Vispipuuro puolukoista ja kaurasta

Vispipuuro puolukoista ja kaurasta

Vispipuuro puolukoista ja kaurasta

Vispipuuro on hyvää vaikkapa iltapalaksi. Sen voi tehdä marjoista tai hedelmistä ja jauhoista tai mannaryyneistä. Itse olen tehnyt sitä puolukoista sekä kauramannasta, mannasta ja ruisjauhoista. Nyt päätin testata täysjyväkaurajauhoista ja puolukoista.  Tässäpä sitten tämänkertainen resepti ja energiamäärät.

Vispipuuro puolukoista ja täysjyväkaurajauhoista 

yht. 261 kcal /  annosta > 140kcal / 1 annos

 n. 8dl vettä

n. 2dl / 90g täysjyväkaurajauhoja 333 kcal (370 kcal / 100g) 8 kcal (80 kcal / 100g)

100g puolukoita 56 kcal (56 kcal/ 100g)

1/2 tl suolaa

0,5 dl 43g sokeria 172 kcal (n. 400 kcal / 100g)

Laita vesi ja puolukat sekä suola kattilaan ja kiehauta ne. Kaada jauhot hitaasti koko ajan vatkaten veden ja puolukoiden sekaan. Keitä seosta n. puolituntia välillä hämmentäen. varo, ettei pala pohjaan. Jäähdytä kunnolla ennen vatkaamista. Vatkaa niin kauan kuin viitsit ja lisää lopuksi sokeria oman mielesi mukaan. Mitä pitempään viitsit vatkata sitä kuohkeampaa siitä tulee.

Huom! Reseptin veden määrä ei ole ihan tarkka, kun kokilla meni vähän laskut sekaisin reseptiä tehdessä. voit laittaa aluksi hieman vähemmän vettä ja jos keittäessä puuro paksunee liikaa, niin lorauta hieman vettä lisää.

Energiamääriä voi säädellä sokerinmäärällä.

Täysjyväkaurajauhot olivat melko hienojakoista verrattuna perinteiseen mannasuurimoon. Mutta onnistui siitä huolimatta ja hyvää tuli. Kauramannasta tulee hyvää myös, mutta siinä on n. puolet kauraa ja puolet vehnää, jolloin se ei ole gluteeniton vaihtoehto, niinkuin tämän reseptin kaurajauho.

Ajattelin myös testata Cambridgen puurosta puolukkavispipuuroa, mutta olinkin syönyt kaikki, joten testi ei ehtinyt tähän juttuun. Resepti ois ollut ehkä seuraava:

1 pussi original puuroa n. 200 kcal

1dl (-1,5dl) vettä

100g puolukoita 56 kcal

Keitä vettä ja puolukoita n. 10 min. Kaada puurojauhe sekaan ja vatkaa hyvin ja kiehauta nopeasti. Laita jääkaappiin jähtymään ja vatkaa samoin, kuin ylhäällä olevassa reseptissä. Sokeria ei tarvitse, koska puuro on jo makeaa. Jos testaat, kerro millaista tuli.

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Vohvelit täysjyväkaurasta, gluteeniton

Vohvelit täysjyväkaurasta, gluteeniton

Vohvelit täysjyväkaurasta, (gluteeniton)

Vohvelit onnistuvat hyvin täysjyväkaurajauhoista. Täysjyvää tulisi syödä joka päivä. Uusien Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan täysjyväviljaa pitäisi saada 90g / vrk.

Tässä vohvelireseptissä on käytetty  100% täysjyväkaurajauhoa. Yhteensä reseptissä on 150g täysjyvää ja reseptistä tulee 8 vohvelia, jolloin yhdessä on n. 19g täysjyvää. Viidestä tämän reseptin vohvelista tulee koko päivän täysjyvän määrä.

Kannattaa valita myös sellainen leipä, jossa on täysjyvää ja syödä tavallisia täysjyvähiutalepuuroja, jotta saa suositellun täysjyvämäärän. Täysjyvä on hyvä kuidun lähde ja sisältää monia hyviä ravintoaineita. Lue lisää Leipätiedotus sivuilta

Täysjyväkaura vohvelit 

yht. n. 1000 kcal / 8kpl (1 kpl n. 125 kcal)

 300g / 3dl kevytmaitoa 120 kcal (40 kcal / 100g)

2 kpl  kananmunia 148 kcal (74 / 1kpl / 55g)

150g (n. 3dl) täysjyväkaurajauhoja 555 kcal (370 kcal / 100g)

20g rypsiöljyä 180 kcal (900 kcal/ 100g)

1tl vaniljasokeria

1/2 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna turvota jonkin aikaa. Lämmitä vohvelirauta ja suihkuta paistorasvaa ohuesti raudalle. (Spray rasvoja löytyy ainakin isommista kaupoista). kaada taikinaa vohveliraudalle ja paista kunnes vohvelit on kauniin ruskeita.

Tarjoile marjojen ja vanilja- tai maustamattoman jogurtin kanssa.

Kuvassa vohvelin päällä on mustaherukkasosetta 50g (70 kcal / 100g) ja vanilja jogurttia 20g (74 kcal / 100g).

Yksi kuvan annos: Vohveli 125 kcal + sose 35 kcal + jogurtti 15 kcal = 175 kcal

Mustaherukkasose on tehty syksyllä, kun poimin herukoita. Tykkään itse syödä kokonaisia marjoja suoraan pensaasta, mutta pakastettuina en tykkää, koska silloin kuoret tuntuu kovilta ja ne jää helposti syömättä. Murskasin mustaherukat sauvasekottimella ennen pakastamista ja nyt talvella niitä on helppo käyttää soseena. En laittanut soseeseen yhtään sokeria, vaan jokainen saa lisätä itse tarvittaessa paitsi, että meillä ei syö sitä kukaan muu kuin minä.

Tuunausjuttuja

Vohvelitaikinan voi tehdä myös täysjyvävehnäjauhoista, joita itse käytän paljon täysjyväkaurajauhojen lisäksi lätyissä ja pannukakuissa. Taikinaan voi käyttää myös muitakin jauhoja. Taikinaan voi kokeilla maidon tilalta myös Vichyä, jolloin niistä saattaa tulla rapeampia.

Lätty ohjeita löytyy lisää aiemmista blogijutuistani: Puolukkalätyt, Kesäkurpitsalätyt tai aamiaislätyt. Löytyypä One 2 one Dietin uudesta vuoden 2024 laihduttajakalenteristakin yksi erilainen lättyohje.

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Täysjyväsämpylät tai muffinsit mustikoilla

Täysjyväsämpylät tai muffinsit mustikoilla

Täysjyväsämpylät tai muffinsit mustikoilla

Täysjyväsämpylöitä mustikoilla on helppo leipoa kotona. Mustikoiden tilalle voi laittaa myös puolukoita. Jauhoista reilu puolet on kauratäysjyväjauhoa. Tämän voi tehdä myös kokonaan täysjyväkaurasta, mutta ne eivät nouse yhtä hyvin.

Täysjyväsämpylät / muffinsit 

yht. 1772 kcal / 14kpl,  126 kcal / 1kpl

 4 dl kevyt maitoa (laktoositon) 160 kcal (40 kcal / 100g)

200g tysjyväkaurajauhoja 740 kcal (370 kcal / 100g)

15og hiivaleipäjauhoja 517 kcal (345 kcal / 100g)

1 pussi kuivahiivaa

1tl / 5g sokeria 50 kcal (400 kcal/100g)

Suolaa hieman

200g mustikoita 108 kcal (54 kcal / 100g)

1 tl / 5g perunajauhoja 17 kcal (335 kcal / 100g

20g rypsiöljy 180 kcal (900 kcal / 100g)


pizzan teko

Lämmitä maito n. kädenlämpöiseksi. Lisää täyjyväkaurajauho, hiiva, sokeri ja suola nesteeseen. Anna jauhojen turvota hetken. Lisää hiivaleipäjauhot ja sekoita nopeasti. Lisää lopuksi öljy ja sekoita. Taikina saa olla löysää.

Anna kohota puolituntia. Jauhota leivonta-alusta, kaulin sekä kädet, koska taikina löysää ja tarttuu helposti. Laita taikinan päälle myös hieman jauhoja ja kauli taikinasta n. 30x30cm:n levy. Laita levyn päälle liina ja anna hetken nousta.

Sekoita vähän jäisiin mustikoihin perunajauhoja. Kaada mustikat nousseen taikinalevyn päälle. Rullaa taikina rullalle varovasti, ettei se laskeudu. Leikkaa rulla 14 siivuksi. Laita rullat muffinsivuokiin. Voit halutessasi voidella kananmunalla, jolloin saat kiiltoa pintaan.

Paista n. 200 asteessa 15-20 min, kunnes ne saavat hieman väriä.

Kuvan muffinsi vuokat olivat huonoja ja sämpylät jäi pohjasta hieman kiinni. niihin olisi voinut suihkauttaa tai pyyhkäistä hieman rasvaa.

Taikinasta voi leipoa myös palloja, kuten normaaleistakin sämpylöistä ja laittaa mustikoita ennen pyörittelyä sekaan tai jättää mustikat kokonaan pois

Sämpylät voi tehdä myös veteen tai muuhun nesteeseen. Itse tykkään kuitenkin yleensä käyttää maitoa, niin siksipä tälläkuin kertaa.

Nämä sämpylämuffinsit voi syödä kuten tavallisetkin sämpylät, levitteen juuston yms kanssa. Mutta ehkä ne on parhaimillaan lämpiminä sulatejuuston tai tuorejuuston kanssa.

Tällainen resepti tällä kertaa. Alkuaan oli tarkoitus tehdä vain sämpylöitä, mutta sitten mielikuvitus teki tepposet ja päätinkin kokeilla mustikkasämpylöitä, mutta niistä tulikin sitten leivonnan edetessä sämpylämuffinsseja.

Lisää leivontajauhoista aiemmasta jutusta. sieltä löydät myös leivontareseptejä mm. kanahampurilaisen sämpyläohje ja Täysjyväleipäohje

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Pakkausmerkinnat elintarvikkeissa – katsotko niitä?

Pakkausmerkinnat elintarvikkeissa – katsotko niitä?

Pakkausmerkinnät elintarvikkeissa, katsotko niitä?

Pakkausmerkinnät elintarvikkeissa ovat mielenkiintoista luettavaa. Itse vertailen esimerkiksi leipien, kermojen, jogurttien herkkujen ja milloin minkäkin tuoteryhmän tuotteita ja mitä ne sisältää. Usein ne yllättää, kun katsoo tuotteen päältä, mitä sen sanotaan oleva ja kun sitten kääntää paketin toisin päin voi yllättyä, mitä se todella on. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa kaurapalat.

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät ovat onneksi nykyään tarkkaan säädeltyjä ja mitä ja miten siellä pitää kertoa tuotteista. Niistä löytyy paljon hyvää tietoa ja se mitä niissä lukee on tarkoin säädeltyä. Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen säädöksistä voit lukea lisää esimerkiksi ruokaviraston sivuilta.

Itse seuraan mm. seuraavia asioita pakkaumerkinnöistä. Tuotteen aineosia eli mistä se on tehty sekä täysjyvän osuutta. Ravintoarvoista katson tuoteryhmästä riippuen, energiamääriä, rasvaa ja kuinka paljon tyydyttynyttä rasvaa, sokereiden määriä, proteiineja sekä kuidun ja suolan määriä. Eri tuotteissa voi olla näissä suuriakin eroja, jotka vaikuttavat ainakin minulla usein ostopäätöksiin. Käyn näitä asioita usein myös asiakkaideni kanssa läpi, mikä auttaa heitä tekemään myös järkevämpiä valintoja laihdutuksen aikana ja sen jälkeen.

Käyn tässä jutussa muutamia omasta mielestäni huomion arvoisia kohtia läpi ihan satunnaisessa järjestyksessä.

sadonkorjuukasviket

Aineosat

Tuotteen aineosat eli mistä tuote on tehty pitää ilmoittaa suuruusjärjestyksessä. Monelle on varmaan tuttu Kaurapalat leipä, jonka pakkausmerkinnät ovat yllä. Mutta mitä se kaurapala todella on? Onko se kauraa, kuten tuotteen päälypuolelta voisi päätellä. Kun katsoo aineosaluetteloa, niin viljasta on ensin mainittu hiivaleipävehnäjauho ja vehnäjauho. Kaura tulee vasta kolmantena ja kun lukee tarkemmin eteenpäin, löytyy sieltä, että kauraa on 23% leivänviljasta. Eli kauran osuus on yllättävän pieni etupuolen nimeen KAURAPALAT verrattuna ja kuten aineosien yläpuolella lukee, niin se on todellisuudessa kaurasekaleipä.

joulutorttu

Täysjyvän määrä

Katson viljatuotteiden pakkausmerkinnöistä aina myös täysjyvän määrän. Mitä enemmän täysjyvää, niin sitä terveellisempi leipä on. Yllä olevassa täysjyväleivän aineosissa täysjyväruis on ensimmäisenä. Sieltä löytyy myös merkintä, että täysjyvää 74% leivän viljasta. Jos leivän viljasta on yli puolet täysjyvää, niin sitä voi sanoa täysjyvätuotteeksi. Kaurapaloissa ei ole merkintää täysjyvästä, joten se ei ole silloin täysjyväleipä vaikkakin se on runsaskuituinen leipä.

Energian määrä

Elintarvikkeissa yksi keskeinen tieto varsinkin laihduttajille ja painonsa tarkkailijoille on energiamäärä, joka ilmoitetaan Kilojouleina ja Kilokaloreina. Useimmin Kilokalorit Kcal ovat se mitä katsotaan ja verrataan enemmän. Itse ainakaan en käytä koskaa kilojouleja, vaan kilokaloreita ja puhekielessä ”kaloreita”.

Erityisesti rasvaiset ja sokeriset tuotteet sisältävät paljon energiaa eli kaloreita ja niitä kannattaakin vertaillla keskenään ennekuin laittaa kaupassa koriin.  (Keskiverto normaalipainoisen naisen päivittäinen energian kulutus on n. 2000 kcal.) Jos vaikkapa teet keittoa, johon laitat alla olevan ravintosisällön omaavaa kuohukermaa desin saat jo kermasta 340 kcal. Jos ottaisit kuohukerman sijaan 10% ruokakermaan saat energiaa 120 kcal. Koska ruuassa on myös aina muitakin aineosia, niin esimerkiksi kerman kaloreilla on merkitystä ruuan kokonaiskalorimäärissä. Kts lisää vanha blogipostaukseni lanttusosekeitto tai vaikkapa minun täytekakkureseptini, mistä täytekakun kalorit tulee

sadonkorjuukasviket

Rasva ja tyydyttynyt rasva

Pakkausmerkintöjen ravintoainemerkinnöissä ilmoitetaan aina kokonaisrasvan määrä ensimmäisenä ja heti sen alapuolella tyydyttyneen rasvan määrä. Kuten aiemmin oli jo, niin kokonaisrasva vaikuttaa suoraan energiamääriin. Tyydyttynyt rasva kertoo tuotteen kovan eli huonon rasvan määrän. Lisäksi joskus ilmoitetaan myös tyydyttymättömän rasvan (pehmeän rasvan) määrä tyydyttyneen rasvan alapuolella, mutta se ei ole pakollinen merkintä.

Tyydyttynyttä rasvaa pitäisikin käyttää mahdollisimman vähän, joten sitä kannattaa ehdottomasti vertailla eri tuotteissa. Kuten näet, ylläolevassa kermassa on sitä 23 g/ 100g, joten tämä kerma ei ole mikään hyvä vaihtoehto päivittäiseen käyttöön, vain satunnaisesti käytettynä ok.

