Juomat – kaloreita ja sokeripaloja

Juomat – kaloreita ja sokeripaloja

 Juomat – kaloreita ja sokeripaloja

Juomat, kuinka paljon niissä on kaloreita. Missä on paljon ja missä on vähän kaloreita?

Millaisia tuoremehut, pillimehut, kotona tehdyt mehut ovat tai vaikkapa makuvedet? Kuinka paljon alkoholissa on energiaa? Kuinka paljon juomissa on sokeria sokeripaloina?

Mitä yhteistä on Cokiksella ja appelsiini täysmehulla??

Huomioithan, että osan tuotteiden määrät on ilmoitettu sataa grammaa kohden ja osan pullon tai pakkauksen koolle.

sadonkorjuukasviket

 Täysmehut ja smoothiet

Juomista täysmehut sekä smoothiet sisältävät paljon hedelmien luontaista sokeria, vaikka niihin ei ole lisätty sokeria. Näiden mehujen energia tuleekin lähinnä hedelmäsokerista. Esimerkiksi Valion appelsiini täysmehussa on energiaa 42 kcal /100 kcal ja sokeria 10g / 100g. Lasillisesta 2dl appelsiinimehua saa 84 Kcal ja siinä on sokeria kahdeksan sokeripalan verran. (Vrt loppupuolella tarinaa olevaa cokista)

Ylläolevassa smoothiessa on 50 kcal / 100g. Koko tetrassa 2,5 dl on energiaa 125 kcal ja sokeria sokeripaloina 11 kpl.

sadonkorjuukasviket

Marjamehutiivisteet, höyrymehut ja lasten pillimehut

Marjamehutiivisteissä on onergiaa myös yllättävän paljon. Kuvan mustaherukkamehu tiiviisteestä tehty mehu sisältää energiaa 39 kcal / 100g.

Monet laihduttajat sanovat valmennuksessa, että he juovat kotihöyrymehuja tai puristettuja mehuja, eikä heidän mielestään niissä ole liikaa energiaa. Todellisuudessa nekin sisältävät marjan luontaista sokeria, vaikka siihen ei olisi lisätty sokeria. Mutta useimmiten niihinkin on kuitenkin lisätty sokeria ainakin jonkin verran

Finelin mukaan sokeriton laimennettu mustaherukka höyrymehu sisältää 7 kcal/ 100g ja sokeroitu vastaava laimennettuna 42 kcal / 100 kcal.

Lasten pillimehut ovat verrattavissa täysmehuihin ja mehutiivisteistä tehtyihin mehuihin energiamääriltään ja sokerin määriltään. Yhdessä pillimehussa voi olla 5-8 palaa sokeria.

Löydät lisää mm pillimehujen tietoja 2020 kalenterista jutusta Sokeriton, sokeroimation, vähemmän lisättyä sokeria

sadonkorjuukasviket

 ”Kevyt” ja ”Light” -juomat

Kevyt ja light sanoilla markkinoidut juomat eivät todellisuudessa ole ihan kalorittomia. Kevyt tai light sanaa saa käyttää jos tuotteessa on 30% vähemmän energiaa kuin vastaavassa normaalissa tuotteessa. Kts. lisää Sydänliitto

Yllä kevyt olo nimellä olevassa mehu kivennäisvedessä on energiaa 21 kcal/ 100g, jolloin yhdessä pienessä pullossa 3.3dl on 69 kcal. Tuon pikku pullonhan hurauttaa ääntä kohden pikku hetkessä. Pullossa on 7,5 sokeripalaa. Eli vastaako pullon sisältö sitä mitä kuvittelit, kun siinä on sana ”kevyt”

sadonkorjuukasviket

 Makuvedet ja vissyt yms.

Oletko katsonut mitä ne sisältää. Kannattaa olla tarkka, sillä esimerkiksi melkein saman näköinen pullot voivat olla energiamääriltään ihan erilaiset. Esimerkiksi Bon agualta löytyy kalorittomia makuvissyjä, jotka ovat melkein samannäköisiä, kuin yllä oleva agua loiste makuvesi.

Kalorittomassa versiossa ei tietenkään ole ollenkaan kaloreita tai sokereita, mutta tässä kuvan versiossa on 10 kcal/ 100g. Kuvan pullo on 1,5 litraa. Jos juo koko pullon tulee energiaa 150 kcal ja 13 sokeripalaa. Ei paha, mutta huomattava ero kalorittomaan versioon. Monella saattaa näitä hurahtaa iso pullo päivän aikana tai toinenkin. Joten kannattaa olla tarkka minkä pullon silloin valitsee.

sadonkorjuukasviket

 Ennen minun lemppari makuvissy oli ylläolevan kuvan Novelle sinkki. Arvaat varmaan miksi nykyään juon harvoin sitä. Energiaa siinä on 17 kcal/ 100g. Aikoinaan join yleensä sitä puolen litran pulloissa jolloin energiaa tuli siitä 85 kcal / 0,5l. Sokeria puolen litran pullossa on 8,4 sokeripalaa. Joten tämä kuuluu minulla nykyään vain erikoistilanteisiin. Kuinka paljon 1.5 l:n pullossa on kaloreita ja sokeripaloja. No kerroppa sitten puolen litran pullon määrät kolmella, niin saat selville….

sadonkorjuukasviket

 Sokerittomat juomat

Sokerittomissa juomissa sokeria voi olla max. 0,5g / 100g. Niissä käytetäänkin useinmiten makeutusaineita, joilla saadaan tuotteeseen makeus. Voit katsoa lisää pakkausmerkintöjen terveysväittämistä esimerkiksi Sydänliiton sivuilta.

Ylläolevia ja vastaavia kalorittomia juomia löytyy kaupoista pilvin pimein. Esimerkiksi kuvan vesimeloni-vadelma juomassa on 1 kcal / 100g ja koko pullossa (1,5l) 15 kcal. Kuvan ananas tölkissä on 3 kcal /100g joten tölkissä 9 kcal. Tämä ananas tölkki on minun savusaunajuoma useimmiten, kun harvemmin viitsin juoda siideriä tms. Tämä on kylmänä tölkissä paljon parempaa, kuin väkevämmät.

Lonkeron faneille löytyy kuvassakin oleva sokeriton Jaffan greippi, jos on vaikkapa ”laihiksella” ja haluaa olla tarkka kaloreiden määrästä. Tai jos haluaa kuohuvan tilalle kevyen vaihtoehdon, käy kevyt pommac hyvin siihen. Muistaakseni siinäkin on vain 1 kcal / 100g, joten siinä nimi kevyt pitää paikkansa.

sadonkorjuukasviket

 Limsat

Nämä vähän enemmän energiaa sisältävät juomat ovatkin varmaan kaikille tuttuja. Kuvan Cola sisältää saman verran energiaa, kuin appelsiini täysmehu eli 42 kcal / 100g. Puolen litran pullossa on 210 kcal ja 21 sokeripalaa. Iso pullo 1,5l sisältää 630 kcal ja 63,6 sokeripalaa. joten ihan mukavasti saa energiaa ja sokeria vai mitä.

Kuten varmaan huomasit appelsiini täysmehussa on yhtäpaljon energiaa ja melkein yhtä paljon sokeria. Joten kumpi on kevyempi??? tai terveellisempi? Toki appelsiinimehussa ei ole esimerkiksi väriainetta ja kofeiinia mutta siinä on C-vitamiiniä jonkin verran sekä joitakin muita aineita pieniä määriä kuitenkin. Mutta siihenpä niiden suuremmat erot oikeastaan loppuvat…. YLLÄTTIKÖ?

sadonkorjuukasviket

 Energiajuomat

Energiajuomia on monenlaisia. Itse en tykkää niistä ja ne onkin mielestäni ihan turhakkeita. Otin kaupassa satunnaisesti vain yhdestä merkistä kuvan. Tässä esimerkissä on 90 kcal/ 100g jolloin koko puolen litran tölkki sisältää 450 kcal ja 40 palaa sokeria. Kannattaako juoda???

 Muita juomia

Rasvattomassa maidossa on n. 30 kcal / 100g ja kevytmaidossa n. 40 Kcal / 100g. Niissäkin on maidon luontaista sokeria, mutta vähän. Niissä on mm. proteiinia, jota ei muissa aiemmin mainituissa juomissa ole sekä muita terveydelle hyviä aineita lukuunottamatta kovaa rasvaa.

Jos maidosta tehdään kaakaota nousee energia määrät huomattavasti riippuen kaakaon sokerimääristä. Kaakaossa on paljon myös rasvaa. Finelin mukaan sokeroitu kaakajuoma kevyt maitoon sisältää energiaa 56 kcal/ 100g. Jos minä teen kaakaota, on siinä takuulla enemmän energiaa, kun kaakaon ja sokerin pitää maistua kunnolla, eikä olla mitään lirua. Juon sitä kyllä aika harvoin…

Pirkan sitruuna jäätee sisältää energiaa 31 kcal /100g ja siinä on 3 sokeripalaa / 100g

Valion vaaleassa glögissa on 52 kcal / 100g ja 6,25 sokeripalaa / 100g

Valion sokeroimattomassa glögissä 11 kcal / 100g ja reilu 1 pala sokeria.

Jos haluat todella kevyen glögin, niin valmiissa Cambridgen Vadelma-seljankukka mehussa on 1 kcal / 1dl. Laita kuumaan veteen glögimaustetta ja anna hautua jonkin aikaa. Sihtaa mausteet pois ja lisää siihen sitten mehujauhetta sen verran, kuin haluat. Tämä on mun lempparia. Tässä ei ole yhtään sokeripalaa. Juon tätä mehua usein myös lämpimänä ilman glögimaustetta.

Alkoholi sisältää 7 kcal / 1g joten mitä enemmän prosentteja sitä enemmän kaloreita. Alkoholissa on enemmän energiaa kuin sokerissa, jossa sitä on 4 kcal / 1g. Alkoholijuomat sisältävätkin usein näitä molempia, joten ne ovat melkoisia energiapaukkuja. En viitsiinyt kaivella alkoholijuomien energiamääriä tänne, mutta voit käydä alkon sivuilla, sillä sieltä löytyy eri tuotteiden selosteista myös energiamäärät. Jossain 2020 tai 2019 vuosien joulukalenteristani löytyy myös lisää niistä. Siinäpä joulun ajalle penkomista….

Tässäpä oli vähän juttua juomista. Onneksi eivät nakanneet minua kaupasta pihalle, kun jälleen kerran kuvailin eri tuotteita. Kääntelin pullojen etikettejä näkösille yms…. Otin kyllä huomattavasti enemmän kuvia, kuin tänne tarinaan laitoin. Tämä on sitä minun normi kauppareissua, kun tutkin ja vertailen elintarvikkeita. Mutta niitä kannattaa todellakin vertailla niin voi yllättyä. Ei muuta kuin tutkimaan seuraavalla kauppareissulla…

Sokeripala laskuissa on käytetty sokeripalan kokona 2,5 g, jos haluat itse myös laskea. Laskuohje löytyy tämän vuoden ekoista kalenterin luukuista..

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Metsäretkellä makkaranpaistoa

Metsäretkellä makkaranpaistoa

Metsäretkellä makkaraa ja maitokaakao.

Kuinka paljon ne sisältävät energiaa? Mitä tuotteiden ravintosisällöt kertovat? Miten laihduttajan tulisi suhtautua niihin? Mitä voisi paistaa nuotiolla makkaran tilalta?

Tyttärelläni Maijalla oli tänään etäopiskelutehtävissä käydä metsässä tekemässä koulutehtäviä. Kävimme samalla reissulla Jylhän laavulla paistamassa makkaraa. Mukana meillä oli myös maitoon tehtyä kaakaota.

Metsäretkellä paistettu makkara

Makkara

Nuotiolla paistettu makkara kuuluu perinteisesti talven metsäretkille. Mekin paistoimme makkaraa nuotiolla. Ketsuppi ja sinappikin oli tietysti mukana.

Oletko katsonut makkarapaketin ravintosisältöä ja mitä se kertoo?

Kuvassa meidän makkarapaketin ravintosisältö. Yksi makkara on 100g, joten tästä paketin luvuista on helppo katsoa mitä yksi makkara sisältää.

Yhdessä makkarassa on energiaa 238 kaloria. Vrt. kananfile reilu 100 kcal/100 g. Makkaran runsaampi energianmäärä tulee rasvasta jota makkarassa on 19 g ja kanan fileessä vain muutama gramma. Proteiinia makkara sisältää vain reilu kolmannes kanaan verrattuna ja kananfileessä ei ole hiilihydraatteja.

Yksi ongelma makkarassa on myöskin suolan määrä. Yhdessä makkarassa on 2 g suolaa ja koko päivän suolansaantisuositus on vain 5 g.

Jos haluat kevyemmän ja terveellisemmän vaihtoehdon nuotiolle, voit ottaa retkelle mukaan kananfileitä, sillä nekin sopivat hyvin ”makkaratikulla” paistettavaksi kuten kesällä pihalla grillatessakin.  Voit maustaa ne itse ennen lähtöä ja lisätä suolan vasta paistetun kanan pinnalle, jolloin suolan määrääkin voi helposti vähentää. Kun laitat suolan valmiin lihan pinnalle, riittää pienempi määrä antamaan makua.

