Tarjoilut juhlissa

Tarjoilut juhlissa

Tarjoilut juhlissa

Tarjoilut juhlissa voivat olla monenlaisia. Meidän tarjoilut sisältävät aina paljon vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja kanaa ja monenlaista salaattiin sopivaa ainesta, joista jokainen voi itse kerätä lautaselleen mitä haluaa. Tietysti sieltä löytyy herkkujakin joskus enempi ja joskus vähempi, riippuen siitä millä päällä olen juhlien järjestelyiden aikaan. Kerron tässä jutussa millaiset tarjoilut meillä oli tänä syksynä Maijan synttäreillä, kun lähisuku ja kummit kävivät.

Lasten kutsuilla tarjoilut oli hieman erilaiset. Silloin oli tarjoiluissa kakkutikkareita, porkkanakakkua, hedelmiä, karkkia, lihapullia, nakkeja yms. Koska lasten kutsujen vieraat jäi yökylään oli aamupalalla paahtoleipiä, nakkeja, lihapullia ja hedelmäpuffetti yms. Hedelmät olikin silloin se suosituin tarjoilunumero.

Kasvikset ja suolaiset tarjoilut

 

Meillä on aina juhlissa paljon kasviksia. En sekoita salaatteja yms. sekaisin, vaan laitan ne tarjolle siten, että jokainen voi koota sellaisen annoksen, kuin haluaa. Silloin ei tarvitse miettiä, onko jallakin vieraalla jotain allergiaa tai pitävätkö kaikki jostain sekoitetusta aineksesta. Jos on enempi vieraita laitankin lähes kaikki eri tarjoiluastioihin, jolloin ne eivät pääse sekoittumaan. Tällä kertaa meillä ei ollut paljon vieraita mm. koronasta johtuen, joten laitoin osan samoille lautasille. Lisäksi tarjolla oli kanaa ja kalaa sekä itse tehtyä leipää yms.

Vihannes tarjoilut

Vihannekset tuovat keveyttä tarjoiluun. Monet tykkäävät syödä salaatteja ja usein joku vieraista on laihiksella, tai haluaa katsoa muuten mitä syö. Joskus myös juhlia on useita peräkkäin, kuten esim. ylioppilasjuhlien aikaan, niin joka paikassa ei jaksa syödä vain kakkuja tai muuta raskaampaa syötävää. Käytän juhlissa ihan tavallisia perusvihanneksia, josta saa hyvän salaattipohjan. Alla kuvan vihannesten energiamääriä:

 

 • Kurkku 11 kcal / 100 g
 • Jäävuorisalaatti 13 kcal / 100 g
 • Tomaatti 23 kcal / 100 g
 • Paprika 26 kcal / 100 g

Hedelmät

Hedelmät sopii hyvin vihannesten ohella salaatteihin tai vaikkapa kakkujen tilalta makeaksi tarjoiluksi. Salaatteihin ne tuovat myös mukavaa vaihtelua.

 

 • Viinirypäleet 74 kcal / 100g  (7 kcal / 1kpl)
 • Persikka (sokeri liemessä) 66 kcal / 100g
 • Ananas (omassa liemessä) 53 kcal / 100g
 • Kiivi 52 kcal / 100g (47 kcal / 1 keskikokoinen kpl / 90g)

Appelsiinit voi lohkoa kuorineen ja ottaa siemenet ja ihan keskustan pois. Niitä on helppo sitten syödä vaikka käsin kuorista pitäen. Banaanit ja omenat tummuvat helposti. Banaanit kannattaa laittaa tarjolle ihan viimeisenä tai pätkiä paloiksi kuorineen jolloin vieraat voi ottaa itse kuoret pois. Omenat voi lohkoa samoin kuorineen tarjolle tai ottaa kuoret pois ja liottaa sitruunalla maustettuun veteen, mikä vähentää tummumista. Mikäli omenat käsittelee sitruunavedellä,ilmoita syöjille, että mukana sitruunaa tms, jos jollain on allergiaa.

 

 • Appelsiini (kuorittu) 46kcal / 100g  (98kcal / 1kpl / 215g)
 • Banaani (kuorittu) 87 kcal / 100g (109 kcal / 1 kpl / 125g)
 • Omena (kuorittu) 45 kcal / 100g ( 78 kcal / 1kpl / 175 g)

Melonien energiapitoisuudet ovat matalia verrattuna moneen muuhun hedelmään. Meillä onkin usein ollut myös hunajamelonia, mutta tällä kertaa unohdin ostaa sen. Melonit on helppo laittaa tarjolle kuorineen lohkottuina ja niitä voikin syödä helposti vaikka käsin.

 

 • Vesimeloni (kuorittu) 37 kcal / 100g

Suolaiset tarjoilut

Tarjoilun kanat tein maustamattomasta broilerin fileestä, jotka maustoin itse pippuriseoksella ja yrttisuolalla. Paistoin ne uunissa aamulla ennen vieraiden tuloa. Paistamisen jälkeen jäähdytin ne heti jääkaapissa, etteivät pilaannu pöydässä sitten niin nopeasi. Pilkoin fileet sitten kylmänä. Huom. Alla broilerin kalorit uunissa paistettuna. Kannattaa huomioida lihatuotteiden kohdalla, että raakana kalorimäärät ovat pienempiä, kuin kypsinä. Raaka broileri on reilu 100 kcal / 100g

 

 • Broilerin filee (uunissa paistettu) 144 kcal / 100g
Kananlisäksi tarjolla oli myös kala vaihtoehto, koska monesti meillä on sellaisia vieraita, jotka eivät syö muuta lihaa kuin kalaa tai ovat kasvissyöjiä. Tällä kertaa tiesin, ettei vieraista kukaan ole pelkkä kasvisyöjä, joten meillä ei ollut kalan ja kanan lisäksi kasvisproteiini vaihtoehtoja. Savulohen säilyvyyden kanssa pitää olla tarkkana tarjolle laitettaessa. Laitankin tarjolle vain osan, etteivät ne läpene pöydällä ja kiikutan tarvittaessa välillä kylmään.

Kannattaa huomioida, että lohi sisältää paljon rasvaa ja siten myös paljon energiaa. Raaka lohi sisältää n. 200 kcal / 100g. Lohen rasva on kuitenkin hyvää rasvaa, jolloin sitä voi syödä, mutta kannattaa silloin huomioida muu rasvansaanti, ettei päivän energiamäärät nouse pilviin.

 

 • Lohi, lämminsavustettu  250 kcal / 100g

Juustot

Juustot kuuluvat monella salaattipöytiin. Meillä on aina juhlissa ainakin Aura juustoa. Juustot ovat melkoisia kaloripommeja salaateissa ja muussa ruuanlaitossa. Esim. Arki goudajuustossa yhdessä valmissiivussa on energiaa jopa n. 51 kcal. Salaattijuustoissa kannattaa valita vähärasvainen juusto, jos mahdollista. Mutta joskus juhla tilanteissa voi kyllä syödä rasvaisempaakin juustoa, jos se ei ole arkikäytössä.

 

 • Aurajuusto  340 kcal / 100g

Leivät ja karjalanpiirakat

Tein itse ennen ensimmäisten vieraiden saapumista pienen määrän täysjyväleipäsiä. Itse tehty leipä onkin parasta juuri uunista otettuna.

