Noutopöytä ja salaattibuffetti

Noutopöytä ja salaattibuffetti kuuluvat monen shoppailureissuille. Tosin tänä vuonna, kun on korona jutut menossa, voi ne jäädä väliin. Mutta jos käyt syömässä noutopöydästä tai salaattibuffetista, ajatteletko mitä laitat lautaselle ja syötkö ”koko rahan” edestä.

Löytyykö lautaselta paljon kevyitä kasviksia, vähän ”raskaampia kasviksia öljyillä yms maustettuina vai onko se täytetty pizzalla tai muulla ruoalla lautasmalli unohtaen. Kannattaa tutkia ensin kaikki mitä siellä on ja valita sitten järkevästi, sitä kevyempääkin.

Keskityn tässä jutussa Pizzan lisäksi näihin ”kevyempiin” juttuihin, mitä noutopöydissä on ja jätän tavalliset pääruuat käymättä läpi

 

Pizza- ja salaattibuffetti

Lautasen täyttö kannattaa aina aloittaa vihanneksilla, ettei siihen mahdu niin paljon näitä raskaampia juttuja. 1 kokonainen pizza on n. 1000 -1200 kcal, joten jos oot tarkka kaloreista tai laihdutat, ei kannata ottaa koko pizzaa, vaan pienipala tai pari. Mutta jos ei väliä, syö vaikka 2 pizzaa…

Kaikki rasvassa paistetut kannattaa jättää väliin, vaikka voi niitäkin joskus syödä, jos se ei oo joka päiväistä tai joka viikkoista.

 

Kasvikset ja muut perusjutut

Noutopöytien salaattibuffetit voi monesti sisältää paljon muutakin, kuin kasviksia. Joskus voi olla jopa, niin että tuoreita kasviksia ilman majoneeseja tai muita härpäkkeitä ei ole ollenkaan, ehkä kurkkua ja tomaattia, jotka ei tuoretta ole nähnyt ollenkaan. Onneksi nykyään on jo paikkoja, joissa oikeaa tuorettakin kasvista löytyy.

Tässä muutamia esimerkkejä vertailun vuoksi salaattipöydistä:

Tomaatti 23 kcal / 100 g

Kurkku 11 kcal / 100 g

Paprika 28 kcal / 100 g

majoneesi salaatti n. 140 kcal

Perunasalaatti majoneesilla n. 160 kcal / 100 g

Ananas sokeri liemessä 74 kcal / 100 g

Kananmuna 134 kcal / 100 g -> 1 kpl / 55 g / 74 kcal

Lisukkeet

Salaattibuffeteissa ja noutopöydissa on monesti myös paljon rasvaa tai sokeria sisältäviä lisukkeita. Öljyä sisältävät ei ole aina se huonovaihtoehto, mikäli öljy on hyvää, pehmeää rasvaa. Jos se sisältää kookos- tai palmuöljyjä, niin niitä ei kannata ottaa niiden sisältään kovan rasvan takia. Ravintoloissa ei kuitenkaan aina tiedä mitä ne todella sisältää, joten kannattaa ottaa vain vähän. Pehmeäkään rasvaa ei kannata ottaa paljoa, sillä Öljy 2 tl on 10 g ja se sisältää n. 90 kcal

Esimerkiksi yllä olevat oliivit oli säilötty öljyssä ja itse oliiveissakin on jo paljon energiaa ja rasvaa, vaikkakin se on sitä hyvää rasvaa.

Oliivi öljyssä 193 kcal / 100 g -> 8 kcal / 1 kpl

Oliivi suolaliemessä 146 kcal / 100 g -> 6 kcal / 1 kpl

Aurinkokuivattu tomaatti 227 kcal / 100 g

Kuivattu sipuli lastu 226 kcal / 100 g

Marinoitu sipuli n. 180 kcal / 100 g

Pienet jutut salaattibuffetissa

Monille tulee yllätyksenä pähkinät, siemenet ja muut härpäkkeet, että niissä on paljon energiaa. Näillä kevyenkin salaatin voi saada kunnon energia pommiksi.

Suolapähkinät  552 kcal / 100 g -> 55 kcal / 1 rkl / 10 g

Kurpitsan siemenet 590 kcal / 100 g -> 62 kcal / 1 rkl / 11 g

Pinjan siemenet 689 kcal / 100 g -> 83 kcal / 1 rkl / 12 g

Pähkinä sekoitus 634 kcal / 100 g -> 63 kcal / 1 rkl / 10 g

Paahdettu sipulirouhe 630 kcal / 100 g -> 63 kcal / 1 rkl / 10 g

Krutongit n. 400 kcal / 100 g

 

Minun annos

Kuvassa minun keräämä annos Pizza- ja salaattibuffetista. Äkkiseltään näyttäisi, että paljon kasviksia, niin ei paljon energiaa.. vai miten on?

Mutta tarkemin kuvasta arvioiden siinä on energiaa lähempänä viittä sataa kuin kolmea sataa… vai mitä meinaat, kun katsot ylläolevista jutuista kalorimääriä. Silmämääräisesti on vaikeaa arvioida ruokien painoja. Jos laihduttaa kannattaa syödä kotona, koska silloin voi mitata ja laskea paremmin mitä annokset sisältää. Ja jos ei tykkää laskea, on helpompi pysyä turvallisissa yksinkertaisissa aineksissa, jotka tietää mitä ne sisältää. Kaikki sörsselit kannattaa jättää muille. Sörsselisalaateista olikin jo viimevuoden kalenterissa luukussa 9.

Meidän julien tarjoilut / noutopöytä jutun löydät blogistani.

Voit katsoa lisää ruokien kaloreita esimerkiksi Finelistä

Jos haluat kuitenkin helpon aterian mukaan kahville tai lounaaksi, ota One to one dietin patukka tai suklaatetra mukaan ostoksille, niin ei tarvi mennä ollenkaan syömään…