Pakkausmerkinnat elintarvikkeissa – katsotko niitä?

Pakkausmerkinnat elintarvikkeissa – katsotko niitä?

Pakkausmerkinnät elintarvikkeissa, katsotko niitä?

Pakkausmerkinnät elintarvikkeissa ovat mielenkiintoista luettavaa. Itse vertailen esimerkiksi leipien, kermojen, jogurttien herkkujen ja milloin minkäkin tuoteryhmän tuotteita ja mitä ne sisältää. Usein ne yllättää, kun katsoo tuotteen päältä, mitä sen sanotaan oleva ja kun sitten kääntää paketin toisin päin voi yllättyä, mitä se todella on. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa kaurapalat.

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät ovat onneksi nykyään tarkkaan säädeltyjä ja mitä ja miten siellä pitää kertoa tuotteista. Niistä löytyy paljon hyvää tietoa ja se mitä niissä lukee on tarkoin säädeltyä. Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen säädöksistä voit lukea lisää esimerkiksi ruokaviraston sivuilta.

Itse seuraan mm. seuraavia asioita pakkaumerkinnöistä. Tuotteen aineosia eli mistä se on tehty sekä täysjyvän osuutta. Ravintoarvoista katson tuoteryhmästä riippuen, energiamääriä, rasvaa ja kuinka paljon tyydyttynyttä rasvaa, sokereiden määriä, proteiineja sekä kuidun ja suolan määriä. Eri tuotteissa voi olla näissä suuriakin eroja, jotka vaikuttavat ainakin minulla usein ostopäätöksiin. Käyn näitä asioita usein myös asiakkaideni kanssa läpi, mikä auttaa heitä tekemään myös järkevämpiä valintoja laihdutuksen aikana ja sen jälkeen.

Käyn tässä jutussa muutamia omasta mielestäni huomion arvoisia kohtia läpi ihan satunnaisessa järjestyksessä.

sadonkorjuukasviket

Aineosat

Tuotteen aineosat eli mistä tuote on tehty pitää ilmoittaa suuruusjärjestyksessä. Monelle on varmaan tuttu Kaurapalat leipä, jonka pakkausmerkinnät ovat yllä. Mutta mitä se kaurapala todella on? Onko se kauraa, kuten tuotteen päälypuolelta voisi päätellä. Kun katsoo aineosaluetteloa, niin viljasta on ensin mainittu hiivaleipävehnäjauho ja vehnäjauho. Kaura tulee vasta kolmantena ja kun lukee tarkemmin eteenpäin, löytyy sieltä, että kauraa on 23% leivänviljasta. Eli kauran osuus on yllättävän pieni etupuolen nimeen KAURAPALAT verrattuna ja kuten aineosien yläpuolella lukee, niin se on todellisuudessa kaurasekaleipä.

joulutorttu

Täysjyvän määrä

Katson viljatuotteiden pakkausmerkinnöistä aina myös täysjyvän määrän. Mitä enemmän täysjyvää, niin sitä terveellisempi leipä on. Yllä olevassa täysjyväleivän aineosissa täysjyväruis on ensimmäisenä. Sieltä löytyy myös merkintä, että täysjyvää 74% leivän viljasta. Jos leivän viljasta on yli puolet täysjyvää, niin sitä voi sanoa täysjyvätuotteeksi. Kaurapaloissa ei ole merkintää täysjyvästä, joten se ei ole silloin täysjyväleipä vaikkakin se on runsaskuituinen leipä.

Energian määrä

Elintarvikkeissa yksi keskeinen tieto varsinkin laihduttajille ja painonsa tarkkailijoille on energiamäärä, joka ilmoitetaan Kilojouleina ja Kilokaloreina. Useimmin Kilokalorit Kcal ovat se mitä katsotaan ja verrataan enemmän. Itse ainakaan en käytä koskaa kilojouleja, vaan kilokaloreita ja puhekielessä ”kaloreita”.

Erityisesti rasvaiset ja sokeriset tuotteet sisältävät paljon energiaa eli kaloreita ja niitä kannattaakin vertaillla keskenään ennekuin laittaa kaupassa koriin.  (Keskiverto normaalipainoisen naisen päivittäinen energian kulutus on n. 2000 kcal.) Jos vaikkapa teet keittoa, johon laitat alla olevan ravintosisällön omaavaa kuohukermaa desin saat jo kermasta 340 kcal. Jos ottaisit kuohukerman sijaan 10% ruokakermaan saat energiaa 120 kcal. Koska ruuassa on myös aina muitakin aineosia, niin esimerkiksi kerman kaloreilla on merkitystä ruuan kokonaiskalorimäärissä. Kts lisää vanha blogipostaukseni lanttusosekeitto tai vaikkapa minun täytekakkureseptini, mistä täytekakun kalorit tulee

sadonkorjuukasviket

Rasva ja tyydyttynyt rasva

Pakkausmerkintöjen ravintoainemerkinnöissä ilmoitetaan aina kokonaisrasvan määrä ensimmäisenä ja heti sen alapuolella tyydyttyneen rasvan määrä. Kuten aiemmin oli jo, niin kokonaisrasva vaikuttaa suoraan energiamääriin. Tyydyttynyt rasva kertoo tuotteen kovan eli huonon rasvan määrän. Lisäksi joskus ilmoitetaan myös tyydyttymättömän rasvan (pehmeän rasvan) määrä tyydyttyneen rasvan alapuolella, mutta se ei ole pakollinen merkintä.

