Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka kuuluu monen aamupalaan. Kuuluuko se sinun lemppariruokiin? Mitä se sisältää? Onko se terveellinen valinta?

Karjalanpiirakoita on monenlaisia isoja ja pieniä. Ne voivat sisältää erilaisia aineosia enemmän tai vähemmän terveellisiä. Lisäksi se mitä sen päälle laitetaan vaikuttaa myös terveellisyyteen ja energiapitoisuuksiin. Alla oleva vaihtoehto löytyi tällä kertaa meidän jääkaapista. Itse harvemmin syön niitä, mutta toiset meillä silloin tällöin.

karjalanpiirakka ja pakkausmerkinnät

Kuvan karjalanpiirakan energiapitoisuus

Usein asiakkaani sanovat, että syövät aamupalaksi tai vaikkapa juhlissa karjalanpiirakoita. Mutta kaikki eivät ajattele kuinka paljon se sisältää esierkiksi energiaa tai hyviä ravintoaineita.

Kuvan piirakassa on energiaa 220 kcal / 100 g, jolloin yhdessä 64 g on silloin 140 kcal. (Vrt. Ruispuikula, täysjyväleipä 1 siivu 28 g / 69 kcal) Kun piirakoita syö useamman vielä kerralla, tulee energiaa reilusti, jos päälliset ovat myös energiapitoisia. Yllä kuvassa piirakan päällä on 2 juustosiivua. Jos juusto on 17 % tulee kahdesta siivusta n. 60 Kcal. Mutta jos juusto on kunnon kermajuustoa voi juustosta tulla jo yhdestä palasta samamäärä 60 kcal. Mutta jos juustosiivuja on 2kpl tulee energiaa niistä jo n.  120 kcal.

Jos laittaa voita tai levitettä päälle tulee niistä n. 50-70 kcal / 10 g.

Kuvan kurkut puolestaan ovat kevyttä, eli 11 g / 100g joten kuvassa olevasta määrästä kurkkua tulee vajaa 10 kcal.

Koko kuvan annos piirakka, kermajuusto, rasva ja kurkku yht. n. 320 kcal. Jos juustoa olisi vain 1 kpl ja sekin 17%, niin annoksessa olisi energiaa 230 kcal. Kerma juusto sisältää paljon myös paljon kovaa eli huonoa rasvaa. Juustojen energiapitoisuuksia yms. lisää Syö Hyvää sivuilla

Jos olet normaalipainoinen nainen, on energiakulutus n. 2000 kcal / pv, niin jos syöt 6 karjalanpiirakkaa ylläolevilla rasvaisella juustolla olevilla päälisillä, saat koko päivän energiamäärän niistä. Ilman päälisiä voisit syödä 14 kpl päivässä kulutukseesi nähden.

Hiilihydraatteja tässä karjalanpiirakassa on 35 g / 100 g eli vähemmän kuin ruispuikulassa, jossa sitä on 41 g / 100 g. Mutta ero ei ole kovin suuri. Ruispuikulan hiilihydraateista osa on kuitenkin kuitua, joka on hyvää hiilaria.

Mitä muuta se sisältää?

Kuvan karjalanpiirakka on tehty tavallisesta riisistä ja kuoressa on eniten täysjyväjauhoa ja lisäksi vehnäjauhoa. Koska täysjyvän osuus koko piirakan aineksista on vain 12%, on sen osuus kuitenkin, niin pieni, että koko piirakan kuidun määrä on vain 3,4 g / 100 g. Jotta se olisi runsaskuituinen tuote pitäisi siinä olla kuitua väh. 6 g / 100 g. Eli kuidun osalta karjalanpiirakat eivät ole kovin hyvä valinta esim. vatsan hyvinvoinnille. Täysjyväleipä olisi huomattavasti parempi. Vrt. ruispuikula kuitua 10 g / 100g

Tässä piirakassa on käytetty rypsiöljyä. Piirakassa on rasvaa 5,7 g / 100 g ja huonoa tyydyttynyttä rasvaa vain 0,5 g. Joten rasvan koostumus on hyvä. Vrt Ruispuikula rasvaa 1,7 g / 100 g , josta huonoa rasvaa 0,1 g. Ruispuikulassa ei ole yhtään lisättyä rasvaa, vaan se tulee viljoista. Joten tässä piirakassa on hyvää rasvaa enemmän kuin ruispuikulassa. Jotain hyvääkin kuitenkin…

Piirakassa proteiinia on 4,5 g / 100 g. Vrt Ruispuikula 12 g / 100 g. Eli proteiinin määräkin on alhaisempi, kuin täysjyväleivässä.

