Voileipä kaloreita vai terveellistä ravintoa?

Voileipä voi olla turhia kaloreita tai se voi olla hyvin koostettuna lautasmallin mukaan vaikkapa terveellinen ravitseva lounas. Hyvästä oikein valitusta leivästä saa helposti pienillä valinnoilla jopa täydellisen lautasmallin mukaisen aterian, jossa on runsaasti täysjyväviljaa, kuitua, hyviä pehmeitä rasvoja, kalsiumin lähteitä  esim. maitotuotteita sekä proteiinia, joko lihan muodossa tai kasvisproteiinina. Lisäksi leivän päällä voi olla runsaasti kasviksia lautasmallin mukaisesti.

Voileivän energia eli kalorimääriin voidaan vaikuttaa paljon  sillä, mitä sen päällä on. Myös leivän kalorimäärissa on eroja. Kerron tässä millainen terveellinen voileipä voi olla. Juttussa on sovellettu ja käytetty apuna Suomalaisia ravitsemussuosituksia, joita käytän myös itse paljon apuna valmentajan työssäni neuvoessani asiakkaitani terveellisempiin valintoihin laihdutuksen aikana ja sen jälkeen. Voileipien kalorimäärien lähteinä on käytetty Fineliä sekä ko. ruokien tuoteselosteita.

Voileipä, leipä ja rasva perusainekset

Voileivän perusaineksiin kuuluu rasva ja leipä. Niiden valinnalla voi vaikuttaa paljon voileivän terveellisyyteen ja kalorimääriinkin. Leipiä löytyy nykyään paljon erilaisia ravintoarvoiltaan. Kerron suraavassa hieman näiden perusainesten ravintosisällöstä tuoteseloste esimerkein.

Leipä

Leipäpussin tuoteselosteessa on paljon hyvää tietoa, joita kannattaa tutkia ja vertailla, jos haluaa ostaa ravisemuksellisesti hyvää leipää.

Usein asiakkailtani kysyessäni täysjyväleivästä he  sanovat, että syövät täysjyväleipää kun syövät tummaa tai ruisleipää. Todellisuudessa kaikki ruisleipä tai tumma leipä ei läheskään aina ole täysjyvää ja puolestaan vaalea leipäkin voi olla täysjyvää.

Leipäpussin tuoteselosteesta kannattaa tarkistaa mitä se on. Usein leipäpussin päällä jo sanotaan jos se on täysjyvää. Joskus pussin päällä lukee että ”sisältää” täysjyvää, mutta se ei aina takaa että siinä olisi yli puolet leivän viljasta täysjyvää. Tämä vaatii tarkkuutta leivän ostajalta. Leipä on täysjyvää jos sen viljasta yli puolet on täysjyvää.

Kuvan leivässä on 52% täysjyväkauraa, jolloin se on täysjyväleipä. Täysjyväleipä sisältää mm. B-vitamiinejä, kivennäisaineita esim. rautaa sekä paljon hyvää kuitua. Kuitua elimistö tarvitsee mm. vatsan hyvivoinnille. Viljan laatu voi olla myös monesti yllätys. Jos päällä lukee että kauraleipä, se voi kuitenkin sisältää muuta viljaa huomattavasti paljon enemmän kuin kauraa. Kun käyt kaupassa tutki esim. kauraleipien tai ruisleipien raaka-aineiden sisältöä, voit yllättyä, mitä viljaa ne sisältävät.

Päivittäinen kuidun saantisuositus on naisilla väh. 25g ja miehillä 35g. Leipä on runsaskuituinen, jos se sisältää kuitua väh. 6g/100g. Kuvan tuote on runsaskuiten, koska siinä on kuitua 6,8g/100g.

Yksi viipale sisältää 3.8g kuitua, joten nainen saa  päivittäisen suositusten mukaisen kuidun määrän reilusta 6,5:stä tämän esimerkin leipäviipaleesta. Miehet tarvitsevat n. 9 palaa tätä leipää. Leipää ei tarvitse kuitenkaan syödä niin paljon, koska kuitua saadaan myös muista viljatuotteista, kuten puurosta sekä muista kasviksista, mikäli niitä käyttää.

Energia pitoisuudet voivat vaihdella myös leivissä. Kuvan leivässä yhdessä siivussa 80 kcal /32g. Voit katsoa lisää leipien kalorimääriä myöhemmin tässä jutussa.

Leivän tuoteselosteissa kannattaa vertailla myös suolan määrää, sillä leipä on yksi merkittävä liian suolan lähde.

Rasva

Leivän rasvaksi kannattaa valita pehmeitä, mahdollisimman paljon tyydyttymättömiä rasvoja sisältäviä kasvirasvalevitteitä. Meillä kotona käytetään yleensä alla olevissa kuvissa olevaa Keijua. Valitsen sen koska siinä on mielestäni rasvan laatu kohdallaan ja se on myös lisäaineeton.

Levitteen tuoteselosteessa kerrotaan aina mistä levite on tehty. Esimerkki levitteesä on käytetty kasvirasvaa, joista rypsi- ja camelinaöljy ovat tyydyttymättömiä eli pehmeitä rasvoja. Tuotteessa on myös palmu- ja kookosrasvaa, jotka ovat huonompia enemmän kovaa  tyydyttynyttä sisältäviä rasvoja, mutta niitä on kuitenkin vähemmän, jolloin tyydyttyneen rasvan kokonaismäärä jää alle rajan.

Koko tuotteen rasvan osuus on 75g/100g ja siitä 22g on tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. Jos tyydyttynyttä on alle kolmannes rasvan koko määrästä on levitteen koostumus hyvä.

Tuoteselosteessa ilmoitetaan tyydyttyneen eli huonon rasvan osuus aina ensimmäisenä ja hyvän rasvan määrää ei useinkaan ilmoiteta.  Kuvan rasvassa on kerrottu hyvien rasvojenkin osuus, joten siitä näkee että tuote sisältää paljon pehmeää rasvaa eli tyydyttymättömiä rasvoja. Pehmeisiin rasvoihin luetaan kerta- ja monityydyttymättömät rasvat.

Levitteesä on myös omega 3 rasvahappoja omega 6 rasvahappojen lisäksi. Suomalaiset saavat usein hyvin Omega 6 rasvahappoja, mutta Omega 3:sten saanti jää usein suhteessa kuutoseen liian pieneksi.

Voileipä esimerkkejä ja kaloreita

Olen kerännyt tähän muutamia esimerkkejä hyvistä ja huonoista leipävalinnoista sekä mitä niiden päälle voi laittaa jos haluaa tehdä vaikkapa lautasmallin mukaisen leivän.

Täysjyvä paahtoleipä 22g/ 60kcal (Fazer) -> täysjyvää ja runsaasti kuitua

  • Keiju 5g 24kcal  -> hyiä rasvoja
  • Kananmuna 74kcal  -> proteiinia paljon
  • Juusto 13g 38 kcal ->Kalsiumia
  • Kurkku 30g 3 kcal 
  • Paprika 40g 11 kcal 
  • Salaatti 5g 1 kcal  -> kurkusta paprikasta ja salaatista kasviksia lautasmallin mukaisesti

Leipä annos sisältää energiaa yhteensä 211Kcal, jolloin se sopii myös laihduttajalle vaikkapa aamupalaksi tai kevyeksi lounaaksi.

Ruispuikula 1 pala 28g 68 kcal -> Runsaasti kuitua ja täysjyvää

  • Keiju kasvirasvalevite 75% (5g = 1tl) 3g 20kcal -> pehmeitä rasvoja
  • Kananfile 30g 43 kcal -> vaaleaa lihaa, joka sisältää runsaasti proteiinia.
  • Tomaatti keskikok. 125g 28 kcal ->kasviksia
  • Kurkku pieni annos 40g 5 kcal -> kasviksia

Koko leipä annos sisältää energiaa vain 152 kcal. Annos ei sisällä maitotuotteita kalsiumin lähteeksi, joten kalsiumia saa lisättyä vaikkapa lasillisella maitoa.

