Joulunvietto Jampan tapaan

Joulunvietto Jampan tapaan

 Joulunvietto Jampan tapaan

Joulunvietto alkaa ja kerronpa tässä millanen mun jouluaika ja jouluhössötykset on. Jos et mua vielä tunne, niin oon Jamppa ja elelen täällä mun kotona. Voit lukea mun siivouspäivästä ennen joulua luukusta 13. (Voin kyllä paljastaa, että huijasin mun palvelusväkeni silloin siivoamaan. Osaan olla tosi kiero…)

sadonkorjuukasviket

 Jouluaaton aamu.

Heräsin taas siihen, kun noi mun palvelijat otti katon mun tönöstä, kun kuulemma halusivat taas musta kuvia. No nyt näät sitten mun aamu lookin, mutta ei kai se haittaa, jos en ole parhaimillani. Kun vaan sais silmät kunnolla vielä auki… Valittivat, että eivät saaneet taaskaan minusta kunnon kuvaa, kun liikuin koko ajan.

sadonkorjuukasviket

Joulunajan järjestelyt

Oon siksi tosi väsynyt, kun en ehtiny nukkua montaa tuntia vielä. Tein viime yönä joulusisustusta mun kämpillä. Kävin järkkäileen ja tekeen uusia luolia mun purukasan alle. Siellä on nyt taas mukava puuhastella ja ottaa välillä päikkärit tai oikeastaan yökkärit kesken joulutouhujen.

sadonkorjuukasviket

 Mun joulupersiljuusi

Hommasin eilen kaupasta joulukuusen tilalta joulupersiljuusen. Menin varkain mun palvelusväen taskuun, kun ne meni kauppaan ja ostin uuden kunnon persiljapuun varkain, josta tuunailin sitten tämän mun joulupersiljuusin. Eikä tullutkin hieno. Onko sulla syötävää joulukuusta? Mullapa nyt on! Tuutko kattoon ja maistaan sitä mun kans? Mulle saa tulla vaan yöllä kylään, kun haluan nukkua päivällä rauhassa!!!

sadonkorjuukasviket

Jouluruokaa ja jauhomatoja

Ostin varkain kauppareissulla ison pähkinäpaketin ja siemensekoituksen. Harmi, kun palvelusväki löysi ne sitten ja laitto kotona osan piiloon. En kuulemma saa kun yhen pähkinän päivässä ja pikkuannoksen siemeniä, vaikka on joulu, kun kuulemma lihon, jos syön niitä liikaa.

Väittävät että niissä ois paljon energiaa. Kuulemma 5-6 kaloria yhessä grammassa. No ei se mua haittaa, niin käyn yöllä, kun ne nukkuu hamstraamassa varkain niitä lisää. Mun poskipussiin mahtuu paljon kerralla. Ainakin kymmenen pähkinää!! Eipähän palele niin heleposti sitten, kun on pealstusrengas ympärillä ja on pehmeäpi nukkua.

Löysin vielä mun kodin alta jemman, missä on kuivattuja jauhomatoja. Ootko maistanut? Ne on hyviä. Jos tuut kattooon mun joulupersiljuusia, niin voin antaa sulle yhen maistettavaksi. Yks mato riittää kerralla mulle ja niin sullekkin.

Palvelusväki paistoi jo eilen yhen kinkun, mutta en kuulemma saa sitä, kun siinä on kuulemma liikaa suolaa mulle… No aiko ne tuua mulla keitettyä kannaa kuitenkin vähän, niin saan siitäkin proteiinia. Saan sitä kyllä jauhomatoistakin, niin pittää kattoa syönkö kannaa ollenkaan..

Väittävät, että oon huono syömään lihanpuolta, kuulemma ei tuu lihasta riittävästi, kun en syö sitä paljoo. Onhan sitä herneissäki, joita syön monesti. Pitää sanoa niille, että pähkinöissäkin on sitä, niin sillä voin perustella, että saan ottaa ison kasan pähkinöitä kerralla. Uskookohan ne mua? Mitä luulet?? Syökööt kinkkunsa, jos minä saan pähkinöitä…

Toivat mulle kupin vihanneksia, kun ne on kuulemma terveellisiä kans. Syön niitä kyllä mielellään. Omenakin on hyvvää ja sain sitäkin palan. Käyn yöllä hakeen parsakaalta pakasteesta, kun unohtivat tuua sitä mulle. On ne vaan hunomuistisia. Kaikki pitää tehä ite….

sadonkorjuukasviket

 Joululahjaksi risuja

Mitä sait joululahjaksi? Saitko sinä risuja??? Ootko ollu kilttinä? Minäpä sain risuja!! Arvaa oonko ollu kilttinä? Totta kai oon ollu!! Ethän kerro, että oon huijannu välillä ”ihan vähä”… Yllätyin, kun joulupukki oli tuonut mulle ison kasan risuja. Siinä oli ainakin pajua ja mustaherukan oksia. Kannattaa olla kilttinä sunkin, niin voit saaha risuja joulupukilta. Minä ainakin sain unelmien joululahjan!