Tyydyttynyttä rasvaa pitäisikin käyttää mahdollisimman vähän, joten sitä kannattaa ehdottomasti vertailla eri tuotteissa. Kuten näet, ylläolevassa kermassa on sitä 23 g/ 100g, joten tämä kerma ei ole mikään hyvä vaihtoehto päivittäiseen käyttöön, vain satunnaisesti käytettynä ok.

Koko päivän rasvasta saisi olla kovaa rasvaa korkeintaa 1/3 ja loput tulisi olla pehmeitä eli tyydyttymättömiä rasvoja mm. pehmeitä öljyjä. Kts. lisää Syöhyvää sivuilta

Alla vielä jogurttien rasva- ja energiamäärä vertailua.

sadonkorjuukasviket

Sokerit

Ravintoarvoissa on mielenkiintoista myös sokereiden määrät. Jogurtit ovat hyvä esimerkki siitä. Luontaisesti maitotuotteissa on sokereita, mutta usein niissä on myös huomattava määrä lisättyä sokeria. Yllä kuvassa maustamaton jogurtti ja toinen, jossa sokeria n. kaksinkertainen määrä maustamattomaan verrattuna. Erot voi olla huomattaviakin jogurttien osalla. Esim juotavat jogurtit voivat sisältää lisättyä sokeria todella paljon. Saatkin tehtäväski katsoa seuraavalla kauppareissuilla niiden sokerit. Tuotteessa voi lukea että ei lisättyä sokeria, mutta marjojen ja hedelmien sokerit nostavat usein sitä…

sadonkorjuukasviket

Oletko tutkinut makeisten sokerimääriä? Yllä kuvassa vihreät kuulat konvehteja. Niissä on sokeria 58g/100g, jolloin koko pakkauksessa on 3,2 x 58g -> 185,6g. Jos haluat tietää kuinka paljon koko paketissa on sokeripaloja, niin jaa luku 2,5:llä, jolloin 185,6 / 2,5 -> 74,24 palaa sokeria…

Näissä sokeripalalaskuissa käyteään sokeripalan kokona yleisesti 2,5g, josta tuli tuo 2,5, millä jaetaan koko sokerimäärä. voit laskea itse myös lempiherkkujesi sokeripalamääriä…

Muita tärkeitä tietoja ovat kuidun määrä. Kts. lisää eilinen 2 luukun postaus joulukalenterista. linkki sinne alla.

Proteiinien määriä kannatta tarkkailla vaikkapa proteiini nimellä markkinoiduissa tuotteissa, kuten esimerkiksi rahkat. Aina esim sana proteiinirahka ei takaa, että siinä olisi juurikaan enemmän proteiinia, kuin tavallisessa rahkassa.

Suolan määrä on hyvä katsoa esimerkiksi leivistä, koska ne ovat monesti iso suolan lähde monille.

Joissain pakkauksissa on mukana sydänmerkki, joka on merkkinä, että tuote on terveellinen ja siinä ei ole esimerkiksi suolaa liikaa tai se sisältää riittävästi kuitua tai rasvanlaatu on hyvä. Kts lisää sydänmerkistä sydänmerkki sivuilta

Tässäpä oli jotain pakkausmerkinnöistä. Nyt sitten vain kauppaan suurennuslasin kanssa ja vertailemaan eri tuotteita ja mitä ne todella sisältää. Itse saan siellä kulumaan aikaa joskus vähän liikaakin.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Jauhelihakastike ja spagettia

Jauhelihakastike ja spagettia

jauhelihakastiketta, spagettia ja vihanneksia

Jauhelihakastike ja spagettia

Jauhelihakastike on varmaan monen lapsiperheen arkiruokaa. Meilläkin sitä tehdään usein. Se voi olla ihan hyvää arkiruokaa, kunhan vain katsoo mitä siihen laittaa ja mitä sen kanssa syö.

Tässä jutussa on minun viikonlopun jauhelihakastikeohje. Samalla olen laskenut sen energiamäärät koko annokselle sekä 100g:lle. Lisäksi yllä olevan annoksen energiamäärä on myös laskettu ruoka-ainekohtaisesti.

Jauhelihakastiketta tehtäessä kannattaa vilkaista jauhelihan rasvapitoisuutta sekä energiamääriä. Alla kuvassa tällä kertaa käyttämäni 10% jauheliha. Vertailuna muiden jauhelihojen energiamääriä:

 Naudanjauheliha 10 % 170 kcal / 100 g

Viljaporsas-nauta 22 % 266 kcal / 100 g

Naudanpaisti 9 % 162kcal / 100 g

Broilerin jauheliha (n. 2%) 113 kcal / 100g

(Lähteenä fineli ja Viljaporsas: HK:n sivut)

jauheliha 10%

  Jauhelihakastike resepti

700 g 10% jauheliha ( 170 kcal/100g) ->  1190 kcal

20 g juokseva paistorasva (720 kcal/100g) -> 144 kcal

20 g vehnäjauho (360 kcal/100g) -> 72 kcal

6dl vettä

5 g Luomu lihaliemijauhetta (171 kcal/100g) -> 8,5 kcal

10g soijakastike (77 kcal/100g) -> 7,7 kcal

5 g sokeria (400 kcal/100g) 20 kcal

suolaa japippurisekoitusta

Koko annos valmiina 900 g -> 1442 kcal

-> 100 g -> 160 kcal

Ruskista jauheliha pannulla pienessä määrässä rasvaa. pienennä lampöä ja lisää jauhot ja sekoita lihan joukkoon. Lisää vesi ja mausteet ja loput aineksista. hauduta jonku aikaa…

Punnitsin koko kastikkeen valmiina ja sitä oli yhteensä 900 g. Jaoin koko kastikkeen kalorimäärän yhdeksällä, niin sain 100 g:n kalorimäärän. Joskus kotitekoisten kastikkeiden energiamäärä on hankala arvioida, mutta nyt laskin tämän ohjeen tarkasti.

Jos kastikkeen olisi tehnyt 22 % jauhelihasta olisi 100g valmista kastiketta ollut 235 kcal ja vastaavasti broilerin jauhelihasta tehtynä 116 kcal. Kuvan jauhelihakastikkeessa (10%) 160 kcal / 100 g. Kuten huomaat jauhelihan rasvapitoisuudella on merkitystä, jos haluaa keventää ruokia. Broilerin jauheliha on hyvä valinta ruuanlaittoon. Kannattaa kokeilla sitäkin.

täysjyväspagettia

 Lautasen annos: 

110 g jauhelihakastiketta (160 kcal/100g) -> 176 kcal

40g (ei keitetty) täysjyväpasta (348 kcal/100g) -> 139 kcal

100 g kurkkua 11 kcal/100g) -> 11 kcal

100 g tomaattia (23 kcal/100g) -> 23 kcal

40 g jäävuorisalaattia (13 kcal/100g) -> 5 kcal

Koko annos yht. 354 kcal

Broilerin jauhelihalla olisi ollut 306 kcal ja 22% jauhelihasta tehtynä 436 kcal

Yllä olevassa kuvassa raaka spagetti pussin ulkopuolella on 40g.

Aterialla on täysjyväspagettia, joka on hyvä hiilihydraattien ja kuidun lähde. siinä on hyvin myös proteiinia. Pastasta ja makarooneista voit lukea lisää viime vuoden 2020 joulukalenterista luukusta 16.

Annosta voisi täydentää lautasmallin mukaisemmaksi pehmeällä rasvalla esim. salaattikastikkeella ( 30-70 kcal / 10g) tai pienellä lorauksella rypsi tai oliiviöljyä 80-90 kcal / 10g). Annoksesta puuttuu vielä lautasmallin kalsium, jota voisi saada vaikkapa 2 dl vähärasvaista maitoa (n. 30 kcal / 100g) tai raejuustosta.

Jälkiruuaksi sopii hyvin mansikat (alle 50 kcal/100 g).

Tässä ateriassa on käytetty punaista lihaa, jota tulisi saada viikossa korkeintaan puoli kiloa. Vaihtamalla jauhelihan broilerin lihaksi välillä, pienenee punaisen lihan määrä. Osan jauhelihasta voi korvata myös soijarouheella, josta saa hyvin kasvisproteiinia. Itse käytän usein soijarouhetta korvaamaan osan jauhelihaa. Kts. aiemmista jutuistani hampurilaisjuttu

Yllä olevan kuvan aterian jauhelihakastike, täysjyväspagetti ja vihannekset voi syödä jo Kymppi Pois -Ohjelman neljännellä viikolla, jos olet One 2 one Dietillä

Maito ja rasva täydennyksellä annos sopisi vaikkapa Kymppi Pois -Ohjelman parille viimeiselle viikolla tai painonhallinta vaiheeseen.

Pääset linkeistä katsomaan lisää joulukalentereiden luukkuja, myös aiemmilta vuosilta..

Tarjoilut juhlissa

Tarjoilut juhlissa

Tarjoilut juhlissa

Tarjoilut juhlissa voivat olla monenlaisia. Meidän tarjoilut sisältävät aina paljon vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja kanaa ja monenlaista salaattiin sopivaa ainesta, joista jokainen voi itse kerätä lautaselleen mitä haluaa. Tietysti sieltä löytyy herkkujakin joskus enempi ja joskus vähempi, riippuen siitä millä päällä olen juhlien järjestelyiden aikaan. Kerron tässä jutussa millaiset tarjoilut meillä oli tänä syksynä Maijan synttäreillä, kun lähisuku ja kummit kävivät.

Lasten kutsuilla tarjoilut oli hieman erilaiset. Silloin oli tarjoiluissa kakkutikkareita, porkkanakakkua, hedelmiä, karkkia, lihapullia, nakkeja yms. Koska lasten kutsujen vieraat jäi yökylään oli aamupalalla paahtoleipiä, nakkeja, lihapullia ja hedelmäpuffetti yms. Hedelmät olikin silloin se suosituin tarjoilunumero.

Kasvikset ja suolaiset tarjoilut

 

Meillä on aina juhlissa paljon kasviksia. En sekoita salaatteja yms. sekaisin, vaan laitan ne tarjolle siten, että jokainen voi koota sellaisen annoksen, kuin haluaa. Silloin ei tarvitse miettiä, onko jallakin vieraalla jotain allergiaa tai pitävätkö kaikki jostain sekoitetusta aineksesta. Jos on enempi vieraita laitankin lähes kaikki eri tarjoiluastioihin, jolloin ne eivät pääse sekoittumaan. Tällä kertaa meillä ei ollut paljon vieraita mm. koronasta johtuen, joten laitoin osan samoille lautasille. Lisäksi tarjolla oli kanaa ja kalaa sekä itse tehtyä leipää yms.

Vihannes tarjoilut

Vihannekset tuovat keveyttä tarjoiluun. Monet tykkäävät syödä salaatteja ja usein joku vieraista on laihiksella, tai haluaa katsoa muuten mitä syö. Joskus myös juhlia on useita peräkkäin, kuten esim. ylioppilasjuhlien aikaan, niin joka paikassa ei jaksa syödä vain kakkuja tai muuta raskaampaa syötävää. Käytän juhlissa ihan tavallisia perusvihanneksia, josta saa hyvän salaattipohjan. Alla kuvan vihannesten energiamääriä:

 

  • Kurkku 11 kcal / 100 g
  • Jäävuorisalaatti 13 kcal / 100 g
  • Tomaatti 23 kcal / 100 g
  • Paprika 26 kcal / 100 g

Hedelmät

Hedelmät sopii hyvin vihannesten ohella salaatteihin tai vaikkapa kakkujen tilalta makeaksi tarjoiluksi. Salaatteihin ne tuovat myös mukavaa vaihtelua.

 

  • Viinirypäleet 74 kcal / 100g  (7 kcal / 1kpl)
  • Persikka (sokeri liemessä) 66 kcal / 100g
  • Ananas (omassa liemessä) 53 kcal / 100g
  • Kiivi 52 kcal / 100g (47 kcal / 1 keskikokoinen kpl / 90g)

Appelsiinit voi lohkoa kuorineen ja ottaa siemenet ja ihan keskustan pois. Niitä on helppo sitten syödä vaikka käsin kuorista pitäen. Banaanit ja omenat tummuvat helposti. Banaanit kannattaa laittaa tarjolle ihan viimeisenä tai pätkiä paloiksi kuorineen jolloin vieraat voi ottaa itse kuoret pois. Omenat voi lohkoa samoin kuorineen tarjolle tai ottaa kuoret pois ja liottaa sitruunalla maustettuun veteen, mikä vähentää tummumista. Mikäli omenat käsittelee sitruunavedellä,ilmoita syöjille, että mukana sitruunaa tms, jos jollain on allergiaa.

 

  • Appelsiini (kuorittu) 46kcal / 100g  (98kcal / 1kpl / 215g)
  • Banaani (kuorittu) 87 kcal / 100g (109 kcal / 1 kpl / 125g)
  • Omena (kuorittu) 45 kcal / 100g ( 78 kcal / 1kpl / 175 g)

Melonien energiapitoisuudet ovat matalia verrattuna moneen muuhun hedelmään. Meillä onkin usein ollut myös hunajamelonia, mutta tällä kertaa unohdin ostaa sen. Melonit on helppo laittaa tarjolle kuorineen lohkottuina ja niitä voikin syödä helposti vaikka käsin.

 

  • Vesimeloni (kuorittu) 37 kcal / 100g

Suolaiset tarjoilut

Tarjoilun kanat tein maustamattomasta broilerin fileestä, jotka maustoin itse pippuriseoksella ja yrttisuolalla. Paistoin ne uunissa aamulla ennen vieraiden tuloa. Paistamisen jälkeen jäähdytin ne heti jääkaapissa, etteivät pilaannu pöydässä sitten niin nopeasi. Pilkoin fileet sitten kylmänä. Huom. Alla broilerin kalorit uunissa paistettuna. Kannattaa huomioida lihatuotteiden kohdalla, että raakana kalorimäärät ovat pienempiä, kuin kypsinä. Raaka broileri on reilu 100 kcal / 100g

 

  • Broilerin filee (uunissa paistettu) 144 kcal / 100g
Kananlisäksi tarjolla oli myös kala vaihtoehto, koska monesti meillä on sellaisia vieraita, jotka eivät syö muuta lihaa kuin kalaa tai ovat kasvissyöjiä. Tällä kertaa tiesin, ettei vieraista kukaan ole pelkkä kasvisyöjä, joten meillä ei ollut kalan ja kanan lisäksi kasvisproteiini vaihtoehtoja. Savulohen säilyvyyden kanssa pitää olla tarkkana tarjolle laitettaessa. Laitankin tarjolle vain osan, etteivät ne läpene pöydällä ja kiikutan tarvittaessa välillä kylmään.

Kannattaa huomioida, että lohi sisältää paljon rasvaa ja siten myös paljon energiaa. Raaka lohi sisältää n. 200 kcal / 100g. Lohen rasva on kuitenkin hyvää rasvaa, jolloin sitä voi syödä, mutta kannattaa silloin huomioida muu rasvansaanti, ettei päivän energiamäärät nouse pilviin.

 

  • Lohi, lämminsavustettu  250 kcal / 100g

Juustot

Juustot kuuluvat monella salaattipöytiin. Meillä on aina juhlissa ainakin Aura juustoa. Juustot ovat melkoisia kaloripommeja salaateissa ja muussa ruuanlaitossa. Esim. Arki goudajuustossa yhdessä valmissiivussa on energiaa jopa n. 51 kcal. Salaattijuustoissa kannattaa valita vähärasvainen juusto, jos mahdollista. Mutta joskus juhla tilanteissa voi kyllä syödä rasvaisempaakin juustoa, jos se ei ole arkikäytössä.

 

  • Aurajuusto  340 kcal / 100g

Leivät ja karjalanpiirakat

Tein itse ennen ensimmäisten vieraiden saapumista pienen määrän täysjyväleipäsiä. Itse tehty leipä onkin parasta juuri uunista otettuna.

  • Itse tehty täysjyväleipä 40 kcal / kpl

Löydät leivän reseptin aiemmasta blogijulkaisustani:

Leivän lisäksi tarjolla oli pieniä karjalanpiirakoita, jotka paistoin jo aamulla valmiiksi. Karjalanpiirakat ovatkin yleensä tuhtia tavaraa. Isot tavalliset karjalanpiirakat sisältävät energiaa n. 150- 240 kcal/ kpl, joten pienetkin ovat melkoisia energiapommeja. Energiapitoisuus nousee vielä reilusti, jos niihin laittaa päälle ”munavoita”, kuten meillä oli tällä kertaa.

Munavoin tein kylläkin Keiju kasvisrasvaseoksesta, joka on hieman kevyempää kuin voi. Keijussa on myös enemmän pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa kuin voissa, joten se on parempi vaihtoehto munavoihin. Laitoin 1/3 keijua ja 2/3 kananmunaa seokseen. Jos munavoi olisi tehty oikeasta voista, olisi energiaa tullut siitä ehkä yhtäpaljon kuin coctail piirakassa on.

  • Pirkka Coctail piirakka (157kcal /100g) 71 kcal / 1 kpl / 45g
  • Keiju kasvisrasvalevite  540 kcal /100g
  • Kananmuna 134 kcal / 100g ( 74 kcal / 1 kpl / 55g)
  • itse tehty munavoi (rasvaa 1/3 + kananmunaa 1/3) (n. 266 kcal / 100g) 52 kcal / 20g

Kastikkeet

Lisäksi tarjolla oli salaatinkastikkeita ja öljyjä. Niiden energiamäärät vaihtelevat rasvapitoisuuksien mukaan. Pelkissä öljyissä on n. 900 kcal /100g, jolloi pikkulorauksestakin tulee helposti 100 kcal. 10 g / 90 kcal on vain pari reilumman kokoista teelusikkaa… Salaatinkastikkeissa rasvan määrä vaihtelee paljonkin, joten energiaa niissä voi olla esim. 30-80 kcal/ 10g eli pieni loraus voi olla iso kalorimäärä….

Kakut ja makeat tarjoilut

Makeissa tarjottavissa oli tietysti täytekakkua, jonka olin tehnyt itse, sillä pidän kakkujen leipomisesta. En tee mitään kevyita kakkuja, vaan kunnon kermatäytekakkuja, joissa on täytteitä runsaasti mitä milloinkin. Silloin ei lasketa kaloreita, kun kakkuja tehdään. Täytekakkuja meillä ei leivota montaa kertaa vuodessa, joten ihan sama mitä pommeja ne sisältää, kunhan ne vain maistuu hyvälle. Tässä linkki tämänkertaiseen täytekakkuun, joka löytyy aemmasta blogi kirjoituksestani. Löydät sieltä myös sen ohjeen ja kuinka paljon siinä oli energiaa….

Maijan porkkanakakku

Maija halusi leipoa itse porkkanakakkua juhliin. Se onkin tosi hyvää ja sitä menikin paljon, koska kaikki halusivat maistaa Maijan itse leipomaa kakkua. Reseptiä minulla ei ole ja jos joku haluaa reseptin, niin se löytyy Maijan päästä. Kakun energia määrä on otettu finelistä ja siellä porkkanakakun kalorit ovat leipomossa tehdystä kakusta, joten Maijan tekemän kakun kalorimäärät ovat vähän sinne päin. Uskon että ainakin sama määrä, koska Maijan kakussa on reilusti kuorutetta jossa paljon sokeria ja voitakin. Mutta on se Maijan tekemä vain niin hyvää ja mehevää, että viis kaloreista kun sitä syödään!!

 

  •  Porkkanakakku 344 kcal / 100g  ( Annos 241 kcal / 70g)

Muut makeat

Tällä kertaa meillä ei ollut ollenkaan karkkeja tai sipsejä tarjolla. Keksejäkin oli vain yhtä laatua, sillä ajattelin itseäni, että minun ei tarvi syödä herkkuja niin paljoa. Yleensä keksejä on jäänyt synntäreiden jälkeen montaa laatua ja kukapa muukaan se syö sitten kuin minä persokerttuna. Valitsimme Maijan kanssa Jaffa keksit synttäri tarjoiluun. Vaikka keksejä oli vain yhtä laatua jäi niitä iso kasa vielä synttäreiden jälkeenkin. Arvaappa miten niille kävi?? Kuka ne sitten söi illalla???  No minäpä tietenkin….Että silleen… Kymmenen keksiähän on” vain” 470 kcal…

 

  • Jaffa keksi (375 kcal/ 100g) 47 kcal / 1 kpl / 12,5g

Napsimiset tarjoilun lomassa

Synttäritarjoilut sujuivat jälleen hyvin, ja kaikilla vierailla ja omalla porukalla oli vatsat täynnä juhlien jälkeen. Kaikki saivat valita kevyempää tai vähemmän kevyttä, ihan mitä halusivat. Itsellä oli vapaa syönti päivä silloin. Vaikka minun lautanen oli useamman kerran päivän aikana tämän jutun ekan kuvan näköinen, niin nousi koko päivän energiamäärät korkeikisi.

Aloitin jo aamulla pikku napsimiset ja koska mukana oli muutama kakkupala, Aurajuustoa useampi pala, salaatin kastikkeita, karjalanpiirakoita munavoineen sekä lohta isompi määrä sekä tietysti iso kasa illalla vielä Jaffa keksejä, niin koko energia määrä nousi yhteensä reilusti yli 4000 kcal:iin. Ei tullut edes ähky koko päivänä, mutta kun seassa kunnon kaloripommeja yms. niin eipä kannata ihmetellä mistä kalorit tuli…

Tämä on varmaan tutuua monelle ylipainoiselle. Kalorit tulee huomaamatta juhlia järjestäessä ja tarjoilessa vieraille, vaikka tarjoilut olisi osaksi kevyttäkin. Pitkin päivää napsiessa ei huomaa totuutta. Onneksi itsellä tulee enään harvemmin tällaisia napsimispäiviä, mitkä olivat arkipäivää omassa entisessä elämässä.  Jos olisin nyt halunnut valita viisaasti olisin keskittynyt vain kasviksiin ja kanaan..mutta en nyt halunnut tällä kertaa…aina ei jaksa olla fiksusti, eikä tarvikkaan.

Voit lukea lisää minun entisen elämäni syömistavoista:

Puuro moneen lähtöön

Puuro moneen lähtöön

Puuro moneen lähtöön

Puuro sopii aamupalaksi, lounaaksi tai vaikkapa iltapalaksi. Puuroa voi syödä kuka vain, olitpa laihduttaja tai painonhallitsija. Laihduttajan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota mitä puuron kanssa syö ja minkä verran. Olen kerännyt tähän juttuun erilaisia puuroja sekä niiden lisukkeita esimerkiksi energiamäärineen, niin voit itse miettiä sitten millinen puuro sopii juuri sinulle.

Puuro mitä hyvää siinä on?

