Millainen sinun joulutarjoilut ovat? Oletko miettinyt miten joulupöydästä saa kevyemmän ja helpon valmistaa? Laitatko ravaisia raskaita ruokia vai käytätkö paljon kevyempiä kasviksia ?

Meillä vietetään jouluaattoa aina sisareni perheen ja vanhempieni kanssa. Sisareni pojat tulevat meille jo aatonaattona, jolloin savusauna lämmitetään ensimmäisen kerran. Pojat jäävät tänäkin jouluna perinteisesti meille yöksi vaikka alkavat olemaan jo aikuisia.

Olen koonnut tähän juttuun jouluruokien kaloripitoisuuksi finellistä. Finellistä on helppo ja vertailla kuinka paljon eri ruoka-aineet tai ruuat sisältävät energiaa. Linkki :  Finelli
Seuraavassa olevat kalorimäärät ovat  kcal/100g

Paistan leivinuunissa aina aatto aamuksi kinkkua (n. 200kcal), jonka syömme rosollin (38kcal) kanssa. Kinkun ja rosollin lisäksi keitän riisipuuroa (111kcal) ja sekahedelmäkeittoa (58kcal) Pojille pitää olla myös mansikkasoppaa tai marjoja (48kcal) perinteisesti.
Riisipuuroakin voi hyvin jouluna syödä, kunhan annokset pysyvät kohtuullisina ja ottaa lautaselle mukaan soppaa tai marjoja, jolloin kalori määrät jää pienemmiksi.

Käymme iltapäivällä savusaunassa ja sen jälkeen syömme jouluaterian porukalla.
Jouluaterian suunnitelemme yleensä äitini kanssa yhdessä. Molemmat pidämme kasviksista erimuodoissa ja meidän joulupöydästä löytyykin niitä monessa muodossa. Raskaamat ruuat ovat vuosien varrella keventyneet. Kerron seuraavassa miten olemme vuosien kuluessa muuttaneet keveämmäksi.

Joulupöytään valitsemme nykyään paljon erilaisia tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Vihanneksissa on vähiten energiaa, joten niittä kannattaa käyttää paljon.
En tee koskaan sekoitettuja salaatteja, vaan laittan ne kaikki erilleen tarjoiluvadille. Näin jokainen voi valita ne vihannekset mistä tykkää lautaselleen.  Tänä vuonna pilkomme kurkkua (11kcal), tomaattia (23kcal), paprikaa (28 kcal) ja jäävuorisalaattia (13 kcal). Hedelmistä joulupöytäämme tulee tänä vuonna ainakin viinirypäleitä (78kcal), vesimelonia (37 kcal), omenaa (35kcal), kiiviä (52kcal) ja ananasta (53kcal).

Kun Hedelmien ja vihannesten kalorimääriä vertailee, niin vihanneksissa on paljon vähemmän kaloreita. Mutta jos haluaa jotain makeaa lautaselle ovat hedelmät kuitenkin parempi vaihtoehto kuin sokeriset hillot tai hyytelöt, joita meilläkin on ollut joskus joulupöydässä, mutta ei ole enään. (Marjahillo k.a 164kcal)

Salaateista kannattaa vältellä sellaisia, joissa on majoneesia tai kermapojaisia kastikkeita seassa. Ne sisältävät energiaa paljon enemmän. Punajuurisalaatti (124kcal), perunasalaatti (164kcal.

Rosollin teemme porkkanasta, punajuuresta maustekurkusta  ja sipulista. Emme laita mitään ”kermajuttuja” päälle.

Joulupöydästämme löytyy tänävuonna myös uunikasviksia mm. punajuuria (38 kcal), porkkanaa (33kcal), paprikaa, lanttua (29kcal) ja sipulia (30kcal). Kalorimäärät ovat raakojen vihannesten kalorimääriä. Kun kasvikset paistetaan uunissa, niin niistä poistuu jonkin verran vettä ja kalorimäärät nousevat.

Kuvan alla linkki minun uunikasvisjutun ohjeeseen, joka löytyy täältä blogistani .

Paahdetut vihannekset ohje

Meillä on jouluna tietysti perinteiset laatikot: Porkkanalaatikko (121 kcal), lanttulaatikko (84kcal) ja maksalaatikko (139kcal). Laatikoiden kevyeteen voi vaikuttaa paljon sillä käyttääkö paljon kermaa (kuohukerma 330kcal) tai voita (727kcal) niihin. Lisäksi riisin voi jättää porkkanalaatikosta kokonaan pois tai laittaa tilalle vaikkapa kauramannaa, jossa on myös täysjyvää mukana. Kauramannalla tehdyn porkkanalaatikon ohjeen linkin löydät kuvan alta.

Porkkanalaatikko ohje

Meillä tehdään aattona aina perunamuusia, josta tehdään joulupäiväksi perunalaatikkoa.
Jos haluaa keventää voi perunat tarjoilla keitettyina tai kuten minä teen jouluna, että jättää lautaselta kokonaan pois ja syö enemmän vihanneksia.

