Rössypotut – herkku vai inhokki?

Rössypotut – herkku vai inhokki? Rössypotut ovat aina kuuluneet minunherkku lempiruokiini jo lapsesta lähtien. Nykyään niitä tulee vain tehtyä harvoin, vaikka ne on helppo tehdä. Rössypottuja voi tehdä monella tapaa ja kerron miten minä teen ja mitä keittoni sisältää. Onko rössypotut laihduttajan ruokaa vai onko se tuhtiatavaraa? Voiko siitä tehdä lautasmallin mukaisen aterian? Näitäpä tänään mietin kun löysin kaupasta veripalttua ja pistin sen ostoskoriini. Kotona sitten aloinkin miettimään tarkemmin, millainen minun lemppari rössypotturesepti on ravintoarvoiltaan ja miten lautasmalli toteutuu ohjeellani.

Teen yleensä kahdella kattilalla, koska muut meillä eivät voi sietää sipulia ja minusta rössypotut eivät ole mitään, jos niissä ei ole sipulia. Niinpä teen aina sipuli version ja ei sipulia version

Tässäpä sitten minun rössypottu versioni ohje.

Rössypotut minun tapaan

  • 100 g veripalttua 181 kcal / 100g
  • 100 g perunaa 74 kcal / 100g
  • 200 g sipulia 29 kcal / 100g  -> 58 kcal / 200g
  • suolaa ( huom! suolaa veripaltussa jo 1,1 g/ 100g)
  • maustepippuria

Pilko perunat sipulit ja veripalttu ja kippaa ne ja mausteet kattilaan. Lisää vettä niin paljon, että ne peittyvät reilusti, koska veripalttu kerää nestettä itseensä ja turpoaa paljon.

Keitä n. 20 min tai kunnes perunat ovat kypsiä. Itse keitän monesti pitempään, koska maku vain paranee ja perunat ovat parempia, kun ne ovat hieman hajonneet.

Koska toiset eivät pidä meillä sipulista, laitan heille sipulin tilalta vain perunaa keittoon. Jos haluaa voisi keittoon lisätä vaikka porkkanaa ( 33 kcal/ 100g), jotta vihanneksia tulisi mukaan.

Jotkut laittavat keiton sekaan myös pekonia, mutta itse en ole sitä koskaan laittanut rössypottuihin. Pekonissa on energiaa 334 kcal/100g. Mieheni laittaa keittoon aina puolukkahilloa ( 137 Kcal/ 100g)  lisäksi.  Keittoannoksen kalorimääriin voi vaikuttaa paljon kuten eri ainesten kalorimääristä naet.

Minun keittoni sisälsi yhteensä 313 kcal , josta tuli 3 kuvan annoksen kokoista ateriaa. Annos on reilu 100 kcal. Söin keiton rasvattoman maidon ( 34 kcal/ 100g ) kanssa. Kuvan lasissa on 1,5 dl, jolloin energiaa tuli lisää 51 kcal

 Rössypotut ja lautasmalli

Rössypottu ateriasta saa hyvin lautasmallin mukaisen aterian, jos laittaa puolet vihanneksia, kuten minun keitossani. Minun keiton veripaltussa on proteiinia 11g /100g, mutta lisäksi proteiinia tuli tällä kertaa myös maidosta. Veripaltussa on myös viljatuotteita, ruis- ja vehnäjauhoa, mutta ne ei todennäköisesti olleet täysjyvää, mutta kuitua veripaltussa on kuitenkin 8,1g / 100g. Jos haluaa annokseen lisää täysjyvää voi mukaan ottaa yhden täysjyvä leipäviipaleen ( 60-80 kcal / viipale).  Lautasmalliin kuuluvat myös hiilihydraatit, joita tulee perunasta ja paltun viljasta riittävästi.

Lautasmallin ateriaan kuuluvat myös hyvät rasvat. Veripaltussa on rasvaa 2,6 g / 100g, josta tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa oli vain 0,2 g / 100g. Pehmeän rasvan määrä selittynee sillä, että veripaltussa oli käytetty rypsiöljyä yhtenä ainesosana. Jos haluaa lisätä pehmeää rasvaa annokseen, voi leivän päälle laittaa levitettä, jossa tyydyttynyttä rasvaa koko rasvan määrästä on alle 1/3 osa.

Lautasmallin mukaisesti kalsiumia tuli maidosta, joka on hyvä kalsiumin lähde. Maidon tilalta olisi voinut laittaa vaikkapa leivän päälle juustoa.

Huom! Nämä ravintoarvot ovat vain kuvan veripaltussa. Eri valmistajien veripaltuissa voi rasva ym. ravintoaine pitoisuudet vaihdella huomattavasti, joten kannattaa lukea tuotteen tiedoista mitä se sisältää. Löysin netistä yhden veripaltun jossa on esim. rasvaa 13 g/ 100g josta kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa oli yli puolet.

Lautasmallia voi toteuttaa helposti usempien keittojen kohdalla ja keitot ovat useinmiten kevyttä terveellistä ruokaa. Ohjeeni rössypotut sopivat myös Cambridge Ohjelman tasolta 3 alkaen.

Nyt vain tekemään rössypottuja ja tankkaamaan kunnon rautapommi!! Harmi vain kun rössypotut jakaa mielipiteitä, siitä joko tykätään tai inhotaan.

Aiemmissa blogijutuissani on mm. nakkikeiton ja kasvissosekeiton ohjeet sekä 2019 joulukalenterista löytyy ”vähän” kaloripitoisempi savuporokeitto.