Suklaa – se ihanuus

Suklaa se ihanuus, on monen herkku. Niin minunkin. Kuinka paljon se sisältää energiaa, rasvaa ja sokeripaloja ja muita ravintoaineita? Onko suklaassa mitään terveellistä? Oletko ajatellut mitä oikeastaan syöt, kun syöt suklaata?

Suklaata on monelaista mm. maitosuklaata, tummaa suklaata, valkosuklaata, raakasuklaata, ja kaikenäköisillä mausteilla, ja muilla härpäkkeillä maustettuja suklaita. Esim. Tummasuklaa on valmistettu Kaakaomassasta ja kaakaovoista. Kun tummaan suklaaseen lisätään maitoa tai maitojauhetta, saadaan maitosuklaata. Valkoinen suklaa tehdään kaakaovoista, joka on erottunut kaakaomassasta. Tietysti näihin lisätään sokeria ja muita aineosia riippuen millaista suklaata halutaan tehdä.

Eri suklaa laaduista voit lukea lisää vaikkapa Suklaa yhdistyksen sivuilta. Sieltä löytyy tietoa myös historiasta yms.

Otan tässä jutussa esimerkiksi ehkä se Suomen tunnetuimman Fazerin sininen suklaalevyn ja käyn läpi muutaman asian sen sisällöstä. Ravintosisällön tiedot on otettu Fazerin sivuillta, koska levyn takana tiedot oli niin peienellä, että oli vaikea saada selvää niistä.

sadonkorjuukasviket

 Suklaa ja energiamäärät

Tämän tarinan suklaalevy painaa 200g ja levyssä on 40 palaa, jolloin 1 pala on 5g

Tässä suklaassa on energiaa 550 kcal / 100g. Koko levyssä 200g -> 1100kcal

ja 1 pala -> 27,5 kcal. Joten neljästä palasta saat jo yli 100 kcal.

Jos syöt koko levyn joka päivä vuoden ajan, saat painoa lisää vuodessa 57,2 kg

(Huom, laskettu, jos syöt joka päivä normaalin kulutuksen verran ruokaa ja sen lisäksi levyn. 1 läskikilo on n. 7000kcal)

Jos syöt palan päivässä saat vuodessa painoa 1,43 kg.

sadonkorjuukasviket

 Suklaa ja rasvat

Suklaassa on rasvaa 33g /100g jolloin koko levyssä on 66g rasvaa

(Yllä kuvassa 200g suklaa ja 66g rasvaa)

Yhdessä palassa 5g on rasvaa 1,65g.

Tyydyttynyttä rasvaa on 21g / 100g. Tyydyttynyt rasva on kovaa rasvaa, joten suklaastakin saa liikaa sitä ja suklaa siten on epäterveellistä. Jos kuitenkin muu rasvan laatu on päivän aikana hyvää, niin muutama pala ei haitta, koska tyydyttyneen rasvan määrä saisi koko päivän rasvasta olla vain 1/3.

Koko levystä tulee huonoa tyydyttynyttä rasvaa 42g, joka on jo useampi ruokalusikallinen ja se jo turhan suuri määrä usein syötynä. Se voi vaikutta terveyteen mm. kolestrooliin ja sitä kautta terveyteen. kts. esim. Sydänliitto

sadonkorjuukasviket

 Suklaa ja sokeri

Kuvan suklaa sisältää sokeria 48g / 100g ja koko levy 200g sisältää 96g.

1pala sisältää sokeria 2,4g.

Kun muutetaan nämä määrät sokeripaloiksi, niin koko levy sisältää 38,4 palaa ( yllä kuvassa). 1 suklaapala sisältää sokeria 0,96 palaa eli melkein kokonaisen sokeripalan verran. Onko se sinusta paljon vai vähän?

(Sokeripala laskuissa käytetään yleisesti sokeripalan kokona 2,5g, jota käytin tässäkin laskussa)

Voit laskea jouluna sitten omien herkkujesi sokeripalat, kun katsot sokerienmäärät ravintosisällöstä g /100g ja kerrot pakkauksen koolla (jos 200g kerro kahdella, jos 500g kerro viidellä) ja jaat 2.5:llä. Lasku kaava löytyy myös luukusta 3, missä juttua tuotteiden pakkausmerkinnöistä yms.

Koska suklaassa on paljon sokeria, nostaa se nopeasti verensokeria ja sen jälkeen insuliini alkaa laskemaan sitä ja se voi laskea sitten liiankin alas, jolloin tulee jälleen nälkä ja mielitekoja sekä huono olo. Lisäksi koko levyn syötyä tulee monella huono omatunto, kun tuli syötyä ja sitten syödään taas lisää jotain siihen huonoon oloon ja harmitukseen yms. Siinäpä sitten kierre valmis joillakin herkkusuilla ja painon kanssa kamppailevilla. Tämä on tuttua myös minulle varsinkin silloin ”entisessä elämässä” ja vieläkin joskus, mutta ei onneksi niin suurissa määrin. Voit käydä katsomassa miten minä söin ennen vanhasta jutustani.

Kannattaa pitää verensokeri tasaisena syömällä säännöllisesti ja runsaskuituista monipuolista ravintoa.

sadonkorjuukasviket

 Mitä muuta suklaassa ja miten tämän luukun suklaalle kävikään…

Tässä suklaassa on proteiiniakin ihan mukava määrä 11g / 100g. Vrt. Fazerin tumma suklaa 4,4g /100g. Proteiini tuleekin nähtävästi suurimmaksi osaksi maidosta, jota on maitosuklaassa, mutta ei tässä tapauksessa tummassa suklaassa. (Huom! Minun oma olettamus)

(Kts. Fazerin tumma suklaa) 

Koko 200g levyssä maitosuklaata on proteiinia 22g. joten koko levystä saa suunilleen saman verran proteiinia, kuin 100g:stä kanan filettä. Päivän proteiinin saantisuositus on normaalipainoisella 1-1,2g/ painokilo eli jos 60 kiloinen syö reilu 3 levyä tätä suklaata, saa päivän koko proteiinin tarpeen.

Oiskohan tämä maitosuklaa sittenkin terveellistä???? Siinäpä miettimistä. Taitaahan siinä olla sitten myös kalsiumiakin, kuten maidossa, mutta enpä ala sitä sitten kuitenkaan tutkimaan, niin saan tämän jutun joskus valmiiksi. 

Kuitua tämän suklaan ravintoarvoissa ei ole mainittu ollenkaan, joten sitä ei taida olla juuri ollenkaan.

Suklaan muista terveyshyödyistä esim. antioksidanteista yms on puhuttu paljon. Suklaan terveyshaitat sokerin ja kovan rasvan määrän takia ovat todennäköiseti kuitenkin sen verran suuria, että saatavat terveyshyödyt jäävät liian pieniksi suhteessa haittoihin.

Siinäpä suklaa sitten paloiteltu mietittäväksi…

Kaikesta huolimatta pidän suklaasta edelleen… ja

MiITÄ TAPAHTUI kuvan SUKLAALEVYLLE? KUKA SEN SÖI:

a) Jamppa hamsteri

b) Maija

c) Kirjoittaja

ARVAA ja OSALLISTU Fazerin sinisen suklaalevyn ARVONTAAN täällä tai somekanavillani tästä luukusta kertovissa julkaisuissa. voit tuplata voiton mahdollisuutesi osallistumalla kaikissa. Ig:ssä outikolehmainen, Fb:ssä Cambridge Valmentaja Outi Kolehmainen sivuilla sekä tarinoissa myös.

Arvonta suoritetaan joulupäivänä ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Jos haluat saada joulun suklaakilot pois joulun jälkeen, niin mainitse se, niin osallistut myös aloitusvalmennuksen  arvontaan (Arvo n. 45€)

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…