Pannacotta monella tapaa

Pannacotta monella tapaa

Pannacotta monella tapaa

Pannacottaa voi tehdä monella tapaa, eikä se ole edes vaikeaa, vaikka ennen niin kuvittelin. Pannacotta tehdään yleensä keitetystä kermasta ja osa siitä voidaan korvata osaksi esimerkiksi maidolla. Se hyydytetään usen liivatteella. 

Kerron tässä jutussa nyt miten sitä voi tehdä joko hieman kaloripitoisempana tai miten sitä voi keventää ja maustaa. kokeilemalla löytää oman hyvän reseptin. Itse en ole aiemmin tehnyt, mutta nyt päätin kokeilla ja miettiä itselle sopivan reseptin. Syönyt olen kyllä monesti jaa haaveillut sen tekemisestä. Reseptin alla myös oma viritelmäni Cambridgen pannacottasta tai moussesta..

Luumuinen Pannacotta jouluksi 

yht. 808 kcal / 3 pientä annosta.  269 kcal / annos

 2dl / 200g kohukermaa (35%) 672 kcal (336 kcal / 100g)

20g sokeria 80 kcal (400 kcal / 100g)

1/3 tl vaniljasokeria

1 kpl liivate levy

30g luumuhilloa 56 kcal (185 kcal / 100g)

Laita liivatteet liukenemaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Kuumenna kerma ja sokeri kiehuvaksi ja laske lämpötilaa ja keitä n. 1/2min. (Varo, ettei pala pohjaan.) Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää ne kuuman kerman ja sokerin sekaan ja sekoita hyvin, kunnes liivate sulaa sekaan. Anna jäähtyä hetki ja lisää sekaan luumuhillo. Kaada hieman jäähtynyt seos tarjoilukulhoihin. Laita jääkaappiin kovettumaan 1-3h. Koristele ennen tarjoilua luumuhillolla tai kermavaahdolla.

Jos et halua, niin makeaa, voit jättää sokerin pois ja lisätä vain luumuhilloa. Voit kokeilla myös makeutusaineella makeuttamista, mutta lisää ne vasta kuumennuksen jälkeen.

Mikäli haluat hieman kevyemmän version, voit vaihtaa puolet kermasta (300kcal / 100g) maitoon (40kcal / 100g) tai jogurttiin (45-125kcal / 100kcal). Näin energia määrä laskee huomattavasti. Jos vaihdat kermasta puolet maitoon pienenee yhden annoksen energiamäärä n. 60 kcal kcal ja koko reseptin 180 kcal.

pannacotta marjoilla

Hillon tilalta voi käyttää marjoja (n. 40-70 kcal / 100g) tai niistä voi tehdä sosetta ja lisätä sitä. Jos käytät sosetta, lisää hieman enemmän liivatetta. Pannacotasta voi tehdä myös kerrosjutun, jolloin liivatteella voi hyydyttää mehua. Jos teet kerrosjutun, hyydytä ensin ensimmäinen kerros ja sitten seuraava kerros päälle jne.

Pannacottaa voi maustaa myös piparkakkumausteella tai erilaisilla makuaineilla.

Jos ei halua käyttää liivatetta, voi käyttää hyydyttämiseen myös hyytelösokeria, jolloin jätä tavallinen sokeri pois ja laita hillon tilalle vaikkapa marjoja tms. ettei tule liian makeaa. Kts. hyytelösokerin määrä pakkauksesta.

Jos teet suklaa (n. 500 kcal / 100 kcal) pannacottaa, niin siihen ei tarvitse hyytelöaineita, kun suklaa kovettaa sen.

One 2 one Dietin pirtelöistä voi myös tehdä pannacottaa / moussea. Aiemmin meillä oli myynissä Mix-a-mousse jauhetta, mutta sen saanti loppui kesällä. Kokeilin nyt sen tilalta tehdä Cambridgen pannacotta / mousse version liivatteella. Cambridgen vanhoissa tuunausresepteissä löytyy lisää vinkkejä mousse jutuille. Niissä Mix-a-moussen tilalle voi vaihtaa liivatteen samalla tavalla tehtynä, kuin tämänkertaisessa Cambridgen pannacotta reseptissä.