Tässäpä muutama asia, kun mietit, onko karjalanpiirakka hyvä valinta aamupalaksi vai kannattaisiko sittenkin valita täysjyväleipä. Itse valitsen yleensä täysjyväleivän ja jätän piirakat muille.

Karjalanpiirakoitakin voi syödä silloin tällöin, kunhan ne eivät ole se jokapäiväinen aamupala ja katsoo mitä päälle laittaa. Voit syödä kuitenkin karjalanpiirakoitakin yhden One 2 one Dietin Detox -ohjelmalla neljännellä viikolla. Tarkemmat ohjeet saat silloin valmentajaltasi.

Lisää leipävaihtoehdoista ja karjalanpiirakasta voit lukea vaikkapa Blogini vanhasta jutusta voileipä, kaloreita vai terveellistä ravintoa.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

Porkkanapuolukkalaatikko

Porkkanapuolukkalaatikko

porkkanapuolukkalaatikko

Porkkanapuolukkalaatikko

Porkkanapuolukkalaatikko, oletko kokeillut? Tein porkkana- ja lanttulaatikkoa. Ennen uuniin laittoa keksin, että tehdäänpä vähän erilaista tällä kertaa.

porkkanalaatikkoa puolukoilla

Porkkanapuolukkalaatikoiden ohje

500g porkkanasose (33 kcal/100g) -> 165 kcal

2dl kiehumaitoa (45 kcal/100g) -> 90 kcal

2 kpl (55g/kpl) kananmunia (134 kcal/100g) 147 kcal

50g spelttimannaa (324 kcal/100g) -> 162 kcal

40g siirappia (318 kcal/100g) -> 127 kcal

suolaa, valkopippuria

200g jäisiä puolukoita (39 kcal/100g) -> 78 kcal

Koko annos 3 foliovuokaa yht. 769 kcal

1ltk kypsänä n. 400g / 256 kcal -> 64 kcal / 100g

Käytin valmista kaupan porkkanasosetta. Sekoitin kaikki ainekset porkkanasoseeseen ja kaadoin kolmeen pieneen foliovuokaan. Paistoin uunissa 180 C n. 1h. En katsonut tarkkaa aikaa.

Puolukat laitoin jäisenä siksi, että ne pysyisivät paremmin kasassa ja väri erottuisi kypsänä paremmin. Väri pysyikin aika hyvin ja suurin osa laatikkoa oli oranssia ja puolukoiden läheltä punertavampaa.

Puolukat sopivat porkkanalaatikkoon tosi hyvin. Aion tehdä myös uusiksi joku kerta. Alkuun oli tarkoitus tehdä ihan tavallista, mutta sittenpä tehdessä ajattelin, että kokeillaanpa puolukoita ja kannatti.

Tässä porkkanalaatikossa ei ole ollenkaan rasvaa, josta johtuen energiapitoisuus on pienempi. Siirapin olisi voinut jättää pois, mutta kun laitoin puolukoita sekaan, sai siitä hieman makeutta mukaan. Jos haluaa enempi makeutta, voi siirappia laittaa vähän enempi. Siirappi nostaa kuitenkin helposti energiamäärää. Kiehumaitoa laitoin, koska teimme aiemmin riisipuuroa, ja maitoa jäi siitä ylimääräistä. Yleensä laitan kevytmaitoa laatikkoon.

Jos laatikkoon olisi laittanut hieman öljyä, olisi laatikko ollut lautasmallin mukaa tehty. Laatikossa Porkkanasta ja puolukasta tuli kasvikset, kananmunasta ja maidosta proteiinia, maidosta kalsiumia ja mannaspeltistä täysjyväkuitua.

Tätä laatikkoa voi syödä One 2 one Dietin laihduttajat kolmannelta viikolta lähtien esimerkiksi Kymppi pois -ohjelmalla,

Lisää minun porkkanalaatikko sekoituksia löytyy esim. kalenterin vanhasta julkaisusta Porkkanalaatikko meidän tapaan

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

Pähkinät välipalaksi

Pähkinät välipalaksi

manteli ja pähkinä

Pähkinät ja mantelit välipalaksi

Pähkinät ja mantelit sopivat hyvin pieneksi välipalaksi, kunhan muistaa vain, minkä verran niitä kannattaa syödä. Kun ostat pähkinöitä, niin kestääkö pussi useamman päivän vai käykö käsi pussilla useammin ja pian huomaat, että pussi on tyhjä.

Yllä kuvassa on:

cashew pähkinöitä 17,4 g -> 100 kcal ja manteleita 16,3 g ->100 kcal.

Cashewpähkinät 574 kcal / 100 g

Saksanpähkinä 644 kcal/ 100g

Manteli 613 kcal /100g

Cashewpähkinä kuorittu manteli

Pähkinöiden ja manteleiden suuri energia määrä tulee rasvasta, jota niissä on hieman yli tai alle puolet. Niiden ravintosisällöt näet yllä olevasta kuvasta. Tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa niissä on vähän ja suurin osa on pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa, jota tulisi saada joka päivä, mutta ei sitäkään liikaa. Joten jos syöt isomman annoksen pähkinöitä, jätä muu rasva sellaisena päivänä vähemmälle.

Voit lukea rasvoista lisää vaikkapa Syö hyvää sivuilta.

Mantelit ja pähkinät sisältävät myös paljon proteiinia ja jonkin verran kuituja. Kuten näet ne sisältävät paljon hyviä ravintoaineita, joten ne sopivat hyvin pieneksi välipalaksi tasaamaan verensokerin heilahteluita, kun muu ruokavalio ja ateriarytmi on kunnossa. Mutta muista kuitenkin kohtuus, sillä normaalipainoisen naisen keskimääräinen energian kulutus on n. 2000 kcal. Reilusti alle 400 g:n pussista saa jo päivän koko energiamäärän ja helposti uimarenkaan vyötärölle.

Pitää vielä mainita lopuksi mantelijauhot, kun moni keto- tai gluteenia välttelevä tyyppi käyttää niitä leivontaan yms paljon ja monesti mantelijauhon lisäksi leivonnaisissa on paljon muutakin rasvaa. Mantelijauhoissa on myös yli 600 kcal / 100g vrt. vehnäjauho n. 360 kcal / 100 kcal…….

Lisää pieniä naposteltavia löytyy 2019 joulukalenterista luukusta 3.

Pähkinät sopivat välipalaksi vaikkapa One 2 one Dietin Kymppi pois -ohjelman viimeisillä viikoilla. Toki pähkinöitä voi käyttää alemmillakin tasoilla lounaalla tai päivällisellä, mutta määrien kanssa pitää olla tarkkana, ettei energiaa tule liikaa ja muutakin ruokaa mahtuu mukaan.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

Papu kasviskeitto

Papu kasviskeitto

papu - kasviskeitto

Papu -kasviskeitto lounaaksi

Papu -papukeitto lounaalle on tehty pakastekasviksista ja pakastesoijapavuista. Monet välttelevät pakastevihanneksia, mutta ne ovat lähes ihan yhtä hyviä, kuin tuoreet, kunhan niitä vain käyttää. Nykyään löytyy monenlaisia papujakin pakastealtaasta.

Lämpimillä kasviksilla saa vaihtelua pelkkään salaatin syöntiin. Esimerkiksi moni laihduttaja puputtaa pelkkää salaattia ja kanaa, joten se käy tylsäksi ajanmittaan ja jossain vaiheessa vihannekset tulee korvistakin ulos. Minulla on aina pakasteessa iso valikoima erilaisia kasviksia, joista voin lisäillä eri ruokiin nopeasti niitä, eivätkä ne mene pilalle, kuten monet tuoreet kasvikset, jos niitä ei ehdi käyttää ajallaan.

vihannes ja papu pussi

Papu -kasviskeitto

50 g soijapapuja ( 134 kcal/100g) -> 67 kcal

100 g pakastekasviksia (35 kcal/100g) -> 35 kcal

kasvisliemijauhe n. 10 kcal

Lisäksi keiton kanssa:

2dl rasvaton maito (29 kcal/100g) -> 58 kcal

28 g ruispuikula (246 kcal/100g) -> 69 kcal

5g kasvimargariini (540kcal/100g) -> 27 kcal

Koko lounas 266 kcal

Nakkaa vihannekset ja pavut kattilaan ja keittele jonkin aikaa ja mausta oman mielesi mukaan. Tällä kertaa laitoin pippurisekoitusta ja pikkuisen soijakastiketta sekä kasvisliemijauhetta sekaan. Pakastepavut ovat nopeita tehdä, kun ne on jo esikeitetty. Jos käytät käsittelemättömiä papuja, pitää niitä keittää paljon pitempään.