Koko päivän rasvasta saisi olla kovaa rasvaa korkeintaa 1/3 ja loput tulisi olla pehmeitä eli tyydyttymättömiä rasvoja mm. pehmeitä öljyjä. Kts. lisää Syöhyvää sivuilta

Alla vielä jogurttien rasva- ja energiamäärä vertailua.

sadonkorjuukasviket

Sokerit

Ravintoarvoissa on mielenkiintoista myös sokereiden määrät. Jogurtit ovat hyvä esimerkki siitä. Luontaisesti maitotuotteissa on sokereita, mutta usein niissä on myös huomattava määrä lisättyä sokeria. Yllä kuvassa maustamaton jogurtti ja toinen, jossa sokeria n. kaksinkertainen määrä maustamattomaan verrattuna. Erot voi olla huomattaviakin jogurttien osalla. Esim juotavat jogurtit voivat sisältää lisättyä sokeria todella paljon. Saatkin tehtäväski katsoa seuraavalla kauppareissuilla niiden sokerit. Tuotteessa voi lukea että ei lisättyä sokeria, mutta marjojen ja hedelmien sokerit nostavat usein sitä…

sadonkorjuukasviket

Oletko tutkinut makeisten sokerimääriä? Yllä kuvassa vihreät kuulat konvehteja. Niissä on sokeria 58g/100g, jolloin koko pakkauksessa on 3,2 x 58g -> 185,6g. Jos haluat tietää kuinka paljon koko paketissa on sokeripaloja, niin jaa luku 2,5:llä, jolloin 185,6 / 2,5 -> 74,24 palaa sokeria…

Näissä sokeripalalaskuissa käyteään sokeripalan kokona yleisesti 2,5g, josta tuli tuo 2,5, millä jaetaan koko sokerimäärä. voit laskea itse myös lempiherkkujesi sokeripalamääriä…

Muita tärkeitä tietoja ovat kuidun määrä. Kts. lisää eilinen 2 luukun postaus joulukalenterista. linkki sinne alla.

Proteiinien määriä kannatta tarkkailla vaikkapa proteiini nimellä markkinoiduissa tuotteissa, kuten esimerkiksi rahkat. Aina esim sana proteiinirahka ei takaa, että siinä olisi juurikaan enemmän proteiinia, kuin tavallisessa rahkassa.

Suolan määrä on hyvä katsoa esimerkiksi leivistä, koska ne ovat monesti iso suolan lähde monille.

Joissain pakkauksissa on mukana sydänmerkki, joka on merkkinä, että tuote on terveellinen ja siinä ei ole esimerkiksi suolaa liikaa tai se sisältää riittävästi kuitua tai rasvanlaatu on hyvä. Kts lisää sydänmerkistä sydänmerkki sivuilta

Tässäpä oli jotain pakkausmerkinnöistä. Nyt sitten vain kauppaan suurennuslasin kanssa ja vertailemaan eri tuotteita ja mitä ne todella sisältää. Itse saan siellä kulumaan aikaa joskus vähän liikaakin.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Kuitu – syötkö riittävästi?

Kuitu – syötkö riittävästi?

joulutorttu

 Kuitu – saatko riittävästi?

Kuitu, saatko sitä riittävästi? Oletko miettinyt, mistä kaikesta sitä saa? Jos syöt paljon kasviksia, mutta välttelet hiilihydraatteja, saatko silloin riittävästi? Nykyään monet välttelee hiilihydraatteja ja silloin kannattaakin miettiä mistä niitä kuituja sitten saa, vai kannattaisiko kuitenkin ruokavalioon lisätä täysjyvää mukaan.

Kuidun saantisuositus suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan on 25-35g/ pv. (Naiset 25g ja miehet 35g) Kuitua tarvitaan vatsan hyvinvointiin ja siitä saadaan ravintoa suoliston hyvälle bakteerikannalle. Kuitu auttaa myös verensokerin tasaisena pitämiseen ja moneen muuhun elimistön hyvinvointiin liittyvään asiaan.

