Kauraryynipuuro joulupuuroksi?

Kauraryynipuuro joulupuuroksi riisipuuron tilalle, miltä kuulostaisi? Kauraryynit ovat kokonaisia kauranjyviä, joista jyvän kuori on poistettu, kun taas kaurahiutaleet ovat litistettyjä kauranjyviä.

Ihastuin hotellin aamiaisella viime keväänä kauraryynipuuroon. Löysin paikallisesta marketista kokonaisia kauraryynejä ja sen jälkeen olen tehnyt sitä muutamia kertoja joko veteen tai maitoon haudutettuna. Puuro vaatii pitkän hauduttamisen ja siksipä teenkin sen joko leivinuunissa tai haudekattilassa.

Reseptin ohje on, miten minä teen, mutta netistä löytyy monenlaisia ohjeita myös. Tärkeintä on kuitenkin pitkä hauduttaminen ja reilusti pidempi, kuin riisipuurolla.

Reseptin alla myös pientä vertailua puuron nesteen vaikutuksesta annoksen energiamääriin. Vertailussa ”punainen” maito, kevyt maito ja vesi.

kauraryynejä

 .Kauraryynipuuro

yht. 878 kcal / n. 4 annosta (220 kcal / n. 2 dl:n annos)

Vettä turvottamiseen

n. 2 dl / 150g kauraryynejä 558 kcal (372 kcal / 100g)

5 dl täysmaitoa 320 kcal (64 kcal / 100g)

suolaa

Laita kauraryynit kattilaan ja lisää vettä, niin että ryynit peittyvät reilusti (useampi cm). Anna turvota yön yli, jos keität aamulla tai turvota muutama tunti, jos haudutat yön yli uunissa.

Kun ryynit ovat turvonneet kunnolla, kaada ylimääräinen vesi pois, jos sitä on jäänyt ja lisää maito. Laita puuro kypsymään vesihauteeseen. Hauduta haudekattilassa vähintään 2 h tai uunissa yön yli matalassa lämmössä (n. 110-150 C ?). Mitä pitempään haudutat, sitä pehmeämpää siitä tulee. Mikäli haudutat pitkään, sekoita välillä ja lisää tarvittaessa maitoa lisää. Mausta lopuksi suolalla.

Puuron voi tehdä myös kevyt maitoon (kevyt maito n. 40 kcal / 100 kcal), jolloin puuron energiamäärä pienenee. 2dl:n annoksessa on n. 190 kcal. Puuron voi tehdä kokonaan myös veteen, jolloin siitä tulee myös todella hyvää ja samenttista. Veteen tehdyn koko ohjeen puuron energiamäärä on 558 kaloria, jolloin kuvan n. 2dl:n annoksessa on 140 kcal.

Itse syön tämän puuron oikean voin kanssa, kuten myös perinteisen riisipuuron jouluna. Vaihtoehtoisesti voin tilalle voi laittaa myös kasvimargariiniä, mutta itse koen, että kauraryynipuuroa ja riisipuuroa ei tule tehtyä joka viikko tai joka päivä, niin silloin voi nauttia sen myös voin kanssa, vaikka siinä onkin reilusti kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa. Mikäli suurin osa päivän rasvasta on pehmeää rasvaa, mahtuu sinne myös kovaakin rasvaa. Tyydyttyneen rasvan osuus tulisi olla alle 1/3 osa koko rasvasta.

Voit lukea lisää voista ja sen kaloreista aiemmasta jutustani ”Voita ja kermaa sen pitää olla”

Kannattaa kokeilla Kauraryynipuuroa vaikkapa joulupuuroksi riisipuuron tilalle. Kauraryyni sisältää kuitua paljon enemmän kuin riisiryyni. Vrt. kuiidun määrä: Kauraryyni n. 10g/ 100g ja riisiryyni 0,9g / 100g. Kaurassa on myös beetaglutaania, joka liukoista kuitua ja vaikuttaa mm. kolestrolia alentavasti elimistössä. Kalorimääriltään riisin ja kauran ero ei ole merkittävä.

Lisää puurojuttuja löytyy myös aiemmista julkaisuistani Riisipuurosta tai Talkkunapuurosta

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…