 • Itse tehty täysjyväleipä 40 kcal / kpl

Löydät leivän reseptin aiemmasta blogijulkaisustani:

Leivän lisäksi tarjolla oli pieniä karjalanpiirakoita, jotka paistoin jo aamulla valmiiksi. Karjalanpiirakat ovatkin yleensä tuhtia tavaraa. Isot tavalliset karjalanpiirakat sisältävät energiaa n. 150- 240 kcal/ kpl, joten pienetkin ovat melkoisia energiapommeja. Energiapitoisuus nousee vielä reilusti, jos niihin laittaa päälle ”munavoita”, kuten meillä oli tällä kertaa.

Munavoin tein kylläkin Keiju kasvisrasvaseoksesta, joka on hieman kevyempää kuin voi. Keijussa on myös enemmän pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa kuin voissa, joten se on parempi vaihtoehto munavoihin. Laitoin 1/3 keijua ja 2/3 kananmunaa seokseen. Jos munavoi olisi tehty oikeasta voista, olisi energiaa tullut siitä ehkä yhtäpaljon kuin coctail piirakassa on.

 • Pirkka Coctail piirakka (157kcal /100g) 71 kcal / 1 kpl / 45g
 • Keiju kasvisrasvalevite  540 kcal /100g
 • Kananmuna 134 kcal / 100g ( 74 kcal / 1 kpl / 55g)
 • itse tehty munavoi (rasvaa 1/3 + kananmunaa 1/3) (n. 266 kcal / 100g) 52 kcal / 20g

Kastikkeet

Lisäksi tarjolla oli salaatinkastikkeita ja öljyjä. Niiden energiamäärät vaihtelevat rasvapitoisuuksien mukaan. Pelkissä öljyissä on n. 900 kcal /100g, jolloi pikkulorauksestakin tulee helposti 100 kcal. 10 g / 90 kcal on vain pari reilumman kokoista teelusikkaa… Salaatinkastikkeissa rasvan määrä vaihtelee paljonkin, joten energiaa niissä voi olla esim. 30-80 kcal/ 10g eli pieni loraus voi olla iso kalorimäärä….

Kakut ja makeat tarjoilut

Makeissa tarjottavissa oli tietysti täytekakkua, jonka olin tehnyt itse, sillä pidän kakkujen leipomisesta. En tee mitään kevyita kakkuja, vaan kunnon kermatäytekakkuja, joissa on täytteitä runsaasti mitä milloinkin. Silloin ei lasketa kaloreita, kun kakkuja tehdään. Täytekakkuja meillä ei leivota montaa kertaa vuodessa, joten ihan sama mitä pommeja ne sisältää, kunhan ne vain maistuu hyvälle. Tässä linkki tämänkertaiseen täytekakkuun, joka löytyy aemmasta blogi kirjoituksestani. Löydät sieltä myös sen ohjeen ja kuinka paljon siinä oli energiaa….

Maijan porkkanakakku

Maija halusi leipoa itse porkkanakakkua juhliin. Se onkin tosi hyvää ja sitä menikin paljon, koska kaikki halusivat maistaa Maijan itse leipomaa kakkua. Reseptiä minulla ei ole ja jos joku haluaa reseptin, niin se löytyy Maijan päästä. Kakun energia määrä on otettu finelistä ja siellä porkkanakakun kalorit ovat leipomossa tehdystä kakusta, joten Maijan tekemän kakun kalorimäärät ovat vähän sinne päin. Uskon että ainakin sama määrä, koska Maijan kakussa on reilusti kuorutetta jossa paljon sokeria ja voitakin. Mutta on se Maijan tekemä vain niin hyvää ja mehevää, että viis kaloreista kun sitä syödään!!

 

 •  Porkkanakakku 344 kcal / 100g  ( Annos 241 kcal / 70g)

Muut makeat

Tällä kertaa meillä ei ollut ollenkaan karkkeja tai sipsejä tarjolla. Keksejäkin oli vain yhtä laatua, sillä ajattelin itseäni, että minun ei tarvi syödä herkkuja niin paljoa. Yleensä keksejä on jäänyt synntäreiden jälkeen montaa laatua ja kukapa muukaan se syö sitten kuin minä persokerttuna. Valitsimme Maijan kanssa Jaffa keksit synttäri tarjoiluun. Vaikka keksejä oli vain yhtä laatua jäi niitä iso kasa vielä synttäreiden jälkeenkin. Arvaappa miten niille kävi?? Kuka ne sitten söi illalla???  No minäpä tietenkin….Että silleen… Kymmenen keksiähän on” vain” 470 kcal…

 

 • Jaffa keksi (375 kcal/ 100g) 47 kcal / 1 kpl / 12,5g

Napsimiset tarjoilun lomassa

Synttäritarjoilut sujuivat jälleen hyvin, ja kaikilla vierailla ja omalla porukalla oli vatsat täynnä juhlien jälkeen. Kaikki saivat valita kevyempää tai vähemmän kevyttä, ihan mitä halusivat. Itsellä oli vapaa syönti päivä silloin. Vaikka minun lautanen oli useamman kerran päivän aikana tämän jutun ekan kuvan näköinen, niin nousi koko päivän energiamäärät korkeikisi.

Aloitin jo aamulla pikku napsimiset ja koska mukana oli muutama kakkupala, Aurajuustoa useampi pala, salaatin kastikkeita, karjalanpiirakoita munavoineen sekä lohta isompi määrä sekä tietysti iso kasa illalla vielä Jaffa keksejä, niin koko energia määrä nousi yhteensä reilusti yli 4000 kcal:iin. Ei tullut edes ähky koko päivänä, mutta kun seassa kunnon kaloripommeja yms. niin eipä kannata ihmetellä mistä kalorit tuli…

Tämä on varmaan tutuua monelle ylipainoiselle. Kalorit tulee huomaamatta juhlia järjestäessä ja tarjoilessa vieraille, vaikka tarjoilut olisi osaksi kevyttäkin. Pitkin päivää napsiessa ei huomaa totuutta. Onneksi itsellä tulee enään harvemmin tällaisia napsimispäiviä, mitkä olivat arkipäivää omassa entisessä elämässä.  Jos olisin nyt halunnut valita viisaasti olisin keskittynyt vain kasviksiin ja kanaan..mutta en nyt halunnut tällä kertaa…aina ei jaksa olla fiksusti, eikä tarvikkaan.

Voit lukea lisää minun entisen elämäni syömistavoista:

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen oli Maijan toive lauantai- illaksi, kun tulee savusauna vieraita. Emme ole pitkään aikaan tehneet itse hampurilaisia, joten nyt sitten tehtiin. Leivoimme itse sämpylät ja mietimme miten kanat laitamme hampurilaisiin. Tässäpä sitten sämpylöiden ja hampurilaisten ohje, mitkä on tehty minun omasta päästä. Tietysti sämpylät ovat täysjyvää, vaikka ne on tehty vehnäjauhoista. En takaa että kaikki ainekset olisi mitattu tarkasti ja ohje varmasti toimisi, mutta suurinpiirtein ainakin. Lisäksi kerron sämpylöiden ja muiden ainesten energiamäärät. Meillä jokainen voi koota itse sellaisen, hampparin kuin haluaa. Millainenhan minun hamppari on nyt, kun olen Detoxin eka viikolla??? Lue niin näet…

Täysjyväsämpylät

 

 • 4 dl Täysjyvävehnäjauho (1dl= n. 60g) 340 kcal/ 100g -> 864 kcal
 • 1,5 dl Hiivaleipäjauho 360 Kcal / 100g -> 306 kcal
 • 5 dl Kevyt maito 39 Kcal/ 100g -> 195 kcal
 • 1 pussi Hiiva
 • 1 tl sokeria (1tl=4g)  406 kcal/ 100g -> 16 kcal
 • suolaa vähän
 • 10 g Rypsiöljy  n. 900 Kcal/100g -> 90 kcal

 Koko sämpylätaikina  1471 kcal / 13kpl -> 113 kcal/ sämpylä

Lämmitä maito n. kädenlämpöiseksi tai sinne päin. Sekoita hiiva, sokeri, suola ja pieni määrä jauhoja sekaisin ja lisää ne maitoon. sekoita hyvin. Lisää jauhoja, niin että taikina on löysää. Anna olla vähän aikaa ja lisää öljy. Jos taikina on vielä liian löysää, lisää vähän jauhoja.Taikina saa olla jokatapauksessa löysää.  Jätä jauhoista n. 1/2 dl leivontaan.