Paistetulla kananfileellä on korvattu lihaleikkeleet ja makkarat, joissa on yleensä paljon suolaa. Kun itse paistaa ja maustaa kanan, niin suolan määrää saa helposti vähennettyä. Suola kannattaa lisätä vasta valmiiksi paistettuun lihaan. Lihaa voi paistaa ja siivuttaa vaikkapa edellisenä päivänä valmiiksi, mikäli esimerkiksi päivälliseltä on jäännyt ylimääräistä.

Punaisen lihan määrää kannattaa rajoittaa ravitsemusuositusten mukaisesti alle 500 g viikossa. Valmiit lihaleikkeet lasketaan myös punaisen lihan määrään vaikka ne olisivat vaaleita, koska ne mm sisältävät paljon suolaa.

Juustosämpylä Fazer (puolikas)35g/ 107kcal

  • Voi 6g/44kcal -> sisältää enmmän kovaa kuin pehmeää rasvaa
  • Kinkkuleike 2kpl  22g/22kcal -> punaista lihaa ja sisältää paljon suolaa
  • juusto keskim.  siivu 8g /22kcal -> saadaan kalsiumia!!
  • Vihannekset n. 20kcal -> kasviksia hyvin

Koko annos yht. 215 kcal

Annoksen leipä on tehty vehnäjauhosta, joka ei sisällä täysjyväjauhoa. Kuitua on vain 3,4g/100g. Itse leipäsiivu sisältää paljon enemmän energiaa kuin tekstin aiemmat leivät.

Karjalanpiirakka 157kcal/kpl

  • Voi 1tl 33kcal
  • Juusto 30% 3 paksua siivua/ 110kcal -> kalsiumia runsaasti!!
  • Kinkkuleike 50g/54kca

Annos yht. 357kcal

Kovaa rasvaa tulee paljon rasvaisesta juustosta, voista sekä kinkusta. Pehmeää ravaa vain todella vähän. Itsekarjalanpiirakassa vain vähän kuitua ja täysjyväviljaa. Toki karjalanpiirakoitakin on nykyään monenlaisia ja niiden tuoteselostuksia kannaattaa vertailla ja valita niistä edes hieman parempi vaihtoehto.

Proteiinia tulee runsaasti juustosta ja lihasta sekä itse karjalanpiirakastakin. Annoksessa on paljon turhaa energiaa. Usein törmään laihduttajiin, jotka kertovat syöneensä vain pari ylimääräistä karjalanpiirakkaa. Mutta siitä parista tulee helposti ylimääräisiä kaloreita ja vielä jos joka ilta napsitaan niitä.

Kuten varmaan huomasit tämä ei sovi painoa tarkkailevalle, ja sellaiselle joka haluaa syödä terveellisesti, lautasmallista ei tietoakaan.

Voipa leivästä tehdä vaikkapa tuhdin pikalounaan kasvissyöjälle. Kuvassa on laitettu täysjyvä kaurapalojen väliin härkkis -kasvispihvejä, juustoa, hyvää levitettä sekä runsaasti vihanneksia. Kuvan kokonais energia määrä on 496kcal. Tällä annoksella jaksaa jo isompikin ihminen pitkälle..

Voit katsoa myös aiemmasta blogipostauksestani Meidän herkkuhampurilaisen ohjeen, joka on tehty myös täysjyväkauraleivästä.

Voileipä on myös hyvä hiilihydraatin lähde, kun valitsee oikeanlaisen täysjyväleivän. Kun valitsee leivän päälliset oikein saa voileivästä hyvää ruokaa aamupalle, lounaalle tai vaikkapa välipalaksi ja iltapalaksi. Voileivästä voi tehdä kunnon kaloripommin tai kevyemmän mutta ravintorikkaan lautasmallin mukaan. Leipä kuuluu suomalaiseen ravitsemukseen, vaikka moni sitä kartteleekin nykyään mm. karppaus yms. buumien jälkeen. Ei muuta kuin terveellistä ”voileipää” syömään…