Jouluruoka kevyttä vai kaloripommeja

Jouluruoka kevyttä vai kaloripommeja

Jouluruokaa kevyttä vai kaloripommeja

Jouluruoka voi olla kevyttä tai kunnon kaloripommi, riippuen miten koostat sen. Perinteiseen joulupöytään kuuluu kasviksia esim. laatikoiden ja rosollin muodossa ja meillä ainakin on siellä myös muitakin kasviksia. Jos lautasella on muutakin, kuin kinkkua tai juustoja yms, niin sillä voi keventää helposti.

Toki sillä on myös merkitystä kuinka monena päivänä syödään niitä raskaampia kermaisia ja voilla höystettyjä juttuja. Mutta joulu on kerran vuodessa ja jokainen voi tehdä omia valintoja mitä lautaselle laittaa.

Olen kerännyt tässä jutussa meidän omia jouluruokajuttuja ja reseptejä enemmän ja vähemmän kaloripitoisista jouluruuista eri vuosien joulukalentereista. Klikkaa linkeistä, niin pääset katsomaan tai käy lukemassa koko kalenterit…

Alkuun voit lukea: Voita ja kermaa sen olla pitää 2020 luukku 7. Voista ja kermasta löytyy lisää kyllä monista muistakin kalenterien luukuista.

 Joulupuuro

Mitäpä joulu olisi ilman riisipuuroa ja sekahedelmä soppaa tai luumukiisseliä? Katso 2019 kalenterista luukusta 6 lisää tai muita puurojuttuja artikkeleista Tuorepuuro vai kypsytetty puuro tai talkkunapuuro herkku lapsuusajalta 2021 luukku 5.

Puurojuttuja löytyy myös blogin tarinasta: Puuroa moneen lähöön

kasviksia nyyttiin

Alkukeitto

Meidän jokavuotisiin jouluperinteisiin kuuluu Savuporojuustokeitto, Jota meillä on ollut vuosia jouluaattona. Teen sen omalla reseptilläni ja voit katsoa sen alla olevasta linkistä. Päätä sitten onko se kevyt vai kaloripommi…

* Savuporojuustokeitto 2019 luukku 22.

kasviksia nyyttiin

Laatikot ja juurekset

Jouluruokiin kuuluu perinteisesti useammalla laatikot ja niin meilläkin. Aiemmista kalentereista löytyy artikkelit:

* Porkkanalaatikko meidän tapaan 2019 luukku 7.

* Lanttulaatikko – rakastettu vai vihattu jouluperinne 2019 luukku 2.

* Porkkanapuolukka laatikko 2021 luukku 20.

Tai jos et tykkää laatikoista, voisi uunijuurekset olla silloin mukava vaihtoehto. Meillä on usein ollut niitäkin vaikka laatikoitakin on.

* Uunikasvikset vaihtoehto laatikoille ja rosollille 2019 Luukku 18.

Perunalaatikolle voisi olla vaihtoehto myös:

* Perunamuusi monella tapaa 2022 luukku 18.

* Lohkoperunat helposti ja terveellisesti 2020 luukku 9.

Lisää vihannesten kaloreista löydät:

* Vihannekset – saako niitä syödä vapaasti 2022 luukku 5.

kasviksia nyyttiin

Rosolli ja muut kasvisjutut

Rosolli on perinteinen jouluruoka ja siitä lisää vanhassa jutussa:

* Rosolli tuo joulun 2019 luukku 10.

* Uunikasvikset vaihtoehto laatikoille ja rosollille 2019 Luukku 18.

Meidän joulupöydästä löytyy aina myös tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Niistä voit lukea esim.

* Vihannekset ja hedelmät joulun keventäjät 2019 luukku 14

* Hedelmät vaihtoehto napostelulle 2020 luukku 3.

Muita salaatteja ja kasvisjuttuja

* Perunasalaatti ja muut sörsselisalaatit 2019 luukku 9.

* Kasviskepakot ja pihvit 2020 luukku 10

Jos mieli kuvitus ei riitä ja haluaisit kokeilla jotain uutta kasvisreseptiä, niin kts.

* Reseptejä kasviksista 2021 luukku 21.

kasviksia nyyttiin

Kinkut ja juustot

Joulukinkussa (tuore ennen paistoa) on energiaa n. 150-250 kcal / 100g riippuen kinkun rasvan määrästä. Paistaessa lihasta lähtee nestettä, jolloin kalorimäärä nousee. Kinkkuleikkeleissä on sadan kalorin molemmin puolin / 100g

Lohen energiamäärät vaihtelee sen mukaan mitä alkuperää se on tai miten se on valmistettu. Keskimäärin lohessa on n. 190 kcal / 100g. Vähärasvaisessa kalassa on huomattavasti vähemmän jopa reilusti alle 100 kcal / 100g.

Voit lukea lisää niiden terveellisyydestä yms.:

* Kinkku kalkkuna vai kasvis 2019 luukku 21.

Juustot kuuluvatkin sitten niihin varsinaisiin kaloripommeihin:

* Juuusto se ihana kaloripommi 2019 luukku 8.

kasviksia nyyttiin

Muita meidän joulupöydän lisukkeita

Tässä muutamia minun tekemiäni lisukkeita jouluksi:

* Mustaherukkahyytelöä 2019 13.

* Sipulista meidän jouluspeciaali  2019 20

Jos olet joskus tehnyt paholaisen hilloa, niin tiedät, että se on hieman työläs. Mutta eipä hätää tässä on minun reseptini, jonka pari vuotta sitten kehittelin joulukalenteriin:

* Paholaisen hillo laiskankokin tapaan 2020 luukku 20.

Tässäpä oli pikku katsaus jouluruokiin minun aiemmista julkaisuista. Meidänkään ruoka ei aina ole sitä kaikkein kevyintä, kuten ylläoleva savuporojuustokeitto. Mutta sitä syödään kerran vuoressa, niin se ei haittaa mitä se sisältää. Minun lautasella on aina jouluna kuitenkin paljon kasviksia eri muodoissa, niin varsinaisen joululautanen ei ole hirveän kaloripitoinen. Ainut missä kaloreita on enemmän, on homejuusto. Ilman sitä joulu ei tule.

Nautitaan kuitenkin joulusta ja katotaan ne joulukilot sitten joulun jälkeen, voiko joulua jatkaa vielä uuteen vuoteen tai loppiaiseen, vai oisko aika palata jo arkeen heti Tapaninpäivän jälkeen.

Tämä juttu on julkaistu v. 2022 joulukalenterissa, mutta nyt 2023 uudestaan, niin voit lukea kuinka paljon energiaa jouluruuissa on, kun mietit mitä valmistat jouluksi.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Kasvikset – uudet suositukset

Kasvikset – uudet suositukset

Kasvikset – uudet suositukset 2023

Kasvikset, syötkö niitä riittävästi? Aiemmissa 2014 Suomalaisten ravitsemussuosituksissa kasvisten syönnin suositus oli 500 g / vrk. Kesällä 2023 tulivat uudet Pohjoismaiset ravitsemussuositukset, joissa on suosituksen määrää 500-800 g / vrk. tai enemmän. Suomen kansalliset suositukset tulevat ensi vuonna, mutta ne ovat kuitenkin todennäköisesti samansuuntaiset, kun pohjoismaiset.

Kasvisten suosituksien määrään luetaan marjat, hedelmät, vihannekset, juurekset, palkokasvit ym. kasvikset. Perunaa ei lasketa saantisuosituksen 500-800 g:aan. Kasvisten yksi määritelmä löytyy esimerkiksi Kotimaisten kasvisten sivuilta.

Kasvikset ovat mm. hyviä kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Kasviksia tulisikin syödä mahdollisimman värikkäästi. Kasvikset sisältävät myös vähemmän energiaa, kuin monet muut ruuat. Kasvikissa on energiaa n. 9-130 kcal / 100 g. Suurin osa vihanneksista jää alle 40 kcal / 100 g. Palkokasvit sisältävät energiaa 100 kcal:n molemmin puolin. Marjoissa ja hedelmissä vaihtelee n. 40-90 kcal / 100 g

Lisää vihannesten energiamääriä löydät esimerkiksi aiemmasta Vihannekset… jutustani

Äkkiseltään 500-800 g voi tuntua paljolta, mutta jos jokaiselle aterialle lisää jotain, niin helposti puoli kiloa tulee täyteen. Ylhäällä kuvassa on esimerkkinä päivän kasvikset eri aterioilla.

Aamupala mustikoita 100 g jogurtin tai puuron kanssa

Lounas pakastevihanneksia 150 g esim. makaronilaatikon kanssa

Välipala omena 200 g

Päivällinen kurkkua ja tomaattia 150 g esim. perunoiden ja kastikkeen kanssa

Iltapala paprikaa ja kurkkua 100 g leivälle

Kaikki esimerkki päivän kasvikset yhteensä 700 g, joka on jo saantisuositusten yläpäässä.

Tämä on helppo toteuttaa, jos noudattaa joka aterialla lautasmallia, jossa puolet kasviksia. Eikä edes joka ateriallakaan tarvitse olla kasviksia, jos tähtää vähimmäismäärään tai jollain aterialla on enemmän, kuin toisella. Kasviksia lisäämällä voit myös laimentaa ateria energiamääriä. Lisää lautasmallista ja laimentamisesta esimerkiksi aiemmasta Eines… jutustani.

Kasviksista löytyy paljon reseptejä ja sivustoja, joita voi hyödyntää, mikäli kasvisten käyttö ei ole jokapäivästä. Kannattaa tutkia kauppojen kasvisosastoja sekä pakaste altaita ja kokeilla rohkeasti uusia kasviksia.

Lue lisää hyviä linkkejä Reseptejä kasviksista jutustani ja Blogini muista jutuista.

One 2 one Dietillä opetetaan myös syömään kasviksia monessa muodossa esimerkiksi marjat tulevat heti toisella laihdutusviikolla mukaan. Kolmannella viikolla tulevat vihannekset ja  seuraavilla viikoilla hedelmätkin kuuluvat jo mukaan. Kasvikset ovat se tärkeä osa keventämistä. One 2 one Dietin sivuilla on myös reseptejä, joita voi hyödyntää.

Pääset linkeistä katsomaan lisää aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Lounasleipä

Lounasleipä

Lounasleipä

Lounasleipä sopii hyvin evääksi töihin tai kotiin päivänä, jolloin ruuanlaitto ei kiinosta pätkääkään. Kun leivän koostaa monipuolisilla raaka-aineilla, niin miksipä ei. Lounaan tai päivällisen ei aina tarvitse olla lämmin, kunhan sen vaan syö, eikä jätä väliin. Lautasmallin mukaisen täyttävän aterian voi tehdä näinkin.

Lounasleipä sisältää  yht. 261 kcal

27,5g Ruispala 1 siivu  73 kcal (265 kcal / 100g)

5g kasvirasvalevite 60% 27 kcal (540 kcal / 100g)

12g juustosiivu 17% 33 kcal (273 kcal / 100g)

55g kananmuna 1kpl 73 kcal (134 kcal/ 100g)

10g salaatinlehti 1 kcal (13 kcal / 100g)

70g kurkku 6 kcal (9 kcal / 100g)

50g tomaatti 11 kcal (23 kcal / 100g)

50g viinirypäleet 37kcal (74 kcal / 100g)

Leivän ainekset

Lautasmalli ja leipäannos

Tässä lounasleivässä toteutuu hyvin lautasmalli. Annoksesta puolet on kasviksia, n. 1/4 osa hiilihydraatteja (leipä ja viinirypäleet) ja n. 1/4 proteiinia (juusto ja kananmuna).

Leipä on hyvä hiilihydraattien lähde, vaikka moni välttelee niitä. Jos valitsee täysjyväleipää, saadaan lisäksi hyvin kuitua ja muita ravintoaineita. Hyvälaatuiset hiilihydraatit kuuluvat kaikkien ruokavalioon, myös One 2 0ne Dietin laihduttajille. Leipää sopiikin hyvin myös aamupalaksi eri ohjelmilla.

Kts. lisää kuidusta aiemmasta jutustani ”Kuitu, syötkö riittävästi”

Juustosta tulee kalsiumia, joka on tärkeä mm. luustolle. Rasva on kasvirasvaa, jossa rasvasta alle 1/3 on kovaa eli tyydyttynyttä hunoa rasvaa ja loput hyvää pehmeää tyydyttömätöntä rasvaa.

Moni tykkää ruuan päälle syödä jonkin makean jälkiruuan, joten tässä on jälkiruuaksi viinirypäleitä ja makean nälkä tulee silläkin hyvin korvattua.

Lounaaksi voi joskus ottaa karjalanpiirakankin leivän tilalta, mutta silloin voi miettiä, mitä päälle laittaa tai mitä se muu ruoka on sinä päivänä. Voit lukea tästä lisää karjalanpiirakasta.

Pääset lukemaan tämän vuoden  ja aiempia kalentereita alla olevista linkeistä.

Nakkikeitto, ihan hyvä arkiruoka

Nakkikeitto, ihan hyvä arkiruoka

Nakkikeitto, ihan hyvä arkiruoka

Nakkikeitto on hyvä arkiruoka. Aina ruuat eivät tarvitse olla viimeisen päälle terveellistä, kunhan se arjen ruoka on pääsääntöisesti viikkotasolla terveellistä. Tässä jutussa kerron esittelen meidän kaksi erilaista nakkikeittoa. Toinen on muulle perheelle tehtyä ja toinen minulle. Meidän muu porukka on ”hieman” rajoittunut esimerkiksi sipulin käytön suhteen ja minä taasen rakastan sitä. Keitto ei ole mitään ilman sipulia. Siksipä tälläkin kertaa oli kaksi versiota. Toinen sisälsi kasviksista vain porkkanaa ja minun keitossa oli kettojuureksia ja paljon sipulia.

sadonkorjuukasviket

Nakit ja ravitosisältö

Nakkeja on monenlaisia ja tässä keiton nakit. Mitä pakkausmerkinnät kertoo: Näissä nakkeissa on energiaa 285 kcal / 100g. Yhdessä kuvan nakissa on n. 80 kcal.