Nyt mullla onki joulunajaksi kovasti hommaa, kun pittää pätkiä risut pienemmiksi, että saan raahattua ne mun luolastoon. Siinäpä se joulu meneekin. Välillä syön ja köllöttelen mahan vieressä ja sitten taas jatkan risusavottaa….

Nytpä en jouda ennään enempää tarinoimaan, kun pittää mennä takasin nukkuun, että ehin sitten yöksi hommiin ja syömään..

sadonkorjuukasviket

Hyvvää joulua!!

Muista sinäkin syyä joulun aikana niin, että napaa rutisee ja on ähky. Sitten on mukava mennä mahan viereen yökkäreille ja miettiä uuen vuoden kujeita!! Mietitään sitten joulun jälkeen, miten saahaan taas mahan varastot pienemmiksi… Minä en ainakaan ala laihikselle, vaikka mitä sanoisivat…. Onneksi tuota risusavottaa riittää…

Hauskaa Joulua vaan sullekki ja hyvvää uutta vuotta sitten kun se taas tulee.. Niin nuo palvelijatki käski sanoa niitten puolestakin hyvvää joulua!!!!

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Proteiini – mistä saat sitä

Proteiini – mistä saat sitä

Proteiini – mistä saat sitä?

Proteiini, mistä sitä saa riittävästi? Pitääkö syödä proteiinirahkoja tai kaikenmaailman proteiinijauheita? Proteiini on tärkeä ravinto-aine meille ihmisille, kuten myös kaikille eläimillekkin. Ihminen tarvoitsee proteiinia 1,1-1,3 g / painokilo (lasketaan normaalipainon mukaan). Iäkkäämät ihmiset tarvitsevat suuremman määrän ja nuoremmille perusterveille riittää pienempi. Jos urheilee, ei silloinkaan tarvitse erikoisia proteiinilisiä, vaan se saadaan normaalista terveellisestä ruokavaliosta. Normaalipainoinen 60 kiloinen ihminen tarvitsee n. 70g. Ylimääräinen proteiini mm. rasittaa munuaisia ja kertyy helposti rasvamakkaraksi vyötärölle.

Proteiinien laaduissa on eroja. Lihan proteiineissa on eniten erilaisia aminohappoja. Kasvisproteiineista soijassa on erilaisia aminohappoja, mutta ei niin paljon, kuin eläin kunnan tuotteissa. Jos on kasvissyöjä olisi hyvä kayttää viljatuotteita ja palkokasveja monipuolisesti, että saa riittävän monipuolista proteiinia.

Voit lukea proteiinista esim. Syö hyvää sivuilta tai ruokatieto yhdistyksen sivuilta.

Kerron tässä jutussa esimerkkejä eri tuoteryhmistä mistä sitä saa ja minkä verran. Määrät on katsottu Finelistä.

sadonkorjuukasviket

 Eläinperäisiä proteiinin lähteitä:

Liha vähärasvainen n. 18-22g / 100g

Kananmuna 6,9g/ 1kpl (55g)

Maito n. 3g/ 100g

jogurtti (maustamaton, rasvaa 1,5%) 4,5g / 100g

Maitorahka (maustamaton) 9,8g / 100g

”Proteiinirahka” 10g / 100g

Raejuusto 16,4g / 100g

Juusto (keskiarvo) 23,4g / 100g

sadonkorjuukasviket

 Kasvisperäisiä proteiinin lähteitä:

Härkis härkäpapu valmiste 17g / 100g

Soijapapu keitetty 16,1g / 100g

Tofu (pehmeä-kiinteä) 8-17g / 100g

Herne keitetty 6,4g / 100g

porkkana 0,6g / 100g

Kaurahiutaleet 13,6g / 100g

Kaurapuuro valmis 2g / 1dl / 100g

Ruispalat (leipä) 2,6g / 1 kpl (28g)

Cashew pähkinät 20g / 100g

Manteli 24g / 100g

Pellavansiemen 22,1g / 100g

Voit katsoa Finelistä lisää proteiinien määriä tai pakkausselosteista.

Onko suklaassa proteiinia? Käy katsomassa tämän vuoden 2022 kalenterin luukku 10

Kuten näet saa tavallinen suomalainen sekäsyöjä ihan riittävästi proteiinia. Ei tarvita mitään ylimääräisiä proteiinilisiä. Jotkut kasvisten välttelijät saattavat saada helposti jopa liikaakin. Joillakin kasvissyöjillä voi puolestaan jäädä proteiinin määrät alhaisiksi varsinkin, jos ei käytä maitotuotteita tai kananmunaa ollenkaan. Aina silloin tällöin lasken asiakkaideni kanssa tuleeko proteiinia riittävästi, kun moni epäilee, että ei saa riittävästi. Mutta kun lasketaan, huomataan usein, että tulee reilustikkin. Vastaavasti olen laskenut määriä kasvissyöjien kanssa, niin joillakin on jäänyt vajaaksi.

Kasvissyöjille on olemassa myös muita proteiinin lähteitä esimerkiksi vehnägluteiinista valmistettu seitan, ja sieniproteiinista teeollisesti valmistettu quorn.

Cambridgen tuotteet sisältävät myös proteiinia. Esim. Cappucino pirtelö sisältää 17,38g / kpl

Aiemmissä kirjoituksissani, myös lisää proteiineista yms.

Pääset lukemaan aiempia tämän vuoden sekä aiempien vuosien joulukalentereita

Suklaa – se ihanuus

Suklaa – se ihanuus

 Suklaa – se ihanuus

Suklaa se ihanuus, on monen herkku. Niin minunkin. Kuinka paljon se sisältää energiaa, rasvaa ja sokeripaloja ja muita ravintoaineita? Onko suklaassa mitään terveellistä? Oletko ajatellut mitä oikeastaan syöt, kun syöt suklaata?

Suklaata on monelaista mm. maitosuklaata, tummaa suklaata, valkosuklaata, raakasuklaata, ja kaikenäköisillä mausteilla, ja muilla härpäkkeillä maustettuja suklaita. Esim. Tummasuklaa on valmistettu Kaakaomassasta ja kaakaovoista. Kun tummaan suklaaseen lisätään maitoa tai maitojauhetta, saadaan maitosuklaata. Valkoinen suklaa tehdään kaakaovoista, joka on erottunut kaakaomassasta. Tietysti näihin lisätään sokeria ja muita aineosia riippuen millaista suklaata halutaan tehdä.

Eri suklaa laaduista voit lukea lisää vaikkapa Suklaa yhdistyksen sivuilta. Sieltä löytyy tietoa myös historiasta yms.

Otan tässä jutussa esimerkiksi ehkä se Suomen tunnetuimman Fazerin sininen suklaalevyn ja käyn läpi muutaman asian sen sisällöstä. Ravintosisällön tiedot on otettu Fazerin sivuillta, koska levyn takana tiedot oli niin peienellä, että oli vaikea saada selvää niistä.

sadonkorjuukasviket

 Suklaa ja energiamäärät

Tämän tarinan suklaalevy painaa 200g ja levyssä on 40 palaa, jolloin 1 pala on 5g

Tässä suklaassa on energiaa 550 kcal / 100g. Koko levyssä 200g -> 1100kcal

ja 1 pala -> 27,5 kcal. Joten neljästä palasta saat jo yli 100 kcal.

Jos syöt koko levyn joka päivä vuoden ajan, saat painoa lisää vuodessa 57,2 kg

(Huom, laskettu, jos syöt joka päivä normaalin kulutuksen verran ruokaa ja sen lisäksi levyn. 1 läskikilo on n. 7000kcal)

Jos syöt palan päivässä saat vuodessa painoa 1,43 kg.

sadonkorjuukasviket

 Suklaa ja rasvat

Suklaassa on rasvaa 33g /100g jolloin koko levyssä on 66g rasvaa

(Yllä kuvassa 200g suklaa ja 66g rasvaa)

Yhdessä palassa 5g on rasvaa 1,65g.

Tyydyttynyttä rasvaa on 21g / 100g. Tyydyttynyt rasva on kovaa rasvaa, joten suklaastakin saa liikaa sitä ja suklaa siten on epäterveellistä. Jos kuitenkin muu rasvan laatu on päivän aikana hyvää, niin muutama pala ei haitta, koska tyydyttyneen rasvan määrä saisi koko päivän rasvasta olla vain 1/3.