Anna nousta vajaa tunti suurinpiirtein ja kun se on noussut reilu 2X ala leipoon.

Ota taikinasta lusikalla pieniä nokareita ja leivo runsaan jauhon kanssa. Taputtele ne lättänöiksi pellille. Taikinasta tuli 13 sämpylää. Anna nousta puoli tuntia ja paista n. 200 asteessa, kunnes ne saavat vähän väriä.

Käytin kanahampurilaisten sämpylöihin suurimmaksi osaksi täysjyvävehnäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 13 g / 100g . Lisäksi käytin hiivaleipäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 7 g / 100g. Kuin leivän viljasta on vähintään puolet täysjyvää voi sitä sanoa täysjyväleiväksi, joten näistä sämpylöistä tuli täysjyväsämpylöitä. Jauhoista yli puolet oli täysjyvävehää. Mikäli kuitua on tuotteessa vähintään 6g on tuote runsaskuituinen. Tämäkin täyttyi hyvin koska käytin runsaskuituisia jauhoja.  Kuitua tulisikin saada 25-30 g /pv. Hiivaleipäjauhoja laitoin varalta, jotta sämpylöistä tulee varmasti pehmeitä.

Kanapihvit

 

Kanahampurilasten pihvit tein kanan sisäfileestä. Koko paketti sisäfilee paloja oli 480g ja siinä oli n. 13 kpl. 104 kcal/ 100g -> 4.8 x 104 kcal -> 499,2 kcal / 480g -> koko paketti 499,2 kcal : 13 kpl -> 38,4 kcal / filepala.

Nuijin fileet lihanuijalla ohuiksi pihveiksi. Maustoin ne soijakastikkeella, paprikajauhella sekä pippurisekoituksella. Paistoin uunissa n. 225 asteessa, kunnes ne vähän sai väriä. Unohdin katsoa kellosta ajan.

Paistoin pellillä varalta kaksi pakettia kananfileitä, että riittää hyvin kaikille ja jos jää onpahan sunnuntaiksi paistettua kanaa valmiiksi. Kanaa jäi kuten arvelinkin, joten Maija ja Pentti sai syödä sunnuntainakin parit hampurilaiset lounaaksi. Alla valmiit uunissa paistetut kanafileet.

Lisukkeet kanahampurilaisille

 

Tarjosimme kanahampurilaisten kanssa uunissa paistettuja lohkoperunoita sekä porkkanoita. Lohkoin perunat ja porkkanat valmiiksi pellille ja laitoin vähän aromisuolaa päälle. Kuvassa näkyy kuinka ne ovat kostuneet, kun tein ne valmiiksi pari tuntia ennen paistamista ja ne olivat leivinpaperin alla odottamassa. Paistoin ne juuri ennen hampurilaisten syöntiä n. 250 asteessa. Kellosta en taaskaan muistanut katsoa aikaa. Näihin lohkojuttuihin ei tarvitse ollenkaan öljyä, joten ne on kevyt vaihtoehto ranskalaisille. vrt. peruna n. 75 kcal/ 100g ja ranskalaiset uunissa paistettu n. 160-260 kcal/ 100g tai uppopaistettu n. 360 kcal/100g. Huom! Porkkanat 33 kcal/ 100g

(Paistettujen kuva löytyy artikkelin lopusta hamppari kuvasta)

Laitoin tarjolle tietenkin myös vihanneksia ja ananasta, joita jokainen saa laittaa hampparin väliin sen verran kuin haluaa…

 • Tomaatit 23 kcal/ 100 kcal
 • kurkut 11 kcal /100g
 • paprikat 26 kcal / 100g
 • rapealehtistä jääsalaattia 11 kcal / 100 g.
 • Ananas 54 kcal / 100g  Säilyke
Mitäpä kanahampurilaiset olisi ilman juustoa, joten laitoin tarjolle myös juusto siivuja. Ne oli gouda juustoa, jonka rasva % on 29 ja niissä on 361 kcal/ 100g. -> 1 siivu / 14,2g / n. 51kcal. Juustot ovatkin usein yksi iso kaloripommi hampurilaisten täytteistä koska juustossa on paljon rasvaa. siivu voi näyttää pienelyä, mutta se on kuitenkin tiivistä tavaraa.
Kastikkeet ovat usein myös kunnon kaloripommeja, mitä ei ehkä ajatella. Niitä lorautellaan mukaan joskus aika paljonkin. Kuvassa olevissa kastikkeissa on 500-600 kcal / 100 g (rasvaa 50-60g) ja öljyssä 900 Kcal/ 100g.

Kastikkeissa 1rkl on n. 14 g. Kuvan kastikkeissa 1g kastiketta on 5-6 kcal (Öljy 9kcal/g), jolloin ruokalusikassa n. 70-84 kcal (Öljyssä 126 kcal/1 rkl). Monesti varsinainen ruoka-annos ei välttämättä ole runsaskalorinen, mutta kun niihin lisätään paljon kastikkeita tai öljyjä, voi niistä tulla sitten niitä kaloripommeja. Tämä vain pienenä vihjeenä, kun käytät kastikkeita ja öljyjä miten sattuu; loraus sinne ja loraus tänne….

Tässäpä sitten muutamia mallinäytteitä illan kanahampurilaisista. Yllä ekassa kuvassa myös yksi herkullisen näköinen tekele. Minkälaisen sinä olisit valinnut?  Voit tuolta ylempää laskeskella vähän kaloreita, mitä siinä voisi olla tai paljonko kuvan hampparit sisältää… Esim. Arikkelin ekassa kuvassa ylhäällä:  Sämpylä n. 113 kcal + 2x kanafile yht. 76 kcal + ananas ja vihannekset n. 50 kcal + juusto 51 kcal + kastikkeet n. 100 kcal –>  yht 390 kcal.

Minun ”kanahampurilainen”

 

Jos olisin itse syönyt tällä kertaa kanahampurilaisen, olisi se varmaan ollut Ylimmäisen kuvan kanahampurilainen ilman sämpylää, kuten monesti muulloinkin se on ollut. Nyt kuitenkin jouduin jättämään hampparin kokonaan väliin, sillä olen Cambridge Detoxilla eka viikolla ja siihen ei tietenkään kuulu hampurilaiset missään muodossa. Onneksi toiset tiesivät kertoa että ne oli tälläkin kertaa hyviä!!! Itse lusikoin muiden syödessä Cambridgen Kanasienikeiton! Onneksi sekin on hyvää!!!

 

Saunailta sujui hyvin ja hampparit kelpasi porukalle. Kellään ei jäänyt nälkä, eikä jäänyt nälkä minullakaan…!!

Sinua voi kiinostaa minun aiempi hampurilaisjuttuni kotiversio koululaiselle, johon ei tarvitse leipoa sämpylöitä itse.

Tai voit lukea lisää hampparin täytteistä, josta voit käydä lukemassa viime vuoden jolukalenterista jutusta jossa pikkujouluista ja pikkujoulun jälkeisistä grillijutuista.

Mämmi ja muut pääsiäisherkut

Mämmi ja muut pääsiäisherkut

Mämmi ja muut pääsiäisherkut

Mämmi ja muut pääsiäisherkut kuuluvat perinteisesti pääsiäiseen. Mämmiä voi syödä monella tapaa. Suklamunia ja muita herkkuja löytyy kaupat pullollaan. Muita pääsiäiseen kuuluvia herkkuja ovat Pashat, rahkajutut, kananmunat, lammas ja mitä kennelläkin perinteissä. Näiden herkkujenkin kohdalla voi tehdä monenlaisia vähän kevyempiäkin valintoja esimerkiksi millaisia lisukkeita mämmin kanssa käyttää tai minkäkokoisia annoksia syö.

Kalorimäärien lähteinä on käytetty Fineliä sekä ko. ruokien tuoteselosteita.

 

Mämmi ja sen lisukkeet

 

Mämmi kuuluu monella perinteisesti pääsiäiseen ja sitä syödään monilla eri tavoilla. Netti on pullollaan mitä ihmeellisempiä tuunaus reseptejä. Toisille mämmi on suurta herkkua ja toiset eivät voi sietää sitä. Itse pidän mämmistä ja voisin syödä sitä vaikka kuinka paljon. Ennen söin sen kermalla ja lisätyllä sokerilla. Nykyään jos syön sitä, syön sen maidon kevyt tai rasvattoman maidon kanssa ihan perinteisenä mämminä.

Mämmi on tehty ruisjauhoista ja se sisältää paljon kuitua. Kuvan mämmissä on kuitua 8 g /100g. Päivässä meidän tulisi saada kuitua 25-35g ravitsemussuositusten mukaa. Viime vuonna törmäsin jopa täysjyvä ruukiista tehtyyn mämmiin, jossa on vielä enemmän kuitua. Merkkiä en muista, enkä löytänyt sitä nyt kaupasta. Energiaa  mämmissä on n. 170 kcal/ 100g, joten sitä voi syödä pienen annoksen pääsiäisenä vaikkapa aamupalaksi pienellä maitolisäyksellä jo  Cambridge Ohjelman tasolta 3 alkaen.

Itse mämmi ei ole huono vaihtoehto pääsiäisenä, mutta se minkä kanssa sitä syödään on ratkaisevaa.

  Lisukkeiden energiasisältöjä

 • Kuohukerma (38% rasvaa) 100 g / 1dl  -> 355 kcal
 • Kahvikerma (10%) 100 g -> 120 kcal
 • Täysmaito (4,4% ) 100g -> 71 kcal
 • Kevyt maito 100 g -> 46 kcal
 • Ravaton maito 100 g ->  34 kcal
 • Flora Vanilja (13%) 100 g -> 211 kcal
 • Maitorahka 100 g-> 59 kcal
 • Valion maustettu rahka, Vanilja 100 g -> 157 kcal
 • Sokeri 1 tl / 4 g -> 16 kcal

Kermat sisältävät paljon energiaa. Jos käytät kasvirasvaa sisältäviä valmisteita, kannattaa katsoa mitä kasvirasvaa se sisältää. Kuvan Flora Vanilja sisältää kookosrasvaa, joka on tyydyttynyttä eli kovaa huonoa rasvaa. Kovia rasvoja sisältävät paljon myös palmuöljy ja palmuydinöljy, joita käytetaään paljon elintarviketeollisuudessa. Maidon rasvat ovat myös suurelta osin kovia rasvoja. Alla kananmunien rasvojen kohdassa linkki syöhyvää sivulle, jossa tietoa öljyjen rasvojen laadusta.

Mämmi sisältää energiaa n. 170 kcal ja jos lisäät siihen esim. 1 dl kevyt maitoa 46 kcal saat yhteensä 216 kcal. Jos lisäätkin annokseen 1dl kuohukermaa hyppää annoksen energia määrä 525 kilokaloriin. Vielä kun lisäät sokeria kunnon annoksen lisääntyy energiamäärä lisää. Voit katsoa itse lisää millainen sinun mämmiannoksesi kalorimäärä on tänävuonna. Huomaathan vielä, että jos syöt koko roppeellisen 700 g ja lisäät lisukkeita reilusti siihen voi energia määrät olla todella suuria. Koko rove 1190 kcal ja siihen kermat päälle esim. 7dl 2485 kcal, jolloin roppeen syöntiin saat käytettyä yhteensä 3675 kcal.  Maidolla syötynä se olisi vain 1512 kcal. Annoksen koolla ja lisukkeiden valinnalla on todellakin väliä.

Mämmin voi syödä myös Cambridge Vanilja pirtelön kanssa, jolloin saa samalla myös muut puuttuvat ravintoaineet.

 

Kananmunat

 

Kananmuna sisältää paljon hyviä ravintoaineita ja erityisesti keltuainen on täynnä niitä. Valkuianen sisältää puolestaan paljon proteiinia. Kananmunia on suositeltu käyttämään kohtuudella niiden sisältämän kolestrolin takia. Nykyään kuitenkin tutkimuksissa on tullut että että kananmuna ei ehkä olisikaan niin paha kuin on luultu.

Alla olevassa kuvassa on ylempänä Pirkan Luomukananmunan ja alempana Vapaan kanan omega munien pakkauksen ravintosisällöt. Kanamunien tarkemmasta ravintosisällöstä löydät esimerkiksi Siipikarjaliiton sivuilta

Itse syön aina kananmunasta myös keltuaisen, niiden sisältämien ravitoaineiden takia. Jotku kuntoilijat ja laihduttajat jättävät keltuaisen syömättä koska siinä on rasvaa ja siten enemmän kaloreita. Rasvan laatu on kuitenkin lopulta se tärkein tekijä. Kananmunan rasva voidaan huomioida myös päivittäisessä rasvan saannissa osaksi hyvää rasvaa.

Kananmunan keltuaisen rasva on suurelta osalta hyvää rasvaa lukuunottamatta kolestroli juttuja. Kuten yllä kuvassakin näkyy, tyydyttynyttä eli huonoa kovaa rasvaa on vain vajaa kolmannes koko rasvan määrästä. Esimerkiksi Omega munissa on myös melko paljon monityydyttymättömiä omega 3 ja 6 rasvahappoja. Öljyista ja rasvoista voit lukea lisää esimerkiksi Syö hyvää sivuilta. Sieltä voit katsoa vaikkapa mikä öljy sisältää eniten omega 3 rasvahappoja, jota pitäisi olla jos rasvassa on myös omega 6 rasvahappoja. Vertaa siellä esim pellavaöljyä, kookosöljyä, rypsiöljyä tai vaikkapa oliiviöljyä. Rasvainen kala sisältää paljon myös omega 3 rasvahappoja.

Kananmunia voi syödä pääsiäisenä jo Cambridge Ohjelman tasolta 2 alkaen, kunhan muistaa kohtuuden niissäkin.

Suklaamunat

 

Suklaa munat ovat tyypillisä pääsiäisen herkkuja monessa perheessä. Ne ovat myös minun heikkous kunnon herkkupossuna.