Nakeissa on rasvaa 26g / 100g josta tyydyttynyttä rasvaa eli kovaa rasvaa on 9,8g / 100g. Joten kovaa rasvaa on melko. Mutta jos muu rasvan laatu on hyvää päivän aikana, niin sinne mahtuu kyllä vähän sitä huonoakin rasvaa. Mutta jos jokaisella aterialla tulee paljon kovaa rasvaa tai viikon jokaisena päivänä, niin silloin kannattaa jo vähän huolestua ja miettiä mitä pitäisi tehdä. 

Proteiinia nakeissa on 14g / 100g. Jos se olisi koko lihaa olisi siinä n. 20g / 100g. Jos taas vertaa johonkin toiseen nakkiin, voi proteiinin määrä olla toisessa pienempikin.

Nakeissa on suolaa paljon. Päivittäinen suolan saanti saisi olla korkeintaan 5g /pv ravitsemussuositusten mukaan. Kun keittoon lisätään suolaa vielä muutenkin, tulee suola helposti melko paljon. Yllä ekassa kuvassa on leipää ja juustoa myös, niin niissäkin on usein melko paljon suolaa. Kun lisäät keittoon suolaa mieti minkä verran laitat.

sadonkorjuukasviket

Nakkikeiton minun reseptitällä kertaa

Vettä niin että perunat ja porkkanat peittyy reilusti

Kuorittuja perunoita 500g (76 kcal / 100g) -> 380 kcal

Kuorittuja porkkanoita 200g ( n. 33 kcal / 100g) -> 66 kcal

Täysjyvä makaroneja 100g (360 kcal / 100g raakapaino) -> 360 kcal

8 nakkia -> 220g (285 kval / 100g) -> 627 kcal

Lihaliemikuutio (sisältää suolaa) -> 17 kcal

Mun keitosta unohtui ottaa kuva, joten se puuttuu nyt tästä.

Koko keitto yht. 1450 Kcal. Keitosta tuli n. 6x 3dl annosta jolloin yhdessä annoksessa oli n. 240 kcal.  Eli energia tasoltaan tämä nakki keitto ei ole suuri ja vaikka söisi kerralla 2 lautasellista, ei silloinkaan kovin paha.

Mutta sitten ratkaisee se mitä keiton kanssa syö. Ylhäällä kuvassa on runsaskuituista leipää, josta tulee lisää kuitua makaronien, perunan ja porkkanan lisäksi. Käytän täysjyvämakaronia usein keitoissa juuri kuidun takia. Juustoa ja maitoa on kalsiumin lähteeksi. Leivän päällä on kasvimargariinia, missä on hyvää rasvaa yli 1/3 koko rasvan määrästä. Lisäksi leivällä kurkkua, koska keitossa ei ollut puolta koko keiton vihannesten määrästä.

Maito 12dl -> 80 kcal + Leipä 80 kcal + levite 30 kcal + juusto (17%) 30 kcal ja keittoannos 240 kcal -> Koko ruoka annoksen määrä 460 Kcal. Jos syö tällaisen annoksen on se vielä kohtalaisen kevyt ja samalla saa melko terveellisen annoksen, jos ei lasketa kovan rasvan osuutta ja mahdollisesti suolan määrää. Mutta jos ois santsannut keiton, leivä ja maidon toisella kierroksella olisi annos ollut jo melko suuri. Mutta jos on iso mies ei kaksinkertainenkaan annos olisi ollut paha, mutta pienellä naisella on energian kulutus suuri, joten yksi kerta ois riittänyt hyvin.

sadonkorjuukasviket

Minun nakkikeitto

Kasvissuikaleet (sis perunaa ja juureksia) 250g  (50 kcal/ 100g) ->125 kcal

2 nakkia 56g -> 160 kcal

Sipuli 150g ( 29 kcal / 100g) -> 43,5 kcal

Puolikas lihaliemikuutio -> n. 8 kcal

koko keitto 336,5 Kcal Josta söin kahtena päivänä l. 1 annos n. 170 kcal. Jos tähän olisi lisännyt leivän ja muuta ylläolevat jutut olisi koko energiamääräksi tullut 390 eli energiamäärä ois tuplaantunut reilusti.

Yhteenvetona vielä, että nakkikeitto sopii hyvin arkiruuaksi, kuten muutkin keitot, kunhan vain lisää mukaan vihanneksia oman maun mukaan…

Mutta tässsäpä pieni matematiikan tunti kaloreista… Ei muuta kuin nakkikeittoa keittämään vielä aatonaattona, ennekuin kinkun syöti alkaa. Jos ottaa pienen annoksen keittoa, menee päivä melkein keventämisen puolelle vaikka on kyse nakkikeitosta… Aiemmissa blogipostauksissani on lisää keittoja ja reseptejä.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…

Vihannekset – Saako niitä syödä vapaasti

Vihannekