Couscous salaatti

Couscous salaatti

Couscous salaatti

Couscous sopii hyvin salaatteihin ja muihin ruokiin lisukkeeksi riisin tapaan. Se on tehty durumvehnästä ja muistuttaa mannaryynejä. Couscous on myös nopea valmistaa. Kaada kiehuva vesi niiden päälle ja anna hautua 10-20 min. Tässä reseptissä käytin täysjyvä couscousia, jolloin siinä on runsaasti myös kuitua. Kuvassa couscous jäi salaattiannoksen sisään, kun näytti muuten niin tysältä, laitoin kasviksia sitten enempi koristeeksi

Couscous salaatti  yht. 227 kcal

20 g täysjyvä couscousia 66 kcal (330 kcal / 100g)

 30g jäävuorisalaattia 4 kcal (13 kcal / 100g)

30g tomaattia 6 kcal (22 kcal / 100g)

30g kurkkua 3 kcal (11 kcal/ 100g)

30g sipulia 9 kcal (28 kcal / 100g)

50g vesimelonia 18 kcal (37 kcal / 100g)

50g porkkanaa 15 kcal (30 kcal / 100g)

50g lämminsavulohta 95 kcal (190 kcal / 100g)

20g puolukoita 11 kcal (56 kcal / 100g)

Voit halutessasi lisätä kastiketta esim. öljyä tms. Kts. kalorit kastikepurkista.

Keitä porkkana, niin, että jää hieman kovaksi. Kiehauta vesi ja kaada couscoussien päälle ja anna hautua n. 20 min. Pilko kasvikset ja lohi. porkkana ja couscous voi laittaa lämpimänä lautaselle

Asettele salaatin lehdet lautasen pohjalle ja laita couscous ja muut ainekset sekaisin sen päälle. Lisää viimeiseksi puolukat annoksen päälle.

Voit vaihtaa kasviksia oman makusi mukaan. Samoin kalan tilalle voi laittaa kanaa tai erilaisia juustoja yms.

Tästä voit tuunailla omanlaisesi salaatin. Couscous ohjeita löytyy netistä vaikka kuinka paljon.

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Jouluruoka kevyttä vai kaloripommeja

Jouluruoka kevyttä vai kaloripommeja

Jouluruokaa kevyttä vai kaloripommeja

Jouluruoka voi olla kevyttä tai kunnon kaloripommi, riippuen miten koostat sen. Perinteiseen joulupöytään kuuluu kasviksia esim. laatikoiden ja rosollin muodossa ja meillä ainakin on siellä myös muitakin kasviksia. Jos lautasella on muutakin, kuin kinkkua tai juustoja yms, niin sillä voi keventää helposti.

Toki sillä on myös merkitystä kuinka monena päivänä syödään niitä raskaampia kermaisia ja voilla höystettyjä juttuja. Mutta joulu on kerran vuodessa ja jokainen voi tehdä omia valintoja mitä lautaselle laittaa.

Olen kerännyt tässä jutussa meidän omia jouluruokajuttuja ja reseptejä enemmän ja vähemmän kaloripitoisista jouluruuista eri vuosien joulukalentereista. Klikkaa linkeistä, niin pääset katsomaan tai käy lukemassa koko kalenterit…

Alkuun voit lukea: Voita ja kermaa sen olla pitää 2020 luukku 7. Voista ja kermasta löytyy lisää kyllä monista muistakin kalenterien luukuista.

 Joulupuuro

Mitäpä joulu olisi ilman riisipuuroa ja sekahedelmä soppaa tai luumukiisseliä? Katso 2019 kalenterista luukusta 6 lisää tai muita puurojuttuja artikkeleista Tuorepuuro vai kypsytetty puuro tai talkkunapuuro herkku lapsuusajalta 2021 luukku 5.

Puurojuttuja löytyy myös blogin tarinasta: Puuroa moneen lähöön

kasviksia nyyttiin

Alkukeitto

Meidän jokavuotisiin jouluperinteisiin kuuluu Savuporojuustokeitto, Jota meillä on ollut vuosia jouluaattona. Teen sen omalla reseptilläni ja voit katsoa sen alla olevasta linkistä. Päätä sitten onko se kevyt vai kaloripommi…

* Savuporojuustokeitto 2019 luukku 22.

kasviksia nyyttiin

Laatikot ja juurekset

Jouluruokiin kuuluu perinteisesti useammalla laatikot ja niin meilläkin. Aiemmista kalentereista löytyy artikkelit:

* Porkkanalaatikko meidän tapaan 2019 luukku 7.

