Ota puolet vaniljakastike vaahdosta kapeaan vatkausastiaan ja vatkaa liivate ohuena vanana sekaan.

Sekoita tuorejuusto vatkaimella toiseen puolikkaaseen vaniljavaahtoon ja lisää sulatettu ja jäähtynyt suklaa sekä liivatevaniljavaahto voimakkaasti sekoittaen. Lopuksi lisää kermavaahto sekaan.

Jos haluat varmasti onnistuvan suklaa yms mousseohjeen voit tarkistaa oikean järjestyksen ja teko-ohjeen netistä kakkusivuilta.. Minun ohje ei ole mikään virallinen ja joskus on saattanut epäonnistuakin, mutta useimmiten on onnistunut. Sulatusvaiheessa suklaaseen ei saa päästä vettä ja liivate pitää sekoittaa ehdottomasti ohuena vanana kunnolla vatkaten yms ja kerma pitää lisätä viimeisenä.

Täyttäminen

Laita 2 kakkuvuokaa päälekkäin ja niiden ympärille tuorekelmua jotta ne pysyvät päälekkäin ja tiiviisti yhdessä.

Leikkaa kakku kolmeen osaan ja laita eka kerros kakkuvuokan pohjalle ja kostuta se jaffalla. Levitä ohut kerros hilloa pohjalle ja sen päälle puolet mousse seoksesta. Toista samoin seuraava kerros ja lisää päälle lopuksi viimeinen kerros kakkua ja kostuta sekin hyvin.

Laita kakku pakkaseen yöksi ja ota aamulla aikaisin sulamaan, jos haluat tarjoilla sen päivällä. Kun kakku on sulanut vähän aikaa, irrota irtopohja vuokat sen ympäriltä ja laita tarjoilualustalle.

Pursota kermat päälle ja koristele vaikka strösseleillä vaahtokarkeilla ja suklaalla tai millä haluatkin.

Pakastan täytekakut aina kakun täyttövaiheessa, koska kakku kostuu siellä tasaisesti. Kakun voi tarjoilla hieman keskeltä jäisenä, jolloin se säilyy pitempään pöydällä, jos kukaan ei vain syö sitä!!  Kun pakastaa kakut ennakkoon voi niitä tehdä reilusti ennen juhlia valmiiksi ja juhlaaamuna tarvii nakata vain kermat päälle.

 Täytekakkupohjassa on energiaa n. 1433 ja täytteissä ja päälläolevassa kermassa n. 5528. Kakunkoristeissa oli lisäksi vaahtokarkkia stösseleitä sekä suklaata n. 200 kcal. Koko kakun kalorimäärä on n. 7161 kcal. En laskenut kuinka paljon yhdessä siivussa on kaloreita sillä vieraat ottivat monenkokoisia siivuja ja yksi kakku hupeni melko nopeasti. Onneksi oli toinenkin samanlainen, niin riitti kaikille. Kakku ei ollut leveä vain 20 cm ja reunojen kermat lisäksi. Korkeutta kuitenkin oli ihan normi kakun verran.

Kuten huomaat tästäkin kakusta tuli kermalla ja suklaalla todellinen kaloripommi.

Tässäpä oli minun lemppari kakkureseptini. Joskus vaihdan täytteisiin rahkaa, jossa on energiaa vähemmän kuin suklaassa tai kermassa. Laitan joskus mansikkahilloa, suklaan tai keksin paloja moussen sekaan tai mitä milloinkin. Kakut on ainakin vielä kelvanneet syöjille, koska meidän porukasta löytyy herkkusuita. Joskus voi herkutellakkin oikein kunnolla, kunhan muista että täytekakkua ei tehdä joka viikko.

