Vohvelit täysjyväkaurasta, (gluteeniton)

Vohvelit onnistuvat hyvin täysjyväkaurajauhoista. Täysjyvää tulisi syödä joka päivä. Uusien Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan täysjyväviljaa pitäisi saada 90g / vrk.

Tässä vohvelireseptissä on käytetty  100% täysjyväkaurajauhoa. Yhteensä reseptissä on 150g täysjyvää ja reseptistä tulee 8 vohvelia, jolloin yhdessä on n. 19g täysjyvää. Viidestä tämän reseptin vohvelista tulee koko päivän täysjyvän määrä.

Kannattaa valita myös sellainen leipä, jossa on täysjyvää ja syödä tavallisia täysjyvähiutalepuuroja, jotta saa suositellun täysjyvämäärän. Täysjyvä on hyvä kuidun lähde ja sisältää monia hyviä ravintoaineita. Lue lisää Leipätiedotus sivuilta

Täysjyväkaura vohvelit 

yht. n. 1000 kcal / 8kpl (1 kpl n. 125 kcal)

 300g / 3dl kevytmaitoa 120 kcal (40 kcal / 100g)

2 kpl  kananmunia 148 kcal (74 / 1kpl / 55g)

150g (n. 3dl) täysjyväkaurajauhoja 555 kcal (370 kcal / 100g)

20g rypsiöljyä 180 kcal (900 kcal/ 100g)

1tl vaniljasokeria

1/2 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna turvota jonkin aikaa. Lämmitä vohvelirauta ja suihkuta paistorasvaa ohuesti raudalle. (Spray rasvoja löytyy ainakin isommista kaupoista). kaada taikinaa vohveliraudalle ja paista kunnes vohvelit on kauniin ruskeita.

Tarjoile marjojen ja vanilja- tai maustamattoman jogurtin kanssa.

Kuvassa vohvelin päällä on mustaherukkasosetta 50g (70 kcal / 100g) ja vanilja jogurttia 20g (74 kcal / 100g).

Yksi kuvan annos: Vohveli 125 kcal + sose 35 kcal + jogurtti 15 kcal = 175 kcal

Mustaherukkasose on tehty syksyllä, kun poimin herukoita. Tykkään itse syödä kokonaisia marjoja suoraan pensaasta, mutta pakastettuina en tykkää, koska silloin kuoret tuntuu kovilta ja ne jää helposti syömättä. Murskasin mustaherukat sauvasekottimella ennen pakastamista ja nyt talvella niitä on helppo käyttää soseena. En laittanut soseeseen yhtään sokeria, vaan jokainen saa lisätä itse tarvittaessa paitsi, että meillä ei syö sitä kukaan muu kuin minä.

Tuunausjuttuja

Vohvelitaikinan voi tehdä myös täysjyvävehnäjauhoista, joita itse käytän paljon täysjyväkaurajauhojen lisäksi lätyissä ja pannukakuissa. Taikinaan voi käyttää myös muitakin jauhoja. Taikinaan voi kokeilla maidon tilalta myös Vichyä, jolloin niistä saattaa tulla rapeampia.

Lätty ohjeita löytyy lisää aiemmista blogijutuistani: Puolukkalätyt, Kesäkurpitsalätyt tai aamiaislätyt. Löytyypä One 2 one Dietin uudesta vuoden 2024 laihduttajakalenteristakin yksi erilainen lättyohje.

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…