* Lanttulaatikko – rakastettu vai vihattu jouluperinne 2019 luukku 2.

* Porkkanapuolukka laatikko 2021 luukku 20.

Tai jos et tykkää laatikoista, voisi uunijuurekset olla silloin mukava vaihtoehto. Meillä on usein ollut niitäkin vaikka laatikoitakin on.

* Uunikasvikset vaihtoehto laatikoille ja rosollille 2019 Luukku 18.

Perunalaatikolle voisi olla vaihtoehto myös:

* Perunamuusi monella tapaa 2022 luukku 18.

* Lohkoperunat helposti ja terveellisesti 2020 luukku 9.

Lisää vihannesten kaloreista löydät:

* Vihannekset – saako niitä syödä vapaasti 2022 luukku 5.

kasviksia nyyttiin

Rosolli ja muut kasvisjutut

Rosolli on perinteinen jouluruoka ja siitä lisää vanhassa jutussa:

* Rosolli tuo joulun 2019 luukku 10.

* Uunikasvikset vaihtoehto laatikoille ja rosollille 2019 Luukku 18.

Meidän joulupöydästä löytyy aina myös tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Niistä voit lukea esim.

* Vihannekset ja hedelmät joulun keventäjät 2019 luukku 14

* Hedelmät vaihtoehto napostelulle 2020 luukku 3.

Muita salaatteja ja kasvisjuttuja

* Perunasalaatti ja muut sörsselisalaatit 2019 luukku 9.

* Kasviskepakot ja pihvit 2020 luukku 10

Jos mieli kuvitus ei riitä ja haluaisit kokeilla jotain uutta kasvisreseptiä, niin kts.

* Reseptejä kasviksista 2021 luukku 21.

kasviksia nyyttiin

Kinkut ja juustot

Joulukinkussa (tuore ennen paistoa) on energiaa n. 150-250 kcal / 100g riippuen kinkun rasvan määrästä. Paistaessa lihasta lähtee nestettä, jolloin kalorimäärä nousee. Kinkkuleikkeleissä on sadan kalorin molemmin puolin / 100g

Lohen energiamäärät vaihtelee sen mukaan mitä alkuperää se on tai miten se on valmistettu. Keskimäärin lohessa on n. 190 kcal / 100g. Vähärasvaisessa kalassa on huomattavasti vähemmän jopa reilusti alle 100 kcal / 100g.

Voit lukea lisää niiden terveellisyydestä yms.:

* Kinkku kalkkuna vai kasvis 2019 luukku 21.

Juustot kuuluvatkin sitten niihin varsinaisiin kaloripommeihin:

* Juuusto se ihana kaloripommi 2019 luukku 8.

kasviksia nyyttiin

Muita meidän joulupöydän lisukkeita

Tässä muutamia minun tekemiäni lisukkeita jouluksi:

* Mustaherukkahyytelöä 2019 13.

* Sipulista meidän jouluspeciaali  2019 20

Jos olet joskus tehnyt paholaisen hilloa, niin tiedät, että se on hieman työläs. Mutta eipä hätää tässä on minun reseptini, jonka pari vuotta sitten kehittelin joulukalenteriin:

* Paholaisen hillo laiskankokin tapaan 2020 luukku 20.

Tässäpä oli pikku katsaus jouluruokiin minun aiemmista julkaisuista. Meidänkään ruoka ei aina ole sitä kaikkein kevyintä, kuten ylläoleva savuporojuustokeitto. Mutta sitä syödään kerran vuoressa, niin se ei haittaa mitä se sisältää. Minun lautasella on aina jouluna kuitenkin paljon kasviksia eri muodoissa, niin varsinaisen joululautanen ei ole hirveän kaloripitoinen. Ainut missä kaloreita on enemmän, on homejuusto. Ilman sitä joulu ei tule.

Nautitaan kuitenkin joulusta ja katotaan ne joulukilot sitten joulun jälkeen, voiko joulua jatkaa vielä uuteen vuoteen tai loppiaiseen, vai oisko aika palata jo arkeen heti Tapaninpäivän jälkeen.

