Sokeriton, sokeroimaton, vähemmän lisättyä sokeria….

Sokeriton, sokeroimaton, vähemmän lisättyä sokeria, ei lisättyä sokeria.. Tiedätkö mitä ne tarkoittaa? Kauppojen hyllyillä on nykyään vaikka millaisia tuotteita. Kun katsoo pakkauksia, lukee niissä vaikka millaisia tuotteita. Joskus kannattaa katsoa muutakin kuin pelkkä etupuolen kuva.

Jatkan vielä aiemman luukun 10. sokeripalajuttuja ja sokeripaloja sekä niiden laskentaohje. ( 1 sokeripala = 2,5 g ) Siellä oli makeisten sokeripaloja, joten jatketaan nyt juomapuolelle, koska niissä käytetään paljon esim. vähemmän lisättyä sokeria yms. väittämiä. Mutta mitä ne todellisuudessa tarkoitta, niin tässä jutussa niistä muutama esimerkki yleisesti käytettävistä tuotteista. 

Sokeriton ja muut vertailussa

Sokeriton, vähemmän lisättyä sokeria, ei lisättyä sokeria ovat mielenkiintoisia juttuja. Kuvan sokeripala määrät eivät eroa paljoa toisistaan paitsi sokeriton. Täysmehussa sokeripaloja on hieman enemmän, koska se on tehty tiivisteestä.

-Omena täysmehu 7,8 sokeripalaa

-Päärynäjuoma 6 sokeripalaa

-Mehukatti, VÄHEMMÄN LISÄTTYÄ SOKERIA 5,9 sokeripalaa

-Omena päärynämehu EI LISÄTTYÄ SOKERIA 6,6 sokeripalaa

-Mehukatti Vadelma mansikka.. SOKERITON 0 sokeripala

”Vähemmän lisättyä sokeria” saa käyttää, jos tuotteessa 30 % vähemmän kokonais sokeria tai lisättyä sokeria, verrattuna vastaaviin tuotteisiin.

”Ei lisättyä sokeri” saa käyttää, kun tuotteeseen ei ole lisätty sokeria, mutta luontaista sokeria saa olla, joten sokeripalat on tuotteen luontaista sokeria.

”Sokeriton” saa käyttää kun tuotteessa ei ole sokeria ( kork. 0,5g), mutta siinä voi olla makeutusaineita.  Sokeroimaton tuote ei sisällä lisättyä sokeria, mutta voi sisältää luontaista sokeria. vrt. ei lisättyä sokeria.

Katso lisää ravitsemusväitteistä ruokaviraston sivuilta. 

Ravintosisältö merkinnöistä sokerin määrät

Se mitä purkin kyljessä ilmoitetaan, ei todellakaan kerro kaikkea. Kannattaa kurkata mitä löytyy ravintosisältö merkinnöistä. Niistä kun katsoo kaupassa sokerin määrän, saa paremmin tietoa, kuinka paljon tuote sisältää sokeria. Koska yllä kuvassa ravintosisällöt on pienellä, niin tässä vielä sokerin määrät ja (energian määrät):

-Omena täysmehu 9,7 g / 100 g  ( 43 kcal / 100 g)

-Päärynäjuoma 7,5 g / 100 g ( 31 kcal / 100 g)

-Mehukatti, VÄHEMMÄN LISÄTTYÄ SOKERIA 7,4 g / 100g ( 30 kcal / 100 g)

-Omena päärynämehu EI LISÄTTYÄ SOKERIA 8,2 g / 100 g ( 33 kcal / 100 g)

-Mehukatti Vadelma mansikka.. SOKERITON 0,1 g / 100 g ( 1,5 kcal / 100 g) 

  Smoothiet ja appelsiini täysmehu

Kuvan sokeripalat on laskettu kuvan annoskoon mukaan ( 2 dl, 1 l, 3 dl ja 2,5 dl)

Lasillinen 2dl kuvan appelsiinitäysmehua sisältää 8 sokeripalaa. Monikaan ei ajattele kuinka paljon sokeria menee aamuisin kurkusta alas. Smoothiet ei ole sen parempia todellisuudessa, vaikka niitä pidetään terveellisinä. Ennemmin kannattaa syödä koko appelsiini tai hedelmä, jolloin saa kaikki kuidut mukaan. Niissä voi olla enenmpi sokeria, kuin mehuissa.

Appelsiinimehun ja smoothie juttujen sokeri- ja ( energiamäärät):

Appelsiini täysmehu 10 g / 100g ( 42 kcal / 100 g )

Voima smoothie 11 g / 100 g ( 55 kcal / 100 g )

Froos smoothie 12 g / 100 g ( 57 kcal / 100 g )

Yksi mielenkiintoinen tuoteryhmä on ”maku vissyt”. Niissäkin saattaa olla yllättävän paljon sokeria. Vaikka etiketissä olisi esim. kevyt, niin se ei tarkoita, että siinä ei olisi sokeria. Niissäkin sokerin määrä kannattaa tarkistaa ravintosisällöstä. Esim Novelle sinkki sisältää sokeria 4,2 g / 100 g. Limukat onkit sitten oma lukunsa Esim. Jaffa Limsa 9,1 g / 100 g. Puhumattakaan alkoholijuomista…

Mietittävää kauppareissuille….

Kun seuraavan kerran käyt kaupassa kurkkaa myös jogurtti hyllyihin, ja katso tuotteiden sokerimääriä, ja mitä väittämiä mitä tuotteissa on. Jogurttien kohdalla kannattaa huomioida, että sokeritonta jogurttia ei taida löytyä, koska niissä on aina mukana myös laktoosia eli maitosokeria. Esim. joissakin maustamattomissa on sokeria n. 4 g / 100 g. Mutta ne näet purkeista, kun alat vertaamaan.

Huomioi myös että väittämissä verrataan usein muihin vastaaviin tuotteisiin. Hedelmiä käytetään niissä myös makeuttajina, jolloin ne voivat sisältää luontaista sokeria yllättävän paljon.

Katso viime vuoden kalenterista erilaisia testejä. Siellä on mm. linkki sokeritestiin.