Juomat – kaloreita ja sokeripaloja

Juomat – kaloreita ja sokeripaloja

 Juomat – kaloreita ja sokeripaloja

Juomat, kuinka paljon niissä on kaloreita. Missä on paljon ja missä on vähän kaloreita?

Millaisia tuoremehut, pillimehut, kotona tehdyt mehut ovat tai vaikkapa makuvedet? Kuinka paljon alkoholissa on energiaa? Kuinka paljon juomissa on sokeria sokeripaloina?

Mitä yhteistä on Cokiksella ja appelsiini täysmehulla??

Huomioithan, että osan tuotteiden määrät on ilmoitettu sataa grammaa kohden ja osan pullon tai pakkauksen koolle.

sadonkorjuukasviket

 Täysmehut ja smoothiet

Juomista täysmehut sekä smoothiet sisältävät paljon hedelmien luontaista sokeria, vaikka niihin ei ole lisätty sokeria. Näiden mehujen energia tuleekin lähinnä hedelmäsokerista. Esimerkiksi Valion appelsiini täysmehussa on energiaa 42 kcal /100 kcal ja sokeria 10g / 100g. Lasillisesta 2dl appelsiinimehua saa 84 Kcal ja siinä on sokeria kahdeksan sokeripalan verran. (Vrt loppupuolella tarinaa olevaa cokista)

Ylläolevassa smoothiessa on 50 kcal / 100g. Koko tetrassa 2,5 dl on energiaa 125 kcal ja sokeria sokeripaloina 11 kpl.

sadonkorjuukasviket

Marjamehutiivisteet, höyrymehut ja lasten pillimehut

Marjamehutiivisteissä on onergiaa myös yllättävän paljon. Kuvan mustaherukkamehu tiiviisteestä tehty mehu sisältää energiaa 39 kcal / 100g.

Monet laihduttajat sanovat valmennuksessa, että he juovat kotihöyrymehuja tai puristettuja mehuja, eikä heidän mielestään niissä ole liikaa energiaa. Todellisuudessa nekin sisältävät marjan luontaista sokeria, vaikka siihen ei olisi lisätty sokeria. Mutta useimmiten niihinkin on kuitenkin lisätty sokeria ainakin jonkin verran

Finelin mukaan sokeriton laimennettu mustaherukka höyrymehu sisältää 7 kcal/ 100g ja sokeroitu vastaava laimennettuna 42 kcal / 100 kcal.

Lasten pillimehut ovat verrattavissa täysmehuihin ja mehutiivisteistä tehtyihin mehuihin energiamääriltään ja sokerin määriltään. Yhdessä pillimehussa voi olla 5-8 palaa sokeria.

Löydät lisää mm pillimehujen tietoja 2020 kalenterista jutusta Sokeriton, sokeroimation, vähemmän lisättyä sokeria

sadonkorjuukasviket

 ”Kevyt” ja ”Light” -juomat

Kevyt ja light sanoilla markkinoidut juomat eivät todellisuudessa ole ihan kalorittomia. Kevyt tai light sanaa saa käyttää jos tuotteessa on 30% vähemmän energiaa kuin vastaavassa normaalissa tuotteessa. Kts. lisää Sydänliitto

Yllä kevyt olo nimellä olevassa mehu kivennäisvedessä on energiaa 21 kcal/ 100g, jolloin yhdessä pienessä pullossa 3.3dl on 69 kcal. Tuon pikku pullonhan hurauttaa ääntä kohden pikku hetkessä. Pullossa on 7,5 sokeripalaa. Eli vastaako pullon sisältö sitä mitä kuvittelit, kun siinä on sana ”kevyt”

sadonkorjuukasviket

 Makuvedet ja vissyt yms.

Oletko katsonut mitä ne sisältää. Kannattaa olla tarkka, sillä esimerkiksi melkein saman näköinen pullot voivat olla energiamääriltään ihan erilaiset. Esimerkiksi Bon agualta löytyy kalorittomia makuvissyjä, jotka ovat melkein samannäköisiä, kuin yllä oleva agua loiste makuvesi.

Kalorittomassa versiossa ei tietenkään ole ollenkaan kaloreita tai sokereita, mutta tässä kuvan versiossa on 10 kcal/ 100g. Kuvan pullo on 1,5 litraa. Jos juo koko pullon tulee energiaa 150 kcal ja 13 sokeripalaa. Ei paha, mutta huomattava ero kalorittomaan versioon. Monella saattaa näitä hurahtaa iso pullo päivän aikana tai toinenkin. Joten kannattaa olla tarkka minkä pullon silloin valitsee.

