mennessä Outi Kolehmainen | huhti 10, 2020 | Teemat
Mämmi ja muut pääsiäisherkut
Mämmi ja muut pääsiäisherkut kuuluvat perinteisesti pääsiäiseen. Mämmiä voi syödä monella tapaa. Suklamunia ja muita herkkuja löytyy kaupat pullollaan. Muita pääsiäiseen kuuluvia herkkuja ovat Pashat, rahkajutut, kananmunat, lammas ja mitä kennelläkin perinteissä. Näiden herkkujenkin kohdalla voi tehdä monenlaisia vähän kevyempiäkin valintoja esimerkiksi millaisia lisukkeita mämmin kanssa käyttää tai minkäkokoisia annoksia syö.
Kalorimäärien lähteinä on käytetty Fineliä sekä ko. ruokien tuoteselosteita.
Mämmi ja sen lisukkeet
Mämmi kuuluu monella perinteisesti pääsiäiseen ja sitä syödään monilla eri tavoilla. Netti on pullollaan mitä ihmeellisempiä tuunaus reseptejä. Toisille mämmi on suurta herkkua ja toiset eivät voi sietää sitä. Itse pidän mämmistä ja voisin syödä sitä vaikka kuinka paljon. Ennen söin sen kermalla ja lisätyllä sokerilla. Nykyään jos syön sitä, syön sen maidon kevyt tai rasvattoman maidon kanssa ihan perinteisenä mämminä.
Mämmi on tehty ruisjauhoista ja se sisältää paljon kuitua. Kuvan mämmissä on
kuitua 8 g /100g. Päivässä meidän tulisi saada kuitua 25-35g
ravitsemussuositusten mukaa. Viime vuonna törmäsin jopa täysjyvä ruukiista tehtyyn mämmiin, jossa on vielä enemmän kuitua. Merkkiä en muista, enkä löytänyt sitä nyt kaupasta.
Energiaa mämmissä on n. 170 kcal/ 100g, joten sitä voi syödä pienen annoksen pääsiäisenä vaikkapa aamupalaksi pienellä maitolisäyksellä jo
Cambridge Ohjelman tasolta 3 alkaen.
Itse mämmi ei ole huono vaihtoehto pääsiäisenä, mutta se minkä kanssa sitä syödään on ratkaisevaa.
Lisukkeiden energiasisältöjä
- Kuohukerma (38% rasvaa) 100 g / 1dl -> 355 kcal
- Kahvikerma (10%) 100 g -> 120 kcal
- Täysmaito (4,4% ) 100g -> 71 kcal
- Kevyt maito 100 g -> 46 kcal
- Ravaton maito 100 g -> 34 kcal
- Flora Vanilja (13%) 100 g -> 211 kcal
- Maitorahka 100 g-> 59 kcal
- Valion maustettu rahka, Vanilja 100 g -> 157 kcal
- Sokeri 1 tl / 4 g -> 16 kcal
Kermat sisältävät paljon energiaa. Jos käytät kasvirasvaa sisältäviä valmisteita, kannattaa katsoa mitä kasvirasvaa se sisältää. Kuvan Flora Vanilja sisältää kookosrasvaa, joka on tyydyttynyttä eli kovaa huonoa rasvaa. Kovia rasvoja sisältävät paljon myös palmuöljy ja palmuydinöljy, joita käytetaään paljon elintarviketeollisuudessa. Maidon rasvat ovat myös suurelta osin kovia rasvoja. Alla kananmunien rasvojen kohdassa linkki syöhyvää sivulle, jossa tietoa öljyjen rasvojen laadusta.
Mämmi sisältää energiaa n. 170 kcal ja jos lisäät siihen esim. 1 dl kevyt maitoa 46 kcal saat yhteensä 216 kcal. Jos lisäätkin annokseen 1dl kuohukermaa hyppää annoksen energia määrä 525 kilokaloriin. Vielä kun lisäät sokeria kunnon annoksen lisääntyy energiamäärä lisää. Voit katsoa itse lisää millainen sinun mämmiannoksesi kalorimäärä on tänävuonna. Huomaathan vielä, että jos syöt koko roppeellisen 700 g ja lisäät lisukkeita reilusti siihen voi energia määrät olla todella suuria. Koko rove 1190 kcal ja siihen kermat päälle esim. 7dl 2485 kcal, jolloin roppeen syöntiin saat käytettyä yhteensä 3675 kcal. Maidolla syötynä se olisi vain 1512 kcal. Annoksen koolla ja lisukkeiden valinnalla on todellakin väliä.
Mämmin voi syödä myös Cambridge Vanilja pirtelön kanssa, jolloin saa samalla myös muut puuttuvat ravintoaineet.
Kananmuna sisältää
paljon hyviä ravintoaineita ja erityisesti keltuainen on täynnä niitä. Valkuianen sisältää puolestaan paljon proteiinia. Kananmunia on suositeltu käyttämään kohtuudella niiden sisältämän kolestrolin takia. Nykyään kuitenkin tutkimuksissa on tullut että että kananmuna ei ehkä olisikaan niin paha kuin on luultu.
Alla olevassa kuvassa on ylempänä Pirkan Luomukananmunan ja alempana Vapaan kanan omega munien pakkauksen ravintosisällöt. Kanamunien tarkemmasta ravintosisällöstä löydät esimerkiksi Siipikarjaliiton sivuilta
Itse syön aina kananmunasta myös keltuaisen, niiden sisältämien ravitoaineiden takia. Jotku kuntoilijat ja laihduttajat jättävät keltuaisen syömättä koska siinä on rasvaa ja siten enemmän kaloreita. Rasvan laatu on kuitenkin lopulta se tärkein tekijä. Kananmunan rasva voidaan huomioida myös päivittäisessä rasvan saannissa osaksi hyvää rasvaa.
Kananmunan keltuaisen rasva on suurelta osalta hyvää rasvaa lukuunottamatta kolestroli juttuja. Kuten yllä kuvassakin näkyy, tyydyttynyttä eli huonoa kovaa rasvaa on vain vajaa kolmannes koko rasvan määrästä. Esimerkiksi Omega munissa on myös melko paljon monityydyttymättömiä omega 3 ja 6 rasvahappoja. Öljyista ja rasvoista voit lukea lisää esimerkiksi Syö hyvää sivuilta. Sieltä voit katsoa vaikkapa mikä öljy sisältää eniten omega 3 rasvahappoja, jota pitäisi olla jos rasvassa on myös omega 6 rasvahappoja. Vertaa siellä esim pellavaöljyä, kookosöljyä, rypsiöljyä tai vaikkapa oliiviöljyä. Rasvainen kala sisältää paljon myös omega 3 rasvahappoja.
Kananmunia voi syödä pääsiäisenä jo Cambridge Ohjelman tasolta 2 alkaen, kunhan muistaa kohtuuden niissäkin.
Suklaamunat
Suklaa munat ovat tyypillisä pääsiäisen herkkuja monessa perheessä. Ne ovat myös minun heikkous kunnon herkkupossuna.
- Pienet suklaamunat (kuvassa) 100 g -> n. 550 kcal / 1kpl n. 7g -> n.40 kcal / 10kpl -> 400 kcal
- Kinder suklaamuna 100g ->579 kcal / normaali 1kpl 20 g -> 115 kcal
- Kuvan jätti suklaamuna 200g -> 1158 kcal
Kuten näet, niin suklaasta saa helposti energiaa. Pienet munatkin ovat melkoisia energiapommeja. Itse olen aiemmin saattanut syödä pääsiäisenä joka päivä niitä isot kasat. Pystyisin kyllä syömään vieläkin, mutta jos aion laihduttaa tai pysyä nykyisissä painoissa en voi niitä syödä enään kuten ennen.
Suklaa ei kuullu Cambridge Ohjelman taoille laihdutusvaiheessa, mutta esimerkiksi tasolla 5 voi vaikkapa pääsiäisenä ottaa jälkiruuaksi pienen pääsiäismunan. Tasapinoilu vaiheessa tasolla 6 suklaa kuuluu niihin ravitsemusuositusten sattumiin, joita voi silloin tällöin syödä kohtuudella.
Muita pääsiäisen ajan herkkuja ja ruokia
- Pasha 100 g -> 350 kcal
- Pähkinät, Cashew 100 g -> 574 kcal
- Lampaan paisti 100 g -> 188 kcal
- Broilerin file paistettu 100g 165 kcal
Pashalle kevyempi vaihtoehto olisi esimerkiksi hedelmärahka ilman kermaa. Pähkinät sisältävät paljon energiaa, koska niissä on paljon rasvaa. Pähkinöiden rasva on suurimmaksi osaksi kuitenkin pehmeitä rasvoja. Jos käytät pähkinöitä huomioi se koko päivän rasvan saannissa. Lisää ruokien energiapitoisuuksia löydät esim. Finelistä.
Terveellisempi ja ravintoriikkaampi vaihtoehto pääsiäissuklaalle on vaikkapa Cambridgen suolainen kinuski Bites palat. Niillä voit samalla korvata kokonaisen aterian ja saat samalla kaikki ravinto-aineet. Suklaan voi korvata myös suklaapirtelöllä, kun sen tekee vähän paksumpana ja syö vaikkapa pikkulusikalla. Palat ja pirtelö sopivat laihduttajalle jo tasolta 1 alkaen.
Onko sinun pääsiäinen joka vuosi vai kerran vuodessa? Laihdutatko vai oletko painonhallitsija? Näillä on paljon merkitystä siihen miten kannattaa syödä pääsiäisenä. Jos et laihduta ja syöt yleensä viikolla terveellisesti, ei pääsiäisen herkuttelut kaada koko koko elämää. Mutta jos laihdutat, kannattaa miettiä, minkä verran syöt ylimääräistä, koska se hidastaa painonpudotusta.
Yksi läskikilo on n. 7000 kcal, joten suklaalla ja mämmiin lisätyillä jutuillakin voi helposti saada yhden lisä kilon pääsiäisen aikana tai painonpudotus voi jumittua pitkäksi aikaa. Esimerkiksi 7000 kcal tulee, jos syöt edellä mainitusti koko roppeen mämmiä kermalla höystettynä sekä lisäksi vaikkapa reilu 80 pientä pääsiäsismunaa. Minä ainakin olen pystynyt tuon määrän helposti syömään pääsiäisenä neljän päivän aikana, sillä eihän siinä tule kuin vajaa 200g mämmiä kermoineen ja n. 20 pientä (7 g/kpl) pääsiäismunaa päivässä. Jos pääsiäinen alkaa jo edellisellä viikolla hyvissä ajoin ja jatkuu vielä pääsiäisen pyhien jälkeen voi läskiä kertyä helposti useampi kilo. Minulla se pääsiäinen saattoi enne kestää usemman viikonkin.
Voit katsoa lisää vanhasta jutusta miten minä söin ennen ja miten sain kerättyä helposti painoani entisessä elämässä.
Mukavaa pääsiäisen jatkoa!! Nautitaan ulkoilusta ja muusta mukavasta.
mennessä Outi Kolehmainen | heinä 9, 2016 | Teemat
Tämä juttu on siiretty vanhasta blogistani, mutta ei ole vielä muokattu uuteen paremmin näkyväksi.
Makaronilaatikkoa tehdään melkein jokaisessa lapsiperheessä. Siitä voi tehdä myös vähän terveellisemmän vaihtoehdon käyttämällä kokojyvämakaronia tai pastaa, soijarouhetta osaksi tai kokonaan jauhelihan tilalta ja lisäämällä joukkoon vihanneksia.
Meidän perheessä käytetään aina kokojyvä makaronia tai pastaa. Kaupoissa on nykyään hyvät valikoimat erilaisia kokojyvätuotteita. Kuvan molemmat tuotteet ovat täysjyvää, mutta kuvan makaroni sisältää 51% täysjyvää ja kuviopasta sisltää 100% täysjyvää. Tuotetta saa kutsua täsjyvätuotteeksi mikäli se sisältää täysjyvää vähintaan 50%. Kannattaa tutkia pakkausmerkintöjä tuotteista, niin voi tehdä vieläkin parempia valintoja. Ravitsemusuositusten mukaan käytettävistä viljatuotteista puolet tulisi olla täysjyväviljaa.

Ravitsemusuositusten mukaan punaista lihaa tulisi käyttää viikossa korkeintaan 500g. Punaisen lihan osuutta voi korvata kalalla, kanalla ja palkokasveilla esim. soijarouheella, jota saadaan soijapavusta. Kaupoista löytyy tummaa ja vaaleaa soijarouhetta. Kuvassa on tummaa soijarouhetta. Jos käyttää jauhelihaa kannattaa valita vähärasvaisempi tuote esim. 10%
Seuraavassa eilisen makaronilaatikon ohje, jonka määrät ovat noin määriä, sillä en yleensä mittaa aineksia tarkkaan…. Tämä ohje on omasta päästä.
300g täysjyvä kuviopastaa
200g naudan jauhelihaa 10%
1,5dl soijarouhetta
300g porkkanoita (pakastesta löytyneitä)
2 kananmunaa
3dl rasvatonta maitoa
valkopippuria
yrttisuolaa
Keitä kokojyvä pasta kypsäksi ja paista jauheliha pannulla. Lisää jauhelihan joukkoon soijerouhe ja ja vettä n. 2dl ja anna hautua 5-10min. Kuvan yläreunassa raaka soijarouhe ja alareunassa kypsennetty jauheliha/soijarouhe.
Laita pasta, jauheliha/soijarouhe ja porkkanat uunivuokaan. Sekoita munamaito sekä mausteet mausteet ja lisää ne vuokaan. Paista uunissa 180 asteessa n. 1,5h tai kunnes laatikko on kypsää.
Tarjoile valmis laatikko tuoreiden vihannesten kera. Tässä annoksessa on takuulla puolet kasviksia.
Lähteet:
SYÖ HYVÄÄ
Terveyttä ruuasta / Suomalaisten ravitsemussuositukset
mennessä Outi Kolehmainen | kesä 11, 2016 | Yleinen
Toinen viikko alkamassa Cambridge Ohjelman tasolla 2.
Viime viikolla siirryin tasolle 2 sunnuntaina, sillä lauantaina olin ”töissä” koko päivän lakkiaisissa ja olin luvannut itselle jo taso-ohjelman aloittaessani, että olen siellä tasolla 2-”10”, joten sain syödä mitä halusin. Onneksi tarjottavana oli myös hedelmiä ja vihanneksia, niin kaikki syödyt eivät olleet ”herkkuja”. Sunnuntaina oli vaikeaa aloittaa suunnitelmani taso 2. Lisää haastettaa paluuseen teki myös la-su välisen yön taksilla ajelu. Silloin kun on oikein väsynyt ja yöunet ovat jääneet vähiin, on vaikeampi vastustaa kiusauksia. Riittävä nukkuminen onkin tärkeää laihduttamisen ja painonllinnan onnistumisen kannalta.
Toinen viime viikon haaste oli tiistaina, kun edellisen yön unet jäivät jälleen vähiin yökeikan takia. Silloin tuli pientä lipsumista, ei kuitenkaan herkkuja, vaan oikeaa ruokaa suunniteltua enemmän. Muuten taso 2 on mennyt suunnitelmien mukaan. Aion jatkaa tasoa pari päivää suunniteltua pitempään repsahduksen takia.
Nyt toisen 2 tason viikon alkaessa olen päässyt hyvin takaisin oikealle tasolle. Viime yönä olin taksissa ja tämä päiväkin on mennyt hyvin huonosta nukkumisesta huolimatta.
1- tasolla eniten teki mieli marjoja ja nyt tasolla 2 olenkin syönyt pakastemarjoja joka päivä, sillä ne kuuluvat suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja tietenkin Cambridge Ohjelman tasolle 2.
Tasolla 2 syödään kolmen Cambridge aterian lisäksi myös vihanneksia ja proteiinipitoista ruokaa.
Tänään tei koko perheelle lohikeittoa. Muut meillä evät suostu syömään sipulin paloja, joten tein keiton kahdella kattilalla. Kuvissa molemmat keitot ja arvaat varmaan kumpi on minun….
LOHI-SIPULIKEITTO
Lohta 50g
Sipulia ja porkkanaa yht 300g
Kevyt kermaa 15% 0.5dl
Maustepippuria
Yrttisuolaa
Vihannekset keitetään ja lopuksi lisätään lohi sekä kevytkerma ja kiehautetaan kunnes lohi on kypsää.
Olisin laittanut lisäksi tilliä mutta sitä ei ollut kotona. Annoksessa oli n. 200 Kcal. kaloreita olisi ollut hieman vähemmän mikäli en olisi laittanut kevyt kermaa
Perunaa en lisännyt koska tasolla 2 ei syödä vielä perunaa vaan sitä voi syödä tasolta 3 alkaen, joten toinen keitto sopisikin tasolta 3 alkaen.
LOHIKEITTO (lautasmallin mukaan kuvassa)
Porkkanaa 1/2 koko keiton määrästä
Perunaa 1/4
Lohta 1/4
Maitoa liemeen
Maustepippuria
Yrttisuolaa
Sipulijauhetta (meillä saa olla, kunhan ei ole sipulin paloja)
Tämän keiton voi nauttia kokojyväleivän kanssa ja lohesta tulee hyviä rasvoja, jolloin lautasmallikin toteutuu hyvin. Mikäli liemessä ei ole riittävästi maitoa, ota lasi maitoa keiton kanssa.
Tästä jatketaan eteenpäin ja onhan se om vyökin kiristynyt. Kohta kolmas reikä……
suomalaiset ravitsemusuositukset
mennessä Outi Kolehmainen | touko 30, 2016 | Yleinen
Itselle on päässyt kertmään muutama ylimääräinen kilo, joten oli aika aloittaa oma VYÖN KIRISTYS Cambridge Ohjelmalla.
Aloitin lauantaina 21.5.2016 tasolta 1. Tavoitteenani on käydä kaikki tasot läpi 2vk/taso. Kesä on hyvää aikaa olla ohjelmalla, koska kesällä saadaan tuoreita vihanneksia ja marjoja ja taso-ohjelman edetessä grillailukin on helppoa, kun käyttää paljon kasviksia.
Kesäisin itsellä on ongelmana jäätelön syönti, joten nyt kun käyn ohjelmaa läpi, voin syödä jäätelöä vasta loppukesästä ja jäätelökilot jäävät kauppaan. 1 tasolla pääsee myös irti kaikesta herkkujen syönnistä, joka alkoi olemaan jälleen melkein jokapäiväistä. Lisäksi suolan käyttö pääsi taas lipsumaan. Tasolla 1 suolaa saadaan vain vähän Cambridge aterioista. Olin viikon pelkillä ”pusseilla” eli söin vain Cambridge aterioita.
Eka viikon pahimmat oireet tulivat neljäntenä päivänä, jolloin iski hirveä siivousinnostus, joka ei yleensä iske kovin usein. Töissä olen ollut normaalisti ja joka päivä olen kävellyt vähintään 20min. Usempana päivänä kävelyä on lipsahtanut vähän pitemmästi. Tasolla 1 kannattaa kuunnella omaa kehoa ja liikkua oman tuntemuksen mukaan, kuitenkin rauhallisesti.
Ensimmäisen viikon saldo oli vyön viimeisestä reiästä siirtyminen toiseksi viimeiseen.
Perjantaina Siirryin 1+ tasolle, jolloin voin syödä Cambridge aterioiden lisäksi vihanneksia ja vähärasvaista proteiinipitoista ”oikeaa ruokaa”. Lauantaina oli grillattua kanaa keitettyjä ja raakoja vihanneksia. Eilen sunnuntaina olikin taksi päivä, jolloi Cambridgeaterioiden lisäksi hain subista kana salaatin Cambridge aterioiden lisäksi. Eilen aamulla sorruin jo vähän juoksemaankin aamulenkillä, kun olo tuntui niin hyvältä. Viime aikoina en ole juossut juuri ollenkaan pienten jalkaongelmien vuoksi. Painon nyt tippuessa alkaa tehdä mieli juosta jo enemmän, vaikka pitäisi malttaa ottaa vielä rauhallisesti.
Tänään olikin toimistopäivä kotisalla, joten tein PINAATTI kasviskeiton.
Tässä helpon keiton ohje:
Pakaste pinaattia sekä kukkavihanneksia n. 300g
Sulatejuustoa puolikas ruokalusikallinen
1 keitetty kananmuna
suolaa tosi vähän…
Keitä pinaatti ja vihannekset vähässä vedessä, jolloin saat paksumman keiton. Jätä muutama parsakaalin ja porkkanan pala koristeeksi ja soseuta muut vihannekset ja pinaatti tehosekoittimella.
Kaada kattilaan takaisin ja lisää nokare sulatejuustoa ja kiehauta kunnes sulatejuusto on liuennut keittoon. Kaada lautaselle ja lisää keitetty kananmuna sekä koristeeksi loput vihannekset.
Suolaa ei tarvinnut lisätä juuri ollenkaan, kun tasolla 1 totuin vähäiseen suolan käyttöön ja kaikki normaali suolainen maistuu nyt liian suolaiselle
Annoksessa on n. 200 Kcal
Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kananmunaa suositellaan syötäväksi korkeintaan 2-3 kpl/vk ja suolaa enintään 5g/ päivä
(Katso lisää: Suomalaisten ravitsemussuositukset )
Taso 1+ jatkuu lauantaihin asti ja sitten siirtyminen tasolle 2. Lauantaina on siskon pojan lakkiaiset, niin silloin voin ottaa lisäksi pienen määrän jotakin ylimääräistä. Kun suunnittelee ”lipsumiset” etukäteen ja pysyy kohtuudessa niin silloin se on sallittua. Paluu oikealle tasolle pitää olla heti kun juhlista lähtee kotiin.
Päivittelen tänne blogiin taso-ohjelman etenemistä muutaman päivän välein.