Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen oli Maijan toive lauantai- illaksi, kun tulee savusauna vieraita. Emme ole pitkään aikaan tehneet itse hampurilaisia, joten nyt sitten tehtiin. Leivoimme itse sämpylät ja mietimme miten kanat laitamme hampurilaisiin. Tässäpä sitten sämpylöiden ja hampurilaisten ohje, mitkä on tehty minun omasta päästä. Tietysti sämpylät ovat täysjyvää, vaikka ne on tehty vehnäjauhoista. En takaa että kaikki ainekset olisi mitattu tarkasti ja ohje varmasti toimisi, mutta suurinpiirtein ainakin. Lisäksi kerron sämpylöiden ja muiden ainesten energiamäärät. Meillä jokainen voi koota itse sellaisen, hampparin kuin haluaa. Millainenhan minun hamppari on nyt, kun olen Detoxin eka viikolla??? Lue niin näet…

Täysjyväsämpylät

 

  • 4 dl Täysjyvävehnäjauho (1dl= n. 60g) 340 kcal/ 100g -> 864 kcal
  • 1,5 dl Hiivaleipäjauho 360 Kcal / 100g -> 306 kcal
  • 5 dl Kevyt maito 39 Kcal/ 100g -> 195 kcal
  • 1 pussi Hiiva
  • 1 tl sokeria (1tl=4g)  406 kcal/ 100g -> 16 kcal
  • suolaa vähän
  • 10 g Rypsiöljy  n. 900 Kcal/100g -> 90 kcal

 Koko sämpylätaikina  1471 kcal / 13kpl -> 113 kcal/ sämpylä

Lämmitä maito n. kädenlämpöiseksi tai sinne päin. Sekoita hiiva, sokeri, suola ja pieni määrä jauhoja sekaisin ja lisää ne maitoon. sekoita hyvin. Lisää jauhoja, niin että taikina on löysää. Anna olla vähän aikaa ja lisää öljy. Jos taikina on vielä liian löysää, lisää vähän jauhoja.Taikina saa olla jokatapauksessa löysää.  Jätä jauhoista n. 1/2 dl leivontaan.

Anna nousta vajaa tunti suurinpiirtein ja kun se on noussut reilu 2X ala leipoon.

Ota taikinasta lusikalla pieniä nokareita ja leivo runsaan jauhon kanssa. Taputtele ne lättänöiksi pellille. Taikinasta tuli 13 sämpylää. Anna nousta puoli tuntia ja paista n. 200 asteessa, kunnes ne saavat vähän väriä.

Käytin kanahampurilaisten sämpylöihin suurimmaksi osaksi täysjyvävehnäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 13 g / 100g . Lisäksi käytin hiivaleipäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 7 g / 100g. Kuin leivän viljasta on vähintään puolet täysjyvää voi sitä sanoa täysjyväleiväksi, joten näistä sämpylöistä tuli täysjyväsämpylöitä. Jauhoista yli puolet oli täysjyvävehää. Mikäli kuitua on tuotteessa vähintään 6g on tuote runsaskuituinen. Tämäkin täyttyi hyvin koska käytin runsaskuituisia jauhoja.  Kuitua tulisikin saada 25-30 g /pv. Hiivaleipäjauhoja laitoin varalta, jotta sämpylöistä tulee varmasti pehmeitä.

Kanapihvit

 

Kanahampurilasten pihvit tein kanan sisäfileestä. Koko paketti sisäfilee paloja oli 480g ja siinä oli n. 13 kpl. 104 kcal/ 100g -> 4.8 x 104 kcal -> 499,2 kcal / 480g -> koko paketti 499,2 kcal : 13 kpl -> 38,4 kcal / filepala.

Nuijin fileet lihanuijalla ohuiksi pihveiksi. Maustoin ne soijakastikkeella, paprikajauhella sekä pippurisekoituksella. Paistoin uunissa n. 225 asteessa, kunnes ne vähän sai väriä. Unohdin katsoa kellosta ajan.