Koko levystä tulee huonoa tyydyttynyttä rasvaa 42g, joka on jo useampi ruokalusikallinen ja se jo turhan suuri määrä usein syötynä. Se voi vaikutta terveyteen mm. kolestrooliin ja sitä kautta terveyteen. kts. esim. Sydänliitto

sadonkorjuukasviket

 Suklaa ja sokeri

Kuvan suklaa sisältää sokeria 48g / 100g ja koko levy 200g sisältää 96g.

1pala sisältää sokeria 2,4g.

Kun muutetaan nämä määrät sokeripaloiksi, niin koko levy sisältää 38,4 palaa ( yllä kuvassa). 1 suklaapala sisältää sokeria 0,96 palaa eli melkein kokonaisen sokeripalan verran. Onko se sinusta paljon vai vähän?

(Sokeripala laskuissa käytetään yleisesti sokeripalan kokona 2,5g, jota käytin tässäkin laskussa)

Voit laskea jouluna sitten omien herkkujesi sokeripalat, kun katsot sokerienmäärät ravintosisällöstä g /100g ja kerrot pakkauksen koolla (jos 200g kerro kahdella, jos 500g kerro viidellä) ja jaat 2.5:llä. Lasku kaava löytyy myös luukusta 3, missä juttua tuotteiden pakkausmerkinnöistä yms.

Koska suklaassa on paljon sokeria, nostaa se nopeasti verensokeria ja sen jälkeen insuliini alkaa laskemaan sitä ja se voi laskea sitten liiankin alas, jolloin tulee jälleen nälkä ja mielitekoja sekä huono olo. Lisäksi koko levyn syötyä tulee monella huono omatunto, kun tuli syötyä ja sitten syödään taas lisää jotain siihen huonoon oloon ja harmitukseen yms. Siinäpä sitten kierre valmis joillakin herkkusuilla ja painon kanssa kamppailevilla. Tämä on tuttua myös minulle varsinkin silloin ”entisessä elämässä” ja vieläkin joskus, mutta ei onneksi niin suurissa määrin. Voit käydä katsomassa miten minä söin ennen vanhasta jutustani.

Kannattaa pitää verensokeri tasaisena syömällä säännöllisesti ja runsaskuituista monipuolista ravintoa.

sadonkorjuukasviket

 Mitä muuta suklaassa ja miten tämän luukun suklaalle kävikään…

Tässä suklaassa on proteiiniakin ihan mukava määrä 11g / 100g. Vrt. Fazerin tumma suklaa 4,4g /100g. Proteiini tuleekin nähtävästi suurimmaksi osaksi maidosta, jota on maitosuklaassa, mutta ei tässä tapauksessa tummassa suklaassa. (Huom! Minun oma olettamus)

(Kts. Fazerin tumma suklaa) 

Koko 200g levyssä maitosuklaata on proteiinia 22g. joten koko levystä saa suunilleen saman verran proteiinia, kuin 100g:stä kanan filettä. Päivän proteiinin saantisuositus on normaalipainoisella 1-1,2g/ painokilo eli jos 60 kiloinen syö reilu 3 levyä tätä suklaata, saa päivän koko proteiinin tarpeen.

Oiskohan tämä maitosuklaa sittenkin terveellistä???? Siinäpä miettimistä. Taitaahan siinä olla sitten myös kalsiumiakin, kuten maidossa, mutta enpä ala sitä sitten kuitenkaan tutkimaan, niin saan tämän jutun joskus valmiiksi. 

Kuitua tämän suklaan ravintoarvoissa ei ole mainittu ollenkaan, joten sitä ei taida olla juuri ollenkaan.

Suklaan muista terveyshyödyistä esim. antioksidanteista yms on puhuttu paljon. Suklaan terveyshaitat sokerin ja kovan rasvan määrän takia ovat todennäköiseti kuitenkin sen verran suuria, että saatavat terveyshyödyt jäävät liian pieniksi suhteessa haittoihin.

Siinäpä suklaa sitten paloiteltu mietittäväksi…

Kaikesta huolimatta pidän suklaasta edelleen… ja

MiITÄ TAPAHTUI kuvan SUKLAALEVYLLE? KUKA SEN SÖI:

a) Jamppa hamsteri

b) Maija

c) Kirjoittaja

ARVAA ja OSALLISTU Fazerin sinisen suklaalevyn ARVONTAAN täällä tai somekanavillani tästä luukusta kertovissa julkaisuissa. voit tuplata voiton mahdollisuutesi osallistumalla kaikissa. Ig:ssä outikolehmainen, Fb:ssä Cambridge Valmentaja Outi Kolehmainen sivuilla sekä tarinoissa myös.

Arvonta suoritetaan joulupäivänä ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Jos haluat saada joulun suklaakilot pois joulun jälkeen, niin mainitse se, niin osallistut myös aloitusvalmennuksen  arvontaan (Arvo n. 45€)

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka kuuluu monen aamupalaan. Kuuluuko se sinun lemppariruokiin? Mitä se sisältää? Onko se terveellinen valinta?

Karjalanpiirakoita on monenlaisia isoja ja pieniä. Ne voivat sisältää erilaisia aineosia enemmän tai vähemmän terveellisiä. Lisäksi se mitä sen päälle laitetaan vaikuttaa myös terveellisyyteen ja energiapitoisuuksiin. Alla oleva vaihtoehto löytyi tällä kertaa meidän jääkaapista. Itse harvemmin syön niitä, mutta toiset meillä silloin tällöin.

karjalanpiirakka ja pakkausmerkinnät

Kuvan karjalanpiirakan energiapitoisuus

Usein asiakkaani sanovat, että syövät aamupalaksi tai vaikkapa juhlissa karjalanpiirakoita. Mutta kaikki eivät ajattele kuinka paljon se sisältää esierkiksi energiaa tai hyviä ravintoaineita.

Kuvan piirakassa on energiaa 220 kcal / 100 g, jolloin yhdessä 64 g on silloin 140 kcal. (Vrt. Ruispuikula, täysjyväleipä 1 siivu 28 g / 69 kcal) Kun piirakoita syö useamman vielä kerralla, tulee energiaa reilusti, jos päälliset ovat myös energiapitoisia. Yllä kuvassa piirakan päällä on 2 juustosiivua. Jos juusto on 17 % tulee kahdesta siivusta n. 60 Kcal. Mutta jos juusto on kunnon kermajuustoa voi juustosta tulla jo yhdestä palasta samamäärä 60 kcal. Mutta jos juustosiivuja on 2kpl tulee energiaa niistä jo n.  120 kcal.

Jos laittaa voita tai levitettä päälle tulee niistä n. 50-70 kcal / 10 g.

Kuvan kurkut puolestaan ovat kevyttä, eli 11 g / 100g joten kuvassa olevasta määrästä kurkkua tulee vajaa 10 kcal.

Koko kuvan annos piirakka, kermajuusto, rasva ja kurkku yht. n. 320 kcal. Jos juustoa olisi vain 1 kpl ja sekin 17%, niin annoksessa olisi energiaa 230 kcal. Kerma juusto sisältää paljon myös paljon kovaa eli huonoa rasvaa. Juustojen energiapitoisuuksia yms. lisää Syö Hyvää sivuilla

Jos olet normaalipainoinen nainen, on energiakulutus n. 2000 kcal / pv, niin jos syöt 6 karjalanpiirakkaa ylläolevilla rasvaisella juustolla olevilla päälisillä, saat koko päivän energiamäärän niistä. Ilman päälisiä voisit syödä 14 kpl päivässä kulutukseesi nähden.

Hiilihydraatteja tässä karjalanpiirakassa on 35 g / 100 g eli vähemmän kuin ruispuikulassa, jossa sitä on 41 g / 100 g. Mutta ero ei ole kovin suuri. Ruispuikulan hiilihydraateista osa on kuitenkin kuitua, joka on hyvää hiilaria.

Mitä muuta se sisältää?

Kuvan karjalanpiirakka on tehty tavallisesta riisistä ja kuoressa on eniten täysjyväjauhoa ja lisäksi vehnäjauhoa. Koska täysjyvän osuus koko piirakan aineksista on vain 12%, on sen osuus kuitenkin, niin pieni, että koko piirakan kuidun määrä on vain 3,4 g / 100 g. Jotta se olisi runsaskuituinen tuote pitäisi siinä olla kuitua väh. 6 g / 100 g. Eli kuidun osalta karjalanpiirakat eivät ole kovin hyvä valinta esim. vatsan hyvinvoinnille. Täysjyväleipä olisi huomattavasti parempi. Vrt. ruispuikula kuitua 10 g / 100g

Tässä piirakassa on käytetty rypsiöljyä. Piirakassa on rasvaa 5,7 g / 100 g ja huonoa tyydyttynyttä rasvaa vain 0,5 g. Joten rasvan koostumus on hyvä. Vrt Ruispuikula rasvaa 1,7 g / 100 g , josta huonoa rasvaa 0,1 g. Ruispuikulassa ei ole yhtään lisättyä rasvaa, vaan se tulee viljoista. Joten tässä piirakassa on hyvää rasvaa enemmän kuin ruispuikulassa. Jotain hyvääkin kuitenkin…

Piirakassa proteiinia on 4,5 g / 100 g. Vrt Ruispuikula 12 g / 100 g. Eli proteiinin määräkin on alhaisempi, kuin täysjyväleivässä.

