MAIJAN PORKKANALAATIKKO

MAIJAN PORKKANALAATIKKO

Maija halusi ruuaksi porkkanalaatikkoa ja sitähän piti sitten tehdä.
Meillä ei käytetä juuri koskaan porkkanalaatikossa riisiä. Usein laita kauramannaa tai jätän ryynit kokonaan pois, jolloin laatikosta tulee entistä kevyempää. Kaura manna on tehty  kauran täysjyvä rouheesta 55% ja mannasuurimoista. Kauramanna on myös runsaskuituinen eli huomattavasti parempi vaihtoehto kuin tavallinen vaalea puuroriisi tai tavallinen mannaryyni.

Meidän tämän kertainen ohje:

2kg porkkanoita
1,5 dl kauramannaa
4dl Maitoa
2 kananmunaa
suolaa
valkopippuria

Olisin laittanut 2 rkl siirappia mutta ei ollut…

Kuori ja keitä porkkanat. Soseuta sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muut aineet.
Tein seoksesta löysän, sillä kauramanna imee nestettä kypsyessän.
Kaada uunivuokaan ja paista uunissa n. 175 asteesssa 2-3h. Mitä pitempään hauduttaa sitä parempaa tulee. Laatikkoon ei tarvitse laittaa kermaa eikä pinnalle voita tai korppujauhoja, joita usein ohjeissa on.

Jos haluaa helpon laatikon, niin kaupasta löytyy valmista porkkanasosetta. Silloin ei tarvitse kuin sekoittaa kaikki aineet keskenään ja nakata uuniin.

Valmiin porkkanalaatikon voi tarjoilla kalan tai lihan kanssa, perunaa ei välttämättä tarvitse olla, sillä kauramannasta saa hyvin hiilihydraatteja lautasmallin neljännekseen.

 

TERVEELLISEMPI MAKARONILAATIKKO

TERVEELLISEMPI MAKARONILAATIKKO

Tämä juttu on siiretty vanhasta blogistani, mutta ei ole vielä muokattu uuteen paremmin näkyväksi.

Makaronilaatikkoa tehdään melkein jokaisessa lapsiperheessä. Siitä voi tehdä myös vähän terveellisemmän vaihtoehdon käyttämällä kokojyvämakaronia tai pastaa, soijarouhetta osaksi tai kokonaan jauhelihan tilalta ja lisäämällä joukkoon vihanneksia.

Meidän perheessä käytetään aina kokojyvä makaronia tai pastaa. Kaupoissa on nykyään hyvät valikoimat erilaisia kokojyvätuotteita. Kuvan molemmat tuotteet ovat täysjyvää, mutta kuvan makaroni sisältää 51% täysjyvää ja kuviopasta sisltää 100% täysjyvää. Tuotetta saa kutsua täsjyvätuotteeksi mikäli se sisältää täysjyvää vähintaan 50%. Kannattaa tutkia pakkausmerkintöjä tuotteista, niin voi tehdä vieläkin parempia valintoja. Ravitsemusuositusten mukaan käytettävistä viljatuotteista puolet tulisi olla täysjyväviljaa.

Ravitsemusuositusten mukaan punaista lihaa tulisi käyttää viikossa korkeintaan 500g. Punaisen lihan osuutta voi korvata kalalla, kanalla ja palkokasveilla esim. soijarouheella, jota saadaan soijapavusta. Kaupoista löytyy tummaa ja vaaleaa soijarouhetta. Kuvassa on tummaa soijarouhetta. Jos käyttää jauhelihaa kannattaa valita vähärasvaisempi tuote esim. 10%

Seuraavassa eilisen makaronilaatikon ohje, jonka määrät ovat noin määriä, sillä en yleensä mittaa aineksia tarkkaan…. Tämä ohje on omasta päästä.

300g täysjyvä kuviopastaa
200g naudan jauhelihaa 10%
1,5dl soijarouhetta
300g porkkanoita (pakastesta löytyneitä)
2 kananmunaa
3dl rasvatonta maitoa
valkopippuria
yrttisuolaa

Keitä kokojyvä pasta kypsäksi ja paista jauheliha pannulla. Lisää jauhelihan joukkoon soijerouhe ja  ja vettä n. 2dl ja anna hautua 5-10min. Kuvan yläreunassa raaka soijarouhe ja alareunassa kypsennetty jauheliha/soijarouhe.

Laita pasta, jauheliha/soijarouhe ja porkkanat uunivuokaan. Sekoita munamaito sekä mausteet mausteet ja lisää ne vuokaan. Paista uunissa 180 asteessa n. 1,5h tai kunnes laatikko on kypsää.

 

Tarjoile valmis laatikko tuoreiden vihannesten kera. Tässä annoksessa on takuulla puolet kasviksia.

Lähteet:

SYÖ HYVÄÄ

Terveyttä ruuasta / Suomalaisten ravitsemussuositukset