Pikapuuroa ja puolukoita

Pikapuuroa ja puolukoita

Puuro puolukoilla

Pikapuuroa ja puolukoita

Pikapuuroa ja puolukoita tulee usein aamupalaksi, jos on kiire töihin tai lenkille. Tänään olikin aamulla lähtö Kuusamoon heti aamusta aikaisin, joten nopea aamupala oli paikallaan. Mun pikapuuro on One 2one Dietin puuro, josta pidän paljon. Normaalisti meillä on myynnissä Original puuro ja Omenan ja Kanelin makuinen, mutta tällä hetkellä on pieni erä myös siirappi- ja marjapuuroa

puuroja

Tänään tein siirappipuuroa puolukoilla. Nämä puurot voi tehdä mikrossa, mutta minusta on parempaa, kun laittaa jauheen mukiin tai kippoon ja kaataa kuuman veden päälle sekä sekoittaa haarukalla. Sitten vain annan hetken olla ja syön.

Tällä kertaa laitoin puuroon hieman puolukoita ja ne sopi hyvin tähän makuun.

Nämä puurot sopivat hyvin aamupalaksi, koska näissä on pienessä kaikki tarvittavat ravintoaineet aamupalalle ja ne pitävät hyvin myös nälän loitolla. Itse voi lisätä vielä marjoja oman mielen mukaan.

Kuvan Original puurosta, jota usein itse syön, tulee myös hyvä tuorepuuro punaherukoilla.

Lisää tuorepuurosta voit lukea viimevuoden kalenterista luukusta 6.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

Puuro lautasmallin mukaan

Puuro lautasmallin mukaan

puuroa ja lautasmalli

Puuro lautasmallin mukaan

Puuro on hyvä aamupala ja tässä yksi minun lempparipuuroista. Tämä aamupala on koostettu myös lähes lautasmallin mukaan. Kasviksista on mukana marjat, joita on noin puolet koko aamupalasta. Puuro on tehty maitoon, josta tulee kalsiumia ja puuron päälle on laitettu kasvismargariinia hyvien rasvojen lähteeksi. Hiilarit ja täysjyvä tulee tietenkin puurosta tällä kertaa. Proteiinia tulee puuron lisäksi maidosta.

Puuron tein mikrossa, koska se valmistuu nopeasti, kunhan muistaa katsoa välillä, ettei kuohu yli. Kun tekee mikrossa, niin ei voi sanoa, että aikaa menisi liikaa puuron tekoon, ja siksi ei syö aamupuuroa. Tekosyitä on helppo keksiä, että  jättäisi koko aamupalan väliin. Aamupala on kuitenkin päivän tärkein ateria, jotta päivä lähtee käyntiin hyvin.

Puuroaamupalan sisältö ja energiamäärä:

Neljänviljan hiutaleet 30g (339kcal/100g) -> 101,7 kcal

Kevyt maitojuoma 2dl (39 kcal/100g) -> 78 kcal

Kasvimargariini 5g (540kcal/100g) -> 27 kcal

Mansikat 150g (45kcal/100g) -> 67 kcal

Koko aamupala 273 kcal

Neljänviljan puuro

 Kuvassa neljänviljan puurohiutaleiden ravintosisältö. Hiutaleet ovat täysjyvää ja niissä on kuitua 13g / 100g, jolloin tässä annoksessa on kuitua 3,9g. lisäksi mansikoissa on myös pieni määrä sitä.  Koko päivän kuiduntarve on 25-35g, joten on hyvä kuidun lähde heti aamupalalle.

Aamupalassa proteiinia tulee maidosta 6,6g ja myös puurohiutaleista 3,6g. Päivän proteiinin tarve normaalipainoisella on n. 1-1,2g/ painokilo.

Maidosta tulee jo neljäsosa päivän kalsiumin määrästä.