 •  Pienet suklaamunat (kuvassa) 100 g -> n. 550 kcal / 1kpl n. 7g -> n.40 kcal  / 10kpl -> 400 kcal
 • Kinder suklaamuna 100g ->579 kcal  /  normaali  1kpl 20 g -> 115 kcal
 • Kuvan jätti suklaamuna 200g -> 1158 kcal

Kuten näet, niin suklaasta saa helposti energiaa. Pienet munatkin ovat melkoisia energiapommeja. Itse olen aiemmin saattanut syödä pääsiäisenä joka päivä niitä isot kasat. Pystyisin kyllä syömään vieläkin, mutta jos aion laihduttaa tai pysyä nykyisissä painoissa en voi niitä syödä enään kuten ennen.

Suklaa ei kuullu Cambridge Ohjelman taoille laihdutusvaiheessa, mutta esimerkiksi tasolla 5 voi vaikkapa pääsiäisenä ottaa jälkiruuaksi pienen pääsiäismunan. Tasapinoilu vaiheessa tasolla 6 suklaa kuuluu niihin ravitsemusuositusten sattumiin, joita voi silloin tällöin syödä kohtuudella.

 

Muita pääsiäisen ajan herkkuja ja ruokia

 

 • Pasha 100 g -> 350 kcal
 • Pähkinät, Cashew 100 g -> 574 kcal
 • Lampaan paisti 100 g -> 188 kcal
 • Broilerin file paistettu 100g 165 kcal

Pashalle kevyempi vaihtoehto olisi esimerkiksi hedelmärahka ilman kermaa. Pähkinät sisältävät paljon energiaa, koska niissä on paljon rasvaa. Pähkinöiden rasva on suurimmaksi osaksi kuitenkin pehmeitä rasvoja. Jos käytät pähkinöitä huomioi se koko päivän rasvan saannissa.  Lisää ruokien energiapitoisuuksia löydät esim. Finelistä.

Terveellisempi ja ravintoriikkaampi vaihtoehto pääsiäissuklaalle on vaikkapa Cambridgen suolainen kinuski Bites palat. Niillä voit samalla korvata kokonaisen aterian ja saat samalla kaikki ravinto-aineet. Suklaan voi korvata myös suklaapirtelöllä, kun sen tekee vähän paksumpana ja syö vaikkapa pikkulusikalla. Palat ja pirtelö sopivat laihduttajalle jo tasolta 1 alkaen.

Onko sinun pääsiäinen joka vuosi vai kerran vuodessa? Laihdutatko vai oletko painonhallitsija? Näillä on paljon merkitystä siihen miten kannattaa syödä pääsiäisenä. Jos et laihduta ja syöt yleensä viikolla terveellisesti, ei pääsiäisen herkuttelut kaada koko koko elämää. Mutta jos laihdutat, kannattaa miettiä, minkä verran syöt ylimääräistä, koska se hidastaa painonpudotusta.

Yksi läskikilo on n. 7000 kcal, joten suklaalla ja mämmiin lisätyillä jutuillakin voi helposti saada yhden lisä kilon pääsiäisen aikana tai  painonpudotus voi jumittua pitkäksi aikaa. Esimerkiksi  7000 kcal  tulee, jos syöt edellä mainitusti koko roppeen mämmiä kermalla höystettynä sekä lisäksi vaikkapa reilu 80 pientä pääsiäsismunaa. Minä ainakin olen pystynyt tuon määrän helposti syömään pääsiäisenä neljän päivän aikana,  sillä eihän siinä tule kuin vajaa 200g mämmiä kermoineen ja n. 20 pientä (7 g/kpl) pääsiäismunaa päivässä. Jos pääsiäinen alkaa jo edellisellä viikolla hyvissä ajoin ja jatkuu vielä pääsiäisen pyhien jälkeen voi läskiä kertyä helposti useampi kilo. Minulla se pääsiäinen saattoi enne kestää usemman viikonkin.

Voit katsoa lisää vanhasta jutusta miten minä söin ennen ja miten sain kerättyä helposti painoani entisessä elämässä.

Mukavaa pääsiäisen jatkoa!! Nautitaan ulkoilusta ja muusta mukavasta.

Eväät aamupala, lounas ja päivällinen

Eväät aamupala, lounas ja päivällinen

Eväät aamupala, lounas ja päivällinen

Eväät voi sisältää terveelllisesti koostetun eväsrasian, joka on koottu suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisesti. Kuvan eväsrasia sisältää kaikkia päivän aikana tarvittavia ravintoaineita ja pitää hyvin nälän loitolla. Lisäksi mukaan on pakattu välipalaksi Cambridge patukka. Loput päivän ravintoaineet tulevat kahvimaidosta sekä iltapalasta kotona.

Kuvan eväät olen tehnyt aamulla miehelleni, jolla on 8-21 työvuoro tänään. Kerron tässä jutussa mitä se sisältää. Kotona voit käyttää apuna esimerkiksi Fineliä, jos haluat tietaää mitä sinun eväät sisältävät.

Eväät  lautasmallin mukaan

Täysjyvä:

– Täysjyväleipä 4 siivua  320 kcal  -> täysjyvää ja runsaasti kuitua

Kuitua tulee myös kasviksista.

Rasva:

– 60% levite (K-menu margariini) leivänpäälle 30g  -> 162 kcal   -> hyviä pehmeitä rasvoja. Sis. myös omega 3 rasvahappoja

Rasvaa tulee myös (Vapaan kanan omega munat) kananmunista, joissa on myös pehmeää rasvaa yli 2/3 .

Proteiini:

– Kananmuna 2 kpl -> 148 kcal

– Leikkele kinkku 60g ->  64kcal ( Huom! Leikkeleet sisältävät turhaa suolaa.. ja punaisen lihan voisi korvata esim. kanalla)

Proteiinia tulee päivän aikana myös juustosta ja muista maitotuotteista sekä täysjyvästä ja kasviksista.

Maitotuotteet:

– Juusto 17% 4 isoa siivua -> 136 kcal -> kalsiumia runsaasti

Kalsiumia tulee päivän aikana myös kahviin käytetystä maidosta sekä iltapalasta

Kasvikset:

– Paprika 50g n.  -> 14 kcal

– Porkkana 200g -> 65 kcal

– Tomaatti 100g ->23 kcal

– Salaatti 50g  -> 6 kcal

Suositus puoli kiloa kasviksia täyttyy, kun iltapalalla lisätään vielä marjat -> kuitua vitamiineja ja hivenaineita yms.

Koko eväsrasian sisältö -> 983 kcal

Päivän ravintoaineiden täydentäminen:

Eväsrasia sisälsi yhteensä 983 kcal ja se pitää hyvin nälän loitolla. Lautasmallikin toteutuu siinä, koska sieltä löytyy proteiinia, hyviä rasvoja, kasviksia, maitotuotteita ja tietenkin täysjyvää hyvänä kuidun lähteenä. Välipalaksi laitoin mukaan Cambridge karpalopatukan, joka sisältää 1/3 päivän tärkeistä vitamiineista ja ravintoaineista. ja se on helppo syödä välipalaksi vaikkapa kahvin kanssa. Karpalo patukka 200 kcal 

Iltapalaksi jääkin vielä kasvisten täydentäminen marjoilla 200g  -> n. 100 kcal sekä tarvittaessa kalsiumlisä rasvaton maustamaton jogurtti 200g -> n. 80 kcal 

Kun lisätään eväisiin Cambridge patukka ja iltapalaksi marjat ja jogurtti sekä päivän kahvimaito n. 2dl -> n. 80 kcal on koko päivän energiamäärä n. 1360 kcal.