Huom! Jos syöt vuoden joka viikko yhden tällaisen kakun normisyönnin lisäksi, saat painoa vuodessa 52 kg lisää. 1 läski kilo on n. 7000 kcal ja tämä kakku sisältää sen verran energiaa… eli niin helppoa on saada nostettua painoa ainakin tällä kakkuohjeella…

Meinaspa unohtua, että tämänketaisessa kakussa oli moussen seassa myös pieniä vaahtokarkkeja, kuten kakkupalassa näkyy…

 

Alla linkki kesäiseen mansikkakakkuun…

Sari ja Voice of Cambridge kisa

Sari ja Voice of Cambridge kisa

Sari ja Voice of Cambridge -kisa

Sari osallistuu Voice of Cambridge kisaan, joka on Cambridge Ohjelman järjestämä kisa laihduttajille ja painonhallitsijoille. Kisa oli aiemmin Vuoden Cambridge Kasvo nimella. Joinakin vuosina Suomen voittaja on osallistunut kansainväliseen kisaan. Olimme mukana 2 v. sitten Englannissa, jossa Suomea edusti silloinen kisaajani Sanna. Tänä vuonna voittaja olisi päässyt kansainväliseen kisaan myös, mutta korona iski, ja kisat peruttiin.

Kisassa on naisten, miesten ja tasapainoilijoiden sarja. Sari osallistuu naisten sarjaan. Jokaisesta sarjasta pääsee kolme eniten ääniä saanutta finaaliin, joka järjestetään Suomen Cambridge Ohjelman gaalassa helsingissä marraskuussa. Siellä valitaan finalisteista kaikkien sarjojen voittajat. 

Sarin laihdutustarina

Sarin laihdutus tarina alkoi jo useampi vuosi sitten. Ensimmäisen kerran Sari tuli Cambridge Ohjelmalle 2014. Vuosien aikana Sarille on tapahtunut monenlaista elämässä ja laihdutustakin on aloitettu useamman kerran. 2018 alkoi viimeinen laihdutusmatka Cambridgella, jolloin kipinän kunnon pudotukseen antoi Sarin hyvä ystävä silloinen kisaajamme Sanna.

Vuosi sitten Sari olikin jo melkein nykyisessä painossa. Pientä vaille että olisi voinut osallistua jo silloin kisaan, mutta aika ei ollut  silloin vielä kypsä. Nyt kiloja on lähtenyt 32 kg ja muutos näkyy hyvin.  

 

Lue Sarin tarina Cambridge sivuilta:

Kisakuvauksia

Kuvasimme Sarin kisakuvat itse. Aluksi vain testailimme itse kuvaamista ja miltä Sarista tuntuu olla niissä.

Kuvasimme museon rannassa melko paljon ja kävimme siellä pariinkin otteeseen.Varsinainen kisakuva löytyikin sitten niistä kuvista. Kisakuvassa Sarilla on Noshin mekko.

 

Kävimme kuvaamassa myös jäähalilla, jossa Sari viettää paljon aikaa

Yhdet kuvat kävimme ottamassa Maivaperällä, mutta silloin sattui huono kuvaussää.

Muutamia kuvia otimme naapuriliike PÄIVÄN MARISSA

Lehtijuttu

Raahenseutu teki Sarista jutun keskiviikon 16.9.2020 lehteen.

 

ÄÄNESTÄMMÄN!!

Nyt vain kaikki äänestämään Sari finaaliin ja peukut pystyyn että finaalissa tulee sitten voitto Raaheen.

Suuret kiitokset Sarille hienosta suorituksesta ja mukavasta matkasta kisaamaan!!!

 

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko on minun suurta herkkua. Sitä tulee vain tehtyä harvoin, sillä muut ei meillä pidä siitä ja niiden mielestä se haiseekin pahalle. Jos olen yksin kotona, useamman päivän, niin silloin kaalilaatikkoa on mukava tehdä vähän isompi satsi ja syödä sitä useamman kerran peräkkäin. Oma ohjeeni on melko kevyt versio kaalilaatikosta ja helppo tehdä vaikkakin paistamisessa menee aikaa kauan. Mutta mitä pitempään viitsii hauduttaa uunissa, sitä parempaa se on.

Kaalilaatikko minun tapaan

  • 1kg kaalia  310 kcal  (31 kcal/100g )
  • 0.5 kg sipulia 145 Kcal ( 29 kcal/100g)
  • 300 g naudan minuuttisuikaleita 342 kcal ( 114 kcal/100g)
  • 5 g  rypsiöljyä 45 kcal (900kcal/100g)
  • Pippuria tai mausteita mitä sattuu olemaan ja suolaa hieman.
  • Jos haluaa  liha- tai kasvisliemikuution tms.

