Einekset – voiko niitä syödä?

Einekset – voiko niitä syödä?

maksalaatikkoa ja sekavihanneksia

Einekset – voiko niitä syödä?

Einekset, sopivatko ne laihduttajan tai painonhallitsijan ruokavalioon? Voitko sinä syödä niitä? Pitääkö ruoka olla aina itse tuoreista raaka-aineista tehtyä?

Eineksistäkin voi koostaa helposti lautasmallin mukaisen aterian tai keventää eineksiä kasviksilla. Tässä esimerkissä on maksalaatikko pakastevihannekset..

Tänään töihin mennessä kävin kaupassa, ja minulla alkoi tekemään mieli maksalaatikkoa, jota en ole pitkään aikaan syönyt, niinpä ostin laatikon sitä. Kävin samalla pakastealtaalla ja hoksasin, etten ole sekavihanneksiakkaan syönyt aikoihin. Nykyään on paljon erilaisia pakastevihannesvaihtoehtoja, joten perinteiset sekavihannespussit ovat ihan unohtuneet. Niinpä nekin tarttui kaupasta mukaan.

einekset maksalaatikkoa ja kasviksia

Eineksistä on helppoa katsoa energiamäärät, koska tuotetiedoista löytyy energiamäärä kcal / 100g ja pakkauksessa lukee sen paino.

– Maksalaatikko rusinaton 180 kcal / 100g

Laatikko oli 400g, josta otin n. puolet  200g -> 360 kcal

– Sekavihannespussi 45 kcal / 100g

Koko pussi oli 250g, josta otin melkein koko pussin 200g -> 90 kcal

Näin lautaselle tuli puolet kasviksia ja puolet ruokaa yht. 450 kcal

Korvaamalla puolet maksalaatikosta vihanneksilla pienenee annoksen energiatiheys huomattavasti, vaikka kuvan sekavihannekset eivät ole niitä keveimpiä vihannessekoituksia. Jos olisin syönyt 400 g maksalaatikkoa, enkä yhtään vihanneksia, olisi koko maksalaatikko ollut 720 kcal. 

Kuten näet vaihtamalla puolet vihanneksia, kevenee tässäkin tapauksessa ateria 270 kcal. Jos olisi vielä ottanut osaksi ateriaa kevyempiä vihanneksia, vaikkapa  kurkkua ja tomaattia olisi aterian energiamäärä pudonnut vielä lisää.

Jos ateriasta haluaa tehdä vielä oikein perinteisen lautasmallin mukaisen, kannattaa mukaan ottaa täysjyväleipää pala ja sen päälle kasvirasvamargariiniä. Juomaksi Maitoa lasi, josta saa kalsiumia. Näin ateria olisi vielä monipuolisempi.

Eineksetkin ovat ihan käyttökelpoista syötävää, kun katsoo, että puolet ateriasta on kasviksia. Parempi syödä vaikka einesateria, kuin jättää se kokonaan syömättä. Valmis makaronilaatikkokin sopii hyvin aterialle. 2019 vuoden kalenterissa on juttua makaronilaatikosta.

Kuvan lautasella olevan annoksen voi syödä melkein jo One 2 one Dietin Kymppi Pois ohjelman viidennellä viikolla, kun hieman annoksen kokoa tarkentaisi tai vaihtaisi vihanneksia vaikkapa kurkkuun ja tomaattiin yms. vielä kevyempiin vaihtoehtoihin. Tarkan energiamäärän viidennen viikon aterialle saat valmentajaltasi.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

Voileipä, kaloreita vai terveellistä ravintoa?

Voileipä, kaloreita vai terveellistä ravintoa?

Voileipä kaloreita vai terveellistä ravintoa?

Voileipä voi olla turhia kaloreita tai se voi olla hyvin koostettuna lautasmallin mukaan vaikkapa terveellinen ravitseva lounas. Hyvästä oikein valitusta leivästä saa helposti pienillä valinnoilla jopa täydellisen lautasmallin mukaisen aterian, jossa on runsaasti täysjyväviljaa, kuitua, hyviä pehmeitä rasvoja, kalsiumin lähteitä  esim. maitotuotteita sekä proteiinia, joko lihan muodossa tai kasvisproteiinina. Lisäksi leivän päällä voi olla runsaasti kasviksia lautasmallin mukaisesti.

Voileivän energia eli kalorimääriin voidaan vaikuttaa paljon  sillä, mitä sen päällä on. Myös leivän kalorimäärissa on eroja. Kerron tässä millainen terveellinen voileipä voi olla. Juttussa on sovellettu ja käytetty apuna Suomalaisia ravitsemussuosituksia, joita käytän myös itse paljon apuna valmentajan työssäni neuvoessani asiakkaitani terveellisempiin valintoihin laihdutuksen aikana ja sen jälkeen. Voileipien kalorimäärien lähteinä on käytetty Fineliä sekä ko. ruokien tuoteselosteita.

Voileipä, leipä ja rasva perusainekset

Voileivän perusaineksiin kuuluu rasva ja leipä. Niiden valinnalla voi vaikuttaa paljon voileivän terveellisyyteen ja kalorimääriinkin. Leipiä löytyy nykyään paljon erilaisia ravintoarvoiltaan. Kerron suraavassa hieman näiden perusainesten ravintosisällöstä tuoteseloste esimerkein.

Leipä

Leipäpussin tuoteselosteessa on paljon hyvää tietoa, joita kannattaa tutkia ja vertailla, jos haluaa ostaa ravisemuksellisesti hyvää leipää.

Usein asiakkailtani kysyessäni täysjyväleivästä he  sanovat, että syövät täysjyväleipää kun syövät tummaa tai ruisleipää. Todellisuudessa kaikki ruisleipä tai tumma leipä ei läheskään aina ole täysjyvää ja puolestaan vaalea leipäkin voi olla täysjyvää.

Leipäpussin tuoteselosteesta kannattaa tarkistaa mitä se on. Usein leipäpussin päällä jo sanotaan jos se on täysjyvää. Joskus pussin päällä lukee että ”sisältää” täysjyvää, mutta se ei aina takaa että siinä olisi yli puolet leivän viljasta täysjyvää. Tämä vaatii tarkkuutta leivän ostajalta. Leipä on täysjyvää jos sen viljasta yli puolet on täysjyvää.

Kuvan leivässä on 52% täysjyväkauraa, jolloin se on täysjyväleipä. Täysjyväleipä sisältää mm. B-vitamiinejä, kivennäisaineita esim. rautaa sekä paljon hyvää kuitua. Kuitua elimistö tarvitsee mm. vatsan hyvivoinnille. Viljan laatu voi olla myös monesti yllätys. Jos päällä lukee että kauraleipä, se voi kuitenkin sisältää muuta viljaa huomattavasti paljon enemmän kuin kauraa. Kun käyt kaupassa tutki esim. kauraleipien tai ruisleipien raaka-aineiden sisältöä, voit yllättyä, mitä viljaa ne sisältävät.

Päivittäinen kuidun saantisuositus on naisilla väh. 25g ja miehillä 35g. Leipä on runsaskuituinen, jos se sisältää kuitua väh. 6g/100g. Kuvan tuote on runsaskuiten, koska siinä on kuitua 6,8g/100g.

Yksi viipale sisältää 3.8g kuitua, joten nainen saa  päivittäisen suositusten mukaisen kuidun määrän reilusta 6,5:stä tämän esimerkin leipäviipaleesta. Miehet tarvitsevat n. 9 palaa tätä leipää. Leipää ei tarvitse kuitenkaan syödä niin paljon, koska kuitua saadaan myös muista viljatuotteista, kuten puurosta sekä muista kasviksista, mikäli niitä käyttää.

Energia pitoisuudet voivat vaihdella myös leivissä. Kuvan leivässä yhdessä siivussa 80 kcal /32g. Voit katsoa lisää leipien kalorimääriä myöhemmin tässä jutussa.

Leivän tuoteselosteissa kannattaa vertailla myös suolan määrää, sillä leipä on yksi merkittävä liian suolan lähde.

Rasva

Leivän rasvaksi kannattaa valita pehmeitä, mahdollisimman paljon tyydyttymättömiä rasvoja sisältäviä kasvirasvalevitteitä. Meillä kotona käytetään yleensä alla olevissa kuvissa olevaa Keijua. Valitsen sen koska siinä on mielestäni rasvan laatu kohdallaan ja se on myös lisäaineeton.

Levitteen tuoteselosteessa kerrotaan aina mistä levite on tehty. Esimerkki levitteesä on käytetty kasvirasvaa, joista rypsi- ja camelinaöljy ovat tyydyttymättömiä eli pehmeitä rasvoja. Tuotteessa on myös palmu- ja kookosrasvaa, jotka ovat huonompia enemmän kovaa  tyydyttynyttä sisältäviä rasvoja, mutta niitä on kuitenkin vähemmän, jolloin tyydyttyneen rasvan kokonaismäärä jää alle rajan.

Koko tuotteen rasvan osuus on 75g/100g ja siitä 22g on tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. Jos tyydyttynyttä on alle kolmannes rasvan koko määrästä on levitteen koostumus hyvä.

Tuoteselosteessa ilmoitetaan tyydyttyneen eli huonon rasvan osuus aina ensimmäisenä ja hyvän rasvan määrää ei useinkaan ilmoiteta.  Kuvan rasvassa on kerrottu hyvien rasvojenkin osuus, joten siitä näkee että tuote sisältää paljon pehmeää rasvaa eli tyydyttymättömiä rasvoja. Pehmeisiin rasvoihin luetaan kerta- ja monityydyttymättömät rasvat.

Levitteesä on myös omega 3 rasvahappoja omega 6 rasvahappojen lisäksi. Suomalaiset saavat usein hyvin Omega 6 rasvahappoja, mutta Omega 3:sten saanti jää usein suhteessa kuutoseen liian pieneksi.

Voileipä esimerkkejä ja kaloreita

Olen kerännyt tähän muutamia esimerkkejä hyvistä ja huonoista leipävalinnoista sekä mitä niiden päälle voi laittaa jos haluaa tehdä vaikkapa lautasmallin mukaisen leivän.

Täysjyvä paahtoleipä 22g/ 60kcal (Fazer) -> täysjyvää ja runsaasti kuitua

 • Keiju 5g 24kcal  -> hyiä rasvoja
 • Kananmuna 74kcal  -> proteiinia paljon
 • Juusto 13g 38 kcal ->Kalsiumia
 • Kurkku 30g 3 kcal 
 • Paprika 40g 11 kcal 
 • Salaatti 5g 1 kcal  -> kurkusta paprikasta ja salaatista kasviksia lautasmallin mukaisesti

Leipä annos sisältää energiaa yhteensä 211Kcal, jolloin se sopii myös laihduttajalle vaikkapa aamupalaksi tai kevyeksi lounaaksi.

Ruispuikula 1 pala 28g 68 kcal -> Runsaasti kuitua ja täysjyvää

 • Keiju kasvirasvalevite 75% (5g = 1tl) 3g 20kcal -> pehmeitä rasvoja
 • Kananfile 30g 43 kcal -> vaaleaa lihaa, joka sisältää runsaasti proteiinia.
 • Tomaatti keskikok. 125g 28 kcal ->kasviksia
 • Kurkku pieni annos 40g 5 kcal -> kasviksia

Koko leipä annos sisältää energiaa vain 152 kcal. Annos ei sisällä maitotuotteita kalsiumin lähteeksi, joten kalsiumia saa lisättyä vaikkapa lasillisella maitoa.

Paistetulla kananfileellä on korvattu lihaleikkeleet ja makkarat, joissa on yleensä paljon suolaa. Kun itse paistaa ja maustaa kanan, niin suolan määrää saa helposti vähennettyä. Suola kannattaa lisätä vasta valmiiksi paistettuun lihaan. Lihaa voi paistaa ja siivuttaa vaikkapa edellisenä päivänä valmiiksi, mikäli esimerkiksi päivälliseltä on jäännyt ylimääräistä.

Punaisen lihan määrää kannattaa rajoittaa ravitsemusuositusten mukaisesti alle 500 g viikossa. Valmiit lihaleikkeet lasketaan myös punaisen lihan määrään vaikka ne olisivat vaaleita, koska ne mm sisältävät paljon suolaa.

Juustosämpylä Fazer (puolikas)35g/ 107kcal

 • Voi 6g/44kcal -> sisältää enmmän kovaa kuin pehmeää rasvaa
 • Kinkkuleike 2kpl  22g/22kcal -> punaista lihaa ja sisältää paljon suolaa
 • juusto keskim.  siivu 8g /22kcal -> saadaan kalsiumia!!
 • Vihannekset n. 20kcal -> kasviksia hyvin

Koko annos yht. 215 kcal

Annoksen leipä on tehty vehnäjauhosta, joka ei sisällä täysjyväjauhoa. Kuitua on vain 3,4g/100g. Itse leipäsiivu sisältää paljon enemmän energiaa kuin tekstin aiemmat leivät.

Karjalanpiirakka 157kcal/kpl

 • Voi 1tl 33kcal
 • Juusto 30% 3 paksua siivua/ 110kcal -> kalsiumia runsaasti!!
 • Kinkkuleike 50g/54kca

Annos yht. 357kcal

Kovaa rasvaa tulee paljon rasvaisesta juustosta, voista sekä kinkusta. Pehmeää ravaa vain todella vähän. Itsekarjalanpiirakassa vain vähän kuitua ja täysjyväviljaa. Toki karjalanpiirakoitakin on nykyään monenlaisia ja niiden tuoteselostuksia kannaattaa vertailla ja valita niistä edes hieman parempi vaihtoehto.

Proteiinia tulee runsaasti juustosta ja lihasta sekä itse karjalanpiirakastakin. Annoksessa on paljon turhaa energiaa. Usein törmään laihduttajiin, jotka kertovat syöneensä vain pari ylimääräistä karjalanpiirakkaa. Mutta siitä parista tulee helposti ylimääräisiä kaloreita ja vielä jos joka ilta napsitaan niitä.

Kuten varmaan huomasit tämä ei sovi painoa tarkkailevalle, ja sellaiselle joka haluaa syödä terveellisesti, lautasmallista ei tietoakaan.

Voipa leivästä tehdä vaikkapa tuhdin pikalounaan kasvissyöjälle. Kuvassa on laitettu täysjyvä kaurapalojen väliin härkkis -kasvispihvejä, juustoa, hyvää levitettä sekä runsaasti vihanneksia. Kuvan kokonais energia määrä on 496kcal. Tällä annoksella jaksaa jo isompikin ihminen pitkälle..

Voit katsoa myös aiemmasta blogipostauksestani Meidän herkkuhampurilaisen ohjeen, joka on tehty myös täysjyväkauraleivästä.

Voileipä on myös hyvä hiilihydraatin lähde, kun valitsee oikeanlaisen täysjyväleivän. Kun valitsee leivän päälliset oikein saa voileivästä hyvää ruokaa aamupalle, lounaalle tai vaikkapa välipalaksi ja iltapalaksi. Voileivästä voi tehdä kunnon kaloripommin tai kevyemmän mutta ravintorikkaan lautasmallin mukaan. Leipä kuuluu suomalaiseen ravitsemukseen, vaikka moni sitä kartteleekin nykyään mm. karppaus yms. buumien jälkeen. Ei muuta kuin terveellistä ”voileipää” syömään…
Aamiaislätyt ja lautasmalli

Aamiaislätyt ja lautasmalli

Aamiaislätyt voi tehdä niin että lautasmalli toteutuu. Terveellinen ateria saadaan, kun niiden kanssa tarjoillaan kasviksia; marjoja tai vihanneksia. Teemme usein lättyjä aamupalaksi tai muuten vain, mutta valitsemme terveellisemmät raaka-aineet.

Tässä erään sunnuntai aamun aamiaislätyt.

Suomalaisten ravitsemusuositusten mukaiseen lautasmallin ateriaan kuuluu mm. puolet lautasesta kasviksia, kolmasosa proteiinipitoista ruokaa ja kolmasosa hiilihydraattipitoista esim, täysjyväpastaa, -riisiä tai perunaa. Lisäksi aterian tulisi sisältää pehmeitä rasvoja ja maitotuotteita.

Lättytaikinaan laitoin täysjyväjauhoja ja kauramannaryynejä, jossa on puolet vehnä täysjyvä rouhetta. Täysjyvätuotteilla saadaan lautasmallin hiilihydraatti- ja täysjyväosuus hoidettua.

Esim. Leipä on täysjyväleipää, jos sen viljasta vähintään puolet on täysjyvää.

Proteeiinia tulee kananmunasta ja maidosta. Pehmeitä rasvoja tulee, kun vaihdan voin rypsiöljyyn ja  keiju paistorasvaan. Näin rasvan laatu paranee huomattavasti. Suolaa laitoin vain hieman ja sokerin jätin kokonaan pois.

AAMIAISLÄTYT ohje

Rasvaton maito 2dl
Kananmunia 2kpl
Kauramannaryynejä 1dl
Täysjyvävehnäjauhoja 2dl
Rypsiöljyä 1rkl
suolaa hieman.

Huom! Ainesten osat on arvioitu sillä en mitannut tarkasti määriä, kuten en yleensäkkään mittaa..

Paistamiseen Keiju rypsi paistorasvaa

Lätyt sisältävät melko paljon rasvaa, joten se kannattaa huomioida koko päivän rasvan saannissa. 1rkl (14g) rypsiöljyä sisältää 119kcal. Kuvan Keiju paistorasvaa sisältää 72kcal/10g.

Jotta aamiaisen lautasmalli toteutuu laitoin tarjolle aamiaislätyt mm.vihanneksia ja marjoja kanssa . Lautasmalliin kuuluu puolet annoksesta kasviksia.

Tein pieniä sydämmen muotoisia lättyjä. Jokainen laittoi lättyjen päälle omat pääliset omien mieltymysten mukaan
Alla lätyn päällä ohut kinkkusiivu ja vihanneksia puolet annoksesta. Jos maitotuotteiden määrää haluaa lisätä vielä taikinaan tulleen lisäksi, voi lätyn päälle laittaa pienen siivun juustoa. Juomaksi voi voi myös valita maitoa, josta saadaan lautasmallin mukaisesti vielä lisää kalsiumia.

Osa aamiaislätyistä syötiin mansikoiden ja mustikoiden kanssa.
Kuten huomaat lautasmallin aterian voi koota vaikka lättyjä syömällä kunhan tekee hyviä valintoja ja lisää vihanneksia ja marjoja annokseen puolet.

Aamiaislätyt tekivät meidän perheessä hyvin kauppansa.

Aamiaislätyt sopivat hyvin myös lomalla aamupalaksi, lounaaksi tai vaikkapa iltapalaksi, kun vain katsot mitä niihin laitat.

Aiemmissa blogi teksteissä on myös kesäkurpitsa – ja porkkanalättyjen ohjeet.

Tekstissä on linkkejä mm. Suomalaiset ravitsemussuositukset  ja Finellin sivuille. Sivuilta löytyy paljon tietoa terveellisestä ja monipuolisesta ravinnosta.

Tämä kirjoitus on julkaistu aiemmin vanhassa blogspotin blogissani. Jutta on muokattu 16.6.2018 uuteen blogiini.
NAKKIKEITTO

NAKKIKEITTO

Nakkikeitto terveellisemmin

Nakkikeitto, kalakeitto, lihakeitto, jauhelihakeitto, kanakeitto… mikä on sinun lempikeittosi?

Meillä tehdään usein erilaisia keittoja. Keittoja on helppo muunnella ja käyttää niitä aineksia mitä kotona on. Nakit eivät ole tietenkään se terveellisin valinta keittoon mutta välillä niitäkin voi syödä,  kun tekee nakkikeitosta muuten terveellisemmän.

Ravitsemussuositusten mukaan punaisen lihan määrää tulee rajoittaa 500g /viikko. Punaiseen lihaan lasketaan naudan ja sianlihan lisäksi myös makkarat ja lihaleikkeet, jotka sisältävät myös paljon suolaa. Nakkeja ja makkaraakin saa joskus syödä. Ne kuuluvat ravitsemussuositusten ruokakolmion sattumiin. Sattumien osuus koko ruokakolmiosta on vain kolmion huipun pieni kärki. Ruokakolmion perustan muodostavat kasvikset, joita meidänkin nakkikeitossa on.

Tämän jutun nakkikeitto on tehty porkkanoista, täysjyväpastasta ja nakeista ja laitoin ainesten määrät lautasmallin mukaan, puolet vihanneksia, neljäsosa pastaa ja loppu neljäsosa nakkeja.

Pasta oli 100% täysjyväpastaa. Pastan tilalla olisi voinut olla perinteisesti perunaa, joka myös kuuluu ravitsemusuositusten mukaisiin ruokiin. Käytän keitoissa usein perunan tilalta osaksi tai kokonaan täysjyväpastaa tai -makaronia, sillä niistä saa vaihtelua tavalliseen perunapohjaiseen keittoon ja samalla saadaan lisättyä päivän aterioiden täysjyvä- ja kuitupitoisuutta. Tässä keitossa kuitua tulee porkkanasta ja pastasta. Kuitua tulisi saada päivässä 25-35g.

Nakkikeittoon voi laittaa muitakin vihanneksia oman maun mukaa. Mausteita  ja yrttejä voi myös käyttää oman maun mukaan.

Valmis nakkikeitto

Alakuvassa valmis nakkikeitto. Jotta lautasmalli toteutuu paremmin kannattaa nakkikeittoa tarjoiltaessa nauttia 1lasi rasvatonta maitoa ja viipale kokojyväleipää, jonka päälle laitetaan levitettä, jonka rasvapitoisuus on väh 60% ja levitteen rasvasta tyydyttyneen l. kovan rasvan osuus korkeintaan 1/3. Levitteiden rasva- ja koostumuspitoisuuksia voit vertailla esim. Syö hyvää sivujen tuotevertailussa Syö Hyvää tuotevertailut
Koska tässä keitossa on jo täysjyväviljaa, voi leivän jättää pois ja lorauttaa keittoon hieman kasviöljyä, jolloin saadaan lisättyä, ilman leipää, pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Nakkien rasva on kovaa eli tyydyttymätöntä rasvaa, jota tulisi saada mahdollisimman vähän.

Liitteet /lähteet:
http://syohyvaa.fi/
Syö Hyvää hanke on raha-automaatti yhdistyksen rahoittama kuluttajaliiton ja terveysalan asiantuntijoiden yhdessä toteuttama hanke, joka pohjautuu virallisiin ravitsemusuosituksiin. Kannattaa tutustua!!
Ravitsemusuositukset /ruokakolmio

Juttu on julkaistu aiemmin vanhassa blogissani ja muokattu tähän uudistuvaan blogiini 17.6.2018

TASOLLA 2 JA LOHI-SIPULIKEITTOA

Toinen viikko alkamassa Cambridge Ohjelman tasolla 2.

Viime viikolla siirryin tasolle 2 sunnuntaina, sillä lauantaina olin ”töissä” koko päivän lakkiaisissa ja olin luvannut itselle jo taso-ohjelman aloittaessani, että olen siellä tasolla 2-”10”, joten sain syödä mitä halusin. Onneksi tarjottavana oli myös hedelmiä ja vihanneksia, niin kaikki syödyt eivät olleet ”herkkuja”. Sunnuntaina oli vaikeaa aloittaa suunnitelmani taso 2. Lisää haastettaa paluuseen teki myös la-su välisen yön taksilla ajelu. Silloin kun on oikein väsynyt ja yöunet ovat jääneet vähiin, on vaikeampi vastustaa kiusauksia.  Riittävä nukkuminen onkin tärkeää laihduttamisen ja painonllinnan onnistumisen kannalta.

Toinen viime viikon haaste oli tiistaina, kun edellisen yön unet jäivät jälleen vähiin yökeikan takia. Silloin tuli pientä lipsumista, ei kuitenkaan herkkuja, vaan oikeaa ruokaa suunniteltua enemmän. Muuten taso 2 on mennyt suunnitelmien mukaan. Aion jatkaa tasoa pari päivää suunniteltua pitempään repsahduksen takia.

Nyt toisen 2 tason viikon alkaessa olen päässyt hyvin takaisin oikealle tasolle. Viime yönä olin taksissa ja tämä päiväkin on mennyt hyvin huonosta nukkumisesta huolimatta.

1- tasolla eniten teki mieli marjoja ja nyt tasolla 2 olenkin syönyt pakastemarjoja joka päivä, sillä ne kuuluvat suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja tietenkin Cambridge Ohjelman tasolle 2.

Tasolla 2 syödään kolmen Cambridge aterian lisäksi myös vihanneksia ja proteiinipitoista ruokaa.
Tänään tei koko perheelle lohikeittoa. Muut meillä evät suostu syömään sipulin paloja, joten tein keiton kahdella kattilalla. Kuvissa molemmat keitot ja arvaat varmaan kumpi on minun….

LOHI-SIPULIKEITTO

Lohta 50g
Sipulia ja porkkanaa yht 300g
Kevyt kermaa 15% 0.5dl
Maustepippuria
Yrttisuolaa

Vihannekset keitetään ja lopuksi lisätään lohi sekä kevytkerma ja kiehautetaan kunnes lohi on kypsää.
Olisin laittanut lisäksi tilliä mutta sitä ei ollut kotona.  Annoksessa oli n. 200 Kcal. kaloreita olisi ollut hieman vähemmän mikäli en olisi laittanut kevyt kermaa

Perunaa en lisännyt koska tasolla 2 ei syödä vielä perunaa vaan sitä voi syödä tasolta 3 alkaen, joten toinen keitto sopisikin tasolta 3 alkaen.

LOHIKEITTO (lautasmallin mukaan kuvassa)

Porkkanaa 1/2 koko keiton määrästä
Perunaa 1/4
Lohta 1/4
Maitoa liemeen
Maustepippuria
Yrttisuolaa
Sipulijauhetta (meillä saa olla,  kunhan ei ole sipulin paloja)

Tämän keiton voi nauttia kokojyväleivän kanssa ja lohesta tulee hyviä rasvoja, jolloin lautasmallikin toteutuu hyvin. Mikäli liemessä ei ole riittävästi maitoa, ota lasi maitoa keiton kanssa.

Tästä jatketaan eteenpäin ja onhan se om vyökin kiristynyt. Kohta kolmas reikä……

suomalaiset ravitsemusuositukset