Esimerkiksi Cambridge Ohjelman tason 5. kalorimäärä on 1500 kcal, joten jos olet tasolla 5 voit ottaa vielä jotakin reilun sadan kalorin edestä. Tässä tapauksessa se voisi olla esimerkiksi yksi iso hedelmä, jolloin näin flunssakaudella saadaan mm. C-vitamiiniä. ja jotain muuta vaikapa jälkiruuaksi. Koska mukana on 1 Cambridge patukka, tulee päivän kaikki ravintoaineet takuulla turvattua. Jos kahvia sattuu menemään enemmän maidolla, voi näitä ylimääräisiä kaloreita käyttää myös siihen.

Ne, jotka ovat käyneet Cambridge Ohjelman kaikki tasot kunnolla läpi ja miettineet miten päivä kannattaa rakentaa eri tasoilla, sujuukin jo hyvin 5 tasolla lautasmallin toteuttaminen. Ruokapäiväkirjan pitäminen on myös tasolla 5. hyvä tapa katsoa, tuleeko kaikki ravintoaineet mukaa. Itse rakennan joidenkin asiakkaiden kanssa juuri ruokapäiväkirjaan esimerkin, miten päivän ravintoaineet saa jokaisen henkilökohtaisen elämän mukaan.  Jos käy Taso-ohjelman kaikki tasot alusta asti läpi, niin terveelliset ateriat on helpompi toteuttaa myös laihdutuksen jälkeen.

Tässäpä yksi vaihtoehto mietittäväksi, jos joudut olemaan pitkän päivän töissä ja syöt siellä aamupalan, lounaan ja iltapalan, ja haluat ottaa terveelliset lautasmallin mukaiset eväät mukaan.

Lisää leipäjuttuja vaikkapa lounaaksi voit katsoa vaikkapa vanhasta blogijutustani Voileipä, kaloreita vai terveellistä ravintoa? Siellä kerron myös enemmän rasvojen laadusta ja muista tärkeistä ravinto-aineista.

Miten sain itseni lihomaan ja miten sain pidettyä itseni ylipainoisena!

Miten sain itseni lihomaan ja miten sain pidettyä itseni ylipainoisena!

Kerron tässä jutussani, entisistä ruokatavoistani ylipainoisena sekä miten ja millaisia määriä söin. Olen kerännyt tänne myös mieliruokieni energiapitoisuuksia. Ylipainoni syitä olivat mm. ruuanlaitossa kerman ja voin käyttö, annoskoot, santsaaminen, napostelu, ahmiminen, herkuttelu, leipominen, iltasyönti sekä tunnesyönti. Näistä useimmat asiat linkittyvät yhteen monella tapaa. Kerron myös millaisia muutoksia olen tehnyt säilyttääkseni nykyisen normaalipainon.

Uskon että teissä lukijoissakin on myös, niitä, joilla on samanlaisia kokemuksia omasta syömisestä.   Näistä ylimääräisistä syömisitä voi helposti laskia, kuinka sain yhden läskikilon lisää. Yksi läskikilo vaatii energiaa n. 7000 kcal. Jos syön 7000 kcal yli oman kulutukseni, olen saanut painoa lisää läskin muodossa yhden kilon! Perusaineenvaihduntani oli silloin yli 90 kiloisena n. 2200 kcal. nyt 60 kiloisena se on n. 1400 kcal. Jos liikun kulutan hieman enemmän. Ylipainon pitäminen ja itsensä lihottaminen on todellakin helppoa minulle, eli jos syö yli oman tarpeeni, ylimääräinen energia varastoituu läskiksi!!

Ruoka on ollut minulle tärkeä osa juhlaa ja arkea. Aina oli joku syy syödä vaikkapa iloon suruun tai kunjokin asia tympäisi tai oli ”stressiä”. Aina ei edes tarvinnut mitään syytä kun ruoka vain on hyvää ja aina ei edes tarvinnut olla hyvää kun vain söi syömisen ”ilosta”.  Söin myös salaa muilta ja myös itseltäni.  Olen pitänyt aina ruuan laitosta leipomisesta juhlien järjestelyistä. Tavallisessa ruokailussa minun ongelma on ollut ateriakoot ja ruuanvalmistuksessa voin ja kerman käyttö.

Saatoin syödä ruokaa useamman lautasen ja juoda maitoa monta lasia kerralla. Otin  usein lisää, joskus montakin kertaa, niin kauan kuin kattilassa oli jotain.  Kavisksia oli usein mukana, mutta ruuan määrä oli todella suuri. Mahalaukkuni oli ylipainoisena vuosien kuluessa tottunut suuriin määriin. Jos nyt menen syömään paljon kerralla en jaksa edes puoliakaan syödä siitä määrästä, kun tulee jo ähky.

Tyypillisiä ruokaannoksia oli esimerkiksi purkki hernekeittoa 435 g, jossa on 120 kcal  / 100 g. Koko purkista sain 520 kcal ja lisäksi join n. 6 dl  lasia kevyt maitoa (46 kcal / 1 dl), jolloin energiaa tuli maidosta n. 280kcal . Lisäksi saatoin ottaa pari siivua leipää ja jotain levitettä ja ehkä juustoa, josta kaloreita tuli lisää n. 200 kcal. Näin Koko ateria saattoi olla n. 1000 kcal.

Nakkeja saatoin syödä kerralla koko paketin 300 g, n.10 kpl. Yksi nakki on n. 76 kcal eli yhteensä 760 kcal ja siihen lisäksi kunnon loraus ketsuppia (90 kcal / 100 g) ja sinappia (130 kcal /100 g) sekä muutama lasi maitoa. Täsäkin annoksessa paukkuu 1000 kcal helposti.

Muita herkkuruokiani on myös maksalaatikko (130 kcal /100 g). Söin tietenkin koko 400g:n paketin kerralla, josta sain yhteensä n. 520 kcal ja tähän kun lisätään taas muutama lasi maitoa ja tietysti maksalaatikko tarvitsee myös puolukkahilloa (130 kcal /1dl).

Ruuanlaitossa käytin aiemmin paljon voita (727 kcal /100 g) ja kuohukermaa (355 kcal /100 g). Ylipainoisena kerman ja voin käyttö oli todella runsasta mm. keittoihin, kastikkeisiin ja leivontaan. Kastikkeen liemestä saattoi olla jopa puolet kermaa. Paistoin kaiken oikeassa voissa, ja lisäsin sitä paljon myös ruokiin. esim. perunamuusiin, kasviksiin, puuroon yms.

Aiemmin ajattelin että 1rkl voita tai kermaa ei ole paljoa mitään, mutta nyt tiedän että 1rkl (15 g) 35% kermaa on jo 49 kcal ja 1rkl (14 g) voita on 100 kcal. Yksi ruokalusikallinen tuntuu todella pieneltä määrältä, mutta se on kuitenkin melkoinen kaloripommi. Joten pelkästään ruoka annoksen kermasta ja voista saatoin saada monta sataa ylimääräistä kaloria.

Kun söin kaurapuuroa pari desiä (48 kcal / 1dl) sain pelkästä puurosta n. 100 kcal. Lisäsin siihen ainakin ruokalusikallisen voita ja lisäksi sokeria (406 kcal /100g) n yhden ruokalusikallisen eli 1rkl sokeria on 12 g ja sisältää n. 49 kcal. Puurostakin tuli näin melkoinen kaloripommi, joka sisälsi n. 250 kcal. tällaisia annoksia saattoi mennä helposti kaksi kerralla. Puurohan on hyvää tietysti kylmän maidon kanssa, joten sieltäkin tuli lisäkaloreita.

Näillä voin ja kerman määrillä sain kiitettävän määrän myös kovaa rasvaa. Kovan rasvan lisäksi käytin erittäin runsaasti suolaa kaikissa ruuissa. Nykyään kovan rasvan ja suolan käyttö on pienentynyt huomattavasti. Käytän ruuanlaitossa nykyään öljyjä sekä juoksevia paistorasvoja, joita ei tarvitse laittaa paljoa. Puurot syön marjojen kanssa, kermat olen vaihtanut kevyempiin ja niidenkin käyttöäkin olen vähentänyt huomattavasti.  (Kts. Kermalaatujen vertailut aiemmasta jutustani: lanttusosekeitto .)
Annoskoot ovat pienentyneet huimasti. Jos syön vaikkapa maksalaatikkoa, riittää vajaa puolikas annos ja kasviksia on lautasella enemmän kuin puolet.

Ruokaa tehdessä maistelin ennen ruokia todella paljon. Monesti suurin nälkä oli jo ohi, ennenkuin sain ruuan valmiiksi, mutta silti söin ison annoksen, kun oli niin hyvää ja mukavaa syödä. Maistellessa tulee huomaamatta paljon energiaa ja tämä näkyy monella laihduttajalla siinä, että paino ei putoa. Omasta mielestä en ole syönyt mitään, mutta kun aletaan kaiveleen maistelemiset yms pikku napostelut tuleekin kaloreita paljon ja se näkyy valitettavasti vaakalla. Kotona ollessani kävin vähän väliä jääkaapilla ja napsin juustosiivuja, nakkeja tms.  Esimerkiksi keskikoinen juusto siivu 8 g sisältää 30 kcal ja nakki on vajaa 80 kcal. muutamalla jääkaapin aukaisulla tuli jo satoja kaloreita. Kannattaa välillä pitää napostelupäiväkirjaa, johon laittaa ylös kaikki oikeiden ruokaaikojen välillä tai ruuanlaiton aikana tulleet napsimiset ylös. Myös kaikki keksit, pähkinät, leipäpalat yms.

Olen aina pitänyt leipomisesta. Leivon yleensä meidän suvun juhliin kaikki kakut ja pullat.

Ennen leivoin esimerkiksi jouluksi pullaa, leipää, joululimppua, piparkakkuja, kuivakakkuja, mokkapaloja, erilaisia pikkuleipiä, torttuja jne. tuntui että joulu ei tule jos ei leivo joka sorttia. Yleensä se olin sitten minä, joka niitä söi koko joulun ja muut ei juurikaan. Paino nousi sitten varmasti näillä eväillä ja kun kaikki konvehtirasiat söi päälle niin siinäpä oli taas pudotettavaa joulun jälkeen.

Mikä voisi olla parempaa kuin lämmin pulla tai sämpylä heti uunista kylmän maidon kanssa tai lämpimät vähän kärähtäneet piparkakut. Tuoreet leivonnaiset onkin se haastavin juttu minulle. Saatoin syödä aiemmin melkein kokonaisen pullapitkon maidon kanssa tai ison kasan sämpylöitä paksulla kerroksella voita.  Yhdessä pullassa on keskimäärin 140 kcal / 50 g, joten jos söin  ”muutaman” pullan, tuhat kaloria paukkui jälleen maidon kanssa helposti. Muiden leivonnaisten kalorimääriä: piparkakut 6 g / 25 kcal, tiikerikakku 50 g / 206 kcal ja mokkapalat 70 g / 267 kcal. Minun tapanahan ei tietenkään ole ollut pysyä  näidenkään kanssa kohtuudessa, joten kakkupaloja tai keksejä on mennyt kerralla iso pino.

Varmaan arvaattekin miksi en nykyään leivo juuri koskaan. Ei kannata järkätä itselle kiusauksia turhaan. Viime Jouluna teimme Maijan kanssa vain piparkakkuja ja paistoimme muutaman valmiin tortun ja joulu tuli siitäkin huolimatta.

Pidän makeasta vieläkin kuten ennen ylipainoisena, oikeastaan kaikesta suklaasta, lakritsasta, salmiakista, hedelmäkarkista jne. Olen voinut syödä helposti kerralla esimerkiksi kokonaisen ison pussin sekalaisia makeisia tai kokonaisen 200g suklaalevyn. Iso karkkipussi sisältää paljon energiaa. Esim kuvan pusseissa on energiaa keskimäärin 360 kcal / 100 g. Olen syönyt kerralla esim. 300 g:n pussin jolloin, olen saanut reilu 1000 kcal.

Suklaassa on paljon myös energiaa ja koko 200 g:n suklaalevy on mennyt kerralla todella helposti. Fazerin sininen kuuluu minun lempisuklaaseen. Se sisältää 550 kcal /100 g, joten koko levystä tulee 1100 kcal
Jäätelö on myös minun lempiherkku. Sitä voisin syödä vaikka kuinka paljon vain. Aiemmin saatoin ostaa monta jäätelöä kerralla ja syödä ne sitten yhteen kyytiin. Joskus ostin kokonaisen paketin esim mansikka eskimoita ( 90 kcal/kpl ), jossa oli n. 15 kpl. Paketti oli yleensä tyhjä jo seuraavana päivänä. Kun tuhosin koko paketin, sain yhteensä n. 1400 kcal.

Olen joskus jopa käynyt useammasssakin kaupassa tai kioskilla saman päivän aikana ostamassa jäätelöä, kun en ole kehdannut mennä uusiksi samaan paikkaan jäätelö ostoksille. Samoin tein karkkien kanssa. Saatoin ostaa kerralla ison määrän ja jos en kehdannut käydä samassa kaupassa toista kertaa, hain toisesta lisää. Minun kerta ostos karkkimäärää saattoi olla ”muutama” suklaapötky, salmiakkia ja lakua iso kasa ja jäätelöä yms. lisäksi.

Jos söi makeaa paljon alkoi tekemään mieli välillä suolaista, ja suolaisen jälkeen pystyi jälleen syömään lisää makeaa. Tai jos alkoi karkki- tai jäätelöhammasta pakottamaan, saatoimme lähteä Raahesta16 km:n päästä hakemaan niitä.

Iltasyönti on ollut minulle ehkä se kaikkein suurin ongelma. Välillä se on saattanut mennä jopa ahmimisen puolelle ja kaikki ruoka kelpasi kun sille päälle sattui.

Saatoin syödä vaikkapa pelkkää näkkäriä voilla tai jos oli hapankorppuja tai voileipäkeksejä (20 kcal/1kpl), voilla (727 kcal /100 g) ja juustolla (360 kcal /100 g). Niitä söin vaikka paketin illan aikana.

Yleensä aluksi tein muutaman voileipäkeksin ja ajattelin että otan vain yhden kerran esim. 5 kpl, joihin laitoin päälle voita (3 g / kpl) ja juustoa (6 g / kpl). Kts. kuva jutun alussa.
Näin yhden voileipäkeksin energia määräksi tuli: Keksi 20 kcal + voi 22 kcal +  juusto 22 kcal = 64 kcal.
Jos olisin pysynyt viidessä kappaleessa olisin saanut 320 kcal, mutta usein niitä saattoi mennä jopa 20 kpl ja yht 1280 kcal, eli todella suuria energia määriä.

Jos kotoa löytyi domino keksejä otin aluksi muka muutaman. Pikkuhiljaa huomasin että meni kokonainen ”pötky” helposti ja joskus toinenkin ”pötky”.
Alla olevan kuvan pötky on 13 kpl ja 175 g, Niissä on yht. 880 kcal. Jos olisin syönyt fiksusti vain yhden keksin olisin saanut ”vain” 57 kcal. Kun söin 2 ”pötköä”,  sain jopa 1760 kcal.