Pilko kaali ja sipuli suikaleiksi ja laita uunivuokaan. Laita paistinpannulle pieni loraus öljyä tai paistorasvaa ja ruskista naudan suikaleet. Lisää suikaleet kaalin ja sipulin sekaan. lisää mausteita ja suolaa oman mielesi mukaan.

Nakkaa uuniin koko sekoitus ja paista aluksi n. 200 asteessa tunti ja hauduta 2-3 h pienemmällä lämmöllä. Ei haittaa vaikka hautuisi  pitempäänkin.

 

Kaalilaatikoa kevyemmin tai tuhdimmin

Minun kaalilaatikko versio on melko kevyttä. Koko annos sisältää n. 840 kcal ja siitä syö monta kertaa vaikka santsaisikin, niinkuin minä teen jos on kaalilaatikosta kyse. Joka tapauksessa annos sisältää reilusti alle 200 kcal.

Jos haluaa kevyempää voi lihan paistorasvan jättää kokonaan pois ja nakata lihat ilman paistamista vihannesten sekaan tai paistaa pannulla, jossa ei tarvitse rasvaa. Loraus paistorasvaa kannattaa välillä mitata, koska loraus voi olla melkoinen kaloripommi. Öljy sisältää energiaa paljon esim 5g reilu teelusikallinen sisältää 45 kcal.  Entisessä elämässäni paistoin kaalit ja sipulitkin kunnon voi satsissa ennen kuin laitoin uuniin. Silloin sain saman kokoiseen annokseen helposti useampi sata kaloria lisää. Ennen käytin myös jauhelihaa lihana, jolloin se sisälsi enempi myös kovaa rasvaa.

Tästä kaalilaatikosta voi tehdä kasvisversion vaihtamalla lihan tilalle esim. soijarouhetta, sieniä tai jotain muuta kasvisproteiinia.

Monet laittavat kaalilaatikkoon myös riisiä tai ohrasuurimoita. Jos käyttää riisiä tai ohraa, kannattaa valita täysjyväviljatuotteita, joista saa enemmän kuitua. Itse en käytä koskaan kaalilaatikossa riisiä tai muita viljatuotteita. Pidän kaalilaatikosta enemmän ilman niitä. Keittämätön tumma riisi  1dl (85 g) sisältää 269 kcal

Jos haluaa kuitenkin vähän enemmän energiaa ja herkutella, voi kaveriksi lisätä puolukkahilloa ja kyytipojaksi vaikkapa maitoa. 1rkl (17 g)  puolukkahilloa sisältää energiaa 23 kcal.  Rasvattomassa maidossa on n. 30 kcal ja kevyt maidossa n. 40 kcal/ 100 g. Tästäkin kaalilaatikosta saa tehtyä aterian, joka ei enään ole ihan kevyt, jos lappaa hilloa useamman lusikallisen ja vetää maitoa useamman lasin puhummattakaan jos kaali on ensin paistettu runsaassa voissa.

Jos haluat minun ohjeen kaalilaatikosta lautasmallin mukaisen aterian, ota aterialla vaikkapa pala täysjyväleipää. Lisää leivälle levitettä, jossa max. 1/3 tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa koko rasvan määrästä.  Juomaksi valitse maitoa kalsiumin lähteeksi tai lisää leivän päälle juustosiivu. Kasvisten määrää tuleekin laatikossa jo itsestään

Tämä minun ohjeella tehty kaalilaatikko sopii Cambridge Ohjelmalla laihduttavalle jo tasolta 2 alkaen. Jos siihen käyttää esim. riisiä voi sitä syödä esim 3 tasolta alkaen.

Ruokien kalorimääriä löydät esimerkiksi Finelin ruokapäiväkirjasta

Jos muu perhe ei pidä kaalilaatikosta, voit tehdä heille vaikkapa nakkikeittoa minun ohjeella: