Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka kuuluu monen aamupalaan. Kuuluuko se sinun lemppariruokiin? Mitä se sisältää? Onko se terveellinen valinta?

Karjalanpiirakoita on monenlaisia isoja ja pieniä. Ne voivat sisältää erilaisia aineosia enemmän tai vähemmän terveellisiä. Lisäksi se mitä sen päälle laitetaan vaikuttaa myös terveellisyyteen ja energiapitoisuuksiin. Alla oleva vaihtoehto löytyi tällä kertaa meidän jääkaapista. Itse harvemmin syön niitä, mutta toiset meillä silloin tällöin.

karjalanpiirakka ja pakkausmerkinnät

Kuvan karjalanpiirakan energiapitoisuus

Usein asiakkaani sanovat, että syövät aamupalaksi tai vaikkapa juhlissa karjalanpiirakoita. Mutta kaikki eivät ajattele kuinka paljon se sisältää esierkiksi energiaa tai hyviä ravintoaineita.

Kuvan piirakassa on energiaa 220 kcal / 100 g, jolloin yhdessä 64 g on silloin 140 kcal. (Vrt. Ruispuikula, täysjyväleipä 1 siivu 28 g / 69 kcal) Kun piirakoita syö useamman vielä kerralla, tulee energiaa reilusti, jos päälliset ovat myös energiapitoisia. Yllä kuvassa piirakan päällä on 2 juustosiivua. Jos juusto on 17 % tulee kahdesta siivusta n. 60 Kcal. Mutta jos juusto on kunnon kermajuustoa voi juustosta tulla jo yhdestä palasta samamäärä 60 kcal. Mutta jos juustosiivuja on 2kpl tulee energiaa niistä jo n.  120 kcal.

Jos laittaa voita tai levitettä päälle tulee niistä n. 50-70 kcal / 10 g.

Kuvan kurkut puolestaan ovat kevyttä, eli 11 g / 100g joten kuvassa olevasta määrästä kurkkua tulee vajaa 10 kcal.

Koko kuvan annos piirakka, kermajuusto, rasva ja kurkku yht. n. 320 kcal. Jos juustoa olisi vain 1 kpl ja sekin 17%, niin annoksessa olisi energiaa 230 kcal. Kerma juusto sisältää paljon myös paljon kovaa eli huonoa rasvaa. Juustojen energiapitoisuuksia yms. lisää Syö Hyvää sivuilla

Jos olet normaalipainoinen nainen, on energiakulutus n. 2000 kcal / pv, niin jos syöt 6 karjalanpiirakkaa ylläolevilla rasvaisella juustolla olevilla päälisillä, saat koko päivän energiamäärän niistä. Ilman päälisiä voisit syödä 14 kpl päivässä kulutukseesi nähden.

Hiilihydraatteja tässä karjalanpiirakassa on 35 g / 100 g eli vähemmän kuin ruispuikulassa, jossa sitä on 41 g / 100 g. Mutta ero ei ole kovin suuri. Ruispuikulan hiilihydraateista osa on kuitenkin kuitua, joka on hyvää hiilaria.

Mitä muuta se sisältää?

Kuvan karjalanpiirakka on tehty tavallisesta riisistä ja kuoressa on eniten täysjyväjauhoa ja lisäksi vehnäjauhoa. Koska täysjyvän osuus koko piirakan aineksista on vain 12%, on sen osuus kuitenkin, niin pieni, että koko piirakan kuidun määrä on vain 3,4 g / 100 g. Jotta se olisi runsaskuituinen tuote pitäisi siinä olla kuitua väh. 6 g / 100 g. Eli kuidun osalta karjalanpiirakat eivät ole kovin hyvä valinta esim. vatsan hyvinvoinnille. Täysjyväleipä olisi huomattavasti parempi. Vrt. ruispuikula kuitua 10 g / 100g

Tässä piirakassa on käytetty rypsiöljyä. Piirakassa on rasvaa 5,7 g / 100 g ja huonoa tyydyttynyttä rasvaa vain 0,5 g. Joten rasvan koostumus on hyvä. Vrt Ruispuikula rasvaa 1,7 g / 100 g , josta huonoa rasvaa 0,1 g. Ruispuikulassa ei ole yhtään lisättyä rasvaa, vaan se tulee viljoista. Joten tässä piirakassa on hyvää rasvaa enemmän kuin ruispuikulassa. Jotain hyvääkin kuitenkin…

Piirakassa proteiinia on 4,5 g / 100 g. Vrt Ruispuikula 12 g / 100 g. Eli proteiinin määräkin on alhaisempi, kuin täysjyväleivässä.

Tässäpä muutama asia, kun mietit, onko karjalanpiirakka hyvä valinta aamupalaksi vai kannattaisiko sittenkin valita täysjyväleipä. Itse valitsen yleensä täysjyväleivän ja jätän piirakat muille.

Karjalanpiirakoitakin voi syödä silloin tällöin, kunhan ne eivät ole se jokapäiväinen aamupala ja katsoo mitä päälle laittaa. Voit syödä kuitenkin karjalanpiirakoitakin yhden One 2 one Dietin Detox -ohjelmalla neljännellä viikolla. Tarkemmat ohjeet saat silloin valmentajaltasi.

Lisää leipävaihtoehdoista ja karjalanpiirakasta voit lukea vaikkapa Blogini vanhasta jutusta voileipä, kaloreita vai terveellistä ravintoa.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..