Juhannus päivän aamu oli pilvinen mutta lämmin ja linnut lauleli kun lähdin savusaunalle.

Meillä lämmitetään perinteisesti savusauna aina juhannusaattona, mutta tänä vuonna siirsimme lämmityksen juhannuspäivälle, koska taksilla oli aattona päivä ja yövuro.

Sateen ropistessa, tuli hyvin hyötyliikuntaa, kun puiden lisäysten välillä kulin rinettä ylös alas ja välillä  kävin sisällä tekemässä kotihommia.

Löysin äkäisiä kavereita puiden alta.

Melkein joka juhannus leivon sämpylöitä, joita voidaan syödä grillusta odotellessa, jos on nälkä. Pitihän niitä leipoa sitten tänä juhannuksenakin vaikka oli pyhäpäivä.  Kun leivon sämpylöitä, niin niistä tulee joka kerta erilaisia, sillä laitan niihin mitä milloinkin sen mukaan mitä jauhoja tai ryynejä kaapista löytyy.

Seuraavassa ainekset mitä tällä kertaa laitoin:

# n. 2 l maitoa ja vettä puoliksi
# 1tl sokeria
# vähän suolaa
# 3 pussia kuivahiivaa
# n. 5dl Nalle neljänviljan puurohiutaleita
# 1dl kaura mannasuurimoita
# vähän kolmen viljan sämpyläjauhoja

Sekoitin ainekset keskenään ja jätin keskeneräisen taikinan turpoamaan ja kävin lisäämässä puita saunaan…

Kun taikina oli turvonnut lisäsin loput sämpyläjauhot ja jätin taikinan löysäksi (kuvassa) ja lisäsin vielä # 2rkl rypsiöljyä

Jätän aina taikinan löysäksi ja lisään leivonta vaiheessa sen verran jauhoja että pystyy juuri ja juuri leipomaan.  Nostatin taikinaa 1/2 tuntia ja leivoin sämpylät. Annoin nousta n. 15 min ja paistoin n. 200 asteessa. Tämä ohje oli minun omasta päästä joten saa kokeilla kuka haluaa omalla vastuulla…

 

Oli tarkoitus ottaa sämpylöistä kuva mutta unohdin ja illalla kun muistin oli kipon pohjalla jäljellä vain muruset.

Pentti oli yön töissä, mutta nousi ylös puolen päivän jälkeen ja jatkoi saunan lämmityksen loppuun, niin minä sain valmistella illan grillitarjottavat loppuun.
Vieraita tuli iltapäivällä ja itse lähdin ulkoiluttamaan taksia välillä. Toiset aloittelivat saunomisen sillä välillä ja perinteisesti miehet menee ensin saunaan ottamaan ne ”kovemmat löylyt” ja me naiset saadaan sitten ne paremmat löylyt. Isä oli tehnyt jälleen saunavihdat juhannussaunaan.

Saunomisen lomassa voi istuskella ulkona hyttysten seurassa, kuunella linnunlaulua ja veden  kohinaa..mikä onkaan hienonpaa…
Kun tulin kotiin Pentti oli viritellyt grillin ja päästiin grillailemaan grillivartaita. Gillivarrasainekset olin laittanut päivällä valmiiksi jääkaappiin astioihin.

Tarjolla oli kanaa, possunfilettä, erilaisia nakkeja, halloum juustoa, pieniä keitettyjä perunoita, sieniä, sipulia, minitomaatteja, kurkkua, kesäkurpitsaa, paprikaa, ananasta yms. Lihat kannattaa laittaa pieniksi paloiksi, jotta ne kypsyvät nopeammin. Lihanpaloja voi myös esi kypsentää parillalla ennen tikkuihin laittoa, jolloin ne ovat kypsyvät vartaissa yhtä nopeaa kuin vihannekset, eivätkä vihannekset kypsy liikaa.

 

Jokainen sai tehdä itselleen mieleiset vartaat ja erilaisia oli niin paljon kuin oli grillaajia…

Lapsetkin saivat tehdä omansa… ja nämä taisivat olla heidän mielestään parhaimmat..

Grillauksessa meni lähes pari tuntia. Onneksi kaasua oli täysi pullo, niin ei loppunut kesken.
Vatsat tulivat kaikilla täyteen ja välillä osa kävi hyppimässä, jotta tilaa tulisi lisää…ja osa saunoi välillä.

Parhaimmillaan autoja oli pihatäynnä, mutta illalla yhteentoista mennessä talo hiljeni ja yhdet vieraat jäivät takapihalle telttailemaan.

Tänään toisena juhannuspäivänä nousin ennen kahdeksaa ylös. Muu porukka jatkoi uniaan ja keitin kaura mannapuuroa ja kahvia valmiiksi odottamaan, jonka jälkeen lähdin taksiin aikaani kuluttelemaan. Hiljainen päivä, joten täällä on ollut aikaa tehdä tätäkin blogitekstiä… Tällainen juhannus tällä kertaa meillä….