Pinaattikeitto kevyemmin tai vähemmän kevyemmin?

Pinaattikeitto kevyemmin tai vähemmän kevyemmin onnistuu minultakin. Aiemmin kun tein käytin valmistukseen paljon voita, mutta nykyään teen sen mikrossa, jolloin onnistuu vähän kevyemminkin ilman voita. Tässäpä minun lemppariohje ja lopussa miten ennen tein ja mistä ne kalorit tuli silloin.

Pinaattikeitto

150 g Pakastepinaattia ( 15 kcal / 100 g) -> 22,5 kcal

2 dl rasvaton maito ( 34 kcal / 100 g) -> 68 kcal

1 rkl vehnäjauhoja ( 360 kcal / 100 g)  -> 1 rkl / 10 g -> 36 kcal

1 kpl kananmuna ( 134 kcal / 100 g) 1 kpl = 55g -> 74 kcal

Koko annos yht. 200 kcal

Jos haluat paksumpaa keittoa, voit laittaa enemmän jauhoa.

Voit käyttää myös tuoretta pinaattia.

-> Sulata pakastepinaatit mikrossa -> vispaa vehnäjauhot ensin pieneen määrään kylmää maitoa ja lisää sitten loppu maitoannos -> kippaa kaikki mikrokulhoon ja sekoita hyvin vispilällä. -> Lämmitä mikrossa vajaa minuutti ja sekoita, ettei jauho ala paakkuuntua astian pohjalle. Lämmitä lisää ja sekoittele välillä. Kun keitto on lämminnyt kiehuvaksi, keitä vielä muutama minuutti ja katso ettei kiehu yli.

Jonku kerran on itsellä päässyt unohtuun ja kaikki ollut mikron pohjalla ja sittenpä saanut aloittaa uusiksi. Kun muistaa välillä vähän sekoitella ja katsoa, ettei kiehu yli, niin on helppo ja nopea ateria ja valmistuu yhtä nopeaa kuin kananmunan keitto.

 

Käytin pinaattikeittoon kuvan pakastepinaattia. Kuten huomaat pinaattipussista, niin pinaatissa on todella vähän energiaa, vain 15 kcal / 100 g.  Sopii hyvin myös laihduttajalle. Tämä keitto käy myös One to one dietin 2 tasolta alkaen.

Pinaatissa on paljon mm. vitamiineja ja kivennäisaineita Kts lisää esim. kasvitieto.fi sivuilta. Siellä on paljon muutakin mielenkiintoista kasviksista.

Tämä keitto onnistuu yhtä hyvin vaikkapa parsakaalista tai jostain muusta vihanneksesta.

Minun pinaattikeitto ennen vähemmän kevyesti

Ennen tein pinaattikeiton kattilassa. Samankokoiseen annokseen sulatin eka kattilan pohjalle n. 30 g voita, johon sekoitin jauhot ja sen jälkeen lisäsin maidon ja pinaatin ja keittelin aikani ja joskus paloi pohjaan.

Pelkkä 30 g voin lisäys annokseen kaksinkertaisti annoksen kalorimäärän, koska voissa on 713 kcal / 100 g. Näin 30 g :sta voita  -> 213 kcal lisää, joten aiemmin saman kokoinen annos olisi ollut 400 kcal, eikä enään niin kevyt…

Lisäksi yksi lautasellinen ei olisi riittänyt, vaan olisin tehnyt aiemmin 2 annosta kerralla ja syönyt kananmunatkin tuplana. Tähän vielä rasvattoman maidon tilalle kevyt maito tai täysmaito, josta muutama kymmenen kaloria lisää.

Ruokajuomana meni ennen myös useampi lasillinen maitoa. Tästä kun laskee, niin ennen minun pinaattikeitto ateria oli vähintään 800 kcal, jos söin 2 lautasellista….tai 1000 kcal jos useampi lasillinen maitoa ja ehkä leipääkin. Näitä annoskokojakin ja santsaamista kannattaa joskus myös vähän miettiä.

Että tällaista matematiikkaa tänään….miksiköhän minun oli helppo pitää entisessä elämässä saavutetut kilot….nyt onneksi selviän jo 200 kcal:n annoksella.

Voin kaloreista voit lukea lisää aiemmasta luukusta 7.

Jos haluat päästä vähällä, niin Cambridgen / One to one dietin keitot ovat helppoja. Kaada pussin sisältö lautaselle ja kuuma vesi päälle ja sekoita. Esim Purjo-perunakeittoon voi lisätä itse pinaattia, jolloin se käy pinaattikeitosta hyvin vaikkapa tasolta 2 alkaen. Energiaa yhdessä keitossa n. 200 kcal ja kaikki tarpeelliset ravintoaineet mukana. 

Vihannekset sopivat myös joulupöydän keventäjiksi. kts lisää viime vuoden joulukalenterin luukusta 14.