Paistoin pellillä varalta kaksi pakettia kananfileitä, että riittää hyvin kaikille ja jos jää onpahan sunnuntaiksi paistettua kanaa valmiiksi. Kanaa jäi kuten arvelinkin, joten Maija ja Pentti sai syödä sunnuntainakin parit hampurilaiset lounaaksi. Alla valmiit uunissa paistetut kanafileet.

Lisukkeet kanahampurilaisille

 

Tarjosimme kanahampurilaisten kanssa uunissa paistettuja lohkoperunoita sekä porkkanoita. Lohkoin perunat ja porkkanat valmiiksi pellille ja laitoin vähän aromisuolaa päälle. Kuvassa näkyy kuinka ne ovat kostuneet, kun tein ne valmiiksi pari tuntia ennen paistamista ja ne olivat leivinpaperin alla odottamassa. Paistoin ne juuri ennen hampurilaisten syöntiä n. 250 asteessa. Kellosta en taaskaan muistanut katsoa aikaa. Näihin lohkojuttuihin ei tarvitse ollenkaan öljyä, joten ne on kevyt vaihtoehto ranskalaisille. vrt. peruna n. 75 kcal/ 100g ja ranskalaiset uunissa paistettu n. 160-260 kcal/ 100g tai uppopaistettu n. 360 kcal/100g. Huom! Porkkanat 33 kcal/ 100g

(Paistettujen kuva löytyy artikkelin lopusta hamppari kuvasta)

Laitoin tarjolle tietenkin myös vihanneksia ja ananasta, joita jokainen saa laittaa hampparin väliin sen verran kuin haluaa…

  • Tomaatit 23 kcal/ 100 kcal
  • kurkut 11 kcal /100g
  • paprikat 26 kcal / 100g
  • rapealehtistä jääsalaattia 11 kcal / 100 g.
  • Ananas 54 kcal / 100g  Säilyke
Mitäpä kanahampurilaiset olisi ilman juustoa, joten laitoin tarjolle myös juusto siivuja. Ne oli gouda juustoa, jonka rasva % on 29 ja niissä on 361 kcal/ 100g. -> 1 siivu / 14,2g / n. 51kcal. Juustot ovatkin usein yksi iso kaloripommi hampurilaisten täytteistä koska juustossa on paljon rasvaa. siivu voi näyttää pienelyä, mutta se on kuitenkin tiivistä tavaraa.
Kastikkeet ovat usein myös kunnon kaloripommeja, mitä ei ehkä ajatella. Niitä lorautellaan mukaan joskus aika paljonkin. Kuvassa olevissa kastikkeissa on 500-600 kcal / 100 g (rasvaa 50-60g) ja öljyssä 900 Kcal/ 100g.

Kastikkeissa 1rkl on n. 14 g. Kuvan kastikkeissa 1g kastiketta on 5-6 kcal (Öljy 9kcal/g), jolloin ruokalusikassa n. 70-84 kcal (Öljyssä 126 kcal/1 rkl). Monesti varsinainen ruoka-annos ei välttämättä ole runsaskalorinen, mutta kun niihin lisätään paljon kastikkeita tai öljyjä, voi niistä tulla sitten niitä kaloripommeja. Tämä vain pienenä vihjeenä, kun käytät kastikkeita ja öljyjä miten sattuu; loraus sinne ja loraus tänne….

Tässäpä sitten muutamia mallinäytteitä illan kanahampurilaisista. Yllä ekassa kuvassa myös yksi herkullisen näköinen tekele. Minkälaisen sinä olisit valinnut?  Voit tuolta ylempää laskeskella vähän kaloreita, mitä siinä voisi olla tai paljonko kuvan hampparit sisältää… Esim. Arikkelin ekassa kuvassa ylhäällä:  Sämpylä n. 113 kcal + 2x kanafile yht. 76 kcal + ananas ja vihannekset n. 50 kcal + juusto 51 kcal + kastikkeet n. 100 kcal –>  yht 390 kcal.

Minun ”kanahampurilainen”

 

Jos olisin itse syönyt tällä kertaa kanahampurilaisen, olisi se varmaan ollut Ylimmäisen kuvan kanahampurilainen ilman sämpylää, kuten monesti muulloinkin se on ollut. Nyt kuitenkin jouduin jättämään hampparin kokonaan väliin, sillä olen Cambridge Detoxilla eka viikolla ja siihen ei tietenkään kuulu hampurilaiset missään muodossa. Onneksi toiset tiesivät kertoa että ne oli tälläkin kertaa hyviä!!! Itse lusikoin muiden syödessä Cambridgen Kanasienikeiton! Onneksi sekin on hyvää!!!

 

Saunailta sujui hyvin ja hampparit kelpasi porukalle. Kellään ei jäänyt nälkä, eikä jäänyt nälkä minullakaan…!!

Sinua voi kiinostaa minun aiempi hampurilaisjuttuni kotiversio koululaiselle, johon ei tarvitse leipoa sämpylöitä itse.

Tai voit lukea lisää hampparin täytteistä, josta voit käydä lukemassa viime vuoden jolukalenterista jutusta jossa pikkujouluista ja pikkujoulun jälkeisistä grillijutuista.

Pannukakku josta tuli pannukakku

Pannukakku josta tuli pannukakku

Pannukakku josta tuli pannukakku

Pannukakku on helppo tehdä ja se on monesti meidän perheessä viikonloppuna aamupalana. myös lättyjä tehdään usein. Tänään aamulla töihin lähtiessä tein nukkumassa oleville aamupalan valmiiksi eli pannukakkua mansikoiden kera. Yleensä kippaan taikinaan mitä milloinkin, enkä paljoa mittaile. Nyt tein poikkeuksen, niin voin kertoa määrät nyt täällä blogissani. Laskin myös tähän juttuun ainesten energiamäärät eli Kilokalorit. Kun kirjoitan kaloreista tarkoittaa ne kilokaloreita, kuten yleisesti on käytössä. Ainesten kaloritietoa on kerätty Finelistä sekä tuotteiden pakkauksista.

Pannukakku

Pannukakun ainekset:

* Kananmunia (1 kpl > 74 kcal) 4 kpl > 298 kcal   (1 kpl >74 kcal)

* Kevyt maito 2dl > 92 kcal    (1dl > 46 Kcal)

* Hiivaleipä vehnäjauho, tumma 2 dl (120 g)  >  408 kcal ( 100 g / 340 kcal)

* Spelttimanna 2dl (120g?)  388 kcal (100 g / 324 kcal)

* Pirkka juokseva rasva 10 g > 72 kcal ( 100g /720 kcal)

Leivijauhetta jonku verran…En tiedä oliko siitä mitään hyötyä, kun ei noussut enempää… joten pannukakku!

Suola unohtui, mutta syöjät eivät ehkä huomaa kun en kerro….

Paistoin uunissa 200 asteessa, mutta unohdin katsoa kellosta, mutta onneksi muistin kuitenkin ottaa ajoissa pois ennekuin olisi kärähtänyt. On kyllä joskus käynyt niinkin. Omistan muistuttajan, mutta en muista sitä käyttää…

Koko pellillinen yhteensä (n. 500g) 1258 kcal

Pellillisen jaoin 12 osaan joten 1 pala n. 100 kcal 

Pannukakun jauhot

Käytän yleensä pannukakuissa jauhoina täysjyvävehnäjauhoa ja kauramannaryynejä. Tällä kertaa täysjyvävehnäjauhot olivat loppuneet, joten otin hiivaleipäjauhoja ja niiden lisäksi Spelttimannaryynejä Halusin saada pannukakuista täysjyvä pannukakkua, niin siksi valitsin spelttimannan toiseksi ”jauhoksi”. Spelttimanna on 100% täysjyvää. Jos viljatuotteissa on vähintään puolet täysjyvää, voi sitä silloin sanoa täysjyvätuotteeksi.

Käyttämäni hiivaleipäjauho on tummaa, mutta se ei ole täysjyvää. Allaolevassa hiivaleipäjauho pussin tiedoissa lukee että se on tumma vehnäjauho , ”joka valmistetaan vehnäjauhatuksen yhteydessä kuorikerrosta lähellä olevasta vehnänytimen osasta. Hiivaleipäjauho sisältää lähellä jyvän kuorta olevat ravintorikkaat osat, jotka tekevät jauhoista tummempaa ja kuitupitoisempaa kuin ydinvehnäjauho.”

Tummat makaroonit ja jauhot ovat kuitenkin parempia kuin vaaleat. Kuitua spelttimannassa on 10,4 g /100g ja tummassa hiivaleipäjauhossa 7,0 g / 100g. eli ero on melkosuuri. Erikoisvehnäjauhoissa, jotka on tehty jyvän ydinosista on kuitua n. 4g / 100g. Päivässä kuitua tulisi saada Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan 25-35 g

Voit käydä vertailemassa eri jauhojen kuitu- ja ravintopitoisuuksia esim. Myllyn Paras sivuilta ja katsoa niiden ravintosisältöjä

Lisää viljatuotteista voit lukea esimerkiksi Leipätiedotus sivuilta. Löydät sieltä myös tarkempaa tietoa täysjyvästä ja sen osista jne.

 

Pannukakku lautasmallin mukaan

Pannukakut jätin odottamaan herääjiä pöydälle. Pannukakut tein niin että lautasmallikin on mahdollista toteuttaa.

Pannukakut sisältävät täysjyvää reilusti, proteiinia tulee kananmunasta  ja maidosta viljan lisäksi. Rasvaksi olen valinnut Pirkan juoksevan rasvan, jossa rasvaa 80g/ 100g Tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa on 7 g. Eli siitä saa pehmeää rasvaa hyvin ja kovan rasvan osuus on pieni. Kananmunia tuli normaalia enemmän, koska, niiden päiväys oli tänään. Kasvikset tällä kertaa tulee marjoista, jotka otin sulamaan pakasteesta, kun nakkasin pannarin uuniin. Ne ehtivät sopivasti sulaa ennenkuin syöjät ehtii aamupalalle. Marjoissa on energiaa n. 50 kcal / 100g. ja samalla saa hyvin flavonoideja vitamiinejä yms. hyviä ravintoaineita.

Kuten varmaan huomaat, niin pannukakku ei ole huono valinta vaikkapa aamupalaksi, jos sieltä löytyy oikeat ja hyvälaatuiset ainekset. Lautasmalli tosiaankin on mahdollista toteuttaa monella tavalla.

Lättyjä meillä tehdään myös usein. Alla linkit aiempiin lättyohjeisiin, niin voit vaikka tehdä sunnuntaisi jonkinlaiset versiot vaikkapa näitä ohjeita tuunaten. Itse olen ruokaohjeiden tuunaaja ja kaikki ei aina mene, niinkuin olen suunniteltu. Mutta mitä se haitta, kun seuraavalla kerralla voi onnistua tai keksiä jonkin uuden tuunauksen…tai uuden reseptin…

Puuro moneen lähtöön

Puuro moneen lähtöön

Puuro moneen lähtöön

Puuro sopii aamupalaksi, lounaaksi tai vaikkapa iltapalaksi. Puuroa voi syödä kuka vain, olitpa laihduttaja tai painonhallitsija. Laihduttajan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota mitä puuron kanssa syö ja minkä verran. Olen kerännyt tähän juttuun erilaisia puuroja sekä niiden lisukkeita esimerkiksi energiamäärineen, niin voit itse miettiä sitten millinen puuro sopii juuri sinulle.

Puuro mitä hyvää siinä on?

Useimmat puurot ovat täysjyväviljavalmisteita ja sisältävät paljon kuitua. Kaura sisältää erityisesti liukoista kuitua eli beetaglukaania, jolla on vaikutusta esimerkiksi kolestrooliin. Kuvassa on Elovena kaurahiutaleiden  ravitosisältö. Allaolevan kuvan kaurapuuro on täysjyvää ja sisältää kuitua 11g / 100g.  Alla olevissa puuroissa olen käyttänyt esim 30 g kuvan puurohiutaletta, jolloin annokseen on tullut kuitua n. 3,3 g. Päivittäinen kuidun saantisuositus on naisilla väh. 25g ja miehillä 35g.