Taulukossa esimerkkejä kuinka paljon eri kasvikset, peruna ja pähkinät ja siemenet sisältävät kuitua g / 100g

Lähde: Fineli /ruokapäiväkirja

 * Kurkku         0,7

 * Porkkana        2,5

* Tomaatti        1,4

* Kukkakaali       2,2

* Parsakaali       2,5

* sipuli           1,7

* Paprika          1,9

* Härkäpapu tuore 4,2

* Peruna          1,0

* Pähkinä Cashew   3,5

* Pellavansiemen   26,4

Mikäli haluat saada päivän kuiduntarpeen 25-35 g tulisi vihanneksia syödä melkoinen määrä. Jos syöt kurkkua kilon eli kolme kokonaista, saat kuitua 7g, joten pitäisi sitä syödä n.3.5-5kg, että tulee päivän kuidun tarve 25-35 g. Porkkanaa tarvitsisi syödä huomattavasti vähemmän n. 1-1,4kg. Pähkinöissä on enemmän, kuin vihanneksissa ja pellavansiemenet ovat kunnon kuitupakkaus. Pähkinöissä ja siemenissä on muistettava, että ne sisältää myös paljon rasvaa, jolloin niissä on myös huomattavasti enemmän energiaa   ( 500-600 kcal/ 100g Vrt. kurkku 11g/100g)

Marjat ja hedelmät kuitua g / 100g

* Mansikka         1,9

* Puolukka         2,6

* Omena kuorineen  1,6

* Banaani kuorittu  1,8

Marjoissa ja hedelmissä on kuitua suurinpiirtein yhtä paljon kuin vihanneksissa. Jos syöt puolukoita kilon tai  vähän yli saat päivän kuitumäärän.

sadonkorjuukasviket

 Viljatuotteiden kuitu

Viljatuotteet ovat merkittävä kuidun lähde meille suomalaisille. Mitä enemmän esim. leivässä on täysjyvää sitä enemmän siinä on myös kuitua. Jos leipä sisältää yli puolet leivän viljasta täysjyvää, niin sitä saa sanoa täysjyväleiväksi. Mikäli leivässä on kuitua vähintään 6g/ 100g, niin silloin se on runsaskuituinen leipä.

Tässä muutamia esimerkkejä leivän kuitupitoisuusksista:

Ruispalat (täysjyvää 87%) 12g /100g (3,3g /pala)

Jälkiuuni (täysjyvää 100%)  15g /100g (4,5g/pala)

Graham sämpylä (ei täysjyvä)  7,8g /100g

Moniviljaleipä (ei täysjyvä)  6,0g /100g (1,8g/pala)

Leipien kuitupitoisuudet on otettu ko. leipäpussien tuoteselosteista.

Joissakin leivissä kuten tavallinen rieska, voi kuidun määrä jäädä kolmeenkin grammaan tai allekin. Joissain täysjyväruisleivissä puolestaan voi olla kuitua jopa 16g /100g. Jos syöt n. 7.5-10 ruispala siivua saat helposti päivän kuidun määrän. Mutta esim. tavallista rieskaa joudut syömään huomattavasti enemmän, että saisit riittävän määrän kuitua.

Usein leipiin lisätään lesettä tai muuta rouhetta, millä saadaan kuidun määrää lisättyä vaikka siinä ei olisi täysjyvää ollenkaan.  Kannattaa suosia kuitenkin aina mahdollisimman paljon täysjyvää sisältäviä tuotteita, jolloin kuidun lisäksi saadaan enempi myös muita ravintoaineita.

Muita hyviä kuidun lähteitä ovat täysjyvämakaronit, täysjyväpuurot sekä täysjyväjauhot. Vaaleakin viljatuote voi olla terveellinen, kunhan siinä vain on kuitua ja täysjyvää mahdollisimman paljon. Ruisleipä ei aina ole se terveellisin vaihtoehto, jos sitä ei ole tehty täysjyvästä.

Lättyjäkin voi tehdä täysjyväviljasta, jolloin ne sopii vaikka aamupalaksi kts. aiempi vanha blogi juttuni Aamiaislätyt tai kts. leipäreseptini

Kuidusta ja täysjyvä tuotteista voit lukea lisää esim Leipätiedotus sivuilta, josta löytyy myös kuitutesti, missä voit käydä testaamassa myös oman kuidun saantisi.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…