Nachopelti tai -vuoka

Nachopelti on suosittu ruoka ja sitä voi tehdä monella tapaa. Ennen en tykännyt siitä ollenkaan, mutta nyt kun tyttäreni Maija on tehnyt omalla reseptillään, olen itse siitä alkanut myös pitämään. Tein nyt oman version siitä ja laitoin sen vuokaan, sillä resepti on vain kaksi annosta. Tämän voi tehdä myös pellillä ohuempana kerroksena, jolloin paistoaika voi olla hieman lyhyempi. Tässä versiossa jauhelihan tilalle on laitettu kidney papuja, joista itse pidän.

Nachovuoka 

yht. n. 372 kcal / 2 annosta >  186 kcal / annos

 150g kidneypapuja (suolaliemessä) 120 kcal (80 kcal / 100g)

50g paprikaa 14 kcal (28 kcal / 100g)

5og sipulia 15 kcal (29 kcal / 100g)

50g / 5kpl kirsikkatomaatteja 12 kcal (23 kcal/ 100g)

100 g Taco -tomaattikastiketta (medium) 34 kcal ( 34 kcal / 100g)

20g Mini Nacho 94 kcal  ( 472 kcal / 100g)

30g juustoraaste 17% 84 kcal (282 kcal / 100g)

valkosipulia tai muita mausteita.

nachoja vuokassa

Valuta säilyke kidneypapujen suolaliemi pois. Pilko tomaatit, paprika ja sipuli. Sekoita haluamasi mausteet, taco-kastike, pavut ja vihannekset keskenään. Kaada kaikki vuokaan tai pellille. Painele nachoja muiden ainesten joukkoon niin, että niistä jää n. puolet näkyviin. Laita lopuksi juustoraastetta päälle.

Paista nachovuokaa uunissa n. 30 min 200 C:ssa. Jos levität ohemmaksi kerrokseksi pellille, 20 min riittää paistoajaksi. vihannekset saa jäädä rapsakoiksi.  

Voit tarjota Nachopellin esimerkiksi hunajamelonin 37 kcal / 100g kanssa.

nachopelti ja hunajamelonia

Voit laittaa papujen tilalta jauhelihaa 10%, niin siinä on energiaa 168 kcal / 100g. Rasvaisemmassa jauhelihassa 20% on yli 250 kcal/ 100g. Kanassa n. 100-110 kcal / 100g. Pakaste soijapavuissa on n. 130 kcal / 100g. Pavut ovat hyvä kasvisproteiinin lähde.

Uusien 2023 Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan pitäisi lisätä kasviproteiinin määrää ja punaisen lihan määrää vähentää. Aiemmissa suomalaisten suosituksissa 2014 oli punaisen lihan määrä max. 500g / vk ja nyt uusissa se on alle 350g / vk. Jotta tähän päästään kannattaa pitää kasvisruokapäiviä ja käyttää enemmän kalaa.

Nachopelllissä voi käyttää myös muita kasviksia oman mielesi mukaan. Juustoksi kannattaa valita vähärasvaisempi vaihtoehto ja miettiä minkä verran sitä haluaa käyttää samoin nashojen määrän voit päättää itse. Nachojen ja juuston määrällä tämän reseptin energiamäärät voi helposti tuplata.

Tähän reseptiin ei tarvitse lisätä suolaa juuri ollenkaan, koska pavut ovat säilötty suolavedessä ja Nachot sisältävät myös paljon suolaa. Suolan suositus on alle 5g / vrk.

Tämäkin ruoka sopii hyvin One 2 one Dietin laihduttajille, koska hiilihydraatitkin kuuluvat ohjelmillemme. Valmentaja neuvoo missä vaiheessa ohjelmia niitä voi syödä ja minkä verran. Kasvisten käyttö ja ruuanvalmistuksen opettelu kuuluu myös ohjelmillemme. Jos sinulla ei ole vielä valmentajaa, joka kertoo sinulle näitä asioita, voit täyttää ”haluan laihduttaa” lomakkeen, niin otan yhteyttä ja voimme katsoa sinulle sopivan valmentajan. Useimmat meistä valmentajista tekee myös etävalmennuksia, jolloin laihduttaja voi olla mistä päin Suomea vain.

Tässäpä minun tämänkertainen versio Nashopellistä joka on tehty vuokassa.

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…