Tietenkin jouluaterialla on sitä kinkkua. Lisäksi laitamme savustettua lohta (250kcal). Mikäli haluaa syödä kevyemmin voi lohen tilalle valita vähärasvaista kalaa (alle 100kcal) ja kalkkunaa (174kcal) tai vielä kevyempää broilerin rintafilettä (n. 100kcal)

Nuorisolle on tarjolla myös nakkeja (212kcal) ja lihapullia (n. 180kcal).  Lihapullat teen itse vähärasvaisesta naudanjauhelihasta, joihin laitan vajaa puolet soijarouhetta lihan määrästä. Näin saan lihapullista kevyempiä, pehmeämpiä sekä osan punaisen lihan määrästä saan korvattua kasvisproteiinilla.

Aiemmin meillä oli useita juustolaatuja  ja tuntui että joulu ei ole mitään ilman juustoa. Joulun jälkeen oli kova homma syödä juustot pois ja kaloreita tuli paljon vielä joulunkin jälkeen. Olemme vuosittain vähentäneet laatuja ja tänä joulua tarjolla onkin vain yhtä laatua eli sinihomejuustoa (380kcal). Juustot sisältävät paljon energiaa, joten niitä kannattaa vältellä.

Alkukeitoksi meillä on ollut jo vuosia juustosavuporokeittoa (n.100kcal), johon laitan vähän sulatejuustoa ja kermaa. Resepti on minun oma ja kaikki pitävät siitä, joten sitä tehdään tulevinakin vuosina ja otan itse myös sitä vähän.

Juomina meillä on vettä (0kcal) vishyvettä (1kcal) kalorittomia limukoita (2-4kcal) ja minulle pitää olla tietenkin juhlajuomaksi maitoa ( rasvaton 33kcal, kevytmaito 40kcal). Viiniä (70kcal) emme ostaneet tänä vuonna, kuten emme monena muunakaan vuonna ole ostaneet

Joulunakin kannattaa noudattaa oikeaa lautasmallia eli puolet kasviksia. Minun lautasella on jouluna suurin osa kasviksia. Otan tuoreita vihanneksia, hedelmiä, uunijuureksia, laatikoita vähän ja palan kinkkua ja herkuksi pienen palan homejuustoa. Juhlajuomaksi otan lasin maitoa!

Olen joskus tehnyt luumurahkaa (150-400kcal) tai jotain muuta makeaa jälkiruuaksi, mutta yleensä silloin syödään muuta ruokaa mahat täyteen, eikä juuri kukaan halua sitä ottaa. Luumurahka on minun herkkua, niin sitäkään ei kannata tehdä ettei minun ”tarvitse” syödä loppuja.

Herkkuja meillä on tänä vuonna mahdollisimman vähän. Perinteisesti olen leiponut mokkapaloja (381kcal). olen ollut nyt joulun alla flunssassa, joten leipominen saa jäädä. Eiköhän porukka selviä ilman niitä ja minähän niitä olisin syönyt jos niitä olisi ollut näkyvillä. Maija leipoi aiemmin piparkakkuja , mutta suurimman osan Maija laittoi lahjoiksi tutuillemme. Joulutorttuja saamme 20kpl ja ne riittää hyvin tänäkin vuonna.

Karkkia en osta ollenkaan jouluksi sillä aina saamme jostakin niitä lahjaksi. Aiemmin saatoimme ostaa monta pakettia  että saamme tarjota niitä myös vieraille. Lopulta kävi kuitenkin niin että itse söimme niistä suurimman osan tai jos totta puhutaan, niin minä. Parempi kun ei järjestä itselle kiusauksia, niin ei tule syötyä. Suklaat (400-500kcal), suklaarusinat (395kcal), pähkinät (500-600kcal), rusinat (295kcal) ja kuivaedelmät (300-400kcal).

Ruokien määrät olemme mitoittaneet niin että ”raskaampaa” ruokaa ei jää joulun yli, mutta kaviksia on reilusti.

Jouluaattoiltana ennenkuin joulupukki tulee pakkaamme melkein kaikki ruuat ja vanhempani vievät ne heille joulupäiväksi ja käymme joulupäivänä syömässä siellä. Meidän muu porukka lähteekin sen jälkeen toiselle mommolle ja papalle jatkamaan joulun viettoa ja minä menen yöksi katselemaan auton ratin takaa Raahen yöelämää ja tapanina menen illaksi viettämään aikaa taksikopille. Minun ”joulumässäily” päättyy tänä vuonna joulupäivään. Joulua ei kannata jatkaa montaa päivää, sillä se tulee ensivuonnakin taas…

Kevyempää Joulua!!!

Tässäpä jälkeenpäin millainen minun jouluateria oli. Unohdin aiemmin juttuatehdessä palapaistin, jota myös kuvassa.. Kasviksia monessa muodossa ja homejuusto herkkuna..