Cambridgen pannacotta

 Cambridgen pannacotta

 Yht. 256 kcal / 3 annosta. 85 kcal / annos

1 pussi Vaniljapirtelö jauhetta n. 200 kcal (One 2 one Dietin)

1,5 + 0,5 dl vettä

1 liivate levy

30g luumuhilloa 56 kcal

Laita kattilaan liivatteet likoamaan n. puoleen dl kylmää vettä (5 min). Kun liivatteet ovat turvonneet, kuumenna vesi liivatteineen, kunnes liivatteet liukenevat veteen. Anna jäähtyä hetki.

Sekoita Vanilja pirtelöjauhe kunnolla 1.5 dl:aan vettä. Kaada hieman jäähtynyt liivate- vesiseos ohuena nauhana pirtelön sekaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen haarukalla tai vispilällä. Sekoita joukkoon luumuhillo samoin kuin, aiemmassa pannacotta -reseptissä. Kaada tarjoilukulhoihin ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Luumuhilloa voi laittaa myös enemmän, jolloin huomioi energiamäärä.

Kuten huomasit resepti on melkein samanlainen, kuin aiemmassakin reseptissä. Pirtelöä ei lämmitetä kuten kermaa ja lämmin vesiliivate seos lisätään vain kylmän pirtelön sekaan. Sokeria ei tarvitse lisätä, koska vanilja pirtelö on jo valmiiksi makeutettu.

Ihan samoin myös luumun tilalle voi vaihtaa marjoja tai muita ”mausteita” ja lopputulos näyttää ihan samalta. Annokset ovat suurinpiirtein samankokoiset, mutta Cambridgen reseptissä on myös kaikki muut tarvittavat ravintoaineet, myös vitamiinit ja kivennäisaineet. Cambridgen versio toimii myös yhtenä ateriana, jos syöt sen kerralla.

Siitäpä nyt vain tuunaileen pannacottaa omaksi mieleiseksesi. Netti on täynnä lisää erilaisia versioista tästä ihanasta jälkiruuasta.

Jos annoskokona käyttää tämän jutun reseptin kokoa, ei energia määrä ole niin hirveän suuri. Jos kuitenkin olet yhtä herkkusuu, kuten kirjoittaja joskus, niin koko kermaisen reseptin kerralla yksin syöden on jo aikamoinen kaloripommi 808 kcal. Mutta jos tekee vain jouluksi, niin eipä niin väliä, kun joulu on vain kerran vuodessa. Onneksi Cambridgen kokonaisen reseptin 256 kcal vaihtoehdon voi syödä vaikka joka päivä, kun ottaa sen vaikka iltapalaksi tai välipalaksi tai mikseipä vaikka lounaaksi.

Lisää kermasta voit lukea aiemmasta jutustani.

Arvaa kuka söi tänään tätä juttua tehdessä ”vähän” pannacottaa??

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Vohvelit täysjyväkaurasta, gluteeniton

Vohvelit täysjyväkaurasta, gluteeniton

Vohvelit täysjyväkaurasta, (gluteeniton)

Vohvelit onnistuvat hyvin täysjyväkaurajauhoista. Täysjyvää tulisi syödä joka päivä. Uusien Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan täysjyväviljaa pitäisi saada 90g / vrk.

Tässä vohvelireseptissä on käytetty  100% täysjyväkaurajauhoa. Yhteensä reseptissä on 150g täysjyvää ja reseptistä tulee 8 vohvelia, jolloin yhdessä on n. 19g täysjyvää. Viidestä tämän reseptin vohvelista tulee koko päivän täysjyvän määrä.

Kannattaa valita myös sellainen leipä, jossa on täysjyvää ja syödä tavallisia täysjyvähiutalepuuroja, jotta saa suositellun täysjyvämäärän. Täysjyvä on hyvä kuidun lähde ja sisältää monia hyviä ravintoaineita. Lue lisää Leipätiedotus sivuilta

Täysjyväkaura vohvelit 

yht. n. 1000 kcal / 8kpl (1 kpl n. 125 kcal)

 300g / 3dl kevytmaitoa 120 kcal (40 kcal / 100g)

2 kpl  kananmunia 148 kcal (74 / 1kpl / 55g)

150g (n. 3dl) täysjyväkaurajauhoja 555 kcal (370 kcal / 100g)

20g rypsiöljyä 180 kcal (900 kcal/ 100g)

1tl vaniljasokeria

1/2 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna turvota jonkin aikaa. Lämmitä vohvelirauta ja suihkuta paistorasvaa ohuesti raudalle. (Spray rasvoja löytyy ainakin isommista kaupoista). kaada taikinaa vohveliraudalle ja paista kunnes vohvelit on kauniin ruskeita.