Täysjyvätuotteet sisältävät monia vitamiinejä mm rautaa ja b -ryhmän vitamiinejä.  Nykyään monet syövät paljon proteiini rahkoja yms. Kannattaa miettiä kuitenkin mistä kaikesta proteiinia voi saada, kuten kuvasta näkyy myös kaurahiutaleissakin on proteiinia.

 

 

Puuro esimerkkejä ja kaloreita

Olen kerännyt tähän muutamia omia kuviani puuro esimerkeistä. kuvissa on huonoja ja hyviä vaihtoehtoja niin kalorien suhteen kuin ravintoarvoiltaankin. Voit verrata niitä ja miettiä millinen sinun oma puurosi on. 

Kaurapuuro, veteen keitetty ja marjat + maito

  • Kaurapuuro (veteenkeitetty) 3 dl -> 172kcal
  • Marjat 200g -> 89 kcal 
  • Maito, rasvaton 1,5 dl -> 50 kcal

Puuro ja marjat yht. 261 kcal ja maito lisäyksellä 311 kcal

Annoksesta saat kuitua puurosta ja marjoista hyvin. Maidon lisäyksellä proteiinin määrä lisääntyy, jolloin nälkä pysyy pitempään pois. Kuvan annoksessa 3dl puuroa on proteiinia reilu 4g. Maidosta saat myös luuston tarvitsemaa kalsiumia.

Jos haluat puuroannoksestasi enemmän lautasmallin mukaisen, voit lisätä vaikkapa kananmunan ( 74 kcal), josta saat lisää proteiinia.  Lisää hieman pehmeitä rasvoja esim. rypsi- tai camelinaölyä mukaan. Huomioithan, että öljyt sisältävät 90 kcal/ 10g. tällä lisäyksellä voit syödä puurosi vaikkapa lounaaksi.

Annos maidon kanssa sopii hyvin jos et laihduta tai olet Cambridge taso-ohjelman ylemmillä tasoilla. Vähentämällä puuron määrää ja / tai jättämällä maidon pois, sopii annos jo 3 tasolta alkaen.

Kaurapuuro, veteen keitetty + voi

  • Kaurahiutaleet 30 g +vesi 2 dl  -> 111kcal
  • voi 1rkl (14 g) -> 102 kcal

Koko annos 213 kcal

Voi sisältää kovaa rasvaa, joka kannattaa vaihtaa pehmeämpään rasvaa esim. Keijumargariiniin, joka sisltää rasvaa 60g tai loraukseen öljyä. Margariinin rasvan laatuun kannattaa myös kiinittää huomiota. Tyydyttynyttä rasvaa koko rasvan määrästa saisi olla alle kolmas osa.

Neljänviljan puuro, veteen keitetty + marjat + raejuusto

  • Neljänviljan hiutaleet  30 g + vesi 2dl -> 105 kcal
  • Pakastemansikka 100 g -> 45 kcal –
  • Raejuusto (rasvaton) 50g -> 43 kcal

Koko annos yht. 193 Kcal

Annokseen saadaan lisää proteiinia raejuustosta, koska useimmilla proteiinilisäys pitää paremmin nälkää. Raejuustosta saa myös kalsiumia.

Annos sopii jo Cambridge Ohjelman tasolta 3 alkaen.

Neljänviljan puuro, maitoon tehty + mansikkahillo

  • Neljänviljan puurohiutaleet 30g -> 108 kcal
  • Kevyt maito 2dl -> 80 kcal ->
  • Mansikkahillo 2 rkl / 34g -> 77 kcal

Annos yht. 265 kcal

Hillo lisää annoksen energiamäärää helposti. Hilloissa on usein puolet sokeria ja valkoisessa sokerissa ei ole mitään ravintoaineita ja hiilihydraatit ovat nopeasti imeytyviä. Nopeat hiilihydraatit nostavat nopeasti verensokeria, jonka jälkeen verensokeri laskee myös nopeasti alas ja nälkä ja väsymys tulee nopeammin.

Monet laittavat myös pelkkää sokeria puuron päälle. Sokerissa on energaa 1 tl / 4g -> 16 kcal.