Meillä oli tällä aamupallla käytössä K-menu kasvimargariini, jossa tyydyttyneen rasvan määrää on reilusti alle 1/3 koko rasvasta. K-menu rasvan huono puoli on melko suuri suolanmäärä, sekä se sisältää hieman palmuöljyä. Palmuöljyä on kuitenkin myös useissa ” hyvissä merkkituotteissa”.

Tässä aamupalassa puuroa on pieni annos, mutta kun se on tehty maitoon on se täyttävämpi ja marjat lisäävät annos kokoa kuitenkin reilusti. Jos haluat tuhdimman aamupalan voit isontaa puuron määrän hyvinkin tai ottaa vaikkapa kananmunan sen kanssa Tämä aamupala sopii hyvin myös keventäjille. One 2 one Dietillä laihduttaville tämä annos sopii hyvin jo esim. Kymppi Pois Ohjelman viidenneltä viikolta., mikäli hieman tarkentaa annoksen sisältöä. Mutta sen ohjeen saat sitten omalta valmentajaltasi.

Puuroista voit luke lisää esim. tästä joulukalenterista luukusta 5 tai 2019 kalenterin luukusta 6, josta löytyy toinen tunnettu maitoon tehty puuro..

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

Puuro moneen lähtöön

Puuro moneen lähtöön

Puuro moneen lähtöön

Puuro sopii aamupalaksi, lounaaksi tai vaikkapa iltapalaksi. Puuroa voi syödä kuka vain, olitpa laihduttaja tai painonhallitsija. Laihduttajan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota mitä puuron kanssa syö ja minkä verran. Olen kerännyt tähän juttuun erilaisia puuroja sekä niiden lisukkeita esimerkiksi energiamäärineen, niin voit itse miettiä sitten millinen puuro sopii juuri sinulle.

Puuro mitä hyvää siinä on?

Useimmat puurot ovat täysjyväviljavalmisteita ja sisältävät paljon kuitua. Kaura sisältää erityisesti liukoista kuitua eli beetaglukaania, jolla on vaikutusta esimerkiksi kolestrooliin. Kuvassa on Elovena kaurahiutaleiden  ravitosisältö. Allaolevan kuvan kaurapuuro on täysjyvää ja sisältää kuitua 11g / 100g.  Alla olevissa puuroissa olen käyttänyt esim 30 g kuvan puurohiutaletta, jolloin annokseen on tullut kuitua n. 3,3 g. Päivittäinen kuidun saantisuositus on naisilla väh. 25g ja miehillä 35g.

Täysjyvätuotteet sisältävät monia vitamiinejä mm rautaa ja b -ryhmän vitamiinejä.  Nykyään monet syövät paljon proteiini rahkoja yms. Kannattaa miettiä kuitenkin mistä kaikesta proteiinia voi saada, kuten kuvasta näkyy myös kaurahiutaleissakin on proteiinia.

 

 

Puuro esimerkkejä ja kaloreita

Olen kerännyt tähän muutamia omia kuviani puuro esimerkeistä. kuvissa on huonoja ja hyviä vaihtoehtoja niin kalorien suhteen kuin ravintoarvoiltaankin. Voit verrata niitä ja miettiä millinen sinun oma puurosi on. 

Kaurapuuro, veteen keitetty ja marjat + maito

 • Kaurapuuro (veteenkeitetty) 3 dl -> 172kcal
 • Marjat 200g -> 89 kcal 
 • Maito, rasvaton 1,5 dl -> 50 kcal

Puuro ja marjat yht. 261 kcal ja maito lisäyksellä 311 kcal

Annoksesta saat kuitua puurosta ja marjoista hyvin. Maidon lisäyksellä proteiinin määrä lisääntyy, jolloin nälkä pysyy pitempään pois. Kuvan annoksessa 3dl puuroa on proteiinia reilu 4g. Maidosta saat myös luuston tarvitsemaa kalsiumia.