sadonkorjuukasviket

 Ennen minun lemppari makuvissy oli ylläolevan kuvan Novelle sinkki. Arvaat varmaan miksi nykyään juon harvoin sitä. Energiaa siinä on 17 kcal/ 100g. Aikoinaan join yleensä sitä puolen litran pulloissa jolloin energiaa tuli siitä 85 kcal / 0,5l. Sokeria puolen litran pullossa on 8,4 sokeripalaa. Joten tämä kuuluu minulla nykyään vain erikoistilanteisiin. Kuinka paljon 1.5 l:n pullossa on kaloreita ja sokeripaloja. No kerroppa sitten puolen litran pullon määrät kolmella, niin saat selville….

sadonkorjuukasviket

 Sokerittomat juomat

Sokerittomissa juomissa sokeria voi olla max. 0,5g / 100g. Niissä käytetäänkin useinmiten makeutusaineita, joilla saadaan tuotteeseen makeus. Voit katsoa lisää pakkausmerkintöjen terveysväittämistä esimerkiksi Sydänliiton sivuilta.

Ylläolevia ja vastaavia kalorittomia juomia löytyy kaupoista pilvin pimein. Esimerkiksi kuvan vesimeloni-vadelma juomassa on 1 kcal / 100g ja koko pullossa (1,5l) 15 kcal. Kuvan ananas tölkissä on 3 kcal /100g joten tölkissä 9 kcal. Tämä ananas tölkki on minun savusaunajuoma useimmiten, kun harvemmin viitsin juoda siideriä tms. Tämä on kylmänä tölkissä paljon parempaa, kuin väkevämmät.

Lonkeron faneille löytyy kuvassakin oleva sokeriton Jaffan greippi, jos on vaikkapa ”laihiksella” ja haluaa olla tarkka kaloreiden määrästä. Tai jos haluaa kuohuvan tilalle kevyen vaihtoehdon, käy kevyt pommac hyvin siihen. Muistaakseni siinäkin on vain 1 kcal / 100g, joten siinä nimi kevyt pitää paikkansa.

sadonkorjuukasviket

 Limsat

Nämä vähän enemmän energiaa sisältävät juomat ovatkin varmaan kaikille tuttuja. Kuvan Cola sisältää saman verran energiaa, kuin appelsiini täysmehu eli 42 kcal / 100g. Puolen litran pullossa on 210 kcal ja 21 sokeripalaa. Iso pullo 1,5l sisältää 630 kcal ja 63,6 sokeripalaa. joten ihan mukavasti saa energiaa ja sokeria vai mitä.

Kuten varmaan huomasit appelsiini täysmehussa on yhtäpaljon energiaa ja melkein yhtä paljon sokeria. Joten kumpi on kevyempi??? tai terveellisempi? Toki appelsiinimehussa ei ole esimerkiksi väriainetta ja kofeiinia mutta siinä on C-vitamiiniä jonkin verran sekä joitakin muita aineita pieniä määriä kuitenkin. Mutta siihenpä niiden suuremmat erot oikeastaan loppuvat…. YLLÄTTIKÖ?

sadonkorjuukasviket

 Energiajuomat

Energiajuomia on monenlaisia. Itse en tykkää niistä ja ne onkin mielestäni ihan turhakkeita. Otin kaupassa satunnaisesti vain yhdestä merkistä kuvan. Tässä esimerkissä on 90 kcal/ 100g jolloin koko puolen litran tölkki sisältää 450 kcal ja 40 palaa sokeria. Kannattaako juoda???

 Muita juomia

Rasvattomassa maidossa on n. 30 kcal / 100g ja kevytmaidossa n. 40 Kcal / 100g. Niissäkin on maidon luontaista sokeria, mutta vähän. Niissä on mm. proteiinia, jota ei muissa aiemmin mainituissa juomissa ole sekä muita terveydelle hyviä aineita lukuunottamatta kovaa rasvaa.

Jos maidosta tehdään kaakaota nousee energia määrät huomattavasti riippuen kaakaon sokerimääristä. Kaakaossa on paljon myös rasvaa. Finelin mukaan sokeroitu kaakajuoma kevyt maitoon sisältää energiaa 56 kcal/ 100g. Jos minä teen kaakaota, on siinä takuulla enemmän energiaa, kun kaakaon ja sokerin pitää maistua kunnolla, eikä olla mitään lirua. Juon sitä kyllä aika harvoin…

Pirkan sitruuna jäätee sisältää energiaa 31 kcal /100g ja siinä on 3 sokeripalaa / 100g

Valion vaaleassa glögissa on 52 kcal / 100g ja 6,25 sokeripalaa / 100g

Valion sokeroimattomassa glögissä 11 kcal / 100g ja reilu 1 pala sokeria.

Jos haluat todella kevyen glögin, niin valmiissa Cambridgen Vadelma-seljankukka mehussa on 1 kcal / 1dl. Laita kuumaan veteen glögimaustetta ja anna hautua jonkin aikaa. Sihtaa mausteet pois ja lisää siihen sitten mehujauhetta sen verran, kuin haluat. Tämä on mun lempparia. Tässä ei ole yhtään sokeripalaa. Juon tätä mehua usein myös lämpimänä ilman glögimaustetta.

Alkoholi sisältää 7 kcal / 1g joten mitä enemmän prosentteja sitä enemmän kaloreita. Alkoholissa on enemmän energiaa kuin sokerissa, jossa sitä on 4 kcal / 1g. Alkoholijuomat sisältävätkin usein näitä molempia, joten ne ovat melkoisia energiapaukkuja. En viitsiinyt kaivella alkoholijuomien energiamääriä tänne, mutta voit käydä alkon sivuilla, sillä sieltä löytyy eri tuotteiden selosteista myös energiamäärät. Jossain 2020 tai 2019 vuosien joulukalenteristani löytyy myös lisää niistä. Siinäpä joulun ajalle penkomista….

Tässäpä oli vähän juttua juomista. Onneksi eivät nakanneet minua kaupasta pihalle, kun jälleen kerran kuvailin eri tuotteita. Kääntelin pullojen etikettejä näkösille yms…. Otin kyllä huomattavasti enemmän kuvia, kuin tänne tarinaan laitoin. Tämä on sitä minun normi kauppareissua, kun tutkin ja vertailen elintarvikkeita. Mutta niitä kannattaa todellakin vertailla niin voi yllättyä. Ei muuta kuin tutkimaan seuraavalla kauppareissulla…

Sokeripala laskuissa on käytetty sokeripalan kokona 2,5 g, jos haluat itse myös laskea. Laskuohje löytyy tämän vuoden ekoista kalenterin luukuista..

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Perunamuusi monella tapaa

Perunamuusi monella tapaa

 Perunamuusi monella tapaa

Perunamuusi oli tällä viikolla useamman laihduttaja ja painonhallinta asiakkaani kanssa esillä, kun puhuttiin jouluruuista ja miten kukin sen tekee. Itsellä se ei ennen ollut mitään ilman voita ja kermaa. Kerron tässä tarinassa sitten perunamuusista ja miten sen raaka-aineet vaikuttavat energiamääriin. Teen tässä esimerkin kahdella erilaisella minun reseptillä, tehdystä perunamuusista ja vertailen niitä sitten keskenään.

sadonkorjuukasviket

 Perunamuusien raaka-aineet ja kalorit

Perunamuusini sisälsi ENNEN:

1kg kuorittuja perunoita 750 kcal

100g (1dl) kevytmaitoa n. 40 kcal

100g ( 1dl) Kuohukermaa 340 kcal

100g voita 713 kcal

koko muusi yht. 1843 kcal / 1,3kg

NYKYÄÄN muusini sisältää

1kg kuorittuja perunoita 750 kcal

300g (3dl) kevytmaitoa 120 kcal

Koko muusi yht. 870 kcal / 1,3 kg

Voit katsoa lisää ruoka-aineiden energia määriä Finelistä

sadonkorjuukasviket

 Annoksen energiamäärät

Perunamuusia 1dl 0n n. 85g ja 100g on n. 1,2dl

Entisessä elämässäni kattilallinen 1,3kg sisälsi siis energiaa 1843 kcal ja nykyään 870 kcal

Jolloin 100g sisälsi ennen 142 kcal ja nykyään 67kcal

Yllä ensimmäisessä kuvassa lautasella on 200g (2,4dl) perunamuusia, jossa on energiaa 134 kcal ja ennen siinä olisi ollut 284 kcal.

Lisäksi annoksessa on kasviksia n. 200g / 60 kcal sekä jauhelihakastiketta 100g / n. 150kcl joten kuvan annos yhteensä 344 kcal.Ennen anoksessa ei olisi ollut vihanneksia tai niitä olisi ollut vähän. Kastiketta ja muusia olisi ollut 2x enemmän, jolloin koko lautasellinen olisi ollut 568 Kcal. Todennäköisesti olisin vielä santsannut lisää ja syönyt ähkyyn itseni. Voit katsoa minun vanhan tarinani, millainen olin ennen kun söin toisella tavalla tehtyä muusia ja kasviksetkin usein unohtuivat lautaselta

Annoskoot kannattaa aina miettiä ja miten käyttää kasviksia. Kasviksilla saakin hyvin kevennettyä aterian energiamääriä, kun laittaa ensin puolet kasviksia ja toiselle puolelle hiilihydraattipitoista perunaa, riisiä tai pastaa ja jotain proteiinipitoista.  Monet välttelevät perunaa, mutta se on hyvää perusruokaa, kun ei lotraa siihen kermaa ja voita mielin määrin. Kuten huomasit ei annoksen energiamäärät olleet kovin suuret, kun se oli tehty kevyemmin.

Kts lisää perunasta vaikkapa ruokaviraston sivulta.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Hampurilaisia teatterin jälkeen

Hampurilaisia teatterin jälkeen

Hampurilaisia teatterin jälkeen

Hampurilaisia teatterin jälkeen, kun porukalla oli jo nälkä. Kävimme katsomassa ensin NUU teatterin esityksen ja sittenpä lähdimme syömään. Tällä kertaa paikaksi valitsimme ”Mäkkärin” pitkästä aikaa. Joskus voi syödä muutakin, kuin terveellistä ruokaa.  Ravitsemussuositusten ruokakolmion mukaankin voi syödä niitä ”sattumia”, Sattumat on se pieni osa ruokakakolmion huipulla, joita voi syödä, jos päivän muu ruokavalio on kunnossa. Tietenkään hampurilaiset eivät mahdu sinne jokapäiväisesti, mutta silloin tällöin kuitenkin.

Teen työtäni valmentajana laihduttajien kanssa, mutta siitä huolimatta minäkin syön joskus hampurilaisia, kebabbia, ranskalaisia ja pizzaa. ja tykkään myös niistä. Joskus joku sanoi minulle, että miten sinun auto oli kebab paikan parkkipaikalla, kun ethän sinä voi siellä käydä, kun olet laihdutus valmentaja. Me valmentajatkin ollaan ihan tavallisia ihmisiä ja ainakin minä olen kaikkiruokainen. Sillä vaan on merkitystä, kuinka usein syön näitä juttuja. Ennen entisessä elämässä söin melko usein, mutta nykyään huomattavasti harvemmin.

Laihduttajillakin voi välillä olla taukoa, milloin voi käydä hampurilaisella tai jos tekee Motivaatio-ohjelman, niin siinä voi laihdutuksen aikanakin syödä näitä. Mutta siitä joku toinen päivä täällä kalenterin luukussa.

Pitäähän tänne laittaa näitä kaloreitakin, niin tässäpä tulee sitten meidän porukan syödyistä jutuista:

sadonkorjuukasviket

Hampurilainen

Mäkkärin nettisivuilta löytyy hauska ravintolaskuri(MacDonalds), johon voi laittaa syödyn aterian kaikki härpäkkeet. Joten katsoin sieltä meidän syömien juttujen kalorit. Kaverin syömä hampurilainen oli El Maco, jossa oli energiaa 510 Kcal. Voit käydä katsomassa sieltä hampparin muut ravintoaineet tarkemmin myös. Sieltä löytyy myös prosentteina, kunka paljon aikuisen keskivertoihmisen ravinnon tarpeesta sen ravinro-aineet ovat. Muiden hampurilaisten energiamäärät heitteli 252-725 kcal:n välillä.

Hesburgerilta löytyy myös samantapainen ravintolaskuri (Hesburger), jolla voi laskea aterian kalorit ja ravintoaineet. Hesen hampurilaisten energiamäärät 351-794 kcal ja lisäksi Mega hampurilainen 1081 kcal

Kokonaiset hampurilaisateriat voivatkin sitten sisältää vähän enemmän energiaa juomineen.

sadonkorjuukasviket

Kananugetit ja ranskalaiset

Maija otti perinteisesti kana nugetit ja siihen dipin sekä ranskalaiset.

Kananugeteissa oli energiaa 176 kcal, ranskalaisissa 329 kcal ja dipissä 89 kcal eli koko ateria 594 kcal.

Heseltä löytyy pienet ja isot ranskalaiset joiden energiamäärät ovat 267 ja 374 kcal sekä kananugetit, joissa suurin piirtein samat energiamäärät dippeineet. Siellä valittavana on isompiakin määriä nugetteja, jolloin tietenkin energiamäärät nousee huomattavasti annoksessa.

sadonkorjuukasviket

Salaatit

Tällä kertaa minä valitsin salaatin, kun ei tehnyt mieli hamppareita tms. Enkä ollut pitkään aikaan aikaan käynyt siellä, niin ihan uteliaisuuttani otin sen vaikka olin kahdenvaihella hampurilaisen suhteen.

Salaatti oli Fiesta kanasalaatti, jossa energiaa on 415 kcal. Salaatissa oli jo valmiina kastike. Muissa salaateissa olisi ollut energiaa suurinpiirtein samanverran, mutta Kreikkalaisessa salaatissa olisi ollut vähemmän eli 279 kcal.

Joskus pyydän salaatin kastikkeet erillisinä, että saan laittaa itse sen päälle, olisin ehkä säästänyt n. 100 kcal?? Katsoin salaatin kohdasta ”valitse raaka-aineet”, niin kastike oli smetana – ruohosipuli kastike.

Hesen salaateissa on energiaa 246-318 kcal. En tiedä kuuluiko siihen kastike mukaan. Kastikkeiden ja majonesien energiamäärät kannattaa katsoa kyllä erikseen, koska niissä on suuria eroja. 0-yli 300 kcal

Muistaakseni eräs motivaatio-ohjelma ryhmäläinen kertoi, että hesestä saa tulosteen, jos haluaa, missä aterian energiamäärät, kun oli käynyt siellä syömässä.

Muita ”pikaruokia”

Wrappeja ja muita juttuja löytyy vielä edellä mainituilta ketjuilta hampurilaisten, ranskisten ja salaattien lisäksi. Voit käydä katsomassa niiden ravintosisältöjä yllä olevilta linkeiltä. Juomien energiamääriä en löytänyt mäkkärin sivuilta, mutta ne löytyi Hesen sivuilta iso juoma 0,5 l oli jopa yli 200 kcal. Onneksi myös vähäkalorisia juomia löytyy.

Pizzojen energiapitoisuudet vaihtelevat paljon riippuen koosta tai ostopaikasta.

Esimerkkinä Kotipizzan pizzojen energiamäärät vaihtelevat paljon. Osa medium koon pizzoizta on reilu 800 kcal, mutta lihamestari pizan energimäärä on yli 1300 kcal. Kts. lisää Kotipizan sivuilta, jossa tarkemmat energiamäärät löydät eri pitsojen kohdalta kynän kuvasta painamalla.

Jos olet kebabin ystävä, niin kebabbi annosta valitessa kannattaa miettiä ottaako sen ranskalaisilla vai salaatilla. Kastikkeiden määrä on monesti niissä myös huomattava ja niistä voi tulla iso osa annoksen energiamäärästä. Pelkkä kebab ei ole se pahin, vaan mitä sen kanssa ottaa. Finelin mukaan 1 annos kebablihaa 120g on 245kcal. Kebab ranskalisilla iso annos 450g on Finelin mukaan 1208 kcal.

Subwaylta ja monelta muulta ns. ”pikaruokaketjulta” löytyy netistä hyvät tiedot, joista voi ennakkoon vähän tutkia mitä söisi riippuen, onko mättöpäivä vai onko vähän kevyempi päivä, jolloin haluaa tehdä järkevämpiä valintoja. ja välillä voi olla se mättöpäiväkin, kunhan se ei ole joka päivä.

En käynyt muita ravisemuksellisia asioita tässä jutussa, mutta osassa tuotteita kovan rasvan määrä on myös turhan suuri, vaikkakin osassa tuotteita käytetäänkin jo osaksi esim. rypsiöljyä. Tutkaileppa ketjujen tuotteiden rasvanlaatuja ja muita ravinto-arvoja, jos ei ole muuta tekemistä. Lisää rasvoista on näissä joulukalentereissa sekä muissa blogiteksteissä. 

Kts. lisää kunnon mättöhampurilaisesta vanhasta joulukalenteri 2019 luukusta 4, jossa pikkujouluillan mätöt.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Suklaa – se ihanuus

Suklaa – se ihanuus

 Suklaa – se ihanuus

Suklaa se ihanuus, on monen herkku. Niin minunkin. Kuinka paljon se sisältää energiaa, rasvaa ja sokeripaloja ja muita ravintoaineita? Onko suklaassa mitään terveellistä? Oletko ajatellut mitä oikeastaan syöt, kun syöt suklaata?

Suklaata on monelaista mm. maitosuklaata, tummaa suklaata, valkosuklaata, raakasuklaata, ja kaikenäköisillä mausteilla, ja muilla härpäkkeillä maustettuja suklaita. Esim. Tummasuklaa on valmistettu Kaakaomassasta ja kaakaovoista. Kun tummaan suklaaseen lisätään maitoa tai maitojauhetta, saadaan maitosuklaata. Valkoinen suklaa tehdään kaakaovoista, joka on erottunut kaakaomassasta. Tietysti näihin lisätään sokeria ja muita aineosia riippuen millaista suklaata halutaan tehdä.

Eri suklaa laaduista voit lukea lisää vaikkapa Suklaa yhdistyksen sivuilta. Sieltä löytyy tietoa myös historiasta yms.

Otan tässä jutussa esimerkiksi ehkä se Suomen tunnetuimman Fazerin sininen suklaalevyn ja käyn läpi muutaman asian sen sisällöstä. Ravintosisällön tiedot on otettu Fazerin sivuillta, koska levyn takana tiedot oli niin peienellä, että oli vaikea saada selvää niistä.

sadonkorjuukasviket

 Suklaa ja energiamäärät

Tämän tarinan suklaalevy painaa 200g ja levyssä on 40 palaa, jolloin 1 pala on 5g

Tässä suklaassa on energiaa 550 kcal / 100g. Koko levyssä 200g -> 1100kcal

ja 1 pala -> 27,5 kcal. Joten neljästä palasta saat jo yli 100 kcal.

Jos syöt koko levyn joka päivä vuoden ajan, saat painoa lisää vuodessa 57,2 kg

(Huom, laskettu, jos syöt joka päivä normaalin kulutuksen verran ruokaa ja sen lisäksi levyn. 1 läskikilo on n. 7000kcal)

Jos syöt palan päivässä saat vuodessa painoa 1,43 kg.

sadonkorjuukasviket

 Suklaa ja rasvat

Suklaassa on rasvaa 33g /100g jolloin koko levyssä on 66g rasvaa

(Yllä kuvassa 200g suklaa ja 66g rasvaa)

Yhdessä palassa 5g on rasvaa 1,65g.

Tyydyttynyttä rasvaa on 21g / 100g. Tyydyttynyt rasva on kovaa rasvaa, joten suklaastakin saa liikaa sitä ja suklaa siten on epäterveellistä. Jos kuitenkin muu rasvan laatu on päivän aikana hyvää, niin muutama pala ei haitta, koska tyydyttyneen rasvan määrä saisi koko päivän rasvasta olla vain 1/3.

Koko levystä tulee huonoa tyydyttynyttä rasvaa 42g, joka on jo useampi ruokalusikallinen ja se jo turhan suuri määrä usein syötynä. Se voi vaikutta terveyteen mm. kolestrooliin ja sitä kautta terveyteen. kts. esim. Sydänliitto

sadonkorjuukasviket

 Suklaa ja sokeri

Kuvan suklaa sisältää sokeria 48g / 100g ja koko levy 200g sisältää 96g.

1pala sisältää sokeria 2,4g.

Kun muutetaan nämä määrät sokeripaloiksi, niin koko levy sisältää 38,4 palaa ( yllä kuvassa). 1 suklaapala sisältää sokeria 0,96 palaa eli melkein kokonaisen sokeripalan verran. Onko se sinusta paljon vai vähän?

(Sokeripala laskuissa käytetään yleisesti sokeripalan kokona 2,5g, jota käytin tässäkin laskussa)

Voit laskea jouluna sitten omien herkkujesi sokeripalat, kun katsot sokerienmäärät ravintosisällöstä g /100g ja kerrot pakkauksen koolla (jos 200g kerro kahdella, jos 500g kerro viidellä) ja jaat 2.5:llä. Lasku kaava löytyy myös luukusta 3, missä juttua tuotteiden pakkausmerkinnöistä yms.

Koska suklaassa on paljon sokeria, nostaa se nopeasti verensokeria ja sen jälkeen insuliini alkaa laskemaan sitä ja se voi laskea sitten liiankin alas, jolloin tulee jälleen nälkä ja mielitekoja sekä huono olo. Lisäksi koko levyn syötyä tulee monella huono omatunto, kun tuli syötyä ja sitten syödään taas lisää jotain siihen huonoon oloon ja harmitukseen yms. Siinäpä sitten kierre valmis joillakin herkkusuilla ja painon kanssa kamppailevilla. Tämä on tuttua myös minulle varsinkin silloin ”entisessä elämässä” ja vieläkin joskus, mutta ei onneksi niin suurissa määrin. Voit käydä katsomassa miten minä söin ennen vanhasta jutustani.

Kannattaa pitää verensokeri tasaisena syömällä säännöllisesti ja runsaskuituista monipuolista ravintoa.

sadonkorjuukasviket

 Mitä muuta suklaassa ja miten tämän luukun suklaalle kävikään…

Tässä suklaassa on proteiiniakin ihan mukava määrä 11g / 100g. Vrt. Fazerin tumma suklaa 4,4g /100g. Proteiini tuleekin nähtävästi suurimmaksi osaksi maidosta, jota on maitosuklaassa, mutta ei tässä tapauksessa tummassa suklaassa. (Huom! Minun oma olettamus)

(Kts. Fazerin tumma suklaa) 

Koko 200g levyssä maitosuklaata on proteiinia 22g. joten koko levystä saa suunilleen saman verran proteiinia, kuin 100g:stä kanan filettä. Päivän proteiinin saantisuositus on normaalipainoisella 1-1,2g/ painokilo eli jos 60 kiloinen syö reilu 3 levyä tätä suklaata, saa päivän koko proteiinin tarpeen.

Oiskohan tämä maitosuklaa sittenkin terveellistä???? Siinäpä miettimistä. Taitaahan siinä olla sitten myös kalsiumiakin, kuten maidossa, mutta enpä ala sitä sitten kuitenkaan tutkimaan, niin saan tämän jutun joskus valmiiksi. 

Kuitua tämän suklaan ravintoarvoissa ei ole mainittu ollenkaan, joten sitä ei taida olla juuri ollenkaan.

Suklaan muista terveyshyödyistä esim. antioksidanteista yms on puhuttu paljon. Suklaan terveyshaitat sokerin ja kovan rasvan määrän takia ovat todennäköiseti kuitenkin sen verran suuria, että saatavat terveyshyödyt jäävät liian pieniksi suhteessa haittoihin.

Siinäpä suklaa sitten paloiteltu mietittäväksi…

Kaikesta huolimatta pidän suklaasta edelleen… ja

MiITÄ TAPAHTUI kuvan SUKLAALEVYLLE? KUKA SEN SÖI:

a) Jamppa hamsteri

b) Maija

c) Kirjoittaja

ARVAA ja OSALLISTU Fazerin sinisen suklaalevyn ARVONTAAN täällä tai somekanavillani tästä luukusta kertovissa julkaisuissa. voit tuplata voiton mahdollisuutesi osallistumalla kaikissa. Ig:ssä outikolehmainen, Fb:ssä Cambridge Valmentaja Outi Kolehmainen sivuilla sekä tarinoissa myös.

Arvonta suoritetaan joulupäivänä ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Jos haluat saada joulun suklaakilot pois joulun jälkeen, niin mainitse se, niin osallistut myös aloitusvalmennuksen  arvontaan (Arvo n. 45€)

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Pakkausmerkinnat elintarvikkeissa – katsotko niitä?

Pakkausmerkinnat elintarvikkeissa – katsotko niitä?

Pakkausmerkinnät elintarvikkeissa, katsotko niitä?

Pakkausmerkinnät elintarvikkeissa ovat mielenkiintoista luettavaa. Itse vertailen esimerkiksi leipien, kermojen, jogurttien herkkujen ja milloin minkäkin tuoteryhmän tuotteita ja mitä ne sisältää. Usein ne yllättää, kun katsoo tuotteen päältä, mitä sen sanotaan oleva ja kun sitten kääntää paketin toisin päin voi yllättyä, mitä se todella on. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa kaurapalat.

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät ovat onneksi nykyään tarkkaan säädeltyjä ja mitä ja miten siellä pitää kertoa tuotteista. Niistä löytyy paljon hyvää tietoa ja se mitä niissä lukee on tarkoin säädeltyä. Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen säädöksistä voit lukea lisää esimerkiksi ruokaviraston sivuilta.

Itse seuraan mm. seuraavia asioita pakkaumerkinnöistä. Tuotteen aineosia eli mistä se on tehty sekä täysjyvän osuutta. Ravintoarvoista katson tuoteryhmästä riippuen, energiamääriä, rasvaa ja kuinka paljon tyydyttynyttä rasvaa, sokereiden määriä, proteiineja sekä kuidun ja suolan määriä. Eri tuotteissa voi olla näissä suuriakin eroja, jotka vaikuttavat ainakin minulla usein ostopäätöksiin. Käyn näitä asioita usein myös asiakkaideni kanssa läpi, mikä auttaa heitä tekemään myös järkevämpiä valintoja laihdutuksen aikana ja sen jälkeen.

Käyn tässä jutussa muutamia omasta mielestäni huomion arvoisia kohtia läpi ihan satunnaisessa järjestyksessä.

sadonkorjuukasviket

Aineosat

Tuotteen aineosat eli mistä tuote on tehty pitää ilmoittaa suuruusjärjestyksessä. Monelle on varmaan tuttu Kaurapalat leipä, jonka pakkausmerkinnät ovat yllä. Mutta mitä se kaurapala todella on? Onko se kauraa, kuten tuotteen päälypuolelta voisi päätellä. Kun katsoo aineosaluetteloa, niin viljasta on ensin mainittu hiivaleipävehnäjauho ja vehnäjauho. Kaura tulee vasta kolmantena ja kun lukee tarkemmin eteenpäin, löytyy sieltä, että kauraa on 23% leivänviljasta. Eli kauran osuus on yllättävän pieni etupuolen nimeen KAURAPALAT verrattuna ja kuten aineosien yläpuolella lukee, niin se on todellisuudessa kaurasekaleipä.

joulutorttu

Täysjyvän määrä

Katson viljatuotteiden pakkausmerkinnöistä aina myös täysjyvän määrän. Mitä enemmän täysjyvää, niin sitä terveellisempi leipä on. Yllä olevassa täysjyväleivän aineosissa täysjyväruis on ensimmäisenä. Sieltä löytyy myös merkintä, että täysjyvää 74% leivän viljasta. Jos leivän viljasta on yli puolet täysjyvää, niin sitä voi sanoa täysjyvätuotteeksi. Kaurapaloissa ei ole merkintää täysjyvästä, joten se ei ole silloin täysjyväleipä vaikkakin se on runsaskuituinen leipä.

Energian määrä

Elintarvikkeissa yksi keskeinen tieto varsinkin laihduttajille ja painonsa tarkkailijoille on energiamäärä, joka ilmoitetaan Kilojouleina ja Kilokaloreina. Useimmin Kilokalorit Kcal ovat se mitä katsotaan ja verrataan enemmän. Itse ainakaan en käytä koskaa kilojouleja, vaan kilokaloreita ja puhekielessä ”kaloreita”.

Erityisesti rasvaiset ja sokeriset tuotteet sisältävät paljon energiaa eli kaloreita ja niitä kannattaakin vertaillla keskenään ennekuin laittaa kaupassa koriin.  (Keskiverto normaalipainoisen naisen päivittäinen energian kulutus on n. 2000 kcal.) Jos vaikkapa teet keittoa, johon laitat alla olevan ravintosisällön omaavaa kuohukermaa desin saat jo kermasta 340 kcal. Jos ottaisit kuohukerman sijaan 10% ruokakermaan saat energiaa 120 kcal. Koska ruuassa on myös aina muitakin aineosia, niin esimerkiksi kerman kaloreilla on merkitystä ruuan kokonaiskalorimäärissä. Kts lisää vanha blogipostaukseni lanttusosekeitto tai vaikkapa minun täytekakkureseptini, mistä täytekakun kalorit tulee

sadonkorjuukasviket

Rasva ja tyydyttynyt rasva

Pakkausmerkintöjen ravintoainemerkinnöissä ilmoitetaan aina kokonaisrasvan määrä ensimmäisenä ja heti sen alapuolella tyydyttyneen rasvan määrä. Kuten aiemmin oli jo, niin kokonaisrasva vaikuttaa suoraan energiamääriin. Tyydyttynyt rasva kertoo tuotteen kovan eli huonon rasvan määrän. Lisäksi joskus ilmoitetaan myös tyydyttymättömän rasvan (pehmeän rasvan) määrä tyydyttyneen rasvan alapuolella, mutta se ei ole pakollinen merkintä.

Tyydyttynyttä rasvaa pitäisikin käyttää mahdollisimman vähän, joten sitä kannattaa ehdottomasti vertailla eri tuotteissa. Kuten näet, ylläolevassa kermassa on sitä 23 g/ 100g, joten tämä kerma ei ole mikään hyvä vaihtoehto päivittäiseen käyttöön, vain satunnaisesti käytettynä ok.

Koko päivän rasvasta saisi olla kovaa rasvaa korkeintaa 1/3 ja loput tulisi olla pehmeitä eli tyydyttymättömiä rasvoja mm. pehmeitä öljyjä. Kts. lisää Syöhyvää sivuilta

Alla vielä jogurttien rasva- ja energiamäärä vertailua.

sadonkorjuukasviket

Sokerit

Ravintoarvoissa on mielenkiintoista myös sokereiden määrät. Jogurtit ovat hyvä esimerkki siitä. Luontaisesti maitotuotteissa on sokereita, mutta usein niissä on myös huomattava määrä lisättyä sokeria. Yllä kuvassa maustamaton jogurtti ja toinen, jossa sokeria n. kaksinkertainen määrä maustamattomaan verrattuna. Erot voi olla huomattaviakin jogurttien osalla. Esim juotavat jogurtit voivat sisältää lisättyä sokeria todella paljon. Saatkin tehtäväski katsoa seuraavalla kauppareissuilla niiden sokerit. Tuotteessa voi lukea että ei lisättyä sokeria, mutta marjojen ja hedelmien sokerit nostavat usein sitä…

sadonkorjuukasviket

Oletko tutkinut makeisten sokerimääriä? Yllä kuvassa vihreät kuulat konvehteja. Niissä on sokeria 58g/100g, jolloin koko pakkauksessa on 3,2 x 58g -> 185,6g. Jos haluat tietää kuinka paljon koko paketissa on sokeripaloja, niin jaa luku 2,5:llä, jolloin 185,6 / 2,5 -> 74,24 palaa sokeria…

Näissä sokeripalalaskuissa käyteään sokeripalan kokona yleisesti 2,5g, josta tuli tuo 2,5, millä jaetaan koko sokerimäärä. voit laskea itse myös lempiherkkujesi sokeripalamääriä…

Muita tärkeitä tietoja ovat kuidun määrä. Kts. lisää eilinen 2 luukun postaus joulukalenterista. linkki sinne alla.

Proteiinien määriä kannatta tarkkailla vaikkapa proteiini nimellä markkinoiduissa tuotteissa, kuten esimerkiksi rahkat. Aina esim sana proteiinirahka ei takaa, että siinä olisi juurikaan enemmän proteiinia, kuin tavallisessa rahkassa.

Suolan määrä on hyvä katsoa esimerkiksi leivistä, koska ne ovat monesti iso suolan lähde monille.

Joissain pakkauksissa on mukana sydänmerkki, joka on merkkinä, että tuote on terveellinen ja siinä ei ole esimerkiksi suolaa liikaa tai se sisältää riittävästi kuitua tai rasvanlaatu on hyvä. Kts lisää sydänmerkistä sydänmerkki sivuilta

Tässäpä oli jotain pakkausmerkinnöistä. Nyt sitten vain kauppaan suurennuslasin kanssa ja vertailemaan eri tuotteita ja mitä ne todella sisältää. Itse saan siellä kulumaan aikaa joskus vähän liikaakin.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…