Täysjyväsämpylät tai muffinsit mustikoilla

Täysjyväsämpylät tai muffinsit mustikoilla

Täysjyväsämpylät tai muffinsit mustikoilla

Täysjyväsämpylöitä mustikoilla on helppo leipoa kotona. Mustikoiden tilalle voi laittaa myös puolukoita. Jauhoista reilu puolet on kauratäysjyväjauhoa. Tämän voi tehdä myös kokonaan täysjyväkaurasta, mutta ne eivät nouse yhtä hyvin.

Täysjyväsämpylät / muffinsit 

yht. 1772 kcal / 14kpl,  126 kcal / 1kpl

 4 dl kevyt maitoa (laktoositon) 160 kcal (40 kcal / 100g)

200g tysjyväkaurajauhoja 740 kcal (370 kcal / 100g)

15og hiivaleipäjauhoja 517 kcal (345 kcal / 100g)

1 pussi kuivahiivaa

1tl / 5g sokeria 50 kcal (400 kcal/100g)

Suolaa hieman

200g mustikoita 108 kcal (54 kcal / 100g)

1 tl / 5g perunajauhoja 17 kcal (335 kcal / 100g

20g rypsiöljy 180 kcal (900 kcal / 100g)


pizzan teko

Lämmitä maito n. kädenlämpöiseksi. Lisää täyjyväkaurajauho, hiiva, sokeri ja suola nesteeseen. Anna jauhojen turvota hetken. Lisää hiivaleipäjauhot ja sekoita nopeasti. Lisää lopuksi öljy ja sekoita. Taikina saa olla löysää.

Anna kohota puolituntia. Jauhota leivonta-alusta, kaulin sekä kädet, koska taikina löysää ja tarttuu helposti. Laita taikinan päälle myös hieman jauhoja ja kauli taikinasta n. 30x30cm:n levy. Laita levyn päälle liina ja anna hetken nousta.

Sekoita vähän jäisiin mustikoihin perunajauhoja. Kaada mustikat nousseen taikinalevyn päälle. Rullaa taikina rullalle varovasti, ettei se laskeudu. Leikkaa rulla 14 siivuksi. Laita rullat muffinsivuokiin. Voit halutessasi voidella kananmunalla, jolloin saat kiiltoa pintaan.

Paista n. 200 asteessa 15-20 min, kunnes ne saavat hieman väriä.

Kuvan muffinsi vuokat olivat huonoja ja sämpylät jäi pohjasta hieman kiinni. niihin olisi voinut suihkauttaa tai pyyhkäistä hieman rasvaa.

Taikinasta voi leipoa myös palloja, kuten normaaleistakin sämpylöistä ja laittaa mustikoita ennen pyörittelyä sekaan tai jättää mustikat kokonaan pois

Sämpylät voi tehdä myös veteen tai muuhun nesteeseen. Itse tykkään kuitenkin yleensä käyttää maitoa, niin siksipä tälläkuin kertaa.

Nämä sämpylämuffinsit voi syödä kuten tavallisetkin sämpylät, levitteen juuston yms kanssa. Mutta ehkä ne on parhaimillaan lämpiminä sulatejuuston tai tuorejuuston kanssa.

Tällainen resepti tällä kertaa. Alkuaan oli tarkoitus tehdä vain sämpylöitä, mutta sitten mielikuvitus teki tepposet ja päätinkin kokeilla mustikkasämpylöitä, mutta niistä tulikin sitten leivonnan edetessä sämpylämuffinsseja.

Lisää leivontajauhoista aiemmasta jutusta. sieltä löydät myös leivontareseptejä mm. kanahampurilaisen sämpyläohje ja Täysjyväleipäohje

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Kasvispihvit nopeasti

Kasvispihvit nopeasti

Kasvispihvit nopeasti

Kasvispihvit helposti ja nopeasti syntyvät pakaste kasvissuikaleista ja kananmunasta. Niiden lisäksi pihveihin voi laittaa kaurajauhoa tai maissijauhoa sekä erilaisia juustoja riippuen, kuinka energiapitoisia pihvejä haluat tehdä.

Tässäpä yksi ohje, jota voit tuunailla itselle sopiviksi. Tämänkertaisissa kasvissuikaleissa on perunaa, porkkanaa, selleria ja purjoa.

Kasvispihvit  yht. 311 kcal / 4kpl

 150g kasvissuikaleita (pakaste) 75 kcal (50 kcal / 100g)

1kpl kananmuna 74 kcal (74 kcal / kpl)

10g täysjyväkaurajauhoa 36 kcal (360 kcal / 100g)

20g fetajuustoa 54 kcal (272 kcal/ 100g)

suolaa, pippuria, tai muita haluamiasi mausteita

10 g Juoksevaa paistorasvaa paistamiseen 72 (720 kcal / 100g)

Sulata pakaste kasvissuikaleet mikrossa. Laita kulhoon kananmuna ja kaurajauhot ja sekoita hyvin. Lisää sekaan kasvissuikaleet ja mausteet. Anna kaurajauhojen turvota jonkin aikaa seoksessa.

Sekoita taikinaa ja laita paistorasvaa paistinpannuun, jolla voi paistaa pieniä lettuja. Laita lusikalla taikinaa pannun ”paistoreikiin” ja varmista, että kananmunaa tulee mukana myös jokaiseen pihviin, jotta ne pysyy kasassa. Annoksesta tulee 4-5 pihviä.

Paista niin kauan, että ne pysyvät käänettäessa kasassa ja saavat ruskean värin.

Voit tehdä kevyen jogurttikastikkeen maustamattomasta, rasvattomasta kreikkalaisesta jogurtista 45 kcal / 100g, johon voit laittaa haluamiasi mausteita esim, currya paprikajauhetta tai pippureita. Kastikkeeseen voi laittaa ripauksen suolaa ja sokeria tai vaikka sinappia tai ketsuppia.

Tällä kertaa söin pihvit säilykepunajuurien ja salaatin kanssa.

Tuunausjuttuja

Voit itse säädellä pihvien energiapitoisuutta. Jos haluat kevyemmät pihvit, voit jättää fetajuuston kokonaan pois tai vaihtaa raejuustoon, joissa on vähemmän energiaa (69 -85 kcal / 100g). Pihvit voi paistaa myös uunissa esimerkiksi muffinsivuokissa, jolloin ei tarvi rasvaa juuri ollenkaan, mikäli vuokat ovat sellaisia, mihin ei tartu.

Pihvit voi tehdä myös ilman jauhoja tai vaihtaa ne maissijauhoihin tai soijarouheeseen. Soijarouheesta saa annokseen myös lisää proteiinia. Soijarouhe pitää myös turvottaa aluksi.

Kasviksia voit vaihdella mielesi mukaa ja tehdä myös tuoreista kasviksista. Ne kannattaa kuitenkin raastaa tai pilkkoa pieniksi ennen sekoitusta taikinaan.

Pihvejä voi syödä jo One 2one Dietin ohjelmien kolmannella viikolla, kun hieman tuunailee ohjelmalle sopivaksi valmentajalta saatujen ohjeiden mukaan.

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Kalsium – mistä maidon lisäksi?

Kalsium – mistä maidon lisäksi?

Kalsium – mistä maidon lisäksi?

Kalsium, mistä muualta kuin maitotuotteista? Oletko miettinyt saatko tarpeeksi sitä? Käytätkö maitotuotteita, joita on perinteisesti pidetty keskeisinä kalsiuminlähteinä. Mutta mistä muualta sitä saa? Olen kerännyt tähän juttuun erilaisia kalsiumin lähteitä ja verrannut niitä maidon kalsiumin määriin.

Kalsium on tärkeä ravintoaine, jota tulisi saada päivittäin, koska se on luuston tärkeä rakennusaine, jonka vuoksi sen riittävä saanti on turvattava sekä kasvukautena että koko elämän aikana. Kalsium on mukana myös säätelemässä esimerkiksi sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa.

Uusien Pohjoismaisten ravitsemussuosituksen 2023 mukaan kalsiumia tulisi saada 950 mg / vrk, joka on hieman enemmän, kuin aiemmissa vuoden 2014 suomalaisten ravitsemussuosituksissa. Aiempi suositus oli 800mg. ( Huom! Kansalliset ravitsemussuositukset tulevat meille myöhemmin, mutta pohjoismaiset suositukset ovat niissä pohjana.)