Tässäpä muutama asia, kun mietit, onko karjalanpiirakka hyvä valinta aamupalaksi vai kannattaisiko sittenkin valita täysjyväleipä. Itse valitsen yleensä täysjyväleivän ja jätän piirakat muille.

Karjalanpiirakoitakin voi syödä silloin tällöin, kunhan ne eivät ole se jokapäiväinen aamupala ja katsoo mitä päälle laittaa. Voit syödä kuitenkin karjalanpiirakoitakin yhden One 2 one Dietin Detox -ohjelmalla neljännellä viikolla. Tarkemmat ohjeet saat silloin valmentajaltasi.

Lisää leipävaihtoehdoista ja karjalanpiirakasta voit lukea vaikkapa Blogini vanhasta jutusta voileipä, kaloreita vai terveellistä ravintoa.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

Porkkanapuolukkalaatikko

Porkkanapuolukkalaatikko

porkkanapuolukkalaatikko

Porkkanapuolukkalaatikko

Porkkanapuolukkalaatikko, oletko kokeillut? Tein porkkana- ja lanttulaatikkoa. Ennen uuniin laittoa keksin, että tehdäänpä vähän erilaista tällä kertaa.

porkkanalaatikkoa puolukoilla

Porkkanapuolukkalaatikoiden ohje

500g porkkanasose (33 kcal/100g) -> 165 kcal

2dl kiehumaitoa (45 kcal/100g) -> 90 kcal

2 kpl (55g/kpl) kananmunia (134 kcal/100g) 147 kcal

50g spelttimannaa (324 kcal/100g) -> 162 kcal

40g siirappia (318 kcal/100g) -> 127 kcal

suolaa, valkopippuria

200g jäisiä puolukoita (39 kcal/100g) -> 78 kcal

Koko annos 3 foliovuokaa yht. 769 kcal

1ltk kypsänä n. 400g / 256 kcal -> 64 kcal / 100g

Käytin valmista kaupan porkkanasosetta. Sekoitin kaikki ainekset porkkanasoseeseen ja kaadoin kolmeen pieneen foliovuokaan. Paistoin uunissa 180 C n. 1h. En katsonut tarkkaa aikaa.

Puolukat laitoin jäisenä siksi, että ne pysyisivät paremmin kasassa ja väri erottuisi kypsänä paremmin. Väri pysyikin aika hyvin ja suurin osa laatikkoa oli oranssia ja puolukoiden läheltä punertavampaa.

Puolukat sopivat porkkanalaatikkoon tosi hyvin. Aion tehdä myös uusiksi joku kerta. Alkuun oli tarkoitus tehdä ihan tavallista, mutta sittenpä tehdessä ajattelin, että kokeillaanpa puolukoita ja kannatti.

Tässä porkkanalaatikossa ei ole ollenkaan rasvaa, josta johtuen energiapitoisuus on pienempi. Siirapin olisi voinut jättää pois, mutta kun laitoin puolukoita sekaan, sai siitä hieman makeutta mukaan. Jos haluaa enempi makeutta, voi siirappia laittaa vähän enempi. Siirappi nostaa kuitenkin helposti energiamäärää. Kiehumaitoa laitoin, koska teimme aiemmin riisipuuroa, ja maitoa jäi siitä ylimääräistä. Yleensä laitan kevytmaitoa laatikkoon.

Jos laatikkoon olisi laittanut hieman öljyä, olisi laatikko ollut lautasmallin mukaa tehty. Laatikossa Porkkanasta ja puolukasta tuli kasvikset, kananmunasta ja maidosta proteiinia, maidosta kalsiumia ja mannaspeltistä täysjyväkuitua.

Tätä laatikkoa voi syödä One 2 one Dietin laihduttajat kolmannelta viikolta lähtien esimerkiksi Kymppi pois -ohjelmalla,

Lisää minun porkkanalaatikko sekoituksia löytyy esim. kalenterin vanhasta julkaisusta Porkkanalaatikko meidän tapaan

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..