Tarjoilut juhlissa

Tarjoilut juhlissa

Tarjoilut juhlissa

Tarjoilut juhlissa voivat olla monenlaisia. Meidän tarjoilut sisältävät aina paljon vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja kanaa ja monenlaista salaattiin sopivaa ainesta, joista jokainen voi itse kerätä lautaselleen mitä haluaa. Tietysti sieltä löytyy herkkujakin joskus enempi ja joskus vähempi, riippuen siitä millä päällä olen juhlien järjestelyiden aikaan. Kerron tässä jutussa millaiset tarjoilut meillä oli tänä syksynä Maijan synttäreillä, kun lähisuku ja kummit kävivät.

Lasten kutsuilla tarjoilut oli hieman erilaiset. Silloin oli tarjoiluissa kakkutikkareita, porkkanakakkua, hedelmiä, karkkia, lihapullia, nakkeja yms. Koska lasten kutsujen vieraat jäi yökylään oli aamupalalla paahtoleipiä, nakkeja, lihapullia ja hedelmäpuffetti yms. Hedelmät olikin silloin se suosituin tarjoilunumero.

Kasvikset ja suolaiset tarjoilut

 

Meillä on aina juhlissa paljon kasviksia. En sekoita salaatteja yms. sekaisin, vaan laitan ne tarjolle siten, että jokainen voi koota sellaisen annoksen, kuin haluaa. Silloin ei tarvitse miettiä, onko jallakin vieraalla jotain allergiaa tai pitävätkö kaikki jostain sekoitetusta aineksesta. Jos on enempi vieraita laitankin lähes kaikki eri tarjoiluastioihin, jolloin ne eivät pääse sekoittumaan. Tällä kertaa meillä ei ollut paljon vieraita mm. koronasta johtuen, joten laitoin osan samoille lautasille. Lisäksi tarjolla oli kanaa ja kalaa sekä itse tehtyä leipää yms.

Vihannes tarjoilut

Vihannekset tuovat keveyttä tarjoiluun. Monet tykkäävät syödä salaatteja ja usein joku vieraista on laihiksella, tai haluaa katsoa muuten mitä syö. Joskus myös juhlia on useita peräkkäin, kuten esim. ylioppilasjuhlien aikaan, niin joka paikassa ei jaksa syödä vain kakkuja tai muuta raskaampaa syötävää. Käytän juhlissa ihan tavallisia perusvihanneksia, josta saa hyvän salaattipohjan. Alla kuvan vihannesten energiamääriä:

 

  • Kurkku 11 kcal / 100 g
  • Jäävuorisalaatti 13 kcal / 100 g
  • Tomaatti 23 kcal / 100 g
  • Paprika 26 kcal / 100 g

Hedelmät

Hedelmät sopii hyvin vihannesten ohella salaatteihin tai vaikkapa kakkujen tilalta makeaksi tarjoiluksi. Salaatteihin ne tuovat myös mukavaa vaihtelua.

 

  • Viinirypäleet 74 kcal / 100g  (7 kcal / 1kpl)
  • Persikka (sokeri liemessä) 66 kcal / 100g
  • Ananas (omassa liemessä) 53 kcal / 100g
  • Kiivi 52 kcal / 100g (47 kcal / 1 keskikokoinen kpl / 90g)

Appelsiinit voi lohkoa kuorineen ja ottaa siemenet ja ihan keskustan pois. Niitä on helppo sitten syödä vaikka käsin kuorista pitäen. Banaanit ja omenat tummuvat helposti. Banaanit kannattaa laittaa tarjolle ihan viimeisenä tai pätkiä paloiksi kuorineen jolloin vieraat voi ottaa itse kuoret pois. Omenat voi lohkoa samoin kuorineen tarjolle tai ottaa kuoret pois ja liottaa sitruunalla maustettuun veteen, mikä vähentää tummumista. Mikäli omenat käsittelee sitruunavedellä,ilmoita syöjille, että mukana sitruunaa tms, jos jollain on allergiaa.

 

  • Appelsiini (kuorittu) 46kcal / 100g  (98kcal / 1kpl / 215g)
  • Banaani (kuorittu) 87 kcal / 100g (109 kcal / 1 kpl / 125g)
  • Omena (kuorittu) 45 kcal / 100g ( 78 kcal / 1kpl / 175 g)

Melonien energiapitoisuudet ovat matalia verrattuna moneen muuhun hedelmään. Meillä onkin usein ollut myös hunajamelonia, mutta tällä kertaa unohdin ostaa sen. Melonit on helppo laittaa tarjolle kuorineen lohkottuina ja niitä voikin syödä helposti vaikka käsin.

 

  • Vesimeloni (kuorittu) 37 kcal / 100g

Suolaiset tarjoilut

Tarjoilun kanat tein maustamattomasta broilerin fileestä, jotka maustoin itse pippuriseoksella ja yrttisuolalla. Paistoin ne uunissa aamulla ennen vieraiden tuloa. Paistamisen jälkeen jäähdytin ne heti jääkaapissa, etteivät pilaannu pöydässä sitten niin nopeasi. Pilkoin fileet sitten kylmänä. Huom. Alla broilerin kalorit uunissa paistettuna. Kannattaa huomioida lihatuotteiden kohdalla, että raakana kalorimäärät ovat pienempiä, kuin kypsinä. Raaka broileri on reilu 100 kcal / 100g

 

  • Broilerin filee (uunissa paistettu) 144 kcal / 100g
Kananlisäksi tarjolla oli myös kala vaihtoehto, koska monesti meillä on sellaisia vieraita, jotka eivät syö muuta lihaa kuin kalaa tai ovat kasvissyöjiä. Tällä kertaa tiesin, ettei vieraista kukaan ole pelkkä kasvisyöjä, joten meillä ei ollut kalan ja kanan lisäksi kasvisproteiini vaihtoehtoja. Savulohen säilyvyyden kanssa pitää olla tarkkana tarjolle laitettaessa. Laitankin tarjolle vain osan, etteivät ne läpene pöydällä ja kiikutan tarvittaessa välillä kylmään.

Kannattaa huomioida, että lohi sisältää paljon rasvaa ja siten myös paljon energiaa. Raaka lohi sisältää n. 200 kcal / 100g. Lohen rasva on kuitenkin hyvää rasvaa, jolloin sitä voi syödä, mutta kannattaa silloin huomioida muu rasvansaanti, ettei päivän energiamäärät nouse pilviin.

 

  • Lohi, lämminsavustettu  250 kcal / 100g

Juustot

Juustot kuuluvat monella salaattipöytiin. Meillä on aina juhlissa ainakin Aura juustoa. Juustot ovat melkoisia kaloripommeja salaateissa ja muussa ruuanlaitossa. Esim. Arki goudajuustossa yhdessä valmissiivussa on energiaa jopa n. 51 kcal. Salaattijuustoissa kannattaa valita vähärasvainen juusto, jos mahdollista. Mutta joskus juhla tilanteissa voi kyllä syödä rasvaisempaakin juustoa, jos se ei ole arkikäytössä.

 

  • Aurajuusto  340 kcal / 100g

Leivät ja karjalanpiirakat

Tein itse ennen ensimmäisten vieraiden saapumista pienen määrän täysjyväleipäsiä. Itse tehty leipä onkin parasta juuri uunista otettuna.

  • Itse tehty täysjyväleipä 40 kcal / kpl

Löydät leivän reseptin aiemmasta blogijulkaisustani:

Leivän lisäksi tarjolla oli pieniä karjalanpiirakoita, jotka paistoin jo aamulla valmiiksi. Karjalanpiirakat ovatkin yleensä tuhtia tavaraa. Isot tavalliset karjalanpiirakat sisältävät energiaa n. 150- 240 kcal/ kpl, joten pienetkin ovat melkoisia energiapommeja. Energiapitoisuus nousee vielä reilusti, jos niihin laittaa päälle ”munavoita”, kuten meillä oli tällä kertaa.

Munavoin tein kylläkin Keiju kasvisrasvaseoksesta, joka on hieman kevyempää kuin voi. Keijussa on myös enemmän pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa kuin voissa, joten se on parempi vaihtoehto munavoihin. Laitoin 1/3 keijua ja 2/3 kananmunaa seokseen. Jos munavoi olisi tehty oikeasta voista, olisi energiaa tullut siitä ehkä yhtäpaljon kuin coctail piirakassa on.

  • Pirkka Coctail piirakka (157kcal /100g) 71 kcal / 1 kpl / 45g
  • Keiju kasvisrasvalevite  540 kcal /100g
  • Kananmuna 134 kcal / 100g ( 74 kcal / 1 kpl / 55g)
  • itse tehty munavoi (rasvaa 1/3 + kananmunaa 1/3) (n. 266 kcal / 100g) 52 kcal / 20g

Kastikkeet

Lisäksi tarjolla oli salaatinkastikkeita ja öljyjä. Niiden energiamäärät vaihtelevat rasvapitoisuuksien mukaan. Pelkissä öljyissä on n. 900 kcal /100g, jolloi pikkulorauksestakin tulee helposti 100 kcal. 10 g / 90 kcal on vain pari reilumman kokoista teelusikkaa… Salaatinkastikkeissa rasvan määrä vaihtelee paljonkin, joten energiaa niissä voi olla esim. 30-80 kcal/ 10g eli pieni loraus voi olla iso kalorimäärä….

Kakut ja makeat tarjoilut

Makeissa tarjottavissa oli tietysti täytekakkua, jonka olin tehnyt itse, sillä pidän kakkujen leipomisesta. En tee mitään kevyita kakkuja, vaan kunnon kermatäytekakkuja, joissa on täytteitä runsaasti mitä milloinkin. Silloin ei lasketa kaloreita, kun kakkuja tehdään. Täytekakkuja meillä ei leivota montaa kertaa vuodessa, joten ihan sama mitä pommeja ne sisältää, kunhan ne vain maistuu hyvälle. Tässä linkki tämänkertaiseen täytekakkuun, joka löytyy aemmasta blogi kirjoituksestani. Löydät sieltä myös sen ohjeen ja kuinka paljon siinä oli energiaa….

Maijan porkkanakakku

Maija halusi leipoa itse porkkanakakkua juhliin. Se onkin tosi hyvää ja sitä menikin paljon, koska kaikki halusivat maistaa Maijan itse leipomaa kakkua. Reseptiä minulla ei ole ja jos joku haluaa reseptin, niin se löytyy Maijan päästä. Kakun energia määrä on otettu finelistä ja siellä porkkanakakun kalorit ovat leipomossa tehdystä kakusta, joten Maijan tekemän kakun kalorimäärät ovat vähän sinne päin. Uskon että ainakin sama määrä, koska Maijan kakussa on reilusti kuorutetta jossa paljon sokeria ja voitakin. Mutta on se Maijan tekemä vain niin hyvää ja mehevää, että viis kaloreista kun sitä syödään!!

 

  •  Porkkanakakku 344 kcal / 100g  ( Annos 241 kcal / 70g)

Muut makeat

Tällä kertaa meillä ei ollut ollenkaan karkkeja tai sipsejä tarjolla. Keksejäkin oli vain yhtä laatua, sillä ajattelin itseäni, että minun ei tarvi syödä herkkuja niin paljoa. Yleensä keksejä on jäänyt synntäreiden jälkeen montaa laatua ja kukapa muukaan se syö sitten kuin minä persokerttuna. Valitsimme Maijan kanssa Jaffa keksit synttäri tarjoiluun. Vaikka keksejä oli vain yhtä laatua jäi niitä iso kasa vielä synttäreiden jälkeenkin. Arvaappa miten niille kävi?? Kuka ne sitten söi illalla???  No minäpä tietenkin….Että silleen… Kymmenen keksiähän on” vain” 470 kcal…

 

  • Jaffa keksi (375 kcal/ 100g) 47 kcal / 1 kpl / 12,5g

Napsimiset tarjoilun lomassa

Synttäritarjoilut sujuivat jälleen hyvin, ja kaikilla vierailla ja omalla porukalla oli vatsat täynnä juhlien jälkeen. Kaikki saivat valita kevyempää tai vähemmän kevyttä, ihan mitä halusivat. Itsellä oli vapaa syönti päivä silloin. Vaikka minun lautanen oli useamman kerran päivän aikana tämän jutun ekan kuvan näköinen, niin nousi koko päivän energiamäärät korkeikisi.

Aloitin jo aamulla pikku napsimiset ja koska mukana oli muutama kakkupala, Aurajuustoa useampi pala, salaatin kastikkeita, karjalanpiirakoita munavoineen sekä lohta isompi määrä sekä tietysti iso kasa illalla vielä Jaffa keksejä, niin koko energia määrä nousi yhteensä reilusti yli 4000 kcal:iin. Ei tullut edes ähky koko päivänä, mutta kun seassa kunnon kaloripommeja yms. niin eipä kannata ihmetellä mistä kalorit tuli…

Tämä on varmaan tutuua monelle ylipainoiselle. Kalorit tulee huomaamatta juhlia järjestäessä ja tarjoilessa vieraille, vaikka tarjoilut olisi osaksi kevyttäkin. Pitkin päivää napsiessa ei huomaa totuutta. Onneksi itsellä tulee enään harvemmin tällaisia napsimispäiviä, mitkä olivat arkipäivää omassa entisessä elämässä.  Jos olisin nyt halunnut valita viisaasti olisin keskittynyt vain kasviksiin ja kanaan..mutta en nyt halunnut tällä kertaa…aina ei jaksa olla fiksusti, eikä tarvikkaan.

Voit lukea lisää minun entisen elämäni syömistavoista:

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen itse tehtynä

Kanahampurilainen oli Maijan toive lauantai- illaksi, kun tulee savusauna vieraita. Emme ole pitkään aikaan tehneet itse hampurilaisia, joten nyt sitten tehtiin. Leivoimme itse sämpylät ja mietimme miten kanat laitamme hampurilaisiin. Tässäpä sitten sämpylöiden ja hampurilaisten ohje, mitkä on tehty minun omasta päästä. Tietysti sämpylät ovat täysjyvää, vaikka ne on tehty vehnäjauhoista. En takaa että kaikki ainekset olisi mitattu tarkasti ja ohje varmasti toimisi, mutta suurinpiirtein ainakin. Lisäksi kerron sämpylöiden ja muiden ainesten energiamäärät. Meillä jokainen voi koota itse sellaisen, hampparin kuin haluaa. Millainenhan minun hamppari on nyt, kun olen Detoxin eka viikolla??? Lue niin näet…

Täysjyväsämpylät

 

  • 4 dl Täysjyvävehnäjauho (1dl= n. 60g) 340 kcal/ 100g -> 864 kcal
  • 1,5 dl Hiivaleipäjauho 360 Kcal / 100g -> 306 kcal
  • 5 dl Kevyt maito 39 Kcal/ 100g -> 195 kcal
  • 1 pussi Hiiva
  • 1 tl sokeria (1tl=4g)  406 kcal/ 100g -> 16 kcal
  • suolaa vähän
  • 10 g Rypsiöljy  n. 900 Kcal/100g -> 90 kcal

 Koko sämpylätaikina  1471 kcal / 13kpl -> 113 kcal/ sämpylä

Lämmitä maito n. kädenlämpöiseksi tai sinne päin. Sekoita hiiva, sokeri, suola ja pieni määrä jauhoja sekaisin ja lisää ne maitoon. sekoita hyvin. Lisää jauhoja, niin että taikina on löysää. Anna olla vähän aikaa ja lisää öljy. Jos taikina on vielä liian löysää, lisää vähän jauhoja.Taikina saa olla jokatapauksessa löysää.  Jätä jauhoista n. 1/2 dl leivontaan.

Anna nousta vajaa tunti suurinpiirtein ja kun se on noussut reilu 2X ala leipoon.

Ota taikinasta lusikalla pieniä nokareita ja leivo runsaan jauhon kanssa. Taputtele ne lättänöiksi pellille. Taikinasta tuli 13 sämpylää. Anna nousta puoli tuntia ja paista n. 200 asteessa, kunnes ne saavat vähän väriä.

Käytin kanahampurilaisten sämpylöihin suurimmaksi osaksi täysjyvävehnäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 13 g / 100g . Lisäksi käytin hiivaleipäjauhoja joiden kuitupitoisuus on 7 g / 100g. Kuin leivän viljasta on vähintään puolet täysjyvää voi sitä sanoa täysjyväleiväksi, joten näistä sämpylöistä tuli täysjyväsämpylöitä. Jauhoista yli puolet oli täysjyvävehää. Mikäli kuitua on tuotteessa vähintään 6g on tuote runsaskuituinen. Tämäkin täyttyi hyvin koska käytin runsaskuituisia jauhoja.  Kuitua tulisikin saada 25-30 g /pv. Hiivaleipäjauhoja laitoin varalta, jotta sämpylöistä tulee varmasti pehmeitä.

Kanapihvit

 

Kanahampurilasten pihvit tein kanan sisäfileestä. Koko paketti sisäfilee paloja oli 480g ja siinä oli n. 13 kpl. 104 kcal/ 100g -> 4.8 x 104 kcal -> 499,2 kcal / 480g -> koko paketti 499,2 kcal : 13 kpl -> 38,4 kcal / filepala.

Nuijin fileet lihanuijalla ohuiksi pihveiksi. Maustoin ne soijakastikkeella, paprikajauhella sekä pippurisekoituksella. Paistoin uunissa n. 225 asteessa, kunnes ne vähän sai väriä. Unohdin katsoa kellosta ajan.

Paistoin pellillä varalta kaksi pakettia kananfileitä, että riittää hyvin kaikille ja jos jää onpahan sunnuntaiksi paistettua kanaa valmiiksi. Kanaa jäi kuten arvelinkin, joten Maija ja Pentti sai syödä sunnuntainakin parit hampurilaiset lounaaksi. Alla valmiit uunissa paistetut kanafileet.

Lisukkeet kanahampurilaisille

 

Tarjosimme kanahampurilaisten kanssa uunissa paistettuja lohkoperunoita sekä porkkanoita. Lohkoin perunat ja porkkanat valmiiksi pellille ja laitoin vähän aromisuolaa päälle. Kuvassa näkyy kuinka ne ovat kostuneet, kun tein ne valmiiksi pari tuntia ennen paistamista ja ne olivat leivinpaperin alla odottamassa. Paistoin ne juuri ennen hampurilaisten syöntiä n. 250 asteessa. Kellosta en taaskaan muistanut katsoa aikaa. Näihin lohkojuttuihin ei tarvitse ollenkaan öljyä, joten ne on kevyt vaihtoehto ranskalaisille. vrt. peruna n. 75 kcal/ 100g ja ranskalaiset uunissa paistettu n. 160-260 kcal/ 100g tai uppopaistettu n. 360 kcal/100g. Huom! Porkkanat 33 kcal/ 100g

(Paistettujen kuva löytyy artikkelin lopusta hamppari kuvasta)

Laitoin tarjolle tietenkin myös vihanneksia ja ananasta, joita jokainen saa laittaa hampparin väliin sen verran kuin haluaa…

  • Tomaatit 23 kcal/ 100 kcal
  • kurkut 11 kcal /100g
  • paprikat 26 kcal / 100g
  • rapealehtistä jääsalaattia 11 kcal / 100 g.
  • Ananas 54 kcal / 100g  Säilyke
Mitäpä kanahampurilaiset olisi ilman juustoa, joten laitoin tarjolle myös juusto siivuja. Ne oli gouda juustoa, jonka rasva % on 29 ja niissä on 361 kcal/ 100g. -> 1 siivu / 14,2g / n. 51kcal. Juustot ovatkin usein yksi iso kaloripommi hampurilaisten täytteistä koska juustossa on paljon rasvaa. siivu voi näyttää pienelyä, mutta se on kuitenkin tiivistä tavaraa.
Kastikkeet ovat usein myös kunnon kaloripommeja, mitä ei ehkä ajatella. Niitä lorautellaan mukaan joskus aika paljonkin. Kuvassa olevissa kastikkeissa on 500-600 kcal / 100 g (rasvaa 50-60g) ja öljyssä 900 Kcal/ 100g.

Kastikkeissa 1rkl on n. 14 g. Kuvan kastikkeissa 1g kastiketta on 5-6 kcal (Öljy 9kcal/g), jolloin ruokalusikassa n. 70-84 kcal (Öljyssä 126 kcal/1 rkl). Monesti varsinainen ruoka-annos ei välttämättä ole runsaskalorinen, mutta kun niihin lisätään paljon kastikkeita tai öljyjä, voi niistä tulla sitten niitä kaloripommeja. Tämä vain pienenä vihjeenä, kun käytät kastikkeita ja öljyjä miten sattuu; loraus sinne ja loraus tänne….

Tässäpä sitten muutamia mallinäytteitä illan kanahampurilaisista. Yllä ekassa kuvassa myös yksi herkullisen näköinen tekele. Minkälaisen sinä olisit valinnut?  Voit tuolta ylempää laskeskella vähän kaloreita, mitä siinä voisi olla tai paljonko kuvan hampparit sisältää… Esim. Arikkelin ekassa kuvassa ylhäällä:  Sämpylä n. 113 kcal + 2x kanafile yht. 76 kcal + ananas ja vihannekset n. 50 kcal + juusto 51 kcal + kastikkeet n. 100 kcal –>  yht 390 kcal.

Minun ”kanahampurilainen”

 

Jos olisin itse syönyt tällä kertaa kanahampurilaisen, olisi se varmaan ollut Ylimmäisen kuvan kanahampurilainen ilman sämpylää, kuten monesti muulloinkin se on ollut. Nyt kuitenkin jouduin jättämään hampparin kokonaan väliin, sillä olen Cambridge Detoxilla eka viikolla ja siihen ei tietenkään kuulu hampurilaiset missään muodossa. Onneksi toiset tiesivät kertoa että ne oli tälläkin kertaa hyviä!!! Itse lusikoin muiden syödessä Cambridgen Kanasienikeiton! Onneksi sekin on hyvää!!!

 

Saunailta sujui hyvin ja hampparit kelpasi porukalle. Kellään ei jäänyt nälkä, eikä jäänyt nälkä minullakaan…!!

Sinua voi kiinostaa minun aiempi hampurilaisjuttuni kotiversio koululaiselle, johon ei tarvitse leipoa sämpylöitä itse.

Tai voit lukea lisää hampparin täytteistä, josta voit käydä lukemassa viime vuoden jolukalenterista jutusta jossa pikkujouluista ja pikkujoulun jälkeisistä grillijutuista.

Salaatti, kevyemmin vai vähän tuhdimmin

Salaatti, kevyemmin vai vähän tuhdimmin

Salaatti, kevyemmin vai vähän tuhdimmin?

Salaatti voi olla kevyt tai vähän tuhdimpi riippuen mitä siihen laittaa. Jos käyttää vihanneksia paljon ja vain vähän muuta saa helposti kevyen. Lisäämällä salaattiin juustoja, siemeniä, pähkinöitä, rasvaisia proteiinien lähteitä voi salaatista tulla melkoinen kaloripommikin. Jos haluaa lautasmallin salaattiaterian, niin kannattaa miettiä mitä siihen laittaa. Tässä jutussa näytän muutaman oman salaattini ja miten niistä voi tehdä kevyempää tai tuhdinpaa sekä miten lautasmallin voi toteuttaa vaikkapa salaattilounaalla. Sallaatiainesten energiamäärät on kerätty tuotepakkauksista ja Finelistä.

Kanasalaatti kevyesti

 

Broilerin rintafile uunissa paistettu, itse maustettu 100 g  > n. 140 kcal

( Broilerin rintafile, raakapaino 100 g > n. 100 kcal)

Paprika 70 g > 20 kcal  ( 100 g -> 28 kcal)

Kurkku 100 g > 10 kcal

Koko salaatti yht 170 kcal

Tällainen salaatti löytyy varmasti monen laihduttajan salaatti listalta. vihanneksissa ei ole paljoa kaloreita ja kurkku on se kaikkein kevyimmistä aineksista.

Kun punnitset lihaa ja mietit sen energiamääriä, niin huomioithan sen miten se on valmistettu. Lihapakkauksissa kalorit on ilmoitettu raakapainoille. Kun paistat esimerkiksi uunissa, haihtuu siitä nestettä, jolloin lihan koko pienenee. Eli jos punnitset 100 g raakaa ja 100 g paistettua, on paistetussa samanpainoisessa määrässä enemmän kaloreita. Voit vertailla eritavoin valmistettuja ruoka-aineita esimerkiksi Finelin sivuilla ruokapäiväkirja osassa.

Tämä yksinkertainen salaatti sopii jo Cambridge Ohjelman tasolta 2 alkaen

 

Kanasalaatti ananaksella ja aurajuustolla

Broileri file marinoitu, paistettu uunissa (100g > 156 kcal) 70 g > 109 kcal

( Broileri marinoitu raaka, 100 g > 122 kcal )

Aurajuusto ( 100g >  360 kcal ) 30 g > 108 kcal

Ananas säilyke, omassa mehussa, ( 100 g > 53 kcal ) n.40 g > 21 kcal

Paprika 50 g > 14 kcal

Kurkku 30 g > 3 kcal

Kirsikkatomaatti (100 g > 23 kcal) 30g > 7 kcal

Salaatti ( 100g > 13 kcal ) 30g > 4 kcal

Sadonkorjuu pakastekasvikset 100g > 35 kcal

Koko annos yhteensä: 300 kcal

 

Marinoidut lihat sisältävät enemmän kaloreita, kuin marinoimattomat. Jos käytät marinoituja kannattaa pyyhkiä mahdollisimman tarkkaan kaikki marinadi lihasta. Parempi vaihtoehto on käyttää mausteita pelkästään ja laittaa suola vasta paistamisen jälkeen, koska silloin pieni määrä suolaa lihan pinnalla antaa suolan makua pienemmällä määrällä. Suolan saantisuositus ravitsemussuositusten mukaan on alle 5g / pv.

Kuten huomaat annoksen kaloreista tulee reilu kolmannes aurajuustosta.

Pakastekasviksia / vihanneksia voi käyttää myös salaateissa. Pakastekasvisten Energiamäärät kannattaa katsoa pussin takapuolelta. Energiamäärät vaihtelevat paljon. Jos sekoituksessa on paljon papuja herneitä tai maissia, kalorimäärät on suurempia. Pavuissa ja herneissä on enemmän mm. proteiinia.

Säilykehedelmissä on jonkin verran eroja energiassa, johon vaikuttaa missä liemessä ne on säilötty. Esimerkiksi ananas 100g  omassa mehussa sisältää energiaa n. 20 kcal vähemmän kuin sokeriliemessä säilötty. Tuoteselosteita kannattaa katsoa kotioloissa, eri valmistajien tuotteissa energiamäärät voivat vaihdella. Jos syöt ruokapaikoissa, voit varalta laskea sokeriliemisenä.

 

Lämmisavulohi salaatti

Lämmin savulohi  ( 100 g > n. 200 kcal ) 70 g > 140 kcal

Salaatti juusto (18 % rasvaa, 100g ( 230 kcal ) 40 g > 96 kcal

Salaatin vihannekset 200 g > n. 40 kcal

Salaatti yhteensä n. 276 kcal

Lohi sisältää paljon rasvaa ja sen takia myös kaloreita. Lohen rasvat on hyviä, pehmeitä rasvoja. Lohessa on mm.  hyviä omega 3 rasvahappoja. Kun syöt lohta kannatta rasvan määrä huomioida koko päivän rasvanmäärissä. Jos et syö rasvaista kalaa voit korvata niitä käyttämällä esimerkiksi pellava- tai Cameliina -öljy. Rasvoista voit lukea lisää esimerkiksi Syö hyvää sivuilta. Jos saat muualta päivän rasvat tai laihdutat vaikkapa Cambridge Ohjelman tasolla 2, kannattaa valita vähärasvainen kala, joissa on kaloreita puolet vähemmän kuin lohessa.

Erilaiset juustot sisältävät paljon maidosta peräisin olevaa rasvaa, joka on yleensä kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa. On myös kasvisrasvajuustoja. Jos näitä käyttää, kannattaa katsoa sisältääkö ne paljon palmu- tai palmuydinöljyä. Palmuöljyt ovat kasvirasvoista kookosrasvan lisäksi kovia rasvoja. Esimerkiksi juuston rasvapitoisuus vaikuttaa paljon juuston energiamäärään eli kalorien määrään. Kuvan salaatijuustosta kannattaisi valita kevyempi versio, jossa vain esim. 2-3 % rasvaa. Silloin annoksen juustossa olisi vain 47 kcal ( 100 g > 115 kcal )  ja näin salaatin kalorimäärä putoaisi vajaa 50 kcal. Voit lukea lisää juustoista vaikkapa aiemmasta artikkelistani Joulukalenterin luukusta 8.

 

Salaatin lisukkeita

Salaatteihin saa helposti lisää kaloreita pienillä lisukkeilla.

Esimerkkejä:

Yllä olevat 10 saksanpähkinää painaa 20 g  sisältävät 130 kcal. ( 100g > 664 kcal )

Paahdettu sipulirouhe ( 100 g > 599 kca l) 10 g > 59 kcal

Krutongit 10 g > 40-60 kcal

Kananmuna 1kpl > 74 kcal

Lisää pähkinöiden ja kuivahedelmien vertailua löydät joulukalenteristani Luukusta 3.

Salaattipöydistä löytyy myös marinoituja vihanneksia esimerkiksi marinoidut punasipulit. Ne sisältävät usein myös sokeria ja öljyä. Lisää marinoiduista punasipuleista löydät jälleen joulukalenteristani. Kts lisää luukku 20

”sörsselisalaateista” esimerkiksi perunasalaatista löydät puolestaan joulukalenterin luukusta 9.

Salaatin kastikkeita

Salaatin kastikkeet ja majoneesit ovat monelle se kunnon kaloripommi. Kastikkeita lotrataan isoja määriä, eikä ajatella että ne sisältää usein paljon kaloreita, koska niissä on rasvaa ja sokereita usein paljon.

Öljyt 100 g > n. 90 kcal  (1 rkl =  14 g   )

Kuvan salaatinkastike 100 g > 453 kcal

Mausteita voi laittaa salaatteihin melko vapaasti.

Öljyistä saadaan hyviä rasvoja, joten niitä kannattaa käyttää kunhan määrät pysyy kohtuullisena ja huomio muun rasvan määrän samana päivänä.

Tässä oli muutamia juttuja salaatteihin liittyen, kun mietit millaisia salaatteja valitset ja mitä niihin lisäät. Ne voivat olla ihan perusaineksilla keveitä, varsinkin jos suurin osa aineksista on vihanneksia. Niiden kalorimäärät ovat kitenkin huomattavasti matalampia kuin rasvaisten tuotteiden. Rasvaakin tarvitaan mutta kohtuudella koko päivän energiamäärästä.

Salaatit ovat hyvä valinta vaikkapa lounaaksi. Siitä on helppo tehdä lautasmallinmukainen ateria, jos lisää vaikkapa täysjyvä cous cousia, nuudeleita tai pastaa. Lautasmallin mukaisesti silloin pitäisi olla myös kasvisten lisäksi hyviä rasvoja ja proteiinin lähteitä ja jotain maitotuotetta vaikkapa juustoja. Mutta katso kuitenkin mitä ja minkä verran laitat niitä, jotta salaatin energiamäärät pysyy kohtuullisena.

Nyt sitten salaattien tekoon ja mielikuvitusta peliin. Kaupoista löytyy paljon erilaisia kasviksia ja muita salaatin aineksia. Nämä jutun salaatit oli ihan perusjuttuja kuitenkin. Kaloreita eli energiaa löytyy näistäkin.

 

 

KYSSÄKAALI JA PAAHDETTUJA VIHANNEKSIA

KYSSÄKAALI JA PAAHDETTUJA VIHANNEKSIA

Kyssäkaali ja paahdetut vihannekset

Kyssäkaali

Kyssäkaali, onko tuttu vihannes? Oletko maistanut raakana tai kypsytettynä? Kyssäkaalta löytyy syksyisin hyvin varustetuista ruokakaupoista.
Kyssäkaali on kaalikasveihin kuuluva vihannes. Siitä syödään paksuuntunut varren alaosa, joka on maanpinnan yläpuolella. ”mukulan” kuoren väri voi olla violetti tai vaalean vihreä. Lehdet lähtevät kuvassa näkyvistä vaaleista kohdin ja ne poistetaan sadonkorjuun yhteydessä, ainoastaan ylimmät kasvupisteen vieressä olevat pienet lehdet voidaan jättää. Kyssäkaalin tuoreita pieniä lehtiä voi myös syödä. Kyssäkaalta voi viljellä meidänkin korkeudella. Jos haluaa aikaisempaa satoa, kannattaa niitä hieman taimikasvattaa ja istuttaa pieninä taimina.

Maultaan kyssäkaali muistuttaa lanttua mutta on paljon miedompi ja mielestäni makeampi. Sitä kannattaa käyttää, silloin kun se on alle 10cm halkaisijaltaan, sillä suurempana se usein menee hieman puumaiseksi. Kyssäkaalissa on paljon vitamiinejä mm. C-vitamiinia. Se on myös kevytttä syötävää, sillä siinä on energiaa vain 25 kcal/100g.

Kyssäkaalta voi syödä raakana palasina tai raasteena. Se sopii hyvin kuivattavaksi suikaleiksi ja  syötäväksi kuivattuna. Olemme itse vuosia sitten kuivaneet ja söin kuivattuina paljaaltaan. Oli todella hyvää. Kyssäkaali sopii myös paistoksiin, sosekeittoihin, kesäkeittoon ym. keittoihin vaikkapa keittojuuresten tapaan.

Paahdettuja vihanneksia

Kyssäkaalit, punajuuret, kesäkurpitsat ja paprikat ovat hyviä uunissa paahdettuina.  Laitoin muovipussiin 1 tl rypsiöljyä ja vihannekset (Punajuuri erilleen, ei sotke muita vihanneksia) ja sekoitin vihannekset pussin sisällä, jolloin öljy leviää niihin tasaiseti ja öljyn seassa on helppo lisätä mausteita tarvittaessa. Öljyä ei ole pakko laittaa. Paistoin juurekset 200 C :ssa uunissa 30-40min.
Paahdetut vihannekset voi tarjoilla vaikkapa grillatun broilerin fileen kanssa. Annos sopii myös Cambridge Ohjelman tasolle 2. Kuvan lautasella olevan annoksen kalorit ovat n. 200kcal.
Kannattaa kokeilla, sillä kyssäkaali on hyvää paahdettuna. Myös monia muitakin kasviksia voi paahtaa uunissa tai grillata grillissä. Kokeile vaikkapa lanttua, naurista, sipulia, porkkanaa, palsternakkaa, tomaattia, kurkkua tai vaikkapa maissia. Lisää erilaisia kasviksia löydät esimerkiksi Kotimaiset Kasvikset sivuilta.

 

Voit lukea lisää kasvisaiheisia artikkeleitani mm. Lanttusosekeitto

 

Artikkeli on julkaistu aiemmin vanhassa blogissani ja muokattu uusiksi lokakuussa 2018.

Rosvopaisti ja juurekset juhannuksen herkkuja

Rosvopaisti ja juurekset juhannuksen herkkuja

Rosvopaisti ja juurekset

Rosvopaisti ja juurekset juhannuksen herkut olivat meidän tämän juhannuksen pääruoka. Olemme tehneet rosvopaistia myös vuosia sitten juhannuksena. En enään muistanut tarkkaan miten valmistimme sen aiemmin. Hain netistä ohjeita ja löysin IltaSanomien ruoka- sivulta ohjeen, jonka luin ja sovelsimme niitä ja omia vanhoja muistoja rosvopaistin teossa tällä kertaa.

Rosvopaistin raaka-aineet

Rosvopaisti tehtiin tällä kertaa naudan- ja porsaanlihasta. Lihaa oli yhteensä n. 5kg. Lihat olivat 0,5- 1,5kg kokoisia paloja, sillä ostin vasta edellisenä päivänä lihat ja isompia paloja ei ollut saatavilla. Marinoimme lihat edellisenä päivänä. Marinadiin laitoimme n. 2 dl öljyä, 1 sitruunan mehu, hunajaa kunnon loraus, mustapippuria ja suolaa. Lihat laitoimme neljään muovipussiin ja jaoimme marinadin niihin. Laitoimme paistipussit yöksi jääkaappiin. Aamulla klo 7.30 otimme lihat lämpenemään ja sytytimme edellisenä iltana kaivettuun kuoppaan nuotion. Kuorimme porkkanoita, sipulia ja valkosipulinkynsiä. Pyyhimme lihoista ylimääriset marinadit ja siirsimme ne kostutetulle leivinpaperille. Jaoimme lihat neljään pakettiin nautaa ja possua sekaisin sekä pariin pakettiin lisäsimme possun kylkisiivuja lihan ympärille. Yhteen pakettiin laitoimme porkkanoiden ja sipulin lisäksi myös valkosipulia.

Rosvopaistin kääriminen

Rosvopaisti käärittiin ensin kostutettuun leivinpaperiin tiukasti. Muutaman leivinpaperikerroksen jälkeen käärimme paistit kostutettuun sanomalehteen. Kerroksia tuli useita. Lopuksi koko paketti käärittiin tiukasti n. kuuteen kerrokseen alumiinifoliota. Lopuksi laitoimme paistin ympärille rautalankaa ja teimme nostokoukun rautalangasta, kuten IltaSanomien ohjeessakin oli.  Kunnon nostokoukku auttoikin myöhemmin hyvin paistin laitossa kuoppaan ja kuopasta pois ottaessa. Koukku olisi voinut olla isompi, ja varsikin pidempi.

Rosvopaistin kuopan teko

Kaivoimme savusaunan viereen rosvopaistikuopan valmiiksi edellisenä iltana, koska juhannusaatolle oli luvattu kunnon sateita. Laitoimme reilun puolen metrin syvyisen kuopan pohjalle ja reunoille kerroksen kiviä. Poltimme jo illalla nuotiota kuopassa ja yöksi laitoimme pellin päälle ettei sade kastele kuoppaa. Aamulla n. 7.30 sytytimme nuotion kuoppaan ja samalla aloitimme savusaunan lämmityksen. Jouduimme pitämään peltiä nuotion yläpuolella, koska suurimman osan päivää satoi vettä. Noin klo 11 kaivoimme lapiolla kuopasta tuhkat ja hiilet kottikärryyn ja sitten olikin jo aika laittaa rosvopaisti paistumaan. Kuoppa oli tosi kuuma ja hiilien lapionnissa sekä paistin kuoppaan laitossa sai olla varovainen.

Rosvopaistin kuoppaan laitto

Kun suurin osa hiilistä oli poistettu kuopasta, laitoimme rosvopaistipaketit kivien ja loppujen hiilien päälle. Kuopasta kaivetut hiilet kaadoimme takaisin paistien päälle. Hiilien päälle laitoimme n. 20 cm hiekkaa ja katsoimme ettei mistään nouse höyryä, jolloin lämpö pysyy kuopassa paremmin.

Rosvopaistin kypsentäminen

Kun kuoppa oli peitetty tiiviisti, laitoimme sen päälle uuden nuotion. Pidimme siinä tulta koko iltapäivän, jolloin varmistimme että paistille riittää lämpö koko kypsymisen ajaksi. Vettä satoi suurimman osaa päivää ja päivän aikana saapuivat myös juhannusvieraat. Olin keittänyt aamulla riisipuuroa ison kattilan omalle porukalle sekä vieraille, koska varsinainen juhannusaaton ateria oli vasta illalla. Osa porukasta paistoi iltapäivällä myös makkaraa paistien päällä olevassa nuotiossa.

Hiillosperunat ja juuresnyytti

Pari tuntia ennekuin kavoimme paistin kuopasta, käärimme perunoita folioon sekä juureksia isoon nyyttiin. Perunat ja kasvikset laitoimme hiilosten päälle kypsymään ja kääntelimme niitä välillä.

Rosvopaistin kaivaminen

Osa porukasta ehti saunoa jo ennenkuin kaivoimme paistit kuopasta. Hiekat ja tuhkat piti kaivaa varovasti, kunnes saimme paistit esiin. Paistin ympärillä olevaan rautalankaan kiinnitetystä koukusta oli helppo nostaa paistit yksi kerrallaan pois. Paistipaketit olivat tosi kuumia ja nostimme ne kottikärryyn ja jätimme niihin jähtymään reiluksi puoleksi tunniksi.

Valmis rosvopaisti

Rosvopaistipaketit joutui aukaisemaan hanskat kädessä, sillä ne olivat edelleen todella kuumia sisältä. Laitoimme paistit ja vihannekset tarjoiluastioille. Kaadoimme osasta paistipaketeista paistolientä kattilaan, jota sai laittaa syönnin aikana kastikkeeksi lihalle, jos halusi. Paisti ei ollut juurikaan pienentynyt kypsymisen aikana, vaikka odotin että ne pienenee reilusti. Paisti murenikin jo leikattaessa paljon.

Kasviksia rosvopaistin kanssa

Laitoimme rosvopaistin, juuresten ja perunoiden lisäksi myös erilaisia vihanneksia ja hedelmiä keventämään juhannusaaton ateriaa. Grillasimme paistien lisäksi hieman myös makkaraa ja kasvissyöjille kasvispihvejä yms.

Ruokien kalorimääriä

Rosvopaisti juhannusaterian voi jokainen koostaa omanlaisensa. Jos haluaa tarkkailla kaloreita, kannattaa lautaselle kerätä paistin lisäksi paljon kasviksia, joiden kalorimäärät on huomattavasti alempia kuin lihalla, kastikkeilla, juustoilla tai vaikkapa makkaralla.

Olen kerännyt alle meidän juhannuspöydässä olleiden ruoka-aineiden energiamääriä. Lähteenä olen käyttänyt FINELIn sivuja

 

  • possun paisti, vähärasvainen 161kcal/100g
  • naudan paisti 113kcal/100g
  • possunkylkisiivu  344 kcal/100g
  • grillimakkara keskim. 229kcal/100g
  • peruna 75kcal/100g
  • porkkana 33kcal/100g
  • sipuli 29 kcal/100g
  • vesimeloni, kuorittu 37 kcal/100kcal
  • kurkku 11kcal/100g
  • paprika 29 kcal/100g
  • Tomaatti 23kcal/100g
  • salaatti 13 kcal/100g
  • ananas säilyke, omassa liemessä 53 kcal/100g
  • persikka säilyke, sokeriliemessä 66 kcal/10
  • majoneesit ja kastikkeet  n. 160-500 kcal/100g
  • Aura juusto 338kcal/100g
  • Halloumjuusto 285kcal/100g
  • Sinappi 21kcal/1rkl (16g)
  • ketsuppi 16kcal/1rkl (18g)

Tässäpä oli meidän rosvopaisti tarinamme. Rosvopaisti oli hyvää ja sitä riitti hyvin koko porukalle ( vajaa 20 henk.) Loppupaisti syötiin kylmänä sunnuntaina, kun grillasimme vanhempien luona osaittain samalla porukalla. Toivottavasti tästä tulee vinkkejä myös teille lukijoille, miten rosvopaisti ja juurekset tehdään.