Uusissa suosituksissa on kiinnitetty enemmän huomiota ympäristöön ja ilmastoon yms asioihin, joten esimerkiksi maidon määrää on pienennetty. Aiempi suositus oli 5-6 dl nestemäisiä maitotuotteita ja lisäksi 2-3 siivua juustoa. Usissa suosituksissa on 3,5-5dl vähärasvaisia maitotuotteita. Juuston määrässä kiinnitetään huomiota nyt sen ympäritövaikutuksiin sekä kovan rasvan ja suolan määrän takia. Koska nyt suositellaan enemmän kasvikunnan tuotteita, niin oletetaan, että kalsiumia saadaan enemmän myös kasvikunnan tuotteista ja maitotuotteita tarvitaan siten vähemmän.

Maitotuotteet ovat kuitenkin edelleen hyvä kalsiumin lähde ja niistä saadaan myös muita elimistölle tärkeitä aineita.

maito ja appelsiini

Kalsiumin lähteitä ja niiden vertailua.

Kalsiumia saadaan maitotuotteiden lisäksi mm. vihreistäkasviksista, pavuista, manteleista, pähkinöistä siemenistä sekä esimerkiksi appelsiinista, kuten alla olevasta taulukoista näet.

Lähteenä on käytetty Fineliä. Kalsiumin määrät on ilmoitettu mg / 100g , jolloin voit vertailla eri kalsiumin lähteitä keskenään. Osasta lähteistä on ilmoitettu keitetyn ja kuivatun määrät ja osassa tuoreen tuotteen määrä.

Maito 121,7 mg / 100g  – Juusto (keskiarvo) 939,7 mg / 100g

Tofu pemeä 350 mg  –  kova / kiinteä 683 mg

Kidneypapu keitetty 28 mg  –  Härkäpapu keitetty 36 mg

Soijapapu kuivattu 163 mg  –  keitetty 75,3 

Herne kuivattu 64 mg  –  vihreä, pakaste 31 mg

Linssi punainen, kuivattu 51 mg  –  keitetty 16 mg

Manteli 276 mg /100g

Cashewpähkinät 45 mg /100g  –  Saksanpähkinä 140 mg

Pellavansiemen 234 mg  –  Auringonkukansiemen kuorittu 91 mg

Kaurahiutale 47 mg  –  Ruishiutale 30 mg

Parsakaali 30 mg  –  Kukkakaali 28 mg

Lehtikaali 240 mg  –  Keräkaali 38 mg 

Tomaatti 8,6 mg  –  Kurkku 14,7

Porkkana 29 mg  –  Keltasipuli 33 mg

Appelsiini kuorittu 54 mg  –  Appelsiini täysmehu 10 mg

Omena, kuorittu 5 mg  –  banaani, kuorittu 6,2 mg

Mansikka 21 mg  –  Puolukka 22 mg

Mustikka 19 mg  –  Mustaherukka 72 mg

mantelit

Mietintää

Kuinka paljon näistä edellä mainituista tulisi syödä, jotta saisit koko päivän 950 mg suositus määrän. Laskin vertailuksi osasta edellä mainituista, mistä saa 100 mg kalsiumia, jolloin voit kertoa sen 9.5:llä niin saat koko päivän määrän tai mitä yhdiselemällä saisit 950 mg kalsiumin määrän.

Maito 82 g (-> 100 mg kalsiumia)

Juusto (keskiarvo) 11 g

tofu pemeä 29 g  –  kova / kiinteä 15 g

Soijapapu kuivattu 61 g –  keitetty 132 g

Manteli 36 g

Cashewpähkinät 222 g  –  Saksanpähkinä 71 g

Pellavansiemen 43 g

Lehtikaali 42 g – Keräkaali 261 g 

Tomaatti 1,2 Kg  –  Porkkana 313 g

Appelsiini kuorittu 185 g – Appelsiini täysmehu 1 litra

Mansikka 476 g – Mustaherukka 139 g

vihreät kasvikset

Kuten huomaat on kalsiumia saa useasta lähteestä ja myös muualta, kuin pelkästä maidosta. Jos haluat saa päivän kalsiumin, jos syöt vuorokaudessa esimerkiksi:

+ maitoa 0,8 dl + juustoa 11g + keitettyjä soijapapuja 132 g

+ manteleita 36 g + pellavansiemeniä 43 g + pokkanoita 313 g

+ Lehtikaalta 42 g + Appelsiiniä 189 g + mustaherukoita 139 g

+ mansikoita reilu 200g

Tässä esimerkissä mansikoista n. 50 mg kalsiumia ja muista yht. 900 mg kalsiumia.

Jos puolestaan haluat saada vuorokauden kalsiumin pelkästään manteleista, niin manteleita pitäisi syödä 342 g. Jos taas haluaisit saada sen porkkanasta, pitäisi niitä syödä melkein 3 kg.

Nämä on mielenkiintoisia juttuja, kun lähtee vähän tutkimaan asioita ja laskemaan. Aiemmin itselläkin oli käsitys, että maitotuotteita pitää olla aina päivän aikana tai kalsium lisättyjä soija- tai kauramaito tms tuotteita. Mutta uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten myöstä oli itselläkin aika perehtyä hieman enemmän kalsiumin lähteisiin.

Jos laihdutat One 2 One Dietillä, niin silloin saat päivän kalsiumin ja muut tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineeet kolmesta Cambridgen ateriasta, kun käytät tuotteita monipuolisesti ohjeiden mukaan.

(Huom! laskuvirheitäkin voi olla…)

Wokki tonnikalasta ja kasviksista

Wokki tonnikalasta ja kasviksista

Wokki tonnikalasta ja kasviksista

Wokkia on helppo tehdä myös ilman rasvassa paistamista, kun laittaa pannulle vettä ja paistaa siinä kasvikset ja kanan tai kalan. Tämän idean olen tuunannut One 2 one Dietin Kana-viherkaali padan reseptistä. Alkuperäistä patareseptiä kannattaa myös kokeilla. Tässä minun reseptissä annan veden kuivua läheskokonaan, ennen tonnikalan lisäämistä, jolloin tonnikalasta tulee rapeampaa.

Tällä kertaa kaivelin kasviksia jää kaapista ja löysin paprikaa, porkkanaa ja punasipulia, niinpä sitten käytin niitä tällä kertaa. Tonnikalaa löytyy aina nopeana hätävarana kaapista, joten sitä kasvisten sekaan.

Wokki tonnikalasta ja kasviksista yht. 184 kcal

 100g porkkanaa 33 kcal (33 kcal / 100g)

50g punasipulia 17 kcal (34 kcal / 100g)

50g paprikaa 14 kcal (28 kcal / 100g)

100g tonnikalaa vedessä (säilyke) 99 kcal (99 kcal / 100g)

20g Hapanero tomaattiketsuppi 20 kcal (102 kcal/ 100g)

Baby pinaattia kourallinen n. 1 kcal

suolaa

Pilko kasvikset. Laita paistinpannulle vajaa 0,5cm vettä ja lisää porkkanat ja keitä n. 5min. Lisää sipuli seuraavaksi ja keitä / paista muutama minuutti lisää ja lisää kasvisista viimeisenä paprikat. Paista vielä pari minuuttia, niin että vesi kuivahtaa melkein kokonaan pannulta.

  Lisää tonnikala, hapanero tomaattikastike ja suola. Paista niitä vielä hetki pannulla, mutta varo ettei ne pala pohjaan. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, kuitenkin niin että paistos jää lopuksi melko kuivaksi.

Lisää lopuksi Baby pinaattia tai rukolaa ja sekoita ne sekaan nopeasti, mutta älä enään paista. Pinaatti kypsyy samantien pannulla. Sittenpä tämä sörsseli on valmis syötäväksi.

Tuunausjuttuja

Tässä reseptissä voi käyttää mitä kasviksia vain. Jos sinulla on kiire, voit käyttää myös pakastekasviksia. Sulata kasvikset ja laita pannulle pieni määrä vettä ja nakkaa kasvikset, tonnikala ja hapanero sekaan ja paista muutama minuutti. Näin ei tarvi kuoria tai pilkkoa ja ne kypsyy nopeasti.

Jos käytät öljyssä säilöttyä tonnikalaa, vettä ei tarvi ollenkaan, mutta öljyä kannattaa valuttaa tonnikalasta ennen pannulle laittoa. Öljyssä säilötyssä tonnikalassa on huomattavasti enemmän energiaa, joten sitä voi ottaa samaan kalorimäärään paljon vähemmän. Finelin mukaan Öljytonnikalassa on 190 kcal / 100g ja veteen säilötyssä 99 kcal / 100g. Kannattaa kuitenkin tarkistaa energiamäärä säilykepurkista.

Tonnikalan tilalta voi laittaa muuta kalaa tai kanansuikaleita (n.100 kcal / 100g). Jos käytät raakaa kanaa tai kalaa, kannattaa ne lisätä jo tuoreiden kasvisten kanssa yhtäaikaa, että ehtivät kypsyä. Tarkkaile silloin myös veden määrää, että eivät pääse liikaa kuivumaan ja palamaan pohjaan. Kanasta tulee todella pehmeää vedessä paistettuna. Kannattaa kokeilla.

Uusien Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan kalaa tulisi syödä 300-450g viikossa, josta 200g tulisi olla rasvaista kalaa. Myös kalan alkuperässä tulisi huomioida ympäristövaikutukset yms. Tonnikala ei ehkä ole aina se paras vaihtoehto eri kalalajeista, mutta senkin valinnassa voi tarkistaa mistä ja miten se on tuotettu. Joka tapauksessa kala on terveellinen vaihtoehto esim. punaiseen lihaan verrattuna.

Nyt vain tuunailemaan itselle sopivaa wokkia tai pataa.

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien vuosien joulukalentereiden luukkuja…

Kanaa ja kasviksia dippikastikkeella

Kanaa ja kasviksia dippikastikkeella

Kanaa ja kasviksia dippikastikkeella

Kanaa ja kasviksia on helppo tehdä uunissa. Kevyen dippikastikkeen saa jogurtista ja maustekastikkeesta nopeasti ja se sopii kasviten ja kanan kanssa hyvin.

Kanaa ja kasviksia  yht. 195 kcal

 100g sipulia (pakaste) 29 kcal (29 kcal / 100g)

100g punajuurta 44 kcal (44 kcal / 100g)

50g porkkanaa 16 kcal (320 kcal / 100g)

100g kanasuikaleita 99 kcal (99 kcal/ 100g)

Lusikallinen soijakastiketta n. 7 kcal

Suolaa ja mustapippuria

Kuori ja pilko kasvikset. Laita kasvikset uunivuokaan ja laita kasvoisten päälle kanafilesuikaleita.

Laita päälle haluamasi mausteet ja ripottele soijakastiketta vielä päälle.

Laita uuniin 175 – 200 C ja paista kunnes punajuuret ovat pehmenneet. Punajuurissa menee pisimpään kypsyä.

Voit tehdä ruuan myös folio nyytissäkin, jolloin kanasta tulee pehmeämpää. Itse halusin nyt saada kanoista rapeampia, niin laitoin vuokaan. Nyytissä kanan tilalta voi laittaa kalaa. Kts. Kalaa nyytissä ohje One 2 one Dietin resepteistä.

kanaa ja kasviksia pannulla

Dippikastike jogurtista  yht. 37 kcal

 0,5 dl (paksu) Kreikkalaista A+ maustamaton ja rasvaton jogurtti 22 kcal (45 kcal / 100g)

1rkl / 10g Sweet Chili Sause kastike 17 kcal (170 kcal / 100g)

Sekoita jogurtti ja sweet Chili kastike ja laita maustumaan jääkaappiin vuokan kypsymisen ajaksi.

Dippaa kasviksia ja kananpaloja kastikkeessa ja syö.

