Täysjyväsämpylät tai muffinsit mustikoilla
Täysjyväsämpylöitä mustikoilla on helppo leipoa kotona. Mustikoiden tilalle voi laittaa myös puolukoita. Jauhoista reilu puolet on kauratäysjyväjauhoa. Tämän voi tehdä myös kokonaan täysjyväkaurasta, mutta ne eivät nouse yhtä hyvin.
Täysjyväsämpylät / muffinsit
yht. 1772 kcal / 14kpl, 126 kcal / 1kpl
4 dl kevyt maitoa (laktoositon) 160 kcal (40 kcal / 100g)
200g tysjyväkaurajauhoja 740 kcal (370 kcal / 100g)
15og hiivaleipäjauhoja 517 kcal (345 kcal / 100g)
1 pussi kuivahiivaa
1tl / 5g sokeria 50 kcal (400 kcal/100g)
Suolaa hieman
200g mustikoita 108 kcal (54 kcal / 100g)
1 tl / 5g perunajauhoja 17 kcal (335 kcal / 100g
20g rypsiöljy 180 kcal (900 kcal / 100g)
Lämmitä maito n. kädenlämpöiseksi. Lisää täyjyväkaurajauho, hiiva, sokeri ja suola nesteeseen. Anna jauhojen turvota hetken. Lisää hiivaleipäjauhot ja sekoita nopeasti. Lisää lopuksi öljy ja sekoita. Taikina saa olla löysää.
Anna kohota puolituntia. Jauhota leivonta-alusta, kaulin sekä kädet, koska taikina löysää ja tarttuu helposti. Laita taikinan päälle myös hieman jauhoja ja kauli taikinasta n. 30x30cm:n levy. Laita levyn päälle liina ja anna hetken nousta.
Sekoita vähän jäisiin mustikoihin perunajauhoja. Kaada mustikat nousseen taikinalevyn päälle. Rullaa taikina rullalle varovasti, ettei se laskeudu. Leikkaa rulla 14 siivuksi. Laita rullat muffinsivuokiin. Voit halutessasi voidella kananmunalla, jolloin saat kiiltoa pintaan.
Paista n. 200 asteessa 15-20 min, kunnes ne saavat hieman väriä.
Kuvan muffinsi vuokat olivat huonoja ja sämpylät jäi pohjasta hieman kiinni. niihin olisi voinut suihkauttaa tai pyyhkäistä hieman rasvaa.
Taikinasta voi leipoa myös palloja, kuten normaaleistakin sämpylöistä ja laittaa mustikoita ennen pyörittelyä sekaan tai jättää mustikat kokonaan pois
Sämpylät voi tehdä myös veteen tai muuhun nesteeseen. Itse tykkään kuitenkin yleensä käyttää maitoa, niin siksipä tälläkuin kertaa.
Nämä sämpylämuffinsit voi syödä kuten tavallisetkin sämpylät, levitteen juuston yms kanssa. Mutta ehkä ne on parhaimillaan lämpiminä sulatejuuston tai tuorejuuston kanssa.
Tällainen resepti tällä kertaa. Alkuaan oli tarkoitus tehdä vain sämpylöitä, mutta sitten mielikuvitus teki tepposet ja päätinkin kokeilla mustikkasämpylöitä, mutta niistä tulikin sitten leivonnan edetessä sämpylämuffinsseja.
Lisää leivontajauhoista aiemmasta jutusta. sieltä löydät myös leivontareseptejä mm. kanahampurilaisen sämpyläohje ja Täysjyväleipäohje
Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…