Tätä reseptiä voi tuunata vaihtelemalla erilaisia kasviksia ja jos haluaa, voi sekaan laittaa tuore- tai sulatejuustoa vaihteluksi, mutta silloin kannattaa katsoa juustojen yms energiapitoisuudet. Ruokakermojakin voi käyttää, kunhan valitsee niitä vähän kevyempiä. Kts vanha blogikirjoitukseni Lanttusosekeitto

Soijapapu ravintosisältö

Yllä soijapapu pussin ravintosisältö, josta näet, että kuvan soijapavut sisältävät proteiinia 14 g/ 100g soijan proteiini aminohappokoostumus on kasvisten proteiineista kaikkein lähimpänä lihan aminohappoja.

Pavut sisältävät paljon enemmän energiaa, kuin esimerkiksi keitossa mukana olevat muut kasvikset. Alla kuvassa sadonkorjuu kasvisten ravintosisältö, josta näet, että niissä on energiaa vain 35 kcal / 100g. Proteiinia sadonkorjuu kasviksissa on 2,6 g / 100g, joten papujen ja muiden kasvisten ravintosisällöissä on suuria eroja..

Sadonkorjuu kasvisten ravintosisältö

Keiton kasviksista tulee kuitua, mutta kuidun määrää voi täydentää täysjyväleivällä. Lasi maitoa tuo aterialle kalsiumia. Maidon tilalle kalsiumin lähteeksi voi ottaa myös juuston leivän päälle. Hyviä rasvoja tulee kasvimargariinistä tai keittoon voi lorauttaa hieman öljyä. Tiedäthän kuitenkin, että öljyssä on 80-90 kcal / 10g. Pavuissa on huonoja eli tyydyttyneitä rasvoja vain vähä ja loput ovat hyviä eli tyydyttymättömiä rasvoja.

Kuten huomaat olen laiska kokki ja välillä mun ruuat on tosi yksinkertaisia, eivätkä vaadi juurikaan mielikuvitusta, vaan pakasteesta ongin sattumanvaraisesti mitä käteen sattuu ja kippaan kattilaa ja pian keitto valmis… Ruuan energiamääräkin on helppo tarkistaa pussin kyljestä.

Tätä keittoa voi syödä One 2 one Dietin tasolta 2 lähtien esimerkiksi Kymppi pois -ohjelmalla, kun ei ota leipää mukaan ja leivänkin kanssa jo 3 tasolta alkaen. Toki keittolounaan osien määriä voi vaihdella sopivimmiksi eri tasoille.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

Eväät aamupala, lounas ja päivällinen

Eväät aamupala, lounas ja päivällinen

Eväät aamupala, lounas ja päivällinen

Eväät voi sisältää terveelllisesti koostetun eväsrasian, joka on koottu suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisesti. Kuvan eväsrasia sisältää kaikkia päivän aikana tarvittavia ravintoaineita ja pitää hyvin nälän loitolla. Lisäksi mukaan on pakattu välipalaksi Cambridge patukka. Loput päivän ravintoaineet tulevat kahvimaidosta sekä iltapalasta kotona.

Kuvan eväät olen tehnyt aamulla miehelleni, jolla on 8-21 työvuoro tänään. Kerron tässä jutussa mitä se sisältää. Kotona voit käyttää apuna esimerkiksi Fineliä, jos haluat tietaää mitä sinun eväät sisältävät.

Eväät  lautasmallin mukaan

Täysjyvä:

– Täysjyväleipä 4 siivua  320 kcal  -> täysjyvää ja runsaasti kuitua

Kuitua tulee myös kasviksista.

Rasva:

– 60% levite (K-menu margariini) leivänpäälle 30g  -> 162 kcal   -> hyviä pehmeitä rasvoja. Sis. myös omega 3 rasvahappoja

Rasvaa tulee myös (Vapaan kanan omega munat) kananmunista, joissa on myös pehmeää rasvaa yli 2/3 .

