Voita ja kermaa sen pitää olla???

Voita ja kermaa sen pitää olla, Näin minäkin ennen ajattelin. (Kts. minun entinen elämä tästä) Mikään ei maistu miltään ilman kunnon annosta voita tai kermaa. Varsinkin jouluna kului voita kilokaupalla ja kuohukermaa litra kaupalla. Porkkana ja lanttulaatikko ei maistunut miltää ja riisipuuroonkin piti lisätä molempia rutkasti puhumattakaan kasteikkeista tai joululeivonnaisista.

Kerron tässä jutussa pari kylmää totuutta voin ja kerman käytöstä ruuan valmistuksessa ja pieni kertaus ensimmäiseen kalenterin luukkuun, että mitenkä niitä kaloreita laskettiinkaan, jos on unohtunut… Voissa ja kermassahan niitä ei tietenkään tarvi laskea, kun ei niillä ole merkitystä, kun eihän niissä oo niitä… vai miten se olikaan…

Kun mietit juttujen kaloreita, niin huomioi, että ihminen kuluttaa energiaa n. 2000 kcal / vrk. Pieni ihminen vähempi ja isompi enemmän. aktiivisuus yms. vaikuttavat myös kulutukseen. Voit käydä laskemassa oman kulutuksesi esim. sydän.fi sivuilta.

 Voita….

Voissa on energiaa 713 kcal / 100 g.

(Huom! kun puhumme arjessa usein kaloreista, niin tarkoitamme kilokaloreita kcal)

Jos haluat tietää tarkemmin mitä kalorit ovat löydät siitä esim:

Jos haluat laskea lisää voin kaloreita, niin laske ensin yhden gramman kalorimäärä ja kerro se haluamallasi gramma määrällä. 

Esim. Kuinka paljon on kaloreita 15 g :ssa voita:

713 kcal : 100 g -> 7,13 kcal / 1 g

-> 15 g x 7,13 kcal -> 106,65 kcal -> 107 kcal / 15 g voita

Kuinka paljon kuvan puolen kilon paketissa voita on kaloreita?

7,13 kcal x 500 g -> 3565 kcal / koko paketti !! -> Normi painoisen naisen vajaan 2 päivän energian kulutus!

Voit itse laskea vielä paljonko 1 tl / 4,5 g tai 1 rkl 14 g sisältää energia?

Ps. Jos et viitsi laskea voit käydä lunttaamassa Finelin ruokapäiväkirjassa tl ja rkl määrät.

Jos haluat lihoa puoli kiloa joulun aikana, syö paketti voita normaalin kulutuksesi lisäksi. (Huom! 1 läski kilo 0n n. 7000 kcal.) jos syöt useamman paketin, niin saat turvattua kunnon vararavintovaraston itsellesi, eipähän palele niin herkästi talvella.

Voissa on rasvaa 80 g / 100 g, josta tyydyttynyttä rasvaa on 45 g, joten voin rasvasta yli puolet on kovaa rasvaa. Voita ei kannata käyttää kovin paljoa kovan rasvan takia. Se kuuluu niihin Ravitsemussuositusten ravintokolmion sattumiin.

Huom! Öljyissä on energiaa vähän enempi n. 900 kcal – 100 g

-> 2 tl / 10 g -> 90 kcal

Mietippä millainen sinun loraus esim. pannulle on?

Kuten näet niilläkään ei kannata hirveästi läträtä, mutta pehmeää rasvaa pitää kuitenkin saada joka päivä!

Öljyissä on paljon pehmeää tyydyttynyttä rasvaa paitsi kookos ja palmuöljyt ovat kovia rasvoja. Käy katsomassa Syö hyvää sivuilta lisää rasvojen / öljyjen rasvanlaadusta.

 Kermaa…

Kerma laaduissa on paljon eroa. Itse käytin aina ennen kuohukermaa, sitä kaikkein rasvaisinta. Ylläolevassa kuvassa kuohukerman ravintosisällöt.

Kuohukermassa on 35o kcal / 100 g / 1 dl

Koko purkki 5 dl -> 1750 kcal -> Pienen ihmisen päivän energian kulutus…

1tl / 5 g -> 17.5 kcal

1 rkl / 15 g -> 52,5 kcal

Kuten huomaat, jo pienellä määrällä kerma lisäystä saa paljon lisää energiaa. Kannattaa miettiä todella miten sitä lorauttelee joulun aikana esimerkiksi lanttu- tai porkkanalaatikoihin ja jos vielä laittaa ”vähän” voita.

Jos et viitsinyt laskea tai luntata voin energiamääriä aiemmin, niin tässäpä vielä vertailun vuoksi voin kalorit (voissa 7,13 kcal / 1 g) :

1 tl / 4,5 g -> 32 kcal

tai 1 rkl 14 g -> 100 kcal

Nykyään on paljon muita kerma- tai kermantapaisia ruokakermatuotteita, joissa on vähemmän energiaa kuin kuohukermassa. Esimerkiksi Valion 10 % ruokakermassa on 120 kcal / 100 g. Eli mitä vähemmän rasvaa, sitä vähemmän energiaa.

Kannattaa katsoa myös kermojen kovan eli tyydyttyneen rasvan määrä. Näet yllä olevasta kerman ravintosisällöstä sen määrän.

Voit käydä katsomassa blogini vanhasta lanttusosekeitto jutusta, miten kerman rasvaprosentti vaikuttaa keitoannoksen kaloripitoisuuteen.

Toivottavasti sait tästä jutusta vähän mietittävää miten kannattaa käyttää voita ja kermaa, mikäli haluat pitää painosi ennallaan joulun aikana. Jos haluat nauttia joulusta, muista että joulu on kerran vuodessa vain. Mutta jos vietät joulua monta viikkoa kerman ja voin kanssa niin tervetuloa joulun jälkeen valmennukseen….voit varata jo lähi- tai etäaloituksen..

Käy kurkkaan viime vuoden kalenterin luukku 7. ja voit samalla miettiä paljonko minun porkkanalaatikossa olisi ollut enemmän kaloreita ennen, kun laitoin ko. annokseen lisäksi kermaa pari desiä ja ainakin 100 g voita…