Tarjoile marjojen ja vanilja- tai maustamattoman jogurtin kanssa.

Kuvassa vohvelin päällä on mustaherukkasosetta 50g (70 kcal / 100g) ja vanilja jogurttia 20g (74 kcal / 100g).

Yksi kuvan annos: Vohveli 125 kcal + sose 35 kcal + jogurtti 15 kcal = 175 kcal

Mustaherukkasose on tehty syksyllä, kun poimin herukoita. Tykkään itse syödä kokonaisia marjoja suoraan pensaasta, mutta pakastettuina en tykkää, koska silloin kuoret tuntuu kovilta ja ne jää helposti syömättä. Murskasin mustaherukat sauvasekottimella ennen pakastamista ja nyt talvella niitä on helppo käyttää soseena. En laittanut soseeseen yhtään sokeria, vaan jokainen saa lisätä itse tarvittaessa paitsi, että meillä ei syö sitä kukaan muu kuin minä.

Tuunausjuttuja

Vohvelitaikinan voi tehdä myös täysjyvävehnäjauhoista, joita itse käytän paljon täysjyväkaurajauhojen lisäksi lätyissä ja pannukakuissa. Taikinaan voi käyttää myös muitakin jauhoja. Taikinaan voi kokeilla maidon tilalta myös Vichyä, jolloin niistä saattaa tulla rapeampia.

Lätty ohjeita löytyy lisää aiemmista blogijutuistani: Puolukkalätyt, Kesäkurpitsalätyt tai aamiaislätyt. Löytyypä One 2 one Dietin uudesta vuoden 2024 laihduttajakalenteristakin yksi erilainen lättyohje.

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Kalsium – mistä maidon lisäksi?

Kalsium – mistä maidon lisäksi?

Kalsium – mistä maidon lisäksi?

Kalsium, mistä muualta kuin maitotuotteista? Oletko miettinyt saatko tarpeeksi sitä? Käytätkö maitotuotteita, joita on perinteisesti pidetty keskeisinä kalsiuminlähteinä. Mutta mistä muualta sitä saa? Olen kerännyt tähän juttuun erilaisia kalsiumin lähteitä ja verrannut niitä maidon kalsiumin määriin.

Kalsium on tärkeä ravintoaine, jota tulisi saada päivittäin, koska se on luuston tärkeä rakennusaine, jonka vuoksi sen riittävä saanti on turvattava sekä kasvukautena että koko elämän aikana. Kalsium on mukana myös säätelemässä esimerkiksi sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa.

Uusien Pohjoismaisten ravitsemussuosituksen 2023 mukaan kalsiumia tulisi saada 950 mg / vrk, joka on hieman enemmän, kuin aiemmissa vuoden 2014 suomalaisten ravitsemussuosituksissa. Aiempi suositus oli 800mg. ( Huom! Kansalliset ravitsemussuositukset tulevat meille myöhemmin, mutta pohjoismaiset suositukset ovat niissä pohjana.)

Uusissa suosituksissa on kiinnitetty enemmän huomiota ympäristöön ja ilmastoon yms asioihin, joten esimerkiksi maidon määrää on pienennetty. Aiempi suositus oli 5-6 dl nestemäisiä maitotuotteita ja lisäksi 2-3 siivua juustoa. Usissa suosituksissa on 3,5-5dl vähärasvaisia maitotuotteita. Juuston määrässä kiinnitetään huomiota nyt sen ympäritövaikutuksiin sekä kovan rasvan ja suolan määrän takia. Koska nyt suositellaan enemmän kasvikunnan tuotteita, niin oletetaan, että kalsiumia saadaan enemmän myös kasvikunnan tuotteista ja maitotuotteita tarvitaan siten vähemmän.

Maitotuotteet ovat kuitenkin edelleen hyvä kalsiumin lähde ja niistä saadaan myös muita elimistölle tärkeitä aineita.

maito ja appelsiini

Kalsiumin lähteitä ja niiden vertailua.

Kalsiumia saadaan maitotuotteiden lisäksi mm. vihreistäkasviksista, pavuista, manteleista, pähkinöistä siemenistä sekä esimerkiksi appelsiinista, kuten alla olevasta taulukoista näet.

Lähteenä on käytetty Fineliä. Kalsiumin määrät on ilmoitettu mg / 100g , jolloin voit vertailla eri kalsiumin lähteitä keskenään. Osasta lähteistä on ilmoitettu keitetyn ja kuivatun määrät ja osassa tuoreen tuotteen määrä.

Maito 121,7 mg / 100g  – Juusto (keskiarvo) 939,7 mg / 100g

Tofu pemeä 350 mg  –  kova / kiinteä 683 mg

Kidneypapu keitetty 28 mg  –  Härkäpapu keitetty 36 mg

Soijapapu kuivattu 163 mg  –  keitetty 75,3 

Herne kuivattu 64 mg  –  vihreä, pakaste 31 mg

Linssi punainen, kuivattu 51 mg  –  keitetty 16 mg

Manteli 276 mg /100g

Cashewpähkinät 45 mg /100g  –  Saksanpähkinä 140 mg

Pellavansiemen 234 mg  –  Auringonkukansiemen kuorittu 91 mg

Kaurahiutale 47 mg  –  Ruishiutale 30 mg

Parsakaali 30 mg  –  Kukkakaali 28 mg

Lehtikaali 240 mg  –  Keräkaali 38 mg 

Tomaatti 8,6 mg  –  Kurkku 14,7

Porkkana 29 mg  –  Keltasipuli 33 mg

Appelsiini kuorittu 54 mg  –  Appelsiini täysmehu 10 mg

Omena, kuorittu 5 mg  –  banaani, kuorittu 6,2 mg

Mansikka 21 mg  –  Puolukka 22 mg

Mustikka 19 mg  –  Mustaherukka 72 mg

mantelit

Mietintää

Kuinka paljon näistä edellä mainituista tulisi syödä, jotta saisit koko päivän 950 mg suositus määrän. Laskin vertailuksi osasta edellä mainituista, mistä saa 100 mg kalsiumia, jolloin voit kertoa sen 9.5:llä niin saat koko päivän määrän tai mitä yhdiselemällä saisit 950 mg kalsiumin määrän.

Maito 82 g (-> 100 mg kalsiumia)

Juusto (keskiarvo) 11 g

tofu pemeä 29 g  –  kova / kiinteä 15 g

Soijapapu kuivattu 61 g –  keitetty 132 g

Manteli 36 g

Cashewpähkinät 222 g  –  Saksanpähkinä 71 g

Pellavansiemen 43 g

Lehtikaali 42 g – Keräkaali 261 g 

Tomaatti 1,2 Kg  –  Porkkana 313 g

Appelsiini kuorittu 185 g – Appelsiini täysmehu 1 litra

Mansikka 476 g – Mustaherukka 139 g

vihreät kasvikset

Kuten huomaat on kalsiumia saa useasta lähteestä ja myös muualta, kuin pelkästä maidosta. Jos haluat saa päivän kalsiumin, jos syöt vuorokaudessa esimerkiksi:

+ maitoa 0,8 dl + juustoa 11g + keitettyjä soijapapuja 132 g

+ manteleita 36 g + pellavansiemeniä 43 g + pokkanoita 313 g

+ Lehtikaalta 42 g + Appelsiiniä 189 g + mustaherukoita 139 g

+ mansikoita reilu 200g

Tässä esimerkissä mansikoista n. 50 mg kalsiumia ja muista yht. 900 mg kalsiumia.

Jos puolestaan haluat saada vuorokauden kalsiumin pelkästään manteleista, niin manteleita pitäisi syödä 342 g. Jos taas haluaisit saada sen porkkanasta, pitäisi niitä syödä melkein 3 kg.