Tämä juttu on julkaistu v. 2022 joulukalenterissa, mutta nyt 2023 uudestaan, niin voit lukea kuinka paljon energiaa jouluruuissa on, kun mietit mitä valmistat jouluksi.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Kasvikset – uudet suositukset

Kasvikset – uudet suositukset

Kasvikset – uudet suositukset 2023

Kasvikset, syötkö niitä riittävästi? Aiemmissa 2014 Suomalaisten ravitsemussuosituksissa kasvisten syönnin suositus oli 500 g / vrk. Kesällä 2023 tulivat uudet Pohjoismaiset ravitsemussuositukset, joissa on suosituksen määrää 500-800 g / vrk. tai enemmän. Suomen kansalliset suositukset tulevat ensi vuonna, mutta ne ovat kuitenkin todennäköisesti samansuuntaiset, kun pohjoismaiset.

Kasvisten suosituksien määrään luetaan marjat, hedelmät, vihannekset, juurekset, palkokasvit ym. kasvikset. Perunaa ei lasketa saantisuosituksen 500-800 g:aan. Kasvisten yksi määritelmä löytyy esimerkiksi Kotimaisten kasvisten sivuilta.

Kasvikset ovat mm. hyviä kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Kasviksia tulisikin syödä mahdollisimman värikkäästi. Kasvikset sisältävät myös vähemmän energiaa, kuin monet muut ruuat. Kasvikissa on energiaa n. 9-130 kcal / 100 g. Suurin osa vihanneksista jää alle 40 kcal / 100 g. Palkokasvit sisältävät energiaa 100 kcal:n molemmin puolin. Marjoissa ja hedelmissä vaihtelee n. 40-90 kcal / 100 g

Lisää vihannesten energiamääriä löydät esimerkiksi aiemmasta Vihannekset… jutustani

Äkkiseltään 500-800 g voi tuntua paljolta, mutta jos jokaiselle aterialle lisää jotain, niin helposti puoli kiloa tulee täyteen. Ylhäällä kuvassa on esimerkkinä päivän kasvikset eri aterioilla.

Aamupala mustikoita 100 g jogurtin tai puuron kanssa

Lounas pakastevihanneksia 150 g esim. makaronilaatikon kanssa

Välipala omena 200 g

Päivällinen kurkkua ja tomaattia 150 g esim. perunoiden ja kastikkeen kanssa

Iltapala paprikaa ja kurkkua 100 g leivälle

Kaikki esimerkki päivän kasvikset yhteensä 700 g, joka on jo saantisuositusten yläpäässä.

Tämä on helppo toteuttaa, jos noudattaa joka aterialla lautasmallia, jossa puolet kasviksia. Eikä edes joka ateriallakaan tarvitse olla kasviksia, jos tähtää vähimmäismäärään tai jollain aterialla on enemmän, kuin toisella. Kasviksia lisäämällä voit myös laimentaa ateria energiamääriä. Lisää lautasmallista ja laimentamisesta esimerkiksi aiemmasta Eines… jutustani.

Kasviksista löytyy paljon reseptejä ja sivustoja, joita voi hyödyntää, mikäli kasvisten käyttö ei ole jokapäivästä. Kannattaa tutkia kauppojen kasvisosastoja sekä pakaste altaita ja kokeilla rohkeasti uusia kasviksia.

Lue lisää hyviä linkkejä Reseptejä kasviksista jutustani ja Blogini muista jutuista.

One 2 one Dietillä opetetaan myös syömään kasviksia monessa muodossa esimerkiksi marjat tulevat heti toisella laihdutusviikolla mukaan. Kolmannella viikolla tulevat vihannekset ja  seuraavilla viikoilla hedelmätkin kuuluvat jo mukaan. Kasvikset ovat se tärkeä osa keventämistä. One 2 one Dietin sivuilla on myös reseptejä, joita voi hyödyntää.

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Kalsium – mistä maidon lisäksi?

Kalsium – mistä maidon lisäksi?

Kalsium – mistä maidon lisäksi?

Kalsium, mistä muualta kuin maitotuotteista? Oletko miettinyt saatko tarpeeksi sitä? Käytätkö maitotuotteita, joita on perinteisesti pidetty keskeisinä kalsiuminlähteinä. Mutta mistä muualta sitä saa? Olen kerännyt tähän juttuun erilaisia kalsiumin lähteitä ja verrannut niitä maidon kalsiumin määriin.

Kalsium on tärkeä ravintoaine, jota tulisi saada päivittäin, koska se on luuston tärkeä rakennusaine, jonka vuoksi sen riittävä saanti on turvattava sekä kasvukautena että koko elämän aikana. Kalsium on mukana myös säätelemässä esimerkiksi sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa.

Uusien Pohjoismaisten ravitsemussuosituksen 2023 mukaan kalsiumia tulisi saada 950 mg / vrk, joka on hieman enemmän, kuin aiemmissa vuoden 2014 suomalaisten ravitsemussuosituksissa. Aiempi suositus oli 800mg. ( Huom! Kansalliset ravitsemussuositukset tulevat meille myöhemmin, mutta pohjoismaiset suositukset ovat niissä pohjana.)

Uusissa suosituksissa on kiinnitetty enemmän huomiota ympäristöön ja ilmastoon yms asioihin, joten esimerkiksi maidon määrää on pienennetty. Aiempi suositus oli 5-6 dl nestemäisiä maitotuotteita ja lisäksi 2-3 siivua juustoa. Usissa suosituksissa on 3,5-5dl vähärasvaisia maitotuotteita. Juuston määrässä kiinnitetään huomiota nyt sen ympäritövaikutuksiin sekä kovan rasvan ja suolan määrän takia. Koska nyt suositellaan enemmän kasvikunnan tuotteita, niin oletetaan, että kalsiumia saadaan enemmän myös kasvikunnan tuotteista ja maitotuotteita tarvitaan siten vähemmän.

Maitotuotteet ovat kuitenkin edelleen hyvä kalsiumin lähde ja niistä saadaan myös muita elimistölle tärkeitä aineita.

maito ja appelsiini

Kalsiumin lähteitä ja niiden vertailua.

Kalsiumia saadaan maitotuotteiden lisäksi mm. vihreistäkasviksista, pavuista, manteleista, pähkinöistä siemenistä sekä esimerkiksi appelsiinista, kuten alla olevasta taulukoista näet.

Lähteenä on käytetty Fineliä. Kalsiumin määrät on ilmoitettu mg / 100g , jolloin voit vertailla eri kalsiumin lähteitä keskenään. Osasta lähteistä on ilmoitettu keitetyn ja kuivatun määrät ja osassa tuoreen tuotteen määrä.

Maito 121,7 mg / 100g  – Juusto (keskiarvo) 939,7 mg / 100g

Tofu pemeä 350 mg  –  kova / kiinteä 683 mg

Kidneypapu keitetty 28 mg  –  Härkäpapu keitetty 36 mg

Soijapapu kuivattu 163 mg  –  keitetty 75,3 

Herne kuivattu 64 mg  –  vihreä, pakaste 31 mg

Linssi punainen, kuivattu 51 mg  –  keitetty 16 mg

Manteli 276 mg /100g

Cashewpähkinät 45 mg /100g  –  Saksanpähkinä 140 mg

Pellavansiemen 234 mg  –  Auringonkukansiemen kuorittu 91 mg

Kaurahiutale 47 mg  –  Ruishiutale 30 mg

Parsakaali 30 mg  –  Kukkakaali 28 mg

Lehtikaali 240 mg  –  Keräkaali 38 mg 

Tomaatti 8,6 mg  –  Kurkku 14,7

Porkkana 29 mg  –  Keltasipuli 33 mg

Appelsiini kuorittu 54 mg  –  Appelsiini täysmehu 10 mg

Omena, kuorittu 5 mg  –  banaani, kuorittu 6,2 mg

Mansikka 21 mg  –  Puolukka 22 mg

Mustikka 19 mg  –  Mustaherukka 72 mg

mantelit

Mietintää

Kuinka paljon näistä edellä mainituista tulisi syödä, jotta saisit koko päivän 950 mg suositus määrän. Laskin vertailuksi osasta edellä mainituista, mistä saa 100 mg kalsiumia, jolloin voit kertoa sen 9.5:llä niin saat koko päivän määrän tai mitä yhdiselemällä saisit 950 mg kalsiumin määrän.

Maito 82 g (-> 100 mg kalsiumia)

Juusto (keskiarvo) 11 g

tofu pemeä 29 g  –  kova / kiinteä 15 g

Soijapapu kuivattu 61 g –  keitetty 132 g

Manteli 36 g

Cashewpähkinät 222 g  –  Saksanpähkinä 71 g

Pellavansiemen 43 g

Lehtikaali 42 g – Keräkaali 261 g 

Tomaatti 1,2 Kg  –  Porkkana 313 g

Appelsiini kuorittu 185 g – Appelsiini täysmehu 1 litra

Mansikka 476 g – Mustaherukka 139 g

vihreät kasvikset

Kuten huomaat on kalsiumia saa useasta lähteestä ja myös muualta, kuin pelkästä maidosta. Jos haluat saa päivän kalsiumin, jos syöt vuorokaudessa esimerkiksi:

+ maitoa 0,8 dl + juustoa 11g + keitettyjä soijapapuja 132 g

+ manteleita 36 g + pellavansiemeniä 43 g + pokkanoita 313 g

+ Lehtikaalta 42 g + Appelsiiniä 189 g + mustaherukoita 139 g

+ mansikoita reilu 200g

Tässä esimerkissä mansikoista n. 50 mg kalsiumia ja muista yht. 900 mg kalsiumia.

