Pannacotta monella tapaa

Pannacottaa voi tehdä monella tapaa, eikä se ole edes vaikeaa, vaikka ennen niin kuvittelin. Pannacotta tehdään yleensä keitetystä kermasta ja osa siitä voidaan korvata osaksi esimerkiksi maidolla. Se hyydytetään usen liivatteella. 

Kerron tässä jutussa nyt miten sitä voi tehdä joko hieman kaloripitoisempana tai miten sitä voi keventää ja maustaa. kokeilemalla löytää oman hyvän reseptin. Itse en ole aiemmin tehnyt, mutta nyt päätin kokeilla ja miettiä itselle sopivan reseptin. Syönyt olen kyllä monesti jaa haaveillut sen tekemisestä. Reseptin alla myös oma viritelmäni Cambridgen pannacottasta tai moussesta..

Luumuinen Pannacotta jouluksi 

yht. 808 kcal / 3 pientä annosta.  269 kcal / annos

 2dl / 200g kohukermaa (35%) 672 kcal (336 kcal / 100g)

20g sokeria 80 kcal (400 kcal / 100g)

1/3 tl vaniljasokeria

1 kpl liivate levy

30g luumuhilloa 56 kcal (185 kcal / 100g)

Laita liivatteet liukenemaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Kuumenna kerma ja sokeri kiehuvaksi ja laske lämpötilaa ja keitä n. 1/2min. (Varo, ettei pala pohjaan.) Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää ne kuuman kerman ja sokerin sekaan ja sekoita hyvin, kunnes liivate sulaa sekaan. Anna jäähtyä hetki ja lisää sekaan luumuhillo. Kaada hieman jäähtynyt seos tarjoilukulhoihin. Laita jääkaappiin kovettumaan 1-3h. Koristele ennen tarjoilua luumuhillolla tai kermavaahdolla.

Jos et halua, niin makeaa, voit jättää sokerin pois ja lisätä vain luumuhilloa. Voit kokeilla myös makeutusaineella makeuttamista, mutta lisää ne vasta kuumennuksen jälkeen.

Mikäli haluat hieman kevyemmän version, voit vaihtaa puolet kermasta (300kcal / 100g) maitoon (40kcal / 100g) tai jogurttiin (45-125kcal / 100kcal). Näin energia määrä laskee huomattavasti. Jos vaihdat kermasta puolet maitoon pienenee yhden annoksen energiamäärä n. 60 kcal kcal ja koko reseptin 180 kcal.

pannacotta marjoilla

Hillon tilalta voi käyttää marjoja (n. 40-70 kcal / 100g) tai niistä voi tehdä sosetta ja lisätä sitä. Jos käytät sosetta, lisää hieman enemmän liivatetta. Pannacotasta voi tehdä myös kerrosjutun, jolloin liivatteella voi hyydyttää mehua. Jos teet kerrosjutun, hyydytä ensin ensimmäinen kerros ja sitten seuraava kerros päälle jne.

Pannacottaa voi maustaa myös piparkakkumausteella tai erilaisilla makuaineilla.

Jos ei halua käyttää liivatetta, voi käyttää hyydyttämiseen myös hyytelösokeria, jolloin jätä tavallinen sokeri pois ja laita hillon tilalle vaikkapa marjoja tms. ettei tule liian makeaa. Kts. hyytelösokerin määrä pakkauksesta.

Jos teet suklaa (n. 500 kcal / 100 kcal) pannacottaa, niin siihen ei tarvitse hyytelöaineita, kun suklaa kovettaa sen.

One 2 one Dietin pirtelöistä voi myös tehdä pannacottaa / moussea. Aiemmin meillä oli myynissä Mix-a-mousse jauhetta, mutta sen saanti loppui kesällä. Kokeilin nyt sen tilalta tehdä Cambridgen pannacotta / mousse version liivatteella. Cambridgen vanhoissa tuunausresepteissä löytyy lisää vinkkejä mousse jutuille. Niissä Mix-a-moussen tilalle voi vaihtaa liivatteen samalla tavalla tehtynä, kuin tämänkertaisessa Cambridgen pannacotta reseptissä.

Cambridgen pannacotta

 Cambridgen pannacotta

 Yht. 256 kcal / 3 annosta. 85 kcal / annos

1 pussi Vaniljapirtelö jauhetta n. 200 kcal (One 2 one Dietin)

1,5 + 0,5 dl vettä

1 liivate levy

30g luumuhilloa 56 kcal

Laita kattilaan liivatteet likoamaan n. puoleen dl kylmää vettä (5 min). Kun liivatteet ovat turvonneet, kuumenna vesi liivatteineen, kunnes liivatteet liukenevat veteen. Anna jäähtyä hetki.

Sekoita Vanilja pirtelöjauhe kunnolla 1.5 dl:aan vettä. Kaada hieman jäähtynyt liivate- vesiseos ohuena nauhana pirtelön sekaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen haarukalla tai vispilällä. Sekoita joukkoon luumuhillo samoin kuin, aiemmassa pannacotta -reseptissä. Kaada tarjoilukulhoihin ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Luumuhilloa voi laittaa myös enemmän, jolloin huomioi energiamäärä.

Kuten huomasit resepti on melkein samanlainen, kuin aiemmassakin reseptissä. Pirtelöä ei lämmitetä kuten kermaa ja lämmin vesiliivate seos lisätään vain kylmän pirtelön sekaan. Sokeria ei tarvitse lisätä, koska vanilja pirtelö on jo valmiiksi makeutettu.

Ihan samoin myös luumun tilalle voi vaihtaa marjoja tai muita ”mausteita” ja lopputulos näyttää ihan samalta. Annokset ovat suurinpiirtein samankokoiset, mutta Cambridgen reseptissä on myös kaikki muut tarvittavat ravintoaineet, myös vitamiinit ja kivennäisaineet. Cambridgen versio toimii myös yhtenä ateriana, jos syöt sen kerralla.

Siitäpä nyt vain tuunaileen pannacottaa omaksi mieleiseksesi. Netti on täynnä lisää erilaisia versioista tästä ihanasta jälkiruuasta.

Jos annoskokona käyttää tämän jutun reseptin kokoa, ei energia määrä ole niin hirveän suuri. Jos kuitenkin olet yhtä herkkusuu, kuten kirjoittaja joskus, niin koko kermaisen reseptin kerralla yksin syöden on jo aikamoinen kaloripommi 808 kcal. Mutta jos tekee vain jouluksi, niin eipä niin väliä, kun joulu on vain kerran vuodessa. Onneksi Cambridgen kokonaisen reseptin 256 kcal vaihtoehdon voi syödä vaikka joka päivä, kun ottaa sen vaikka iltapalaksi tai välipalaksi tai mikseipä vaikka lounaaksi.

Lisää kermasta voit lukea aiemmasta jutustani.

Arvaa kuka söi tänään tätä juttua tehdessä ”vähän” pannacottaa??

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…