Puuro aamupalaksi

Puuro sopii hyvin aamupalaksi, jolloin sen kanssa voi syödä vaikkapa marjoa. Itse syön usein tavallisen tai Cambridgen puuron. Tällä kertaa tein neljänviljan puuroa maitoon. Jos syön pelkän tavallisen puuron, tulee nälkä pian uudestaan. Jos otan jotain proteiinipitoista puuron kanssa, pysyy nälkä poissa pitempään. Myös Cambridgen puuron kanssa nälkä pysyy pitempään poissa, koska siinä on jo valmiiksi proteiinia 13g / puuroannos.

Täysjyväpuuroissa on runsaastikuitua, joka pitää huolta mm. vatsan hyvinvoinnista. Kuidusta ja täysjyvästä lisää Leipätiedotuksen sivuilta

Tässä jutussa kerron vaihtoehtoja, mitä puuron kanssa voisi syödä sekä niiden energiamääriä, niin voit kerätä niistä itsellesi sopivan yhdistelmän. Tarkista omista pakkauksista energiamäärät, sillä ne voivat vaihdella valmistajien mukaan.

Neljänviljan puuro  yht. 248 kcal

 30g neljänviljan hiutaleita  103 kcal (342 kcal / 100g)

250g kevytmaitoa 100 kcal (40 kcal / 100g)

100g mansikoita 45 kcal (45 kcal / 100g)

suolaa

Keitän puuron mikrossa, koska sen saa valmiiksi nopeasti ja se ei pala pohjaan. Kannattaa seurata mikrossa keittäessä, että se ei kuohu yli. Kun puuro on valmista syö se vaikkapa mansikoiden kanssa.

Puuron voi tehdä myös veteen, jolloin siinä on n. puolet vähemmän energiaa. Maidosta saa kuitenkin proteiinia 3,3g / 100g. Maidon tilalta voi syödä raejuustoa 1,5% 89 kcal / 100g tai keitetyn kananmunan 73 kcal proteiinin lähteinä.

Maidoissakin on eroja. Rasvaton maito n. 30 kcal / 100g, Kevyt maito n. 40 kcal / 100g. Täysmaito n. 60 kcal / 100g.

Aamupalalla olisi hyvä olla myös jotain kasviksia; marjoja, hedelmiä tai vihanneksia. Lue marjojen hyvistä aineista lisää Arktisten aromien sivuilta.

Puuron voi laittaa myös öljyä n. 900 kcal / 100g. (90 kcal / 10g) Hyvä vähän tunnettu öljy on Camelinaöljy. Se sisältää paljon omega 3 rasvahappoja, joita tulisi saada päivittäin. Camelinaöljyllä on vaikutusta kolestrooliin sekä sydän- ja verisuoniterveyteen. Myös muita pehmeitä kasvirasvaöljyjä voi käyttää.

Kasvirasvalevitteet sopivat hyvin myös puuroon. Niiden energiamäärät vaihtelevat n. 400-600 kcal / 100g (40-60 kcal / 10g). Voitakin 712 kcal/ 100g (71 kcal / 10g) voi käyttää, kunhan muu päivän rasvan saanti tulee pehmeistä rasvoista.

Huom Virallinen mittaruokalusikka on 14g öljyä. Tavallinen ”koti”ruokalusikka on n. 10g.

Pähkinöitä ja siemeniäkin voi laittaa puuroon, mutta muista, että niiden energiapitoisuuson korkea. 400-600 kcal / 100g.

Puuron kanssa voi toki syödä paljon muutakin, mutta tässä nyt ihan tavallisia lisukkeita, mitä sen kanssa yleensä syödään ja niiden energiamääriä. Voit näistä koota itsellesi sopivan kokoisen puuroaamupalan.

One 2 one Dietillä ”tavallista” puuroa voi syödä useimmilla ohjelmillamme jo neljänneltä viikolta alkaen. Cambridgen omaa puuroa voi syödä heti eka viikolta alkaen.

Jos et ole puuroihminen, katso lounasleipä juttu, josta voit koota myös aamupalan. Tai jogurtti vaihtoehto. Lopuksi vielä vähän tuhdimpi hotellin aamupala.

 

pizzan teko

Tuunausjuttuja

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…