Pakkausmerkinnat elintarvikkeissa – katsotko niitä?

Pakkausmerkinnat elintarvikkeissa – katsotko niitä?

Pakkausmerkinnät elintarvikkeissa, katsotko niitä?

Pakkausmerkinnät elintarvikkeissa ovat mielenkiintoista luettavaa. Itse vertailen esimerkiksi leipien, kermojen, jogurttien herkkujen ja milloin minkäkin tuoteryhmän tuotteita ja mitä ne sisältää. Usein ne yllättää, kun katsoo tuotteen päältä, mitä sen sanotaan oleva ja kun sitten kääntää paketin toisin päin voi yllättyä, mitä se todella on. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa kaurapalat.

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät ovat onneksi nykyään tarkkaan säädeltyjä ja mitä ja miten siellä pitää kertoa tuotteista. Niistä löytyy paljon hyvää tietoa ja se mitä niissä lukee on tarkoin säädeltyä. Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen säädöksistä voit lukea lisää esimerkiksi ruokaviraston sivuilta.

Itse seuraan mm. seuraavia asioita pakkaumerkinnöistä. Tuotteen aineosia eli mistä se on tehty sekä täysjyvän osuutta. Ravintoarvoista katson tuoteryhmästä riippuen, energiamääriä, rasvaa ja kuinka paljon tyydyttynyttä rasvaa, sokereiden määriä, proteiineja sekä kuidun ja suolan määriä. Eri tuotteissa voi olla näissä suuriakin eroja, jotka vaikuttavat ainakin minulla usein ostopäätöksiin. Käyn näitä asioita usein myös asiakkaideni kanssa läpi, mikä auttaa heitä tekemään myös järkevämpiä valintoja laihdutuksen aikana ja sen jälkeen.

Käyn tässä jutussa muutamia omasta mielestäni huomion arvoisia kohtia läpi ihan satunnaisessa järjestyksessä.

sadonkorjuukasviket

Aineosat

Tuotteen aineosat eli mistä tuote on tehty pitää ilmoittaa suuruusjärjestyksessä. Monelle on varmaan tuttu Kaurapalat leipä, jonka pakkausmerkinnät ovat yllä. Mutta mitä se kaurapala todella on? Onko se kauraa, kuten tuotteen päälypuolelta voisi päätellä. Kun katsoo aineosaluetteloa, niin viljasta on ensin mainittu hiivaleipävehnäjauho ja vehnäjauho. Kaura tulee vasta kolmantena ja kun lukee tarkemmin eteenpäin, löytyy sieltä, että kauraa on 23% leivänviljasta. Eli kauran osuus on yllättävän pieni etupuolen nimeen KAURAPALAT verrattuna ja kuten aineosien yläpuolella lukee, niin se on todellisuudessa kaurasekaleipä.

joulutorttu

Täysjyvän määrä

Katson viljatuotteiden pakkausmerkinnöistä aina myös täysjyvän määrän. Mitä enemmän täysjyvää, niin sitä terveellisempi leipä on. Yllä olevassa täysjyväleivän aineosissa täysjyväruis on ensimmäisenä. Sieltä löytyy myös merkintä, että täysjyvää 74% leivän viljasta. Jos leivän viljasta on yli puolet täysjyvää, niin sitä voi sanoa täysjyvätuotteeksi. Kaurapaloissa ei ole merkintää täysjyvästä, joten se ei ole silloin täysjyväleipä vaikkakin se on runsaskuituinen leipä.

Energian määrä

Elintarvikkeissa yksi keskeinen tieto varsinkin laihduttajille ja painonsa tarkkailijoille on energiamäärä, joka ilmoitetaan Kilojouleina ja Kilokaloreina. Useimmin Kilokalorit Kcal ovat se mitä katsotaan ja verrataan enemmän. Itse ainakaan en käytä koskaa kilojouleja, vaan kilokaloreita ja puhekielessä ”kaloreita”.

Erityisesti rasvaiset ja sokeriset tuotteet sisältävät paljon energiaa eli kaloreita ja niitä kannattaakin vertaillla keskenään ennekuin laittaa kaupassa koriin.  (Keskiverto normaalipainoisen naisen päivittäinen energian kulutus on n. 2000 kcal.) Jos vaikkapa teet keittoa, johon laitat alla olevan ravintosisällön omaavaa kuohukermaa desin saat jo kermasta 340 kcal. Jos ottaisit kuohukerman sijaan 10% ruokakermaan saat energiaa 120 kcal. Koska ruuassa on myös aina muitakin aineosia, niin esimerkiksi kerman kaloreilla on merkitystä ruuan kokonaiskalorimäärissä. Kts lisää vanha blogipostaukseni lanttusosekeitto tai vaikkapa minun täytekakkureseptini, mistä täytekakun kalorit tulee

sadonkorjuukasviket

Rasva ja tyydyttynyt rasva

Pakkausmerkintöjen ravintoainemerkinnöissä ilmoitetaan aina kokonaisrasvan määrä ensimmäisenä ja heti sen alapuolella tyydyttyneen rasvan määrä. Kuten aiemmin oli jo, niin kokonaisrasva vaikuttaa suoraan energiamääriin. Tyydyttynyt rasva kertoo tuotteen kovan eli huonon rasvan määrän. Lisäksi joskus ilmoitetaan myös tyydyttymättömän rasvan (pehmeän rasvan) määrä tyydyttyneen rasvan alapuolella, mutta se ei ole pakollinen merkintä.

Tyydyttynyttä rasvaa pitäisikin käyttää mahdollisimman vähän, joten sitä kannattaa ehdottomasti vertailla eri tuotteissa. Kuten näet, ylläolevassa kermassa on sitä 23 g/ 100g, joten tämä kerma ei ole mikään hyvä vaihtoehto päivittäiseen käyttöön, vain satunnaisesti käytettynä ok.

Koko päivän rasvasta saisi olla kovaa rasvaa korkeintaa 1/3 ja loput tulisi olla pehmeitä eli tyydyttymättömiä rasvoja mm. pehmeitä öljyjä. Kts. lisää Syöhyvää sivuilta

Alla vielä jogurttien rasva- ja energiamäärä vertailua.

sadonkorjuukasviket

Sokerit

Ravintoarvoissa on mielenkiintoista myös sokereiden määrät. Jogurtit ovat hyvä esimerkki siitä. Luontaisesti maitotuotteissa on sokereita, mutta usein niissä on myös huomattava määrä lisättyä sokeria. Yllä kuvassa maustamaton jogurtti ja toinen, jossa sokeria n. kaksinkertainen määrä maustamattomaan verrattuna. Erot voi olla huomattaviakin jogurttien osalla. Esim juotavat jogurtit voivat sisältää lisättyä sokeria todella paljon. Saatkin tehtäväski katsoa seuraavalla kauppareissuilla niiden sokerit. Tuotteessa voi lukea että ei lisättyä sokeria, mutta marjojen ja hedelmien sokerit nostavat usein sitä…

sadonkorjuukasviket

Oletko tutkinut makeisten sokerimääriä? Yllä kuvassa vihreät kuulat konvehteja. Niissä on sokeria 58g/100g, jolloin koko pakkauksessa on 3,2 x 58g -> 185,6g. Jos haluat tietää kuinka paljon koko paketissa on sokeripaloja, niin jaa luku 2,5:llä, jolloin 185,6 / 2,5 -> 74,24 palaa sokeria…

Näissä sokeripalalaskuissa käyteään sokeripalan kokona yleisesti 2,5g, josta tuli tuo 2,5, millä jaetaan koko sokerimäärä. voit laskea itse myös lempiherkkujesi sokeripalamääriä…

Muita tärkeitä tietoja ovat kuidun määrä. Kts. lisää eilinen 2 luukun postaus joulukalenterista. linkki sinne alla.

Proteiinien määriä kannatta tarkkailla vaikkapa proteiini nimellä markkinoiduissa tuotteissa, kuten esimerkiksi rahkat. Aina esim sana proteiinirahka ei takaa, että siinä olisi juurikaan enemmän proteiinia, kuin tavallisessa rahkassa.

Suolan määrä on hyvä katsoa esimerkiksi leivistä, koska ne ovat monesti iso suolan lähde monille.

Joissain pakkauksissa on mukana sydänmerkki, joka on merkkinä, että tuote on terveellinen ja siinä ei ole esimerkiksi suolaa liikaa tai se sisältää riittävästi kuitua tai rasvanlaatu on hyvä. Kts lisää sydänmerkistä sydänmerkki sivuilta

Tässäpä oli jotain pakkausmerkinnöistä. Nyt sitten vain kauppaan suurennuslasin kanssa ja vertailemaan eri tuotteita ja mitä ne todella sisältää. Itse saan siellä kulumaan aikaa joskus vähän liikaakin.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Tarjoilut juhlissa

Tarjoilut juhlissa

Tarjoilut juhlissa

Tarjoilut juhlissa voivat olla monenlaisia. Meidän tarjoilut sisältävät aina paljon vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja kanaa ja monenlaista salaattiin sopivaa ainesta, joista jokainen voi itse kerätä lautaselleen mitä haluaa. Tietysti sieltä löytyy herkkujakin joskus enempi ja joskus vähempi, riippuen siitä millä päällä olen juhlien järjestelyiden aikaan. Kerron tässä jutussa millaiset tarjoilut meillä oli tänä syksynä Maijan synttäreillä, kun lähisuku ja kummit kävivät.

Lasten kutsuilla tarjoilut oli hieman erilaiset. Silloin oli tarjoiluissa kakkutikkareita, porkkanakakkua, hedelmiä, karkkia, lihapullia, nakkeja yms. Koska lasten kutsujen vieraat jäi yökylään oli aamupalalla paahtoleipiä, nakkeja, lihapullia ja hedelmäpuffetti yms. Hedelmät olikin silloin se suosituin tarjoilunumero.

Kasvikset ja suolaiset tarjoilut

 

Meillä on aina juhlissa paljon kasviksia. En sekoita salaatteja yms. sekaisin, vaan laitan ne tarjolle siten, että jokainen voi koota sellaisen annoksen, kuin haluaa. Silloin ei tarvitse miettiä, onko jallakin vieraalla jotain allergiaa tai pitävätkö kaikki jostain sekoitetusta aineksesta. Jos on enempi vieraita laitankin lähes kaikki eri tarjoiluastioihin, jolloin ne eivät pääse sekoittumaan. Tällä kertaa meillä ei ollut paljon vieraita mm. koronasta johtuen, joten laitoin osan samoille lautasille. Lisäksi tarjolla oli kanaa ja kalaa sekä itse tehtyä leipää yms.

Vihannes tarjoilut

Vihannekset tuovat keveyttä tarjoiluun. Monet tykkäävät syödä salaatteja ja usein joku vieraista on laihiksella, tai haluaa katsoa muuten mitä syö. Joskus myös juhlia on useita peräkkäin, kuten esim. ylioppilasjuhlien aikaan, niin joka paikassa ei jaksa syödä vain kakkuja tai muuta raskaampaa syötävää. Käytän juhlissa ihan tavallisia perusvihanneksia, josta saa hyvän salaattipohjan. Alla kuvan vihannesten energiamääriä:

 

  • Kurkku 11 kcal / 100 g
  • Jäävuorisalaatti 13 kcal / 100 g
  • Tomaatti 23 kcal / 100 g
  • Paprika 26 kcal / 100 g

Hedelmät

Hedelmät sopii hyvin vihannesten ohella salaatteihin tai vaikkapa kakkujen tilalta makeaksi tarjoiluksi. Salaatteihin ne tuovat myös mukavaa vaihtelua.

 

  • Viinirypäleet 74 kcal / 100g  (7 kcal / 1kpl)
  • Persikka (sokeri liemessä) 66 kcal / 100g
  • Ananas (omassa liemessä) 53 kcal / 100g
  • Kiivi 52 kcal / 100g (47 kcal / 1 keskikokoinen kpl / 90g)

Appelsiinit voi lohkoa kuorineen ja ottaa siemenet ja ihan keskustan pois. Niitä on helppo sitten syödä vaikka käsin kuorista pitäen. Banaanit ja omenat tummuvat helposti. Banaanit kannattaa laittaa tarjolle ihan viimeisenä tai pätkiä paloiksi kuorineen jolloin vieraat voi ottaa itse kuoret pois. Omenat voi lohkoa samoin kuorineen tarjolle tai ottaa kuoret pois ja liottaa sitruunalla maustettuun veteen, mikä vähentää tummumista. Mikäli omenat käsittelee sitruunavedellä,ilmoita syöjille, että mukana sitruunaa tms, jos jollain on allergiaa.

 

  • Appelsiini (kuorittu) 46kcal / 100g  (98kcal / 1kpl / 215g)
  • Banaani (kuorittu) 87 kcal / 100g (109 kcal / 1 kpl / 125g)
  • Omena (kuorittu) 45 kcal / 100g ( 78 kcal / 1kpl / 175 g)

Melonien energiapitoisuudet ovat matalia verrattuna moneen muuhun hedelmään. Meillä onkin usein ollut myös hunajamelonia, mutta tällä kertaa unohdin ostaa sen. Melonit on helppo laittaa tarjolle kuorineen lohkottuina ja niitä voikin syödä helposti vaikka käsin.

 

  • Vesimeloni (kuorittu) 37 kcal / 100g

Suolaiset tarjoilut

Tarjoilun kanat tein maustamattomasta broilerin fileestä, jotka maustoin itse pippuriseoksella ja yrttisuolalla. Paistoin ne uunissa aamulla ennen vieraiden tuloa. Paistamisen jälkeen jäähdytin ne heti jääkaapissa, etteivät pilaannu pöydässä sitten niin nopeasi. Pilkoin fileet sitten kylmänä. Huom. Alla broilerin kalorit uunissa paistettuna. Kannattaa huomioida lihatuotteiden kohdalla, että raakana kalorimäärät ovat pienempiä, kuin kypsinä. Raaka broileri on reilu 100 kcal / 100g

 

  • Broilerin filee (uunissa paistettu) 144 kcal / 100g
Kananlisäksi tarjolla oli myös kala vaihtoehto, koska monesti meillä on sellaisia vieraita, jotka eivät syö muuta lihaa kuin kalaa tai ovat kasvissyöjiä. Tällä kertaa tiesin, ettei vieraista kukaan ole pelkkä kasvisyöjä, joten meillä ei ollut kalan ja kanan lisäksi kasvisproteiini vaihtoehtoja. Savulohen säilyvyyden kanssa pitää olla tarkkana tarjolle laitettaessa. Laitankin tarjolle vain osan, etteivät ne läpene pöydällä ja kiikutan tarvittaessa välillä kylmään.

Kannattaa huomioida, että lohi sisältää paljon rasvaa ja siten myös paljon energiaa. Raaka lohi sisältää n. 200 kcal / 100g. Lohen rasva on kuitenkin hyvää rasvaa, jolloin sitä voi syödä, mutta kannattaa silloin huomioida muu rasvansaanti, ettei päivän energiamäärät nouse pilviin.

 

  • Lohi, lämminsavustettu  250 kcal / 100g

Juustot

Juustot kuuluvat monella salaattipöytiin. Meillä on aina juhlissa ainakin Aura juustoa. Juustot ovat melkoisia kaloripommeja salaateissa ja muussa ruuanlaitossa. Esim. Arki goudajuustossa yhdessä valmissiivussa on energiaa jopa n. 51 kcal. Salaattijuustoissa kannattaa valita vähärasvainen juusto, jos mahdollista. Mutta joskus juhla tilanteissa voi kyllä syödä rasvaisempaakin juustoa, jos se ei ole arkikäytössä.

 

  • Aurajuusto  340 kcal / 100g

Leivät ja karjalanpiirakat

Tein itse ennen ensimmäisten vieraiden saapumista pienen määrän täysjyväleipäsiä. Itse tehty leipä onkin parasta juuri uunista otettuna.

  • Itse tehty täysjyväleipä 40 kcal / kpl

Löydät leivän reseptin aiemmasta blogijulkaisustani:

Leivän lisäksi tarjolla oli pieniä karjalanpiirakoita, jotka paistoin jo aamulla valmiiksi. Karjalanpiirakat ovatkin yleensä tuhtia tavaraa. Isot tavalliset karjalanpiirakat sisältävät energiaa n. 150- 240 kcal/ kpl, joten pienetkin ovat melkoisia energiapommeja. Energiapitoisuus nousee vielä reilusti, jos niihin laittaa päälle ”munavoita”, kuten meillä oli tällä kertaa.

Munavoin tein kylläkin Keiju kasvisrasvaseoksesta, joka on hieman kevyempää kuin voi. Keijussa on myös enemmän pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa kuin voissa, joten se on parempi vaihtoehto munavoihin. Laitoin 1/3 keijua ja 2/3 kananmunaa seokseen. Jos munavoi olisi tehty oikeasta voista, olisi energiaa tullut siitä ehkä yhtäpaljon kuin coctail piirakassa on.

  • Pirkka Coctail piirakka (157kcal /100g) 71 kcal / 1 kpl / 45g
  • Keiju kasvisrasvalevite  540 kcal /100g
  • Kananmuna 134 kcal / 100g ( 74 kcal / 1 kpl / 55g)
  • itse tehty munavoi (rasvaa 1/3 + kananmunaa 1/3) (n. 266 kcal / 100g) 52 kcal / 20g

Kastikkeet

Lisäksi tarjolla oli salaatinkastikkeita ja öljyjä. Niiden energiamäärät vaihtelevat rasvapitoisuuksien mukaan. Pelkissä öljyissä on n. 900 kcal /100g, jolloi pikkulorauksestakin tulee helposti 100 kcal. 10 g / 90 kcal on vain pari reilumman kokoista teelusikkaa… Salaatinkastikkeissa rasvan määrä vaihtelee paljonkin, joten energiaa niissä voi olla esim. 30-80 kcal/ 10g eli pieni loraus voi olla iso kalorimäärä….

