Muita puuroja:
Kuvassa Kauratalkkunapuuro. 30g kauratalkkuna puurojauhetta sisältää n. 120 kcal. Kauratalkkuna on täysjyvätuote. Perinteisempi talkkuna on tehty ohrasta ja muista viljoista. Talkkuna on paahdettu, josta johtuu sen erilainen maku. Kannattaa kokeilla, jos et ennen ole maistanut tai olet joskus lapsuudessa syönyt talkkunapuuroa.
Mannapuuro maitoon tehtynä on varmasti monelle tuttu lapsuudesta. Tavallinen mannapuuro on tehty vehnästä, joka ei ole täysjyväviljaa. Parempia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kauramanna, jossa vehnän lisäksi on reilu puolet täysjyväkaurarouhetta. Täysjyvätuotteeksi voi sanoa valmistetta, jos se sisältää vähintään puolet täysjyvää vijan määrästä.
Spelttimanna on kokonaa täysjyvää. Speltti on vanha viljalaji. Olen löytänyt joskus markkinoilta tms paikoista myös ruismannaa, josta tulee todella hyvää vispipuuroa puolukoilla.
Muistatko Helmipuuron joka on tehty perunasuurimosta? Lapsena sitä syötiin usein enkä edes muista milloin söin viimeksi.
Ei pidä tietenkään unohtaa riisipuuroa. Riisipuurosta kirjoitin joulukalenterissa LUUKUSSA 6, joten en kerro siitä tässä enempää vaan voit katsoa sieltä enemmän mm kaloreista ja terveellisyydestä.
Gluteenittomia puuroja ovat riisipuuro ovat esim.riisipuuro ja tattari. Kaurapuuro sopii myös useimmille gluteenittomille. Gluteenittomilla on usein ongelmana saada riittävästi hyvää kuitua, jolloin jos vain mahdollista kannattaa käyttää kaurapuuroa.
Tuorepuurot ovat myös hyviä vaihtoehtoja. Niissä kannattaa katsoa mitä laittaa, sillä esimerkiksi siemenet sisältävät paljon energiaa rasvoista johtuen. Jos siemeniä lisää puuroihin kannattaa ne huomioida rasvan saannissa. En nyt kerro niistä enempää. Ehkä joku toinen kerta enempi.
Leseet sopivat myös hyvin puuroihin. Niistä saapuuroihin vielä enemmän kuituja. Vehnän leseet sisältävät vähiten energiaa ja ruisleseet vähän enemmän ja kauran leseet sisältävät usemmiten lähesyhtä paljon kuin tavalliset kaurahiutaleet. Energiamäärät kannattaa tarkistaa pakkauksista.
Puuroista voisi runoilla vaikka kuinka pitkään, mutta toivottavasti sait tästä jutusta vähän ajateltavaa ja tietoa kuinka paljon erilaisissa puuroissa on esimerkiksi kaloreita tai mikä vaikutus on erilaisten lisukkeiden lisäyksellä.
Täysjyväpuurot ovat halpaa ravintorikasta ruokaa. Niitä voi todellakin syödä aamupalaksi, lounaaksi, päivälliseksi, iltapalaksi tai milloin vain. Kun lisää muita ruoka-aineita mukaan, saa vaikkapa lautasmallin mukaisia aterioita. Lisäksi puurohiutaleita voi lisätä vaikkapa jogurtinpäälle, leipätaikinaan vain mielikuvitus rajana.
Ei muuta kuin puuron tekoon…
Tässä jutussa kaloreiden lähteenä on mm. käytetty mm. Finelin ruokapäiväkirjaa sekä puuropakettien tietoja.