Nämä on mielenkiintoisia juttuja, kun lähtee vähän tutkimaan asioita ja laskemaan. Aiemmin itselläkin oli käsitys, että maitotuotteita pitää olla aina päivän aikana tai kalsium lisättyjä soija- tai kauramaito tms tuotteita. Mutta uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten myöstä oli itselläkin aika perehtyä hieman enemmän kalsiumin lähteisiin.

Jos laihdutat One 2 One Dietillä, niin silloin saat päivän kalsiumin ja muut tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineeet kolmesta Cambridgen ateriasta, kun käytät tuotteita monipuolisesti ohjeiden mukaan.

(Huom! laskuvirheitäkin voi olla…)

Palautusjuoma liikunnan jälkeen

Palautusjuoma liikunnan jälkeen

Palautusjuoma liikunnan jälkeen

Palautusjuoma liikunnan jälkeen on yksi vaihtoehto, palauttaa keho rasituksesta, jos ei oikeaa ateriaa ehdi heti syömään. Kovemman liikunnan jälkeen tulisi saada proteiinia, hiilihydraatteja, hyviä rasvoja sekä vitamiineja ja ravintoaineita riittävästi. Tässä jutussa kerron yhden helpon vaihtoehdon palautusateriaksi, jonka pohjana on käytetty Cambridgen Kirsikka-mansikka smoothieta, 

Cambridgen palautuspaukku yht. 437 kcal

 1 pussi / 54g Kirsikka-mansikka smoothie jauhe 203 kcal kcal (375 kcal / 100g)

2dl rasvaton maito  60 kcal (30 kcal / 100g)

20g kauraryynejä 76 kcal (380 kcal / 100g)

100g Puolukoita 56 kcal (56 kcal/ 100g)

5g / 1tl rypsiöljyä 45 kcal (900 kcal / 100g)

Sekoita laita kaikki ainekset blenderiiin. Murskaa ja sekoita ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella ja nauti samantien.

pirtelon ainekset

 

Ravintoaineet

Proteiinia yht. n. 25 g

1 pussi Cambridgen Kirsikka mansikka smoothie n. 17g

2dl rasvaton maito 6,6g

20g kaurahiutaleet 2,8g

100g puolukat 0,5g

Hiilihydraatit yht. n. 50 g

1 pussi Cambridgen Kirsikka mansikka pirtelö 31 g

2dl rasvaton maito 9,8 g

20g kaurahiutaleet 12g

100g puolukat 8,9g

Rasvat

1 pussi Cambridgen Kirsikka mansikka pirtelö n. 3g

5g rypsiöljyä, n. 5g

Kaurahiutaleissa sekä puolukoissa on myös pieniä määriä.

Vitamiinit ja kivennäisaineet

Kirsikka-mansikka smoothie on tämän palautusaterian pohjana, joten sieltä saa monipuolisesti vitamiinejä ja kivennäisaineita. Voit käydä katsomaan tarkemmin ravintosisällön täältä.

Puolukoiden ja muiden marjojen ravintoaineet löydät mm. Arktisten aromien sivuilta.

Tuunausjuttuja

Enemmän proteiinia, hiilihydraatteja tai rasvaa, voit tuunailla tätä reseptiä itsellesi sopivaksi. 

Jos haluat kevyemmän proteiinipitoisen palautusaterian voit tehdä nopeasti pelkän Kirsikka-mansikka smoothien veteen tai maitoon, niin siitä saat kevyemmän palautusjuoman. Marjoja voit vaihdella mielesi mukaan tai vaihtaa omenaa tai banaania myös.

Liikkunnan jälkeen myös leipä hyvin koostettuna sopii palauttavaksi ateriaksi. Voit katsoa aiemmasta julkaisustani Lounasleipä yhden vaihtoehdon, kun lisäät sen kanssa vielä lasillisen maitoa.

MIkäli haluat ostaa kirsikka-mansikka smoothieta, voit katsoa lähimmän tuotteita myyvän Cambridge Valmentajan täältä tai tilata nettikaupastamme Laihduttamo.fi

Cambridgen pirtelöitä ja smoothieita voi ostaa vaikka et laihduttaisikaan ohjelmillamme.

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Kauraryynipuuro joulupuuroksi

Kauraryynipuuro joulupuuroksi

Kauraryynipuuro joulupuuroksi?

Kauraryynipuuro joulupuuroksi riisipuuron tilalle, miltä kuulostaisi? Kauraryynit ovat kokonaisia kauranjyviä, joista jyvän kuori on poistettu, kun taas kaurahiutaleet ovat litistettyjä kauranjyviä.

Ihastuin hotellin aamiaisella viime keväänä kauraryynipuuroon. Löysin paikallisesta marketista kokonaisia kauraryynejä ja sen jälkeen olen tehnyt sitä muutamia kertoja joko veteen tai maitoon haudutettuna. Puuro vaatii pitkän hauduttamisen ja siksipä teenkin sen joko leivinuunissa tai haudekattilassa.

Reseptin ohje on, miten minä teen, mutta netistä löytyy monenlaisia ohjeita myös. Tärkeintä on kuitenkin pitkä hauduttaminen ja reilusti pidempi, kuin riisipuurolla.

Reseptin alla myös pientä vertailua puuron nesteen vaikutuksesta annoksen energiamääriin. Vertailussa ”punainen” maito, kevyt maito ja vesi.

kauraryynejä

 .Kauraryynipuuro

yht. 878 kcal / n. 4 annosta (220 kcal / n. 2 dl:n annos)

Vettä turvottamiseen

n. 2 dl / 150g kauraryynejä 558 kcal (372 kcal / 100g)

5 dl täysmaitoa 320 kcal (64 kcal / 100g)

suolaa

Laita kauraryynit kattilaan ja lisää vettä, niin että ryynit peittyvät reilusti (useampi cm). Anna turvota yön yli, jos keität aamulla tai turvota muutama tunti, jos haudutat yön yli uunissa.

Kun ryynit ovat turvonneet kunnolla, kaada ylimääräinen vesi pois, jos sitä on jäänyt ja lisää maito. Laita puuro kypsymään vesihauteeseen. Hauduta haudekattilassa vähintään 2 h tai uunissa yön yli matalassa lämmössä (n. 110-150 C ?). Mitä pitempään haudutat, sitä pehmeämpää siitä tulee. Mikäli haudutat pitkään, sekoita välillä ja lisää tarvittaessa maitoa lisää. Mausta lopuksi suolalla.

Puuron voi tehdä myös kevyt maitoon (kevyt maito n. 40 kcal / 100 kcal), jolloin puuron energiamäärä pienenee. 2dl:n annoksessa on n. 190 kcal. Puuron voi tehdä kokonaan myös veteen, jolloin siitä tulee myös todella hyvää ja samenttista. Veteen tehdyn koko ohjeen puuron energiamäärä on 558 kaloria, jolloin kuvan n. 2dl:n annoksessa on 140 kcal.

Itse syön tämän puuron oikean voin kanssa, kuten myös perinteisen riisipuuron jouluna. Vaihtoehtoisesti voin tilalle voi laittaa myös kasvimargariiniä, mutta itse koen, että kauraryynipuuroa ja riisipuuroa ei tule tehtyä joka viikko tai joka päivä, niin silloin voi nauttia sen myös voin kanssa, vaikka siinä onkin reilusti kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa. Mikäli suurin osa päivän rasvasta on pehmeää rasvaa, mahtuu sinne myös kovaakin rasvaa. Tyydyttyneen rasvan osuus tulisi olla alle 1/3 osa koko rasvasta.

Voit lukea lisää voista ja sen kaloreista aiemmasta jutustani ”Voita ja kermaa sen pitää olla”

Kannattaa kokeilla Kauraryynipuuroa vaikkapa joulupuuroksi riisipuuron tilalle. Kauraryyni sisältää kuitua paljon enemmän kuin riisiryyni. Vrt. kuiidun määrä: Kauraryyni n. 10g/ 100g ja riisiryyni 0,9g / 100g. Kaurassa on myös beetaglutaania, joka liukoista kuitua ja vaikuttaa mm. kolestrolia alentavasti elimistössä. Kalorimääriltään riisin ja kauran ero ei ole merkittävä.

Lisää puurojuttuja löytyy myös aiemmista julkaisuistani Riisipuurosta tai Talkkunapuurosta

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…