Täytekakku, vadelma -valkosuklaamousse

Täytekakku kuuluuu monen juhlaherkkuihin. Niitä voi tehdä monella tapaa kevyemmin tai kunnon kaloripomminkin. Itse olen aina pitänyt leipomisesta ja täytekakkujakin on tullut tehtyä joka lähtöön. Lemppari kakkuni ovat oikeasta kermasta tehtyjä ja välistä löytyy milloin mitäkin, mutta useimmin sieltä löytyy jotakin moussen tapaista.

Kuvan kakku on tehty Maijan, tyttäreni 12 v synttäreille sunnuntaiksi. Tein kaksi pienenpää kakkua, jolloin kakku säilyy paremmin. En pidä siitä että sama kakku seisoo pitkään lämpimässä pilaantumassa. Tein tähän ohjeen kakusta ja lisäsin siihen sen raakaaineiden energiamäärät.

Huom! Ohjeen määrät ovat noin määriä, sillä teen aina suurinpiirtein ohjeella. Tämä ohje on minun oma sovellus, jossa täytteen aineksia muutan aina miten huvittaa ja millaisia makuja muut toivovat. Nyt Maijan toiveena oli vadelmahillo ja valkosuklaamousse.

Täytekakku, vadelma – valkosuklaamousse ohje

Pohja

  • 3,5 kpl kananmunia (tein kaksi kakkua, joten siksi puolikas muna.. 75 kcal/1kpl -> 225 kcal/3kpl
  • n. 2dl sokeria n. 176g (400kcal/100g) -> 704kcal /2dl
  • n. 2dl vehnäjauhoja n. 140g (360 kcal/100g) -> 504 kcal/ 2dl

(sokeria ja jauhoja laitoin kukkura lasillisen molempia, joten määrät noin.)

  • vaniljasokeria ( En mitannut, kippasin purkista, ehkä 1tl..)
  • Leivijauhetta (Kippasin purkista sekaan n. 1tl)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää jauho, vaniljasokeri ja leivijauho sekaan ja nopea vatkaus pienellä teholla. Jos haluaa olla tarkka leipuri, jauhot pitäisi sekoittaa varovasti sekaan, mutta en viitsi,vaan helpommalla pääsen, kun sekoitan vatkaimella ja onhan nuo aina noussut siitä huolimatta, tai ainakin melkein aina.  Eli ohje ihan normi sokerikakkupohja, jossa kaikkia perusaineksia suurinpiirtein samanverran.

Laita taikina pieneen irtokakkuvuokaan (halkaisija 20 cm).

Paista uunissa n. 175 C n. 45 min tai ota pois sitten kun muistat.  Jos ehtii pinnalta palaa, niin voit leikata päälykerroksen pois ja syödä sen kakkua täyttäessäsi itse. Ps. minun herkkua, joten ei haittaa, jos kakku unohtuu uuniin vähän pitemmäksi. Meillä on ”munakellokin” mutta en muista käyttää sitä koskaa…

Täytteet ja koristelu

  • 4 kpl liivatelehteä tai minkä verran milläkin kerralla
  • 2,5 dl Pirkka vaahtoutuva vaniljakastike (190 kcal/100g)  -> 475 kcal / 250g
  • 100g Valio vaniljatuorejuusto -> 276 kcal/100g
  • 2dl kuohukerma, laktoositon (336 kcal/100g) -> 672 kcal/200g
  • 2 x 145g Panda valkosuklaalevy  (564kcal/100g) -> 1635 kcal / 290g
  • 200g vadelmahilloa (190 kcal/100g) -> 380kcal /200g
  • 2dl jaffaa kostutukseen (37 kcal/100g) -> 74kcal /200g
  • 6dl kuohukermaa kakun päälle -> 2016kcal / 6dl

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.

Sulata suklaa mikrossa hitaasti n. 10-20 sekuntia kerrallaan ja sekoita välillä ja käytä mikrossa niin monta kertaa että se on sulaa.

Vatkaa kermavaahto ja vanilja kastike eri astioissa vaahdoksi.

Kippaa vesi pois liivatteista ja lämmitä liivatteet ihan pienessä määrässä vettä, niin että se sulaa. Jäähdytä vähän aikaa.