Kakut ja makeat tarjoilut

Makeissa tarjottavissa oli tietysti täytekakkua, jonka olin tehnyt itse, sillä pidän kakkujen leipomisesta. En tee mitään kevyita kakkuja, vaan kunnon kermatäytekakkuja, joissa on täytteitä runsaasti mitä milloinkin. Silloin ei lasketa kaloreita, kun kakkuja tehdään. Täytekakkuja meillä ei leivota montaa kertaa vuodessa, joten ihan sama mitä pommeja ne sisältää, kunhan ne vain maistuu hyvälle. Tässä linkki tämänkertaiseen täytekakkuun, joka löytyy aemmasta blogi kirjoituksestani. Löydät sieltä myös sen ohjeen ja kuinka paljon siinä oli energiaa….

Maijan porkkanakakku

Maija halusi leipoa itse porkkanakakkua juhliin. Se onkin tosi hyvää ja sitä menikin paljon, koska kaikki halusivat maistaa Maijan itse leipomaa kakkua. Reseptiä minulla ei ole ja jos joku haluaa reseptin, niin se löytyy Maijan päästä. Kakun energia määrä on otettu finelistä ja siellä porkkanakakun kalorit ovat leipomossa tehdystä kakusta, joten Maijan tekemän kakun kalorimäärät ovat vähän sinne päin. Uskon että ainakin sama määrä, koska Maijan kakussa on reilusti kuorutetta jossa paljon sokeria ja voitakin. Mutta on se Maijan tekemä vain niin hyvää ja mehevää, että viis kaloreista kun sitä syödään!!

 

  •  Porkkanakakku 344 kcal / 100g  ( Annos 241 kcal / 70g)

Muut makeat

Tällä kertaa meillä ei ollut ollenkaan karkkeja tai sipsejä tarjolla. Keksejäkin oli vain yhtä laatua, sillä ajattelin itseäni, että minun ei tarvi syödä herkkuja niin paljoa. Yleensä keksejä on jäänyt synntäreiden jälkeen montaa laatua ja kukapa muukaan se syö sitten kuin minä persokerttuna. Valitsimme Maijan kanssa Jaffa keksit synttäri tarjoiluun. Vaikka keksejä oli vain yhtä laatua jäi niitä iso kasa vielä synttäreiden jälkeenkin. Arvaappa miten niille kävi?? Kuka ne sitten söi illalla???  No minäpä tietenkin….Että silleen… Kymmenen keksiähän on” vain” 470 kcal…

 

  • Jaffa keksi (375 kcal/ 100g) 47 kcal / 1 kpl / 12,5g

Napsimiset tarjoilun lomassa

Synttäritarjoilut sujuivat jälleen hyvin, ja kaikilla vierailla ja omalla porukalla oli vatsat täynnä juhlien jälkeen. Kaikki saivat valita kevyempää tai vähemmän kevyttä, ihan mitä halusivat. Itsellä oli vapaa syönti päivä silloin. Vaikka minun lautanen oli useamman kerran päivän aikana tämän jutun ekan kuvan näköinen, niin nousi koko päivän energiamäärät korkeikisi.

Aloitin jo aamulla pikku napsimiset ja koska mukana oli muutama kakkupala, Aurajuustoa useampi pala, salaatin kastikkeita, karjalanpiirakoita munavoineen sekä lohta isompi määrä sekä tietysti iso kasa illalla vielä Jaffa keksejä, niin koko energia määrä nousi yhteensä reilusti yli 4000 kcal:iin. Ei tullut edes ähky koko päivänä, mutta kun seassa kunnon kaloripommeja yms. niin eipä kannata ihmetellä mistä kalorit tuli…

Tämä on varmaan tutuua monelle ylipainoiselle. Kalorit tulee huomaamatta juhlia järjestäessä ja tarjoilessa vieraille, vaikka tarjoilut olisi osaksi kevyttäkin. Pitkin päivää napsiessa ei huomaa totuutta. Onneksi itsellä tulee enään harvemmin tällaisia napsimispäiviä, mitkä olivat arkipäivää omassa entisessä elämässä.  Jos olisin nyt halunnut valita viisaasti olisin keskittynyt vain kasviksiin ja kanaan..mutta en nyt halunnut tällä kertaa…aina ei jaksa olla fiksusti, eikä tarvikkaan.

Voit lukea lisää minun entisen elämäni syömistavoista:

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen oli Maijan toive lauantai- illaksi, kun tulee savusauna vieraita. Emme ole pitkään aikaan tehneet itse hampurilaisia, joten nyt sitten tehtiin. Leivoimme itse sämpylät ja mietimme miten kanat laitamme hampurilaisiin. Tässäpä sitten sämpylöiden ja hampurilaisten ohje, mitkä on tehty minun omasta päästä. Tietysti sämpylät ovat täysjyvää, vaikka ne on tehty vehnäjauhoista. En takaa että kaikki ainekset olisi mitattu tarkasti ja ohje varmasti toimisi, mutta suurinpiirtein ainakin. Lisäksi kerron sämpylöiden ja muiden ainesten energiamäärät. Meillä jokainen voi koota itse sellaisen, hampparin kuin haluaa. Millainenhan minun hamppari on nyt, kun olen Detoxin eka viikolla??? Lue niin näet…

Täysjyväsämpylät

 

  • 4 dl Täysjyvävehnäjauho (1dl= n. 60g) 340 kcal/ 100g -> 864 kcal
  • 1,5 dl Hiivaleipäjauho 360 Kcal / 100g -> 306 kcal
  • 5 dl Kevyt maito 39 Kcal/ 100g -> 195 kcal
  • 1 pussi Hiiva
  • 1 tl sokeria (1tl=4g)  406 kcal/ 100g -> 16 kcal
  • suolaa vähän
  • 10 g Rypsiöljy  n. 900 Kcal/100g -> 90 kcal

 Koko sämpylätaikina  1471 kcal / 13kpl -> 113 kcal/ sämpylä

Lämmitä maito n. kädenlämpöiseksi tai sinne päin. Sekoita hiiva, sokeri, suola ja pieni määrä jauhoja sekaisin ja lisää ne maitoon. sekoita hyvin. Lisää jauhoja, niin että taikina on löysää. Anna olla vähän aikaa ja lisää öljy. Jos taikina on vielä liian löysää, lisää vähän jauhoja.Taikina saa olla jokatapauksessa löysää.  Jätä jauhoista n. 1/2 dl leivontaan.

Anna nousta vajaa tunti suurinpiirtein ja kun se on noussut reilu 2X ala leipoon.

Ota taikinasta lusikalla pieniä nokareita ja leivo runsaan jauhon kanssa. Taputtele ne lättänöiksi pellille. Taikinasta tuli 13 sämpylää. Anna nousta puoli tuntia ja paista n. 200 asteessa, kunnes ne saavat vähän väriä.

Käytin kanahampurilaisten sämpylöihin suurimmaksi osaksi täysjyvävehnäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 13 g / 100g . Lisäksi käytin hiivaleipäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 7 g / 100g. Kuin leivän viljasta on vähintään puolet täysjyvää voi sitä sanoa täysjyväleiväksi, joten näistä sämpylöistä tuli täysjyväsämpylöitä. Jauhoista yli puolet oli täysjyvävehää. Mikäli kuitua on tuotteessa vähintään 6g on tuote runsaskuituinen. Tämäkin täyttyi hyvin koska käytin runsaskuituisia jauhoja.  Kuitua tulisikin saada 25-30 g /pv. Hiivaleipäjauhoja laitoin varalta, jotta sämpylöistä tulee varmasti pehmeitä.

Kanapihvit

 

Kanahampurilasten pihvit tein kanan sisäfileestä. Koko paketti sisäfilee paloja oli 480g ja siinä oli n. 13 kpl. 104 kcal/ 100g -> 4.8 x 104 kcal -> 499,2 kcal / 480g -> koko paketti 499,2 kcal : 13 kpl -> 38,4 kcal / filepala.

Nuijin fileet lihanuijalla ohuiksi pihveiksi. Maustoin ne soijakastikkeella, paprikajauhella sekä pippurisekoituksella. Paistoin uunissa n. 225 asteessa, kunnes ne vähän sai väriä. Unohdin katsoa kellosta ajan.

Paistoin pellillä varalta kaksi pakettia kananfileitä, että riittää hyvin kaikille ja jos jää onpahan sunnuntaiksi paistettua kanaa valmiiksi. Kanaa jäi kuten arvelinkin, joten Maija ja Pentti sai syödä sunnuntainakin parit hampurilaiset lounaaksi. Alla valmiit uunissa paistetut kanafileet.

Lisukkeet kanahampurilaisille

 

Tarjosimme kanahampurilaisten kanssa uunissa paistettuja lohkoperunoita sekä porkkanoita. Lohkoin perunat ja porkkanat valmiiksi pellille ja laitoin vähän aromisuolaa päälle. Kuvassa näkyy kuinka ne ovat kostuneet, kun tein ne valmiiksi pari tuntia ennen paistamista ja ne olivat leivinpaperin alla odottamassa. Paistoin ne juuri ennen hampurilaisten syöntiä n. 250 asteessa. Kellosta en taaskaan muistanut katsoa aikaa. Näihin lohkojuttuihin ei tarvitse ollenkaan öljyä, joten ne on kevyt vaihtoehto ranskalaisille. vrt. peruna n. 75 kcal/ 100g ja ranskalaiset uunissa paistettu n. 160-260 kcal/ 100g tai uppopaistettu n. 360 kcal/100g. Huom! Porkkanat 33 kcal/ 100g

(Paistettujen kuva löytyy artikkelin lopusta hamppari kuvasta)

Laitoin tarjolle tietenkin myös vihanneksia ja ananasta, joita jokainen saa laittaa hampparin väliin sen verran kuin haluaa…

  • Tomaatit 23 kcal/ 100 kcal
  • kurkut 11 kcal /100g
  • paprikat 26 kcal / 100g
  • rapealehtistä jääsalaattia 11 kcal / 100 g.
  • Ananas 54 kcal / 100g  Säilyke
Mitäpä kanahampurilaiset olisi ilman juustoa, joten laitoin tarjolle myös juusto siivuja. Ne oli gouda juustoa, jonka rasva % on 29 ja niissä on 361 kcal/ 100g. -> 1 siivu / 14,2g / n. 51kcal. Juustot ovatkin usein yksi iso kaloripommi hampurilaisten täytteistä koska juustossa on paljon rasvaa. siivu voi näyttää pienelyä, mutta se on kuitenkin tiivistä tavaraa.
Kastikkeet ovat usein myös kunnon kaloripommeja, mitä ei ehkä ajatella. Niitä lorautellaan mukaan joskus aika paljonkin. Kuvassa olevissa kastikkeissa on 500-600 kcal / 100 g (rasvaa 50-60g) ja öljyssä 900 Kcal/ 100g.

Kastikkeissa 1rkl on n. 14 g. Kuvan kastikkeissa 1g kastiketta on 5-6 kcal (Öljy 9kcal/g), jolloin ruokalusikassa n. 70-84 kcal (Öljyssä 126 kcal/1 rkl). Monesti varsinainen ruoka-annos ei välttämättä ole runsaskalorinen, mutta kun niihin lisätään paljon kastikkeita tai öljyjä, voi niistä tulla sitten niitä kaloripommeja. Tämä vain pienenä vihjeenä, kun käytät kastikkeita ja öljyjä miten sattuu; loraus sinne ja loraus tänne….

Tässäpä sitten muutamia mallinäytteitä illan kanahampurilaisista. Yllä ekassa kuvassa myös yksi herkullisen näköinen tekele. Minkälaisen sinä olisit valinnut?  Voit tuolta ylempää laskeskella vähän kaloreita, mitä siinä voisi olla tai paljonko kuvan hampparit sisältää… Esim. Arikkelin ekassa kuvassa ylhäällä:  Sämpylä n. 113 kcal + 2x kanafile yht. 76 kcal + ananas ja vihannekset n. 50 kcal + juusto 51 kcal + kastikkeet n. 100 kcal –>  yht 390 kcal.

Minun ”kanahampurilainen”

 

Jos olisin itse syönyt tällä kertaa kanahampurilaisen, olisi se varmaan ollut Ylimmäisen kuvan kanahampurilainen ilman sämpylää, kuten monesti muulloinkin se on ollut. Nyt kuitenkin jouduin jättämään hampparin kokonaan väliin, sillä olen Cambridge Detoxilla eka viikolla ja siihen ei tietenkään kuulu hampurilaiset missään muodossa. Onneksi toiset tiesivät kertoa että ne oli tälläkin kertaa hyviä!!! Itse lusikoin muiden syödessä Cambridgen Kanasienikeiton! Onneksi sekin on hyvää!!!

 

Saunailta sujui hyvin ja hampparit kelpasi porukalle. Kellään ei jäänyt nälkä, eikä jäänyt nälkä minullakaan…!!

Sinua voi kiinostaa minun aiempi hampurilaisjuttuni kotiversio koululaiselle, johon ei tarvitse leipoa sämpylöitä itse.

Tai voit lukea lisää hampparin täytteistä, josta voit käydä lukemassa viime vuoden jolukalenterista jutusta jossa pikkujouluista ja pikkujoulun jälkeisistä grillijutuista.

Mämmi ja muut pääsiäisherkut

Mämmi ja muut pääsiäisherkut

Mämmi ja muut pääsiäisherkut

Mämmi ja muut pääsiäisherkut kuuluvat perinteisesti pääsiäiseen. Mämmiä voi syödä monella tapaa. Suklamunia ja muita herkkuja löytyy kaupat pullollaan. Muita pääsiäiseen kuuluvia herkkuja ovat Pashat, rahkajutut, kananmunat, lammas ja mitä kennelläkin perinteissä. Näiden herkkujenkin kohdalla voi tehdä monenlaisia vähän kevyempiäkin valintoja esimerkiksi millaisia lisukkeita mämmin kanssa käyttää tai minkäkokoisia annoksia syö.

Kalorimäärien lähteinä on käytetty Fineliä sekä ko. ruokien tuoteselosteita.

 

Mämmi ja sen lisukkeet

 

Mämmi kuuluu monella perinteisesti pääsiäiseen ja sitä syödään monilla eri tavoilla. Netti on pullollaan mitä ihmeellisempiä tuunaus reseptejä. Toisille mämmi on suurta herkkua ja toiset eivät voi sietää sitä. Itse pidän mämmistä ja voisin syödä sitä vaikka kuinka paljon. Ennen söin sen kermalla ja lisätyllä sokerilla. Nykyään jos syön sitä, syön sen maidon kevyt tai rasvattoman maidon kanssa ihan perinteisenä mämminä.

Mämmi on tehty ruisjauhoista ja se sisältää paljon kuitua. Kuvan mämmissä on kuitua 8 g /100g. Päivässä meidän tulisi saada kuitua 25-35g ravitsemussuositusten mukaa. Viime vuonna törmäsin jopa täysjyvä ruukiista tehtyyn mämmiin, jossa on vielä enemmän kuitua. Merkkiä en muista, enkä löytänyt sitä nyt kaupasta. Energiaa  mämmissä on n. 170 kcal/ 100g, joten sitä voi syödä pienen annoksen pääsiäisenä vaikkapa aamupalaksi pienellä maitolisäyksellä jo  Cambridge Ohjelman tasolta 3 alkaen.

Itse mämmi ei ole huono vaihtoehto pääsiäisenä, mutta se minkä kanssa sitä syödään on ratkaisevaa.

  Lisukkeiden energiasisältöjä

  • Kuohukerma (38% rasvaa) 100 g / 1dl  -> 355 kcal
  • Kahvikerma (10%) 100 g -> 120 kcal
  • Täysmaito (4,4% ) 100g -> 71 kcal
  • Kevyt maito 100 g -> 46 kcal
  • Ravaton maito 100 g ->  34 kcal
  • Flora Vanilja (13%) 100 g -> 211 kcal
  • Maitorahka 100 g-> 59 kcal
  • Valion maustettu rahka, Vanilja 100 g -> 157 kcal
  • Sokeri 1 tl / 4 g -> 16 kcal

Kermat sisältävät paljon energiaa. Jos käytät kasvirasvaa sisältäviä valmisteita, kannattaa katsoa mitä kasvirasvaa se sisältää. Kuvan Flora Vanilja sisältää kookosrasvaa, joka on tyydyttynyttä eli kovaa huonoa rasvaa. Kovia rasvoja sisältävät paljon myös palmuöljy ja palmuydinöljy, joita käytetaään paljon elintarviketeollisuudessa. Maidon rasvat ovat myös suurelta osin kovia rasvoja. Alla kananmunien rasvojen kohdassa linkki syöhyvää sivulle, jossa tietoa öljyjen rasvojen laadusta.

Mämmi sisältää energiaa n. 170 kcal ja jos lisäät siihen esim. 1 dl kevyt maitoa 46 kcal saat yhteensä 216 kcal. Jos lisäätkin annokseen 1dl kuohukermaa hyppää annoksen energia määrä 525 kilokaloriin. Vielä kun lisäät sokeria kunnon annoksen lisääntyy energiamäärä lisää. Voit katsoa itse lisää millainen sinun mämmiannoksesi kalorimäärä on tänävuonna. Huomaathan vielä, että jos syöt koko roppeellisen 700 g ja lisäät lisukkeita reilusti siihen voi energia määrät olla todella suuria. Koko rove 1190 kcal ja siihen kermat päälle esim. 7dl 2485 kcal, jolloin roppeen syöntiin saat käytettyä yhteensä 3675 kcal.  Maidolla syötynä se olisi vain 1512 kcal. Annoksen koolla ja lisukkeiden valinnalla on todellakin väliä.

Mämmin voi syödä myös Cambridge Vanilja pirtelön kanssa, jolloin saa samalla myös muut puuttuvat ravintoaineet.

 

Kananmunat

 

Kananmuna sisältää paljon hyviä ravintoaineita ja erityisesti keltuainen on täynnä niitä. Valkuianen sisältää puolestaan paljon proteiinia. Kananmunia on suositeltu käyttämään kohtuudella niiden sisältämän kolestrolin takia. Nykyään kuitenkin tutkimuksissa on tullut että että kananmuna ei ehkä olisikaan niin paha kuin on luultu.

Alla olevassa kuvassa on ylempänä Pirkan Luomukananmunan ja alempana Vapaan kanan omega munien pakkauksen ravintosisällöt. Kanamunien tarkemmasta ravintosisällöstä löydät esimerkiksi Siipikarjaliiton sivuilta

Itse syön aina kananmunasta myös keltuaisen, niiden sisältämien ravitoaineiden takia. Jotku kuntoilijat ja laihduttajat jättävät keltuaisen syömättä koska siinä on rasvaa ja siten enemmän kaloreita. Rasvan laatu on kuitenkin lopulta se tärkein tekijä. Kananmunan rasva voidaan huomioida myös päivittäisessä rasvan saannissa osaksi hyvää rasvaa.

Kananmunan keltuaisen rasva on suurelta osalta hyvää rasvaa lukuunottamatta kolestroli juttuja. Kuten yllä kuvassakin näkyy, tyydyttynyttä eli huonoa kovaa rasvaa on vain vajaa kolmannes koko rasvan määrästä. Esimerkiksi Omega munissa on myös melko paljon monityydyttymättömiä omega 3 ja 6 rasvahappoja. Öljyista ja rasvoista voit lukea lisää esimerkiksi Syö hyvää sivuilta. Sieltä voit katsoa vaikkapa mikä öljy sisältää eniten omega 3 rasvahappoja, jota pitäisi olla jos rasvassa on myös omega 6 rasvahappoja. Vertaa siellä esim pellavaöljyä, kookosöljyä, rypsiöljyä tai vaikkapa oliiviöljyä. Rasvainen kala sisältää paljon myös omega 3 rasvahappoja.

Kananmunia voi syödä pääsiäisenä jo Cambridge Ohjelman tasolta 2 alkaen, kunhan muistaa kohtuuden niissäkin.

Suklaamunat

 

Suklaa munat ovat tyypillisä pääsiäisen herkkuja monessa perheessä. Ne ovat myös minun heikkous kunnon herkkupossuna.

  •  Pienet suklaamunat (kuvassa) 100 g -> n. 550 kcal / 1kpl n. 7g -> n.40 kcal  / 10kpl -> 400 kcal
  • Kinder suklaamuna 100g ->579 kcal  /  normaali  1kpl 20 g -> 115 kcal
  • Kuvan jätti suklaamuna 200g -> 1158 kcal

Kuten näet, niin suklaasta saa helposti energiaa. Pienet munatkin ovat melkoisia energiapommeja. Itse olen aiemmin saattanut syödä pääsiäisenä joka päivä niitä isot kasat. Pystyisin kyllä syömään vieläkin, mutta jos aion laihduttaa tai pysyä nykyisissä painoissa en voi niitä syödä enään kuten ennen.

Suklaa ei kuullu Cambridge Ohjelman taoille laihdutusvaiheessa, mutta esimerkiksi tasolla 5 voi vaikkapa pääsiäisenä ottaa jälkiruuaksi pienen pääsiäismunan. Tasapinoilu vaiheessa tasolla 6 suklaa kuuluu niihin ravitsemusuositusten sattumiin, joita voi silloin tällöin syödä kohtuudella.

 

Muita pääsiäisen ajan herkkuja ja ruokia

 

  • Pasha 100 g -> 350 kcal
  • Pähkinät, Cashew 100 g -> 574 kcal
  • Lampaan paisti 100 g -> 188 kcal
  • Broilerin file paistettu 100g 165 kcal

Pashalle kevyempi vaihtoehto olisi esimerkiksi hedelmärahka ilman kermaa. Pähkinät sisältävät paljon energiaa, koska niissä on paljon rasvaa. Pähkinöiden rasva on suurimmaksi osaksi kuitenkin pehmeitä rasvoja. Jos käytät pähkinöitä huomioi se koko päivän rasvan saannissa.  Lisää ruokien energiapitoisuuksia löydät esim. Finelistä.

Terveellisempi ja ravintoriikkaampi vaihtoehto pääsiäissuklaalle on vaikkapa Cambridgen suolainen kinuski Bites palat. Niillä voit samalla korvata kokonaisen aterian ja saat samalla kaikki ravinto-aineet. Suklaan voi korvata myös suklaapirtelöllä, kun sen tekee vähän paksumpana ja syö vaikkapa pikkulusikalla. Palat ja pirtelö sopivat laihduttajalle jo tasolta 1 alkaen.

Onko sinun pääsiäinen joka vuosi vai kerran vuodessa? Laihdutatko vai oletko painonhallitsija? Näillä on paljon merkitystä siihen miten kannattaa syödä pääsiäisenä. Jos et laihduta ja syöt yleensä viikolla terveellisesti, ei pääsiäisen herkuttelut kaada koko koko elämää. Mutta jos laihdutat, kannattaa miettiä, minkä verran syöt ylimääräistä, koska se hidastaa painonpudotusta.

Yksi läskikilo on n. 7000 kcal, joten suklaalla ja mämmiin lisätyillä jutuillakin voi helposti saada yhden lisä kilon pääsiäisen aikana tai  painonpudotus voi jumittua pitkäksi aikaa. Esimerkiksi  7000 kcal  tulee, jos syöt edellä mainitusti koko roppeen mämmiä kermalla höystettynä sekä lisäksi vaikkapa reilu 80 pientä pääsiäsismunaa. Minä ainakin olen pystynyt tuon määrän helposti syömään pääsiäisenä neljän päivän aikana,  sillä eihän siinä tule kuin vajaa 200g mämmiä kermoineen ja n. 20 pientä (7 g/kpl) pääsiäismunaa päivässä. Jos pääsiäinen alkaa jo edellisellä viikolla hyvissä ajoin ja jatkuu vielä pääsiäisen pyhien jälkeen voi läskiä kertyä helposti useampi kilo. Minulla se pääsiäinen saattoi enne kestää usemman viikonkin.

Voit katsoa lisää vanhasta jutusta miten minä söin ennen ja miten sain kerättyä helposti painoani entisessä elämässä.

Mukavaa pääsiäisen jatkoa!! Nautitaan ulkoilusta ja muusta mukavasta.

Eväät aamupala, lounas ja päivällinen

Eväät aamupala, lounas ja päivällinen

Eväät aamupala, lounas ja päivällinen

Eväät voi sisältää terveelllisesti koostetun eväsrasian, joka on koottu suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisesti. Kuvan eväsrasia sisältää kaikkia päivän aikana tarvittavia ravintoaineita ja pitää hyvin nälän loitolla. Lisäksi mukaan on pakattu välipalaksi Cambridge patukka. Loput päivän ravintoaineet tulevat kahvimaidosta sekä iltapalasta kotona.

Kuvan eväät olen tehnyt aamulla miehelleni, jolla on 8-21 työvuoro tänään. Kerron tässä jutussa mitä se sisältää. Kotona voit käyttää apuna esimerkiksi Fineliä, jos haluat tietaää mitä sinun eväät sisältävät.

Eväät  lautasmallin mukaan

Täysjyvä:

– Täysjyväleipä 4 siivua  320 kcal  -> täysjyvää ja runsaasti kuitua

Kuitua tulee myös kasviksista.

Rasva:

– 60% levite (K-menu margariini) leivänpäälle 30g  -> 162 kcal   -> hyviä pehmeitä rasvoja. Sis. myös omega 3 rasvahappoja

Rasvaa tulee myös (Vapaan kanan omega munat) kananmunista, joissa on myös pehmeää rasvaa yli 2/3 .

Proteiini:

– Kananmuna 2 kpl -> 148 kcal

– Leikkele kinkku 60g ->  64kcal ( Huom! Leikkeleet sisältävät turhaa suolaa.. ja punaisen lihan voisi korvata esim. kanalla)

Proteiinia tulee päivän aikana myös juustosta ja muista maitotuotteista sekä täysjyvästä ja kasviksista.

Maitotuotteet:

– Juusto 17% 4 isoa siivua -> 136 kcal -> kalsiumia runsaasti

Kalsiumia tulee päivän aikana myös kahviin käytetystä maidosta sekä iltapalasta

Kasvikset:

– Paprika 50g n.  -> 14 kcal

– Porkkana 200g -> 65 kcal

– Tomaatti 100g ->23 kcal

– Salaatti 50g  -> 6 kcal

Suositus puoli kiloa kasviksia täyttyy, kun iltapalalla lisätään vielä marjat -> kuitua vitamiineja ja hivenaineita yms.

Koko eväsrasian sisältö -> 983 kcal

Päivän ravintoaineiden täydentäminen:

Eväsrasia sisälsi yhteensä 983 kcal ja se pitää hyvin nälän loitolla. Lautasmallikin toteutuu siinä, koska sieltä löytyy proteiinia, hyviä rasvoja, kasviksia, maitotuotteita ja tietenkin täysjyvää hyvänä kuidun lähteenä. Välipalaksi laitoin mukaan Cambridge karpalopatukan, joka sisältää 1/3 päivän tärkeistä vitamiineista ja ravintoaineista. ja se on helppo syödä välipalaksi vaikkapa kahvin kanssa. Karpalo patukka 200 kcal 

Iltapalaksi jääkin vielä kasvisten täydentäminen marjoilla 200g  -> n. 100 kcal sekä tarvittaessa kalsiumlisä rasvaton maustamaton jogurtti 200g -> n. 80 kcal 

Kun lisätään eväisiin Cambridge patukka ja iltapalaksi marjat ja jogurtti sekä päivän kahvimaito n. 2dl -> n. 80 kcal on koko päivän energiamäärä n. 1360 kcal.

Esimerkiksi Cambridge Ohjelman tason 5. kalorimäärä on 1500 kcal, joten jos olet tasolla 5 voit ottaa vielä jotakin reilun sadan kalorin edestä. Tässä tapauksessa se voisi olla esimerkiksi yksi iso hedelmä, jolloin näin flunssakaudella saadaan mm. C-vitamiiniä. ja jotain muuta vaikapa jälkiruuaksi. Koska mukana on 1 Cambridge patukka, tulee päivän kaikki ravintoaineet takuulla turvattua. Jos kahvia sattuu menemään enemmän maidolla, voi näitä ylimääräisiä kaloreita käyttää myös siihen.

Ne, jotka ovat käyneet Cambridge Ohjelman kaikki tasot kunnolla läpi ja miettineet miten päivä kannattaa rakentaa eri tasoilla, sujuukin jo hyvin 5 tasolla lautasmallin toteuttaminen. Ruokapäiväkirjan pitäminen on myös tasolla 5. hyvä tapa katsoa, tuleeko kaikki ravintoaineet mukaa. Itse rakennan joidenkin asiakkaiden kanssa juuri ruokapäiväkirjaan esimerkin, miten päivän ravintoaineet saa jokaisen henkilökohtaisen elämän mukaan.  Jos käy Taso-ohjelman kaikki tasot alusta asti läpi, niin terveelliset ateriat on helpompi toteuttaa myös laihdutuksen jälkeen.

Tässäpä yksi vaihtoehto mietittäväksi, jos joudut olemaan pitkän päivän töissä ja syöt siellä aamupalan, lounaan ja iltapalan, ja haluat ottaa terveelliset lautasmallin mukaiset eväät mukaan.

Lisää leipäjuttuja vaikkapa lounaaksi voit katsoa vaikkapa vanhasta blogijutustani Voileipä, kaloreita vai terveellistä ravintoa? Siellä kerron myös enemmän rasvojen laadusta ja muista tärkeistä ravinto-aineista.