Pizza ilman pohjaa

Pizza onnistuu hyvin myös ilman jauhoista tehtyä pohjaa. Perinteinen laihduttajien pohja on ollut kukkakaalista ja kananmunasta tehty. Mietin, miten sen voisi muuten tehdä ja kehittelin vähän erilaisen, jossa päälle laitettu juusto pitää pizzan ainekset kasassa.

Ohjeeseen on laskettu valmiiksi ainesten energiamäärät, niin voit lisätä jotain tai puolestaan jotain jättää pois. Voit tehdä itsellesi sitten sellaisen pizzan, kuin haluat. Tämän pizzan voi tuunata jo vaikkapa Cambridgen Lyhytohjelman kolmannelle viikolle sopivaksi, jos haluat viettää vaikkapa perinteisen pizzaperjantain kavereiden kanssa.

Raaka-aineiden energiamäärät on katsottu ja laskettu tuotteiden pakkauksista.

Pizzan ohje  yht. 278 kcal

 100g sekavihanneksia (pakaste) 45 kcal (45 kcal / 100g)

50g jauhelihaa 10% 84 kcal (168 kcal / 100g)

10g tomaattiketsuppia 8 kcal (80 kcal / 100g)

10g Aurajuustoa 36 kcal (360 kcal/ 100g)

40g ananasta 21 kcal (53 kcal / 100g)

30g juustoraaste 17% 84 kcal (282 kcal / 100g)

suolaa, pippuria, oreganoa tai muita haluamiasi mausteita

Sulata pakastesekavihannekset. Laita uunipellille leivinpaperia ja levitä sekavihannekset ympyrän muotoon sen päälle ohueksi kerrokseksi (halkaisija n. 15 cm)

Paista jauheliha pannulla ja lisää sekaan tomaattiketsuppi sekä mausteet ja sekoita hyvin. Ripottele seos sekavihannesten sekaan. Laita päälle ananaksen paloja sekä Aurajuusto. Ripottele päälle vielä juustoraaste mahdollisimman tasaisesti myös reunoille, jotta se sitoo Pizzan pysymään koossa.

Paista pizza uunissa n. 200 asteessa, kunnes juusto saa hieman väriä.

Siirrä valmis pizza varovaisesti leivinpaperilta lautaselle, jotta se pysyy kasassa. Sittenpä pääset syömään. Voit tarjoilla pizzan tuoreiden vihannesten kanssa.

pizzan teko

Tuunausjuttuja

Mikäli haluat voit sivellä pizzan päälle ja reunoille kananmunaa. Silloin se pysyy paremmin kasassa, mutta pysyy kyllä juustollakin, mikäli vihannekset ja muut pääliset ovat ohuena kerroksena.

Mikäli et halua käyttää juustoa, voit juuston tilalta sivellä koko pizzan päällystän kananmunalla, jolloin pizzaan saadaan myös kiiltävä ja vaalean ruskea pinta paistettaessa ja se korvaa juuston. (Kananmuna 1kpl n. 70 kcal)

Voit käyttää myös muita pakaste- tai tuorevihanneksia täytteiden kanssa. Esimerkissä on käytetty perinteisiä sekavihanneksia, joissa on porkkanaa, herneitä, kukkakaalta ja vihreitä papuja. Tähän voi kokeilla myös vaikkapa pilkottua tuoretta parsa- tai kukkakaalta tai porkkanaa. Miltä kuulostaisi perunanpaloista tehty pizza? (Peruna n. 70 kcal / 100g) Jos käytät tuoreita vihanneksia tai perunoita, kypsennä ne ennen pizzan tekoa.

Jauhelihan tilalle voit laittaa myös kanan filettä (n. 100-110 Kcal/ 100g) tai kanan jauhelihaa, joka on huomattavasti kevyempää, kuin possun ja naudan jauhelihat. Tässä pizzassa on käytetty 10 % naudan jauhelihaa, jossa energiaa 168 kcal / 100g. Jauhelihassa, jossa rasvaa n. 20% voi olla jopa yli 250 kcal/ 100g. Kannattaa katsoa paketista energiamäärät. Lisää pakkausmerkinnöistä voit lukea aiemmasta jutustani pakkausmerkinnät.

Aurajuuston ja ananaksen voi jättää myös pois tai vaihtaa jotain muuta tilalle.

Vaihtele päällisiä sen mukaan, kuinka energiapitoista haluat. Jos laihdutat Cambridgen ohjelmilla, niin juttele valmentajasi kanssa mitä täytteitä mahtuu ja voi käyttää sinun pizzaasi.

Kannattaa katsoa tulevan vuoden 2024 Cambridgen laihduttajien kalenteri, jossa jotain asiaan liittyvää myös. Kysy vuoden vaihtuessa kalenteria Valmentajalltasi. Jos sinulla ei ole vielä valmentajaa, niin löydät meidät kartalta One 2 one Dietin sivuilla.

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…