Grillivartaat ja kasvisnyytit

Grillivartaat ja kasvisnyytit

Grillivartaat ja nyytit

Grillivartaat ja kasvisnyytit sopivat hyvin juhannuksen grillattaviksi. Grillattavaksi voi valita kasviksia, lihaa, kalaa juustoja ja lähes ihan mitä vain.

Vihannekset ovat kevyttä syötävää, joilla voi keventää raskaampien ja rasvaisten ruokien kalorimääriä.

Tässä muutamia esimerkkejä kalorimääristä:

  • Kurkku 11 kcal/100g
  • Tomaatti 23 kcal/100g
  • paprika 29 kcal/100g
  • grillimakkara keskim. 229 kcal/100g
  • grillikyljys (porsas) 356 kcal/100kcal
  • porsaan sisäfile 129 kcal/100g
  • siika 102 kcal/100g

Eri ruokien ja ruoka-aineiden kalorimääriä löydät lisää esimerkiksi FINELIN sivuilta.

Grillivartaat

Me olemme tehneet usein grillivartaita mm. juhannuksena. Vartaiden teko on mukavaa puuhaa vieraiden kanssa seurustellen. Kuvien vartaat on tehty Juhannuksena 2016.

Varraskepit kannattaa liottaa ennen grillausta, jolloin ne eivät syty palaamaan grillauksen aikana.

Grillivartaisiin voi laittaa minitomaatteja, kurkkua, paprikaa, sipulia, keitettyjä perunoita, porkkanoita, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja erilaisia hedelmiä ja leipää. Lisäksi grillivartaisiin sopivat hyvin grillijuustot, erilaiset lihat, makkarat yms. vain mielikuvitus on rajana.

Jos vartaisiin laittaa lihaa, niin kannattaa muistaa, että ne kypsyvät huomattavasti hitaammin, kuin useimmat kasvikset. Lihaa voi esikypsyttää ennen grillausta.

Jokainen voi tehdä itse omat vartaat, jolloin jokainen saa sellaiset mistä pitää. Kasvissyöjät saavat myös haluamansa raaka-aineet.

Maija, Roope ja Kaisla tekivät itse omat lemppari vartaat. Kuvat on otettu juhannuksena 2016.

Kasvisnyytit

Kasvisnyytit voi kääriä folioon ja folion sisäpuolelle voi laittaa pienen palan leivinpaperia, jolloin kasviset eivät tartu niin helposti kiinni alustaansa.

Grillinyytteihin voi käyttää pakaste- ja tuorevihannerksia sekä perunoita. Itsellä on aina pakasteessa erilaisia vihannes- ja juurespusseja, joilla saa kevennettyä myös normaalia arkiruokaa. Perunanyyttejä on helppo tehdä pakaste suikaleperunoista. Jos käyttää pakastevihanneksia tai -perunoita, kannattaa ne sulattaa hyvin ennen nyytteihin laittoa.

Nyytin sisään voi lisätä mausteita, suolaa ja vaikkapa sulate- tai homejuustoa. Niihin voi laittaa mukaan kypsymään myös kalaa kasvisten seassa.

Nyytit laitetaan kiinni ja paistetaan grillin päällä. Samalla grilliin voi laittaa kypsymään lisäksi erilaisia kasviksia sekä lihaa tai kalaa. Alla olevassa kuvassa on nyyttien lisäksi kanaa, kesäkurpitsaa ja ananasta.
Tänä juhannuksena 2018 emme tee grillivartaita, vaan  meillä on tarkoitus tehdä rosvopaisti, mikäli nuotio saadaan palaamaan aattona. Juhannusaatolle on luvattu sadetta oikein kunnolla. Siinäpä huomiselle aatolle haastetta…
Tämä juttu on yhdistetty vanhasta blogista siirretyistä julkaisuista 21.6.2018. Julkaisuja voi käydä lukemassa alla olevista painikkeista mutta niitä ei ole muokattu tähän uuteen blogiin paremmin sopiviksi. Käy kurkkaan juhannustunnelmia 2016:

 

Lisäys 24.6.2018 painike rosvopaisti ja juurekset juhannuksen herkkuja artikkeliin

 

Aamiaislätyt ja lautasmalli

Aamiaislätyt ja lautasmalli

Aamiaislätyt voi tehdä niin että lautasmalli toteutuu. Terveellinen ateria saadaan, kun niiden kanssa tarjoillaan kasviksia; marjoja tai vihanneksia. Teemme usein lättyjä aamupalaksi tai muuten vain, mutta valitsemme terveellisemmät raaka-aineet.

Tässä erään sunnuntai aamun aamiaislätyt.

Suomalaisten ravitsemusuositusten mukaiseen lautasmallin ateriaan kuuluu mm. puolet lautasesta kasviksia, kolmasosa proteiinipitoista ruokaa ja kolmasosa hiilihydraattipitoista esim, täysjyväpastaa, -riisiä tai perunaa. Lisäksi aterian tulisi sisältää pehmeitä rasvoja ja maitotuotteita.

Lättytaikinaan laitoin täysjyväjauhoja ja kauramannaryynejä, jossa on puolet vehnä täysjyvä rouhetta. Täysjyvätuotteilla saadaan lautasmallin hiilihydraatti- ja täysjyväosuus hoidettua.

Esim. Leipä on täysjyväleipää, jos sen viljasta vähintään puolet on täysjyvää.

Proteeiinia tulee kananmunasta ja maidosta. Pehmeitä rasvoja tulee, kun vaihdan voin rypsiöljyyn ja  keiju paistorasvaan. Näin rasvan laatu paranee huomattavasti. Suolaa laitoin vain hieman ja sokerin jätin kokonaan pois.

AAMIAISLÄTYT ohje

Rasvaton maito 2dl
Kananmunia 2kpl
Kauramannaryynejä 1dl
Täysjyvävehnäjauhoja 2dl
Rypsiöljyä 1rkl
suolaa hieman.

Huom! Ainesten osat on arvioitu sillä en mitannut tarkasti määriä, kuten en yleensäkkään mittaa..

Paistamiseen Keiju rypsi paistorasvaa

Lätyt sisältävät melko paljon rasvaa, joten se kannattaa huomioida koko päivän rasvan saannissa. 1rkl (14g) rypsiöljyä sisältää 119kcal. Kuvan Keiju paistorasvaa sisältää 72kcal/10g.

Jotta aamiaisen lautasmalli toteutuu laitoin tarjolle aamiaislätyt mm.vihanneksia ja marjoja kanssa . Lautasmalliin kuuluu puolet annoksesta kasviksia.
Tein pieniä sydämmen muotoisia lättyjä. Jokainen laittoi lättyjen päälle omat pääliset omien mieltymysten mukaan
Alla lätyn päällä ohut kinkkusiivu ja vihanneksia puolet annoksesta. Jos maitotuotteiden määrää haluaa lisätä vielä taikinaan tulleen lisäksi, voi lätyn päälle laittaa pienen siivun juustoa. Juomaksi voi voi myös valita maitoa, josta saadaan lautasmallin mukaisesti vielä lisää kalsiumia.

Osa aamiaislätyistä syötiin mansikoiden ja mustikoiden kanssa.
Kuten huomaat lautasmallin aterian voi koota vaikka lättyjä syömällä kunhan tekee hyviä valintoja ja lisää vihanneksia ja marjoja annokseen puolet.

Aamiaislätyt tekivät meidän perheessä hyvin kauppansa.

Aamiaislätyt sopivat hyvin myös lomalla aamupalaksi, lounaaksi tai vaikkapa iltapalaksi, kun vain katsot mitä niihin laitat.

Aiemmissa blogi teksteissä on myös kesäkurpitsa – ja porkkanalättyjen ohjeet.

Tekstissä on linkkejä mm. Suomalaiset ravitsemussuositukset  ja Finellin sivuille. Sivuilta löytyy paljon tietoa terveellisestä ja monipuolisesta ravinnosta.
Tämä kirjoitus on julkaistu aiemmin vanhassa blogspotin blogissani. Jutta on muokattu 16.6.2018 uuteen blogiini.
MAIJAN PORKKANALAATIKKO

MAIJAN PORKKANALAATIKKO

Maija halusi ruuaksi porkkanalaatikkoa ja sitähän piti sitten tehdä.
Meillä ei käytetä juuri koskaan porkkanalaatikossa riisiä. Usein laita kauramannaa tai jätän ryynit kokonaan pois, jolloin laatikosta tulee entistä kevyempää. Kaura manna on tehty  kauran täysjyvä rouheesta 55% ja mannasuurimoista. Kauramanna on myös runsaskuituinen eli huomattavasti parempi vaihtoehto kuin tavallinen vaalea puuroriisi tai tavallinen mannaryyni.

Meidän tämän kertainen ohje:

2kg porkkanoita
1,5 dl kauramannaa
4dl Maitoa
2 kananmunaa
suolaa
valkopippuria

Olisin laittanut 2 rkl siirappia mutta ei ollut…

Kuori ja keitä porkkanat. Soseuta sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muut aineet.
Tein seoksesta löysän, sillä kauramanna imee nestettä kypsyessän.
Kaada uunivuokaan ja paista uunissa n. 175 asteesssa 2-3h. Mitä pitempään hauduttaa sitä parempaa tulee. Laatikkoon ei tarvitse laittaa kermaa eikä pinnalle voita tai korppujauhoja, joita usein ohjeissa on.

Jos haluaa helpon laatikon, niin kaupasta löytyy valmista porkkanasosetta. Silloin ei tarvitse kuin sekoittaa kaikki aineet keskenään ja nakata uuniin.

Valmiin porkkanalaatikon voi tarjoilla kalan tai lihan kanssa, perunaa ei välttämättä tarvitse olla, sillä kauramannasta saa hyvin hiilihydraatteja lautasmallin neljännekseen.

 

TERVEELLISEMPI MAKARONILAATIKKO

TERVEELLISEMPI MAKARONILAATIKKO

Tämä juttu on siiretty vanhasta blogistani, mutta ei ole vielä muokattu uuteen paremmin näkyväksi.

Makaronilaatikkoa tehdään melkein jokaisessa lapsiperheessä. Siitä voi tehdä myös vähän terveellisemmän vaihtoehdon käyttämällä kokojyvämakaronia tai pastaa, soijarouhetta osaksi tai kokonaan jauhelihan tilalta ja lisäämällä joukkoon vihanneksia.

Meidän perheessä käytetään aina kokojyvä makaronia tai pastaa. Kaupoissa on nykyään hyvät valikoimat erilaisia kokojyvätuotteita. Kuvan molemmat tuotteet ovat täysjyvää, mutta kuvan makaroni sisältää 51% täysjyvää ja kuviopasta sisltää 100% täysjyvää. Tuotetta saa kutsua täsjyvätuotteeksi mikäli se sisältää täysjyvää vähintaan 50%. Kannattaa tutkia pakkausmerkintöjä tuotteista, niin voi tehdä vieläkin parempia valintoja. Ravitsemusuositusten mukaan käytettävistä viljatuotteista puolet tulisi olla täysjyväviljaa.

Ravitsemusuositusten mukaan punaista lihaa tulisi käyttää viikossa korkeintaan 500g. Punaisen lihan osuutta voi korvata kalalla, kanalla ja palkokasveilla esim. soijarouheella, jota saadaan soijapavusta. Kaupoista löytyy tummaa ja vaaleaa soijarouhetta. Kuvassa on tummaa soijarouhetta. Jos käyttää jauhelihaa kannattaa valita vähärasvaisempi tuote esim. 10%

Seuraavassa eilisen makaronilaatikon ohje, jonka määrät ovat noin määriä, sillä en yleensä mittaa aineksia tarkkaan…. Tämä ohje on omasta päästä.

300g täysjyvä kuviopastaa
200g naudan jauhelihaa 10%
1,5dl soijarouhetta
300g porkkanoita (pakastesta löytyneitä)
2 kananmunaa
3dl rasvatonta maitoa
valkopippuria
yrttisuolaa

Keitä kokojyvä pasta kypsäksi ja paista jauheliha pannulla. Lisää jauhelihan joukkoon soijerouhe ja  ja vettä n. 2dl ja anna hautua 5-10min. Kuvan yläreunassa raaka soijarouhe ja alareunassa kypsennetty jauheliha/soijarouhe.

Laita pasta, jauheliha/soijarouhe ja porkkanat uunivuokaan. Sekoita munamaito sekä mausteet mausteet ja lisää ne vuokaan. Paista uunissa 180 asteessa n. 1,5h tai kunnes laatikko on kypsää.

 

Tarjoile valmis laatikko tuoreiden vihannesten kera. Tässä annoksessa on takuulla puolet kasviksia.

Lähteet:

SYÖ HYVÄÄ

Terveyttä ruuasta / Suomalaisten ravitsemussuositukset

JUHLATARJOILUT

Mietitkö valmistujaisjuhlien tai muiden kesäjuhlien tarjoilua?

Monet ihmiset käyvät useissa juhlissa esimerkiksi koulujen päättäjäispäivänä.
Voisitko sinä tarjota jotain vähän kevyempää?

Hedelmät ja vihannekset ovat useimmille vierailijoille mieluinen kevyt syötävä.
Värikkäillä kasviksilla saat samalla  tarjoilupöytään iloista kesän väriä.

Tutki kaupan vihannes- ,hedelmä ja marjavalikoima ja löydä värikkäät ja terveelliset tarjottavat.
Lisäksi voit pilkkoa esimerkiksi kanaa, kalaa, juustoa yms. suolaiseksi. Älä sekoita aineksia keskenään, niin kaikki voivat valita mieleisensä syötävän.