Jos haluat puuroannoksestasi enemmän lautasmallin mukaisen, voit lisätä vaikkapa kananmunan ( 74 kcal), josta saat lisää proteiinia.  Lisää hieman pehmeitä rasvoja esim. rypsi- tai camelinaölyä mukaan. Huomioithan, että öljyt sisältävät 90 kcal/ 10g. tällä lisäyksellä voit syödä puurosi vaikkapa lounaaksi.

Annos maidon kanssa sopii hyvin jos et laihduta tai olet Cambridge taso-ohjelman ylemmillä tasoilla. Vähentämällä puuron määrää ja / tai jättämällä maidon pois, sopii annos jo 3 tasolta alkaen.

Kaurapuuro, veteen keitetty + voi

 • Kaurahiutaleet 30 g +vesi 2 dl  -> 111kcal
 • voi 1rkl (14 g) -> 102 kcal

Koko annos 213 kcal

Voi sisältää kovaa rasvaa, joka kannattaa vaihtaa pehmeämpään rasvaa esim. Keijumargariiniin, joka sisltää rasvaa 60g tai loraukseen öljyä. Margariinin rasvan laatuun kannattaa myös kiinittää huomiota. Tyydyttynyttä rasvaa koko rasvan määrästa saisi olla alle kolmas osa.

Neljänviljan puuro, veteen keitetty + marjat + raejuusto

 • Neljänviljan hiutaleet  30 g + vesi 2dl -> 105 kcal
 • Pakastemansikka 100 g -> 45 kcal –
 • Raejuusto (rasvaton) 50g -> 43 kcal

Koko annos yht. 193 Kcal

Annokseen saadaan lisää proteiinia raejuustosta, koska useimmilla proteiinilisäys pitää paremmin nälkää. Raejuustosta saa myös kalsiumia.

Annos sopii jo Cambridge Ohjelman tasolta 3 alkaen.

Neljänviljan puuro, maitoon tehty + mansikkahillo

 • Neljänviljan puurohiutaleet 30g -> 108 kcal
 • Kevyt maito 2dl -> 80 kcal ->
 • Mansikkahillo 2 rkl / 34g -> 77 kcal

Annos yht. 265 kcal

Hillo lisää annoksen energiamäärää helposti. Hilloissa on usein puolet sokeria ja valkoisessa sokerissa ei ole mitään ravintoaineita ja hiilihydraatit ovat nopeasti imeytyviä. Nopeat hiilihydraatit nostavat nopeasti verensokeria, jonka jälkeen verensokeri laskee myös nopeasti alas ja nälkä ja väsymys tulee nopeammin.

Monet laittavat myös pelkkää sokeria puuron päälle. Sokerissa on energaa 1 tl / 4g -> 16 kcal.

 

Cambridge puuro

 • Cambridge puurojauhe  1 pussi -> 200 kcal

Cambridge puuro 1 pussi sisältää 1/ 3 päivän aikana tarvittavista ravintoaineista mukaan lukien vitamiinit, kivennäisaineet yms. sisältää myös proteiinia, joka pitää nälkää hyvin pois pitempään.

Helppo, kun ei tarvitse miettiä mitä puuron kanssa ottaa lisäksi koska siinä on kaikki Se on helppo tehdä. Kippaat vain jauheen lautaselle ja kaadat kuuman veden päälle ja se on heti valmis syötäväksi. Voi tehdä myös mikrossa.

Tämä annos sopii Cambridge Ohjelman tasolta 1. alkaen

Cambridge tuorepuuro

 • Cambridge puurojauhe  1 pussi -> 200 kcal
 • Vadelmat 200g -> 94 kcal ->

Annos yht. 294 kcal

Kuvan puuro on tehty laittamalla vesi 1dl+ puurojauhe + 100g jäisiä marjoja blenderiin (sauvasekoittimella onnistuu myös) ja sekoitettu sillä hyvin. Päälle lisätty 100 g vadelmia. Puuroa ei keitetä vaan syödään kylmänä. Kannattaa kokeilla. Marjoja voi vaihdella oman mielen mukaan ja käyttää. Puolukka ja mustaherukka sopii myös hyvin, koska puuro on valmiiksi hieman makea.