Proteiini:

– Kananmuna 2 kpl -> 148 kcal

– Leikkele kinkku 60g ->  64kcal ( Huom! Leikkeleet sisältävät turhaa suolaa.. ja punaisen lihan voisi korvata esim. kanalla)

Proteiinia tulee päivän aikana myös juustosta ja muista maitotuotteista sekä täysjyvästä ja kasviksista.

Maitotuotteet:

– Juusto 17% 4 isoa siivua -> 136 kcal -> kalsiumia runsaasti

Kalsiumia tulee päivän aikana myös kahviin käytetystä maidosta sekä iltapalasta

Kasvikset:

– Paprika 50g n.  -> 14 kcal

– Porkkana 200g -> 65 kcal

– Tomaatti 100g ->23 kcal

– Salaatti 50g  -> 6 kcal

Suositus puoli kiloa kasviksia täyttyy, kun iltapalalla lisätään vielä marjat -> kuitua vitamiineja ja hivenaineita yms.

Koko eväsrasian sisältö -> 983 kcal

Päivän ravintoaineiden täydentäminen:

Eväsrasia sisälsi yhteensä 983 kcal ja se pitää hyvin nälän loitolla. Lautasmallikin toteutuu siinä, koska sieltä löytyy proteiinia, hyviä rasvoja, kasviksia, maitotuotteita ja tietenkin täysjyvää hyvänä kuidun lähteenä. Välipalaksi laitoin mukaan Cambridge karpalopatukan, joka sisältää 1/3 päivän tärkeistä vitamiineista ja ravintoaineista. ja se on helppo syödä välipalaksi vaikkapa kahvin kanssa. Karpalo patukka 200 kcal 

Iltapalaksi jääkin vielä kasvisten täydentäminen marjoilla 200g  -> n. 100 kcal sekä tarvittaessa kalsiumlisä rasvaton maustamaton jogurtti 200g -> n. 80 kcal 

Kun lisätään eväisiin Cambridge patukka ja iltapalaksi marjat ja jogurtti sekä päivän kahvimaito n. 2dl -> n. 80 kcal on koko päivän energiamäärä n. 1360 kcal.

Esimerkiksi Cambridge Ohjelman tason 5. kalorimäärä on 1500 kcal, joten jos olet tasolla 5 voit ottaa vielä jotakin reilun sadan kalorin edestä. Tässä tapauksessa se voisi olla esimerkiksi yksi iso hedelmä, jolloin näin flunssakaudella saadaan mm. C-vitamiiniä. ja jotain muuta vaikapa jälkiruuaksi. Koska mukana on 1 Cambridge patukka, tulee päivän kaikki ravintoaineet takuulla turvattua. Jos kahvia sattuu menemään enemmän maidolla, voi näitä ylimääräisiä kaloreita käyttää myös siihen.

Ne, jotka ovat käyneet Cambridge Ohjelman kaikki tasot kunnolla läpi ja miettineet miten päivä kannattaa rakentaa eri tasoilla, sujuukin jo hyvin 5 tasolla lautasmallin toteuttaminen. Ruokapäiväkirjan pitäminen on myös tasolla 5. hyvä tapa katsoa, tuleeko kaikki ravintoaineet mukaa. Itse rakennan joidenkin asiakkaiden kanssa juuri ruokapäiväkirjaan esimerkin, miten päivän ravintoaineet saa jokaisen henkilökohtaisen elämän mukaan.  Jos käy Taso-ohjelman kaikki tasot alusta asti läpi, niin terveelliset ateriat on helpompi toteuttaa myös laihdutuksen jälkeen.

Tässäpä yksi vaihtoehto mietittäväksi, jos joudut olemaan pitkän päivän töissä ja syöt siellä aamupalan, lounaan ja iltapalan, ja haluat ottaa terveelliset lautasmallin mukaiset eväät mukaan.

Lisää leipäjuttuja vaikkapa lounaaksi voit katsoa vaikkapa vanhasta blogijutustani Voileipä, kaloreita vai terveellistä ravintoa? Siellä kerron myös enemmän rasvojen laadusta ja muista tärkeistä ravinto-aineista.