Tuunausjuttuja

Tässä reseptissä on käytetty dippinä maustamatonta ja rasvatonta jogurttia (45 kcal / 100 g), joka sisältää vähän energiaa. Monesti dippikastikkeet on tehty rasvaisemmasta majoneesista 150-700 kcal / 100g  tai 10 % rasvaa sisältävästä kermaviilistä 119 kcal / 100g. Kannattaa tutkia majoneesien ja kastikkeiden energiamääriä. Mutta jos niitä syö vain harvoin, niin ei silloin tarvitse olla aina niin tarkka.

Kanan ja kasvisten kanssa sopii hyvin myös paholaisen hillo, jonka helpon laiskan kokin reseptin löydät aiemmasta kirjoituksestani.

Jos haluat lohkoperunoita kanan ja kasvisten kanssa, käy lukemassa lisää aiemmasta lohkoperuna jutusta

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Munakas pinaatilla, tomaatilla ja fetajuustolla

Munakas pinaatilla, tomaatilla ja fetajuustolla

Munakas pinaatilla, tomaatilla ja fetajuustolla

Munakas on helppo, nopea ja täyttävä ateria. Munakkaaseen voi lisätä kasviksia, lihaa, juustoa tai mitä milloinkin mieleen tulee. Tällä kertaa laitoin pinaattia, tomaattia ja fetajuustoa.

Munakas  yht. 328 kcal

 2 kpl kananmunia 148kcal (1kpl / 55g / 74 kcal)

 30g Baby pinaattia 3,9 kcal (13 kcal / 100g)

100g tomaattia 22 kcal (22 kcal / 100g)

30g Fetajuusto 82 kcal (273 kcal / 100g)

10g juoksevaa paistorasvaa 72 kcal (720 kcal / 100g)

suolaa, mustapippuria,

Sekoita kananmunat haarukalla hyvin. Lisää joukkoon hienonnetut pinaatit ja Fetajuusto sekä mausteet. Laita rasvaa paistinpannulle ja kaada seos siihen. Lisää munakkaan päälle tomaatit ja paista miedolla lämmöllä, kunnes munakas on niin kypsä että kääntäminen onnistuu. Käännä ja paista vielä hetken, jotta päälypuoli munakkaasta hyytyy.

Jätä ennen paistamista muutama pala tumaattia ja muutama muru fetajuustoa ja lisää ne sitten valmiin munakkaan koristeeksi.

Tuunausjuttuja

Voit vaihtaa kasviksia ja juustoa mielesi mukaan. Fetajuuston voi jättää myös pois, jolloin saat kevyemmän munakkaan. Munakas onnistuu hyvin myös yhdestä munastakin.

Paistorasvan määrään kannattaa ehdottomasti kiinittää huomiota, sillä esim. rypsiöljyssä on energiaa 900 kcal / 100g, jolloin yksi ”koti”ruokalusikka 10g sisältää jo 90 kcal. Huom! viralliseen ”mitta”ruokalusikkaan” mahtuu öljyä 14g. Reseptissä on käytetty juoksevaa paistorasvaa, jossa energiaa on hieman vähemmän, kuin öljyssä. Voissa energiaa on n. 713 kcal / 100 g

Jos puolitat reseptin rasvan määrän, putoaa munakkaan energiamäärä jo 35 kcal ja jos vain suihkautat ihan vähän suihkepullosta, niin energiamäärä tippuu melkein 70 kcal. Tämän voi paistaa myös uunissa, jolloin rasvaa ei tarvitse ollenkaan.

Lisää rasvoista aiemmassa julkaisussa.

Joidenkin One 2 one Dietin laihduttaja asiakkaideni kanssa on mietitty miksi paino ei putoa. He ovat lorautelleet rasvaa ruuan valmistuksessa miten sattuu, eivätkä ole ajatelleet, että rasvan loraus miettimättä voi olla kunnon kaloripommi. Joskus tämä havainto on ollut ratkaiseva juttu, millä paino on jälleen lähtenyt tippumaan.

Voit lukea lisää kananmunasta aiemmasta jutustani, jossa myös yksinkertainen munakasohje.

Mikäli laihdutat One 2 one Dietin ohjelmilla, niin oma valmentajasi neuvoo sinua milloin ja millaisen munakkaan voit syödä ohjelmallasi.

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…