Tämä annos sopii Cambridge Ohjelman tasolta 1+ alkaen.

 

Muita puuroja:

Kuvassa Kauratalkkunapuuro. 30g kauratalkkuna puurojauhetta sisältää n. 120 kcal. Kauratalkkuna on täysjyvätuote. Perinteisempi talkkuna on tehty ohrasta ja muista viljoista. Talkkuna on paahdettu, josta johtuu sen erilainen maku. Kannattaa kokeilla, jos et ennen ole maistanut tai olet joskus lapsuudessa syönyt talkkunapuuroa.

Mannapuuro maitoon tehtynä on varmasti monelle tuttu lapsuudesta. Tavallinen mannapuuro on tehty vehnästä, joka ei ole täysjyväviljaa. Parempia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kauramanna, jossa vehnän lisäksi on reilu puolet täysjyväkaurarouhetta. Täysjyvätuotteeksi voi sanoa valmistetta, jos se sisältää vähintään puolet täysjyvää vijan määrästä.

Spelttimanna on kokonaa täysjyvää. Speltti on vanha viljalaji. Olen löytänyt joskus markkinoilta tms paikoista myös ruismannaa, josta tulee todella hyvää vispipuuroa puolukoilla.

Muistatko Helmipuuron joka on tehty perunasuurimosta? Lapsena sitä syötiin usein enkä edes muista milloin söin viimeksi.

Ei pidä tietenkään unohtaa riisipuuroa. Riisipuurosta kirjoitin joulukalenterissa LUUKUSSA 6, joten en kerro siitä tässä enempää vaan voit katsoa sieltä enemmän mm kaloreista ja terveellisyydestä.

Gluteenittomia puuroja ovat riisipuuro ovat esim.riisipuuro ja tattari. Kaurapuuro sopii myös useimmille gluteenittomille. Gluteenittomilla on usein ongelmana saada riittävästi hyvää kuitua, jolloin jos vain mahdollista kannattaa käyttää kaurapuuroa.

Tuorepuurot ovat myös hyviä vaihtoehtoja. Niissä kannattaa katsoa mitä laittaa, sillä esimerkiksi siemenet sisältävät paljon energiaa rasvoista johtuen. Jos siemeniä lisää puuroihin kannattaa ne huomioida rasvan saannissa. En nyt kerro niistä enempää. Ehkä joku toinen kerta enempi.

Leseet sopivat myös hyvin puuroihin. Niistä saapuuroihin vielä enemmän kuituja. Vehnän leseet sisältävät vähiten energiaa ja ruisleseet vähän enemmän ja kauran leseet sisältävät usemmiten lähesyhtä paljon kuin tavalliset kaurahiutaleet. Energiamäärät kannattaa tarkistaa pakkauksista.

Puuroista voisi runoilla vaikka kuinka pitkään, mutta toivottavasti sait tästä jutusta vähän ajateltavaa ja tietoa kuinka paljon erilaisissa puuroissa on esimerkiksi kaloreita tai mikä vaikutus on erilaisten lisukkeiden lisäyksellä.

Täysjyväpuurot ovat halpaa ravintorikasta ruokaa. Niitä voi todellakin syödä aamupalaksi, lounaaksi, päivälliseksi, iltapalaksi tai milloin vain. Kun lisää muita ruoka-aineita mukaan, saa vaikkapa lautasmallin mukaisia aterioita. Lisäksi puurohiutaleita voi lisätä vaikkapa jogurtinpäälle, leipätaikinaan vain mielikuvitus rajana.

Ei muuta kuin puuron tekoon…

Tässä jutussa kaloreiden lähteenä on mm. käytetty mm. Finelin ruokapäiväkirjaa sekä puuropakettien tietoja.