Kananmuna helppoa arkiruokaa 

Kananmuna on helppoa arkiruokaa. Siitä voi tehdä nopeasti hyvää ja ravitsevaa ruokaa. Kananmunaa voi käyttää monessa helpossa arkiruuassa vaikkapa proteiinin ja rasvan lähteenä tai syödä pikkuhiukopalaksi. Kananmunassa on paljon erilaisia ravintoaineita, vitamiinejä ja kivennäisaineita, joten se on kunnon ravintopommi. Kts. sen ravintoaineisa tarkemmin esim. Siipi.net sivuilta

Vaikka kananmunan kolestrolipitoisuutta pidetään huonona, on se muuten hyvä rasvan lähteenä. Keltuaisessa on enemmän pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa, kuin kovaa tyydyttynyttä rasvaa. Monikaan ei ole ajatellut että näin on, mutta se on mainettaan parempi. Kananmunan saanti suositus on vielä 2-3 kpl/ vk, mutta mahdollisesti se lievenee.

Proteiinia koko kanamunassa on myös runsaasti, 12,5 g / 100 g. Kannattaa muistaa, että senkin saanissa on kohtuus. Me tarvitaan proteiinia vain 1-1,2 g / painokilo ja monet ”urheilijat” syövät kananmunan valkuaisia hirveitä määriä. Proteiinia saa myös muusta ruuasta, jolloin sitä voi tulla liikaa helposti ja se rasittaa vain munuaisia. Liika proteiinikin on vain kaloreita lopulta ja niistä tulee läskiä, jos syö liikaa. 

Kananmuna ja peltiruoka

Kananmuna sopii hyvin esimerkiksi suosittuun peltiruokaan. Peltiruoka on helppo tehdä, koska uunipellille voi laittaa vaikka edellisen päivän tähteitä tai tuoreita paistamattomia kasviksia, perunaa, lihaa tai kananmunaa, ihan mitä mieleen tulee. Kaikki kipataan vain pellille ja uuniin n. 200 asteeseen ja siinäpä valmis ateria. 

Meillä laitetaan kananmuna porkkana neliön sisään, jolloin se ei karkaa pitkin peltiä. Perunat ja porkkanat voi laittaa myös raakana kuorineen lohkottuina ja rasvaakaan ei tarvi olla. Jos käyttää raakoja perunoita ja juureksia, kananmunia ei kannata laittaa heti uuniin vaan puolessa välin paistamista. Kts kalenterin luukku 9. jossa lohkoperunoita kuorineen.

Tarjoiltaessa voit lisätä vielä tuoreita vihanneksia mukaan.

Laiskan kokin munakas vihanneksilla.

Sulata pakastevihannekset mikrossa lautasella. lisää sulatettuihin vihanneksiin 1 kananmuna ja sekoita haarukalla hyvin. Kippaa paistinpannulle ja paista ja käännä kunnes valmis. On hetkessä valmis.

Jos haluat vähän tuhdimman munakkaan, lisää kinkkua tai juustoa sekaan ja paistamiseen paljon rasvaa, niin että kalorit paukkuu….. Tai vähän kevennystä tuoreista vihanneksista ja mausteita oman mielen mukaan. Munakkaan voi tehdä myös uunissa.

Kuten ehkä oot huomannut tämän ja viimevuoden joulukalentereita lukiessa, että suosin laiskan kokin ruokia monesti. Niin aina ei tarvi olla monimutkaisia ohjeita, vaan yksinkertaisetkin toimii hyvin.

Voit katsoa ruokien kalorit esimerkiksi Finelistä, koska laiskuus yllätti enkä viitsinyt hakea tällä kertaa valmiiksi ja samalla saat tutustua vaikkapa Finelin kalorilaskuriin.

Nämä reseptit sopivat laihduttajille ja One to one dietin 2 tasolta alkaen. 

Lisää peltiruokaan tai munakkaaseen sopivista kasviksista viime vuoden kalenterissa luukussa 18.