Useimmat puurot ovat täysjyväviljavalmisteita ja sisältävät paljon kuitua. Kaura sisältää erityisesti liukoista kuitua eli beetaglukaania, jolla on vaikutusta esimerkiksi kolestrooliin. Kuvassa on Elovena kaurahiutaleiden  ravitosisältö. Allaolevan kuvan kaurapuuro on täysjyvää ja sisältää kuitua 11g / 100g.  Alla olevissa puuroissa olen käyttänyt esim 30 g kuvan puurohiutaletta, jolloin annokseen on tullut kuitua n. 3,3 g. Päivittäinen kuidun saantisuositus on naisilla väh. 25g ja miehillä 35g.

Täysjyvätuotteet sisältävät monia vitamiinejä mm rautaa ja b -ryhmän vitamiinejä.  Nykyään monet syövät paljon proteiini rahkoja yms. Kannattaa miettiä kuitenkin mistä kaikesta proteiinia voi saada, kuten kuvasta näkyy myös kaurahiutaleissakin on proteiinia.

 

 

Puuro esimerkkejä ja kaloreita

Olen kerännyt tähän muutamia omia kuviani puuro esimerkeistä. kuvissa on huonoja ja hyviä vaihtoehtoja niin kalorien suhteen kuin ravintoarvoiltaankin. Voit verrata niitä ja miettiä millinen sinun oma puurosi on. 

Kaurapuuro, veteen keitetty ja marjat + maito

  • Kaurapuuro (veteenkeitetty) 3 dl -> 172kcal
  • Marjat 200g -> 89 kcal 
  • Maito, rasvaton 1,5 dl -> 50 kcal

Puuro ja marjat yht. 261 kcal ja maito lisäyksellä 311 kcal

Annoksesta saat kuitua puurosta ja marjoista hyvin. Maidon lisäyksellä proteiinin määrä lisääntyy, jolloin nälkä pysyy pitempään pois. Kuvan annoksessa 3dl puuroa on proteiinia reilu 4g. Maidosta saat myös luuston tarvitsemaa kalsiumia.

Jos haluat puuroannoksestasi enemmän lautasmallin mukaisen, voit lisätä vaikkapa kananmunan ( 74 kcal), josta saat lisää proteiinia.  Lisää hieman pehmeitä rasvoja esim. rypsi- tai camelinaölyä mukaan. Huomioithan, että öljyt sisältävät 90 kcal/ 10g. tällä lisäyksellä voit syödä puurosi vaikkapa lounaaksi.

Annos maidon kanssa sopii hyvin jos et laihduta tai olet Cambridge taso-ohjelman ylemmillä tasoilla. Vähentämällä puuron määrää ja / tai jättämällä maidon pois, sopii annos jo 3 tasolta alkaen.

Kaurapuuro, veteen keitetty + voi

  • Kaurahiutaleet 30 g +vesi 2 dl  -> 111kcal
  • voi 1rkl (14 g) -> 102 kcal

Koko annos 213 kcal

Voi sisältää kovaa rasvaa, joka kannattaa vaihtaa pehmeämpään rasvaa esim. Keijumargariiniin, joka sisltää rasvaa 60g tai loraukseen öljyä. Margariinin rasvan laatuun kannattaa myös kiinittää huomiota. Tyydyttynyttä rasvaa koko rasvan määrästa saisi olla alle kolmas osa.

Neljänviljan puuro, veteen keitetty + marjat + raejuusto

  • Neljänviljan hiutaleet  30 g + vesi 2dl -> 105 kcal
  • Pakastemansikka 100 g -> 45 kcal –
  • Raejuusto (rasvaton) 50g -> 43 kcal

Koko annos yht. 193 Kcal

Annokseen saadaan lisää proteiinia raejuustosta, koska useimmilla proteiinilisäys pitää paremmin nälkää. Raejuustosta saa myös kalsiumia.

Annos sopii jo Cambridge Ohjelman tasolta 3 alkaen.

Neljänviljan puuro, maitoon tehty + mansikkahillo

  • Neljänviljan puurohiutaleet 30g -> 108 kcal
  • Kevyt maito 2dl -> 80 kcal ->
  • Mansikkahillo 2 rkl / 34g -> 77 kcal

Annos yht. 265 kcal

Hillo lisää annoksen energiamäärää helposti. Hilloissa on usein puolet sokeria ja valkoisessa sokerissa ei ole mitään ravintoaineita ja hiilihydraatit ovat nopeasti imeytyviä. Nopeat hiilihydraatit nostavat nopeasti verensokeria, jonka jälkeen verensokeri laskee myös nopeasti alas ja nälkä ja väsymys tulee nopeammin.

Monet laittavat myös pelkkää sokeria puuron päälle. Sokerissa on energaa 1 tl / 4g -> 16 kcal.

 

Cambridge puuro

  • Cambridge puurojauhe  1 pussi -> 200 kcal

Cambridge puuro 1 pussi sisältää 1/ 3 päivän aikana tarvittavista ravintoaineista mukaan lukien vitamiinit, kivennäisaineet yms. sisältää myös proteiinia, joka pitää nälkää hyvin pois pitempään.

Helppo, kun ei tarvitse miettiä mitä puuron kanssa ottaa lisäksi koska siinä on kaikki Se on helppo tehdä. Kippaat vain jauheen lautaselle ja kaadat kuuman veden päälle ja se on heti valmis syötäväksi. Voi tehdä myös mikrossa.

Tämä annos sopii Cambridge Ohjelman tasolta 1. alkaen

Cambridge tuorepuuro

  • Cambridge puurojauhe  1 pussi -> 200 kcal
  • Vadelmat 200g -> 94 kcal ->

Annos yht. 294 kcal

Kuvan puuro on tehty laittamalla vesi 1dl+ puurojauhe + 100g jäisiä marjoja blenderiin (sauvasekoittimella onnistuu myös) ja sekoitettu sillä hyvin. Päälle lisätty 100 g vadelmia. Puuroa ei keitetä vaan syödään kylmänä. Kannattaa kokeilla. Marjoja voi vaihdella oman mielen mukaan ja käyttää. Puolukka ja mustaherukka sopii myös hyvin, koska puuro on valmiiksi hieman makea.

Tämä annos sopii Cambridge Ohjelman tasolta 1+ alkaen.

 

Muita puuroja:

Kuvassa Kauratalkkunapuuro. 30g kauratalkkuna puurojauhetta sisältää n. 120 kcal. Kauratalkkuna on täysjyvätuote. Perinteisempi talkkuna on tehty ohrasta ja muista viljoista. Talkkuna on paahdettu, josta johtuu sen erilainen maku. Kannattaa kokeilla, jos et ennen ole maistanut tai olet joskus lapsuudessa syönyt talkkunapuuroa.

Mannapuuro maitoon tehtynä on varmasti monelle tuttu lapsuudesta. Tavallinen mannapuuro on tehty vehnästä, joka ei ole täysjyväviljaa. Parempia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kauramanna, jossa vehnän lisäksi on reilu puolet täysjyväkaurarouhetta. Täysjyvätuotteeksi voi sanoa valmistetta, jos se sisältää vähintään puolet täysjyvää vijan määrästä.

Spelttimanna on kokonaa täysjyvää. Speltti on vanha viljalaji. Olen löytänyt joskus markkinoilta tms paikoista myös ruismannaa, josta tulee todella hyvää vispipuuroa puolukoilla.

Muistatko Helmipuuron joka on tehty perunasuurimosta? Lapsena sitä syötiin usein enkä edes muista milloin söin viimeksi.

Ei pidä tietenkään unohtaa riisipuuroa. Riisipuurosta kirjoitin joulukalenterissa LUUKUSSA 6, joten en kerro siitä tässä enempää vaan voit katsoa sieltä enemmän mm kaloreista ja terveellisyydestä.

Gluteenittomia puuroja ovat riisipuuro ovat esim.riisipuuro ja tattari. Kaurapuuro sopii myös useimmille gluteenittomille. Gluteenittomilla on usein ongelmana saada riittävästi hyvää kuitua, jolloin jos vain mahdollista kannattaa käyttää kaurapuuroa.

Tuorepuurot ovat myös hyviä vaihtoehtoja. Niissä kannattaa katsoa mitä laittaa, sillä esimerkiksi siemenet sisältävät paljon energiaa rasvoista johtuen. Jos siemeniä lisää puuroihin kannattaa ne huomioida rasvan saannissa. En nyt kerro niistä enempää. Ehkä joku toinen kerta enempi.

Leseet sopivat myös hyvin puuroihin. Niistä saapuuroihin vielä enemmän kuituja. Vehnän leseet sisältävät vähiten energiaa ja ruisleseet vähän enemmän ja kauran leseet sisältävät usemmiten lähesyhtä paljon kuin tavalliset kaurahiutaleet. Energiamäärät kannattaa tarkistaa pakkauksista.

Puuroista voisi runoilla vaikka kuinka pitkään, mutta toivottavasti sait tästä jutusta vähän ajateltavaa ja tietoa kuinka paljon erilaisissa puuroissa on esimerkiksi kaloreita tai mikä vaikutus on erilaisten lisukkeiden lisäyksellä.

Täysjyväpuurot ovat halpaa ravintorikasta ruokaa. Niitä voi todellakin syödä aamupalaksi, lounaaksi, päivälliseksi, iltapalaksi tai milloin vain. Kun lisää muita ruoka-aineita mukaan, saa vaikkapa lautasmallin mukaisia aterioita. Lisäksi puurohiutaleita voi lisätä vaikkapa jogurtinpäälle, leipätaikinaan vain mielikuvitus rajana.

Ei muuta kuin puuron tekoon…

Tässä jutussa kaloreiden lähteenä on mm. käytetty mm. Finelin ruokapäiväkirjaa sekä puuropakettien tietoja.