Lounasleipä

Lounasleipä sopii hyvin evääksi töihin tai kotiin päivänä, jolloin ruuanlaitto ei kiinosta pätkääkään. Kun leivän koostaa monipuolisilla raaka-aineilla, niin miksipä ei. Lounaan tai päivällisen ei aina tarvitse olla lämmin, kunhan sen vaan syö, eikä jätä väliin. Lautasmallin mukaisen täyttävän aterian voi tehdä näinkin.

Lounasleipä sisältää  yht. 261 kcal

27,5g Ruispala 1 siivu  73 kcal (265 kcal / 100g)

5g kasvirasvalevite 60% 27 kcal (540 kcal / 100g)

12g juustosiivu 17% 33 kcal (273 kcal / 100g)

55g kananmuna 1kpl 73 kcal (134 kcal/ 100g)

10g salaatinlehti 1 kcal (13 kcal / 100g)

70g kurkku 6 kcal (9 kcal / 100g)

50g tomaatti 11 kcal (23 kcal / 100g)

50g viinirypäleet 37kcal (74 kcal / 100g)

Leivän ainekset

Lautasmalli ja leipäannos

Tässä lounasleivässä toteutuu hyvin lautasmalli. Annoksesta puolet on kasviksia, n. 1/4 osa hiilihydraatteja (leipä ja viinirypäleet) ja n. 1/4 proteiinia (juusto ja kananmuna).

Leipä on hyvä hiilihydraattien lähde, vaikka moni välttelee niitä. Jos valitsee täysjyväleipää, saadaan lisäksi hyvin kuitua ja muita ravintoaineita. Hyvälaatuiset hiilihydraatit kuuluvat kaikkien ruokavalioon, myös One 2 0ne Dietin laihduttajille. Leipää sopiikin hyvin myös aamupalaksi eri ohjelmilla.

Kts. lisää kuidusta aiemmasta jutustani ”Kuitu, syötkö riittävästi”

Juustosta tulee kalsiumia, joka on tärkeä mm. luustolle. Rasva on kasvirasvaa, jossa rasvasta alle 1/3 on kovaa eli tyydyttynyttä hunoa rasvaa ja loput hyvää pehmeää tyydyttömätöntä rasvaa.

Moni tykkää ruuan päälle syödä jonkin makean jälkiruuan, joten tässä on jälkiruuaksi viinirypäleitä ja makean nälkä tulee silläkin hyvin korvattua.

Lounaaksi voi joskus ottaa karjalanpiirakankin leivän tilalta, mutta silloin voi miettiä, mitä päälle laittaa tai mitä se muu ruoka on sinä päivänä. Voit lukea tästä lisää karjalanpiirakasta.

Pääset lukemaan tämän vuoden  ja aiempia kalentereita alla olevista linkeistä.