Jos meillä oli juhlia tai muuten vieraita, napsin kahvin aikaan pullaa ja kakkua tai mitä oli tarjolla. Kun vieraat lähtivät söin kaikki loput pöytään jääneet herkut sekä myös ne kaapissa olevat, jos niitä oli ylimääräisiä. Vierasvaraa ei voinut pitää, enkä pidä nykyäänkään, ettei tule kiusauksia.

Saatoin tehdä itselle iltapalaksi pari leipää (60-80 kcal / kpl) ja ottaa lasin tai kaksi maitoa (46 kcal / 1 dl),  sekä leivän päälle levitettä 50 kcal, juustoa 30 kcal kinkkua yms. Kahden leivän annoksesta sain helposti  300-400 kcal. Yleensä tämä satsi ei riittänyt vaan hain muutaman kerran uusiksi saman satsin ja jälleen tuhat kaloria tuli paukkuen.

Koskaan en aikonut ottaa enempää mutta lopulta kävelin jääkaapille ja tein lisää. Ja kun otin lisää, ajattelin sen jälkeen, että kun olen ottanut jo ylimääräistä, peli on menetetty, eikä haittaa vaikka otan lisää. Kun tympäisi oma repsahdus otin vain lisää ja lisää. Usein ajattelin että aloitan laihdutuksen maanantaina, niin voin syödä nyt, kun en enään syö maanantain jälkeen. Näitä maanantaita tuli ja meni kerta toisensa jälkeen. Jossain vaiheessa piti vain tehdä päätös että nyt ryhdistäydyn.

Voit katsoa minun laihdutustarinani  (minun laihdutustarinani)  aiemmasta julkaisustani. Olen pitänyt 4 vuoden ajan painoni 60-70 kg välillä. Repsahduksia tulee vieläkin, mutta ne on pysyneet useimmiten kohtuudessa ja ylilyöntejä tulee koko ajan harvemmin. Nykyään ”överit” voi olla pari leipää tai pienenmpi määrä herkkuja. En pidä kotona herkkuja, niin kiusauksia ei tule niin helposti. Vältän leipomista ja teen parempia valintoja ruuanlaitossa. Jos meille tulee vieraita, niin saatamme silloin ostaa herkkuja tai jos tulee yllätysvieraita, teemme pannukakkua tai lättyjä. Aiemmin tein niitäkin suuria määriä, niin sain syödä loput itse. Nyt teen pienemmän määrän, ettei jää ylimääräisiä. Vähän terveellisempi lättyohje löytyy aiemmasta julkaisustani Aamiaislätyt

Kohtuuden opettelua saan opetella edelleen ja joudun miettimään monesti miksi syön liikaa tai miksi olen jopa ahminut. Kun tulee vaikeita tilanteita ja mielitekoja, yritän miettiä tuoko syönti minulle hyvää oloa ja onko se mielitekojen kohde todella hyvää.  Kannattaako ottaa uusi pala ja mitä sitten, kun olen sen jälleen syönyt ja nautinto on jälleen ohi. Jos jatkan, kierre jatkuu, ja paha olo ja itseinho tulee jälleen. Nyt voin ottaa kaloripommien tilalle vaikkapa kasviksia esim porkkanoita, marjoja hedelmiä yms juttuja jotka eivät ole niin kaloripitoisia. Jos jotain pitää vain syödä niin silloin pitää valita kevyempää. Kelpaapa nämä kevyemmät vieraillekin.

Käytän edelleen myös Cambridge aterioita lisäravinteeksi, välipalaksi, ja aina välillä tiukennukseen, jos repsahduksia on tullut tai muuten tuntuu siltä. Tietenkin Cambridge Valmentajana pitää palauttaa välillä taso-ohjelma käytännössä mieleen, ja käydä taso-ohjelma läpi.

Ennen katsoin paljon tv:tä ja söin sitä katsoessani huomaamatta suuriakin määriä. Nykyään syön lähes aina keittiössä pöydän ääressä. paljon. Kävin aiemmin ylipainoisena paljon myös ulkona syömässä tai kahvilla. Nykyään saatan käydä juomassa pelkät kahvit ilman pullaa tai en mene ollenkaan. Jos menen syömään ostan salaattiannoksen tai jotain muuta kevyempää. Pizzaa tms. syön todella harvoin.

Kun painoin yli 90 kg perusaineenvaidutani oli  800 kcal suurempi kuin nykyään n. 60 kg:n painoisena. (Pituuteni on 158cm ja painoindeksini on nyt n. 24). Tämä minun on muistettava, jos haluan pysyä normaalipainoisena. Sillä jos palaan entisiin syöntimääriin, saan nopeasti entiset läskini takaisin. Liikunnalla saan ”vähän” lisäkaloreita kulutettavaksi. Jos käyn tunnin reippaan lenkin tienaan alle 300 kcal. Sillä kalorimäärällä voin syödä ylimääräistä keskimäärin 5 dominokeksiä, 5 yllämainittua voileipäkeksiä, palan kakkua, muutaman palan suklaata, 3 nakkia tai kolme omenaa. Laihduttaminen tai painonhallinta pelkällä liikunnalla on vaikeaa, jos ei katso todella mitä suuhunsa pistää.

Ruuan laadulla on todella väliä. Jos yksi läskikilo on 7000 kcal, niin sen sai helposti aikaiseksi noilla aiemmilla ruokatavoillani. 7 kertaa minun alussa mainitsemani hernekeitto tai maksalaatikko ateriani.  8 ”pötköä” dominokekesejä, 7 suklaalevyä jne. Kasviksia voi syödä huomattavasti enemmän esimerkiksi omenia jopa 80 kpl ja vihanneksia suurempi määrä.

Vaikka olen itse Cambridge Valmentaja, minulla on myös Valmentaja, jotta saan pidettyä oman painoni kurissa!! Osaan ja tiedän miten pitää syödä, mutta ne herkut on edelleen herkkuja ja pidän edelleen makeasta ja hyvästä ruuasta sekä syömisestä, eikä se tule koskaan muuttumaan. Mutta se että opin kohtuuden niissä muuttuu vuosien kuluessa ja kohtuus on jo nyt jotain muuta, kuin ennen.

Kalorimäärien lähteinä olen käyttänyt mm. Fineli ruokapäiväkirja sivua 
Finelin sivuilta löytyy mm. ruokapäiväkirja seka tietoa eri ruokien ja ruoka-aineiden ravintosisällöistä. Muita lähteitä: Pingviini ja Fazer

Tässä vielä lopuksi esimerkkejä: Välipaloiksi, kevyempiä vaihtoehtoja juhliin, illanistujaisiin, naposteluun tai vaikkapa makean nälkään.

Meillä syödään nykyään paljon marjapirtelöitä maitoon tai Cambridge pirtelö -ateriaan tehtyinä. Alimmaisissa kuvissa on vasemmalla Cambridge puuro tehty tuorepuuroksi ja keskimmäisessä kuvassa mikrossa tehtynä. Oikeanpuoleisen kuvan sekoitus on tehty muistaakseni Cambridge Ohjelman tasot 2-5 oppaan mukaan.

Kevyemmin eteenpäin ”repsahduksista” huolimatta läskejäni en halua enään takaisin!!!!

Terveisin

Outi

Artikkeli on julkaistu alkuaan blogissani Bloggerissa ja nyt siirretty  WordPressin blogiini. Muokkaus 22.4.2018