 

Ketsuppi ja sinappi

Useimmat meistä pitävät ketsupista ja / tai sinapista. Onko niissä kaloreita vai voiko niitä käyttää ihan vapaasti? Seuraavassa ketsupin ja sinapin ravintosisältöjä.

 

Ketsuppi sisältää energiaa 80 g /100g . Tässä jutussa olevan makkaran päällä on ketsuppia n. 10g, joka sisältää 8 kcal. Sokeria ketsupissa on 17 g/ 100 g. Kuvan makkaran päällä on silloin n. yli puoli palaa sokeria. vaikka ei heti niin ajattelisi.
Ylläolevassa kuvassa on sinapin ravintosisältö. Sinapissa on energiaa 210 kcal /100 g. Ylläolevassa makkarassa oli n. 10g sinappia, joten siinä annoksessa on n. 21 kcal.

Tässä makkara esimerkissä sinapin ja ketsupin määrät on melko pieniä, mutta monet käyttävät ketsuppia moneen paikkaan ja suuria määriä. Kannattaa muistaa, että näistä kertyy pikkuhiljaa niitä turhia kaloreita päivän kokonaisenergia määriin.

Retkijuomana kaakaota

Meillä oli retkieväänä maitoon tehtyä kuumaa kaakaota. Mitä maitoon tehty kaakao sisältää alla olevan kuvan kaakaopaketin mukaan?  2 dl valmista kaakaojuomaa sisältää energiaa 145 kcal, josta reilu 50 kcal tulee kaakaojuomajauheesta ja loput maidosta ravintotaulukon mukaan. Valmiin juoman sokereista tulee puolet kaakao jauheesta ja puolet maidosta. Annoksen proteiini tulee lähes kokonaan maidosta. Maitoon tehty kaakao onkin hyvä proteiinin lähde. Maidossa on myös paljon kalsiumia. 2dl:n annoksesta saa neljänneksen päivän kalsiumin tarpeesta. Kalsium on tärkeä luiden rakennusaine.

Retkieväs kokonaisuudessa

Retkievään energiamäärät

* Makkara 238 kcal

* Ketsuppi 8 kcal

* Sinappi 21 kcal

* Kaakao 145 kcal

YHTTEENSÄ 412 kcal

Jos santsaa toisen makkaran ja toisen kupin kaakaota, saa 824 kcal yhteensä. Eli oliko kevyt rekieväs? Jos laihduttaa, kannattaa miettiä vaihtaisiko makkaran kanafileeseen ja vihanneksiin sekä kaakaon kahviin.  Sillä n.  sadasta grammasta kanan filettä tulisi reilu 100 kcal. Vihanneksista esim kurkusta 100 g:n annoksessa on vain n.  10 kcal ja tomaatissa n. 20 kcal. Kahvista kaloreita ei tule juuri ollenkaan. Vaikka satsaisi useamman annoksen kanaa, jäisi energia määrät huomattavasti pienemmiksi kahvin kanssa kuin makkara kaakaon kanssa.

Valintoja kannattaa miettiä, jos haluaa pitää painon hallinassa tai laihduttaa. Jos kerran talvessa käy metsäretkellä vähän tuhdimman evään kanssa, ei ole niin vakavaa. Mutta jos käyt joka viikko ja vaikkapa useampana päivänä viikossa, on sillä jo suurempi merkitys ja jos vielä laihdutat.

Kaivellaan vielä veistä haavassa toteamalla että 1 läskikilo on 7000 kcal. Jos käy viikon jokaisena päivänä metsäretkellä syömässä 2 makkaraa ja 2 kuppia kaakaota  (n. 800 kcal), vastaa se reilua läskikiloa viikossa…

Ps. Eihän kerrota kenellekkään, että minä söin tänään 2 makkaraa ja join 2 kuppia kaakaota… Onneksi Valmentajani ei tiedä….ainakaan vielä.  Harmi vain kun se näkyy aamulla vaakalla ja itsellä on vielä niiden kuuluisien viimeisten kilojen pudotus menossa…tiistaina Valmentajalle punnitukseen meno…. Että HUPSIS!!!! Niin olihan minulla Cambridge patukkakin taskussa, mutta unohtui makkaran huumassa. siitä olisi tullut vain n. 200 kcal ja takuulla terveellisempi, kuin makkara.

Lisää eri ruokien kalorimääriä voit katsoa esim. Finelistä.

Retkievääksi hyviä vaihtoehtoja löytyy myös leivistäkin, mikäli valitsee vähän mitä niihin laittaa. Käy kattoon lisää leivistä vanhasta jutusta.