 

Cambridge puuro

  • Cambridge puurojauhe  1 pussi -> 200 kcal

Cambridge puuro 1 pussi sisältää 1/ 3 päivän aikana tarvittavista ravintoaineista mukaan lukien vitamiinit, kivennäisaineet yms. sisältää myös proteiinia, joka pitää nälkää hyvin pois pitempään.

Helppo, kun ei tarvitse miettiä mitä puuron kanssa ottaa lisäksi koska siinä on kaikki Se on helppo tehdä. Kippaat vain jauheen lautaselle ja kaadat kuuman veden päälle ja se on heti valmis syötäväksi. Voi tehdä myös mikrossa.

Tämä annos sopii Cambridge Ohjelman tasolta 1. alkaen

Cambridge tuorepuuro

  • Cambridge puurojauhe  1 pussi -> 200 kcal
  • Vadelmat 200g -> 94 kcal ->

Annos yht. 294 kcal

Kuvan puuro on tehty laittamalla vesi 1dl+ puurojauhe + 100g jäisiä marjoja blenderiin (sauvasekoittimella onnistuu myös) ja sekoitettu sillä hyvin. Päälle lisätty 100 g vadelmia. Puuroa ei keitetä vaan syödään kylmänä. Kannattaa kokeilla. Marjoja voi vaihdella oman mielen mukaan ja käyttää. Puolukka ja mustaherukka sopii myös hyvin, koska puuro on valmiiksi hieman makea.

Tämä annos sopii Cambridge Ohjelman tasolta 1+ alkaen.

 

Muita puuroja:

Kuvassa Kauratalkkunapuuro. 30g kauratalkkuna puurojauhetta sisältää n. 120 kcal. Kauratalkkuna on täysjyvätuote. Perinteisempi talkkuna on tehty ohrasta ja muista viljoista. Talkkuna on paahdettu, josta johtuu sen erilainen maku. Kannattaa kokeilla, jos et ennen ole maistanut tai olet joskus lapsuudessa syönyt talkkunapuuroa.

Mannapuuro maitoon tehtynä on varmasti monelle tuttu lapsuudesta. Tavallinen mannapuuro on tehty vehnästä, joka ei ole täysjyväviljaa. Parempia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kauramanna, jossa vehnän lisäksi on reilu puolet täysjyväkaurarouhetta. Täysjyvätuotteeksi voi sanoa valmistetta, jos se sisältää vähintään puolet täysjyvää vijan määrästä.

Spelttimanna on kokonaa täysjyvää. Speltti on vanha viljalaji. Olen löytänyt joskus markkinoilta tms paikoista myös ruismannaa, josta tulee todella hyvää vispipuuroa puolukoilla.

Muistatko Helmipuuron joka on tehty perunasuurimosta? Lapsena sitä syötiin usein enkä edes muista milloin söin viimeksi.

Ei pidä tietenkään unohtaa riisipuuroa. Riisipuurosta kirjoitin joulukalenterissa LUUKUSSA 6, joten en kerro siitä tässä enempää vaan voit katsoa sieltä enemmän mm kaloreista ja terveellisyydestä.

Gluteenittomia puuroja ovat riisipuuro ovat esim.riisipuuro ja tattari. Kaurapuuro sopii myös useimmille gluteenittomille. Gluteenittomilla on usein ongelmana saada riittävästi hyvää kuitua, jolloin jos vain mahdollista kannattaa käyttää kaurapuuroa.

Tuorepuurot ovat myös hyviä vaihtoehtoja. Niissä kannattaa katsoa mitä laittaa, sillä esimerkiksi siemenet sisältävät paljon energiaa rasvoista johtuen. Jos siemeniä lisää puuroihin kannattaa ne huomioida rasvan saannissa. En nyt kerro niistä enempää. Ehkä joku toinen kerta enempi.

Leseet sopivat myös hyvin puuroihin. Niistä saapuuroihin vielä enemmän kuituja. Vehnän leseet sisältävät vähiten energiaa ja ruisleseet vähän enemmän ja kauran leseet sisältävät usemmiten lähesyhtä paljon kuin tavalliset kaurahiutaleet. Energiamäärät kannattaa tarkistaa pakkauksista.

Puuroista voisi runoilla vaikka kuinka pitkään, mutta toivottavasti sait tästä jutusta vähän ajateltavaa ja tietoa kuinka paljon erilaisissa puuroissa on esimerkiksi kaloreita tai mikä vaikutus on erilaisten lisukkeiden lisäyksellä.

Täysjyväpuurot ovat halpaa ravintorikasta ruokaa. Niitä voi todellakin syödä aamupalaksi, lounaaksi, päivälliseksi, iltapalaksi tai milloin vain. Kun lisää muita ruoka-aineita mukaan, saa vaikkapa lautasmallin mukaisia aterioita. Lisäksi puurohiutaleita voi lisätä vaikkapa jogurtinpäälle, leipätaikinaan vain mielikuvitus rajana.

Ei muuta kuin puuron tekoon…

Tässä jutussa kaloreiden lähteenä on mm. käytetty mm. Finelin ruokapäiväkirjaa sekä puuropakettien tietoja.

TERVEELLISEMPI MAKARONILAATIKKO

TERVEELLISEMPI MAKARONILAATIKKO

Tämä juttu on siiretty vanhasta blogistani, mutta ei ole vielä muokattu uuteen paremmin näkyväksi.

Makaronilaatikkoa tehdään melkein jokaisessa lapsiperheessä. Siitä voi tehdä myös vähän terveellisemmän vaihtoehdon käyttämällä kokojyvämakaronia tai pastaa, soijarouhetta osaksi tai kokonaan jauhelihan tilalta ja lisäämällä joukkoon vihanneksia.

Meidän perheessä käytetään aina kokojyvä makaronia tai pastaa. Kaupoissa on nykyään hyvät valikoimat erilaisia kokojyvätuotteita. Kuvan molemmat tuotteet ovat täysjyvää, mutta kuvan makaroni sisältää 51% täysjyvää ja kuviopasta sisltää 100% täysjyvää. Tuotetta saa kutsua täsjyvätuotteeksi mikäli se sisältää täysjyvää vähintaan 50%. Kannattaa tutkia pakkausmerkintöjä tuotteista, niin voi tehdä vieläkin parempia valintoja. Ravitsemusuositusten mukaan käytettävistä viljatuotteista puolet tulisi olla täysjyväviljaa.

Ravitsemusuositusten mukaan punaista lihaa tulisi käyttää viikossa korkeintaan 500g. Punaisen lihan osuutta voi korvata kalalla, kanalla ja palkokasveilla esim. soijarouheella, jota saadaan soijapavusta. Kaupoista löytyy tummaa ja vaaleaa soijarouhetta. Kuvassa on tummaa soijarouhetta. Jos käyttää jauhelihaa kannattaa valita vähärasvaisempi tuote esim. 10%

Seuraavassa eilisen makaronilaatikon ohje, jonka määrät ovat noin määriä, sillä en yleensä mittaa aineksia tarkkaan…. Tämä ohje on omasta päästä.

300g täysjyvä kuviopastaa
200g naudan jauhelihaa 10%
1,5dl soijarouhetta
300g porkkanoita (pakastesta löytyneitä)
2 kananmunaa
3dl rasvatonta maitoa
valkopippuria
yrttisuolaa

Keitä kokojyvä pasta kypsäksi ja paista jauheliha pannulla. Lisää jauhelihan joukkoon soijerouhe ja  ja vettä n. 2dl ja anna hautua 5-10min. Kuvan yläreunassa raaka soijarouhe ja alareunassa kypsennetty jauheliha/soijarouhe.

Laita pasta, jauheliha/soijarouhe ja porkkanat uunivuokaan. Sekoita munamaito sekä mausteet mausteet ja lisää ne vuokaan. Paista uunissa 180 asteessa n. 1,5h tai kunnes laatikko on kypsää.

 

Tarjoile valmis laatikko tuoreiden vihannesten kera. Tässä annoksessa on takuulla puolet kasviksia.

Lähteet:

SYÖ HYVÄÄ

Terveyttä ruuasta / Suomalaisten ravitsemussuositukset