Jos puolestaan haluat saada vuorokauden kalsiumin pelkästään manteleista, niin manteleita pitäisi syödä 342 g. Jos taas haluaisit saada sen porkkanasta, pitäisi niitä syödä melkein 3 kg.

Nämä on mielenkiintoisia juttuja, kun lähtee vähän tutkimaan asioita ja laskemaan. Aiemmin itselläkin oli käsitys, että maitotuotteita pitää olla aina päivän aikana tai kalsium lisättyjä soija- tai kauramaito tms tuotteita. Mutta uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten myöstä oli itselläkin aika perehtyä hieman enemmän kalsiumin lähteisiin.

Jos laihdutat One 2 One Dietillä, niin silloin saat päivän kalsiumin ja muut tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineeet kolmesta Cambridgen ateriasta, kun käytät tuotteita monipuolisesti ohjeiden mukaan.

(Huom! laskuvirheitäkin voi olla…)

Kanaa ja kasviksia dippikastikkeella

Kanaa ja kasviksia dippikastikkeella

Kanaa ja kasviksia dippikastikkeella

Kanaa ja kasviksia on helppo tehdä uunissa. Kevyen dippikastikkeen saa jogurtista ja maustekastikkeesta nopeasti ja se sopii kasviten ja kanan kanssa hyvin.

Kanaa ja kasviksia  yht. 195 kcal

 100g sipulia (pakaste) 29 kcal (29 kcal / 100g)

100g punajuurta 44 kcal (44 kcal / 100g)

50g porkkanaa 16 kcal (320 kcal / 100g)

100g kanasuikaleita 99 kcal (99 kcal/ 100g)

Lusikallinen soijakastiketta n. 7 kcal

Suolaa ja mustapippuria

Kuori ja pilko kasvikset. Laita kasvikset uunivuokaan ja laita kasvoisten päälle kanafilesuikaleita.

Laita päälle haluamasi mausteet ja ripottele soijakastiketta vielä päälle.

Laita uuniin 175 – 200 C ja paista kunnes punajuuret ovat pehmenneet. Punajuurissa menee pisimpään kypsyä.

Voit tehdä ruuan myös folio nyytissäkin, jolloin kanasta tulee pehmeämpää. Itse halusin nyt saada kanoista rapeampia, niin laitoin vuokaan. Nyytissä kanan tilalta voi laittaa kalaa. Kts. Kalaa nyytissä ohje One 2 one Dietin resepteistä.

kanaa ja kasviksia pannulla

Dippikastike jogurtista  yht. 37 kcal

 0,5 dl (paksu) Kreikkalaista A+ maustamaton ja rasvaton jogurtti 22 kcal (45 kcal / 100g)

1rkl / 10g Sweet Chili Sause kastike 17 kcal (170 kcal / 100g)

Sekoita jogurtti ja sweet Chili kastike ja laita maustumaan jääkaappiin vuokan kypsymisen ajaksi.

Dippaa kasviksia ja kananpaloja kastikkeessa ja syö.

Tuunausjuttuja

Tässä reseptissä on käytetty dippinä maustamatonta ja rasvatonta jogurttia (45 kcal / 100 g), joka sisältää vähän energiaa. Monesti dippikastikkeet on tehty rasvaisemmasta majoneesista 150-700 kcal / 100g  tai 10 % rasvaa sisältävästä kermaviilistä 119 kcal / 100g. Kannattaa tutkia majoneesien ja kastikkeiden energiamääriä. Mutta jos niitä syö vain harvoin, niin ei silloin tarvitse olla aina niin tarkka.

Kanan ja kasvisten kanssa sopii hyvin myös paholaisen hillo, jonka helpon laiskan kokin reseptin löydät aiemmasta kirjoituksestani.

Jos haluat lohkoperunoita kanan ja kasvisten kanssa, käy lukemassa lisää aiemmasta lohkoperuna jutusta

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…