Ota puolet vaniljakastike vaahdosta kapeaan vatkausastiaan ja vatkaa liivate ohuena vanana sekaan.

Sekoita tuorejuusto vatkaimella toiseen puolikkaaseen vaniljavaahtoon ja lisää sulatettu ja jäähtynyt suklaa sekä liivatevaniljavaahto voimakkaasti sekoittaen. Lopuksi lisää kermavaahto sekaan.

Jos haluat varmasti onnistuvan suklaa yms mousseohjeen voit tarkistaa oikean järjestyksen ja teko-ohjeen netistä kakkusivuilta.. Minun ohje ei ole mikään virallinen ja joskus on saattanut epäonnistuakin, mutta useimmiten on onnistunut. Sulatusvaiheessa suklaaseen ei saa päästä vettä ja liivate pitää sekoittaa ehdottomasti ohuena vanana kunnolla vatkaten yms ja kerma pitää lisätä viimeisenä.

Täyttäminen

Laita 2 kakkuvuokaa päälekkäin ja niiden ympärille tuorekelmua jotta ne pysyvät päälekkäin ja tiiviisti yhdessä.

Leikkaa kakku kolmeen osaan ja laita eka kerros kakkuvuokan pohjalle ja kostuta se jaffalla. Levitä ohut kerros hilloa pohjalle ja sen päälle puolet mousse seoksesta. Toista samoin seuraava kerros ja lisää päälle lopuksi viimeinen kerros kakkua ja kostuta sekin hyvin.

Laita kakku pakkaseen yöksi ja ota aamulla aikaisin sulamaan, jos haluat tarjoilla sen päivällä. Kun kakku on sulanut vähän aikaa, irrota irtopohja vuokat sen ympäriltä ja laita tarjoilualustalle.

Pursota kermat päälle ja koristele vaikka strösseleillä vaahtokarkeilla ja suklaalla tai millä haluatkin.

Pakastan täytekakut aina kakun täyttövaiheessa, koska kakku kostuu siellä tasaisesti. Kakun voi tarjoilla hieman keskeltä jäisenä, jolloin se säilyy pitempään pöydällä, jos kukaan ei vain syö sitä!!  Kun pakastaa kakut ennakkoon voi niitä tehdä reilusti ennen juhlia valmiiksi ja juhlaaamuna tarvii nakata vain kermat päälle.

 Täytekakkupohjassa on energiaa n. 1433 ja täytteissä ja päälläolevassa kermassa n. 5528. Kakunkoristeissa oli lisäksi vaahtokarkkia stösseleitä sekä suklaata n. 200 kcal. Koko kakun kalorimäärä on n. 7161 kcal. En laskenut kuinka paljon yhdessä siivussa on kaloreita sillä vieraat ottivat monenkokoisia siivuja ja yksi kakku hupeni melko nopeasti. Onneksi oli toinenkin samanlainen, niin riitti kaikille. Kakku ei ollut leveä vain 20 cm ja reunojen kermat lisäksi. Korkeutta kuitenkin oli ihan normi kakun verran.

Kuten huomaat tästäkin kakusta tuli kermalla ja suklaalla todellinen kaloripommi.

Tässäpä oli minun lemppari kakkureseptini. Joskus vaihdan täytteisiin rahkaa, jossa on energiaa vähemmän kuin suklaassa tai kermassa. Laitan joskus mansikkahilloa, suklaan tai keksin paloja moussen sekaan tai mitä milloinkin. Kakut on ainakin vielä kelvanneet syöjille, koska meidän porukasta löytyy herkkusuita. Joskus voi herkutellakkin oikein kunnolla, kunhan muista että täytekakkua ei tehdä joka viikko.

Huom! Jos syöt vuoden joka viikko yhden tällaisen kakun normisyönnin lisäksi, saat painoa vuodessa 52 kg lisää. 1 läski kilo on n. 7000 kcal ja tämä kakku sisältää sen verran energiaa… eli niin helppoa on saada nostettua painoa ainakin tällä kakkuohjeella…

Meinaspa unohtua, että tämänketaisessa kakussa oli moussen seassa myös pieniä vaahtokarkkeja, kuten kakkupalassa näkyy…

 

Alla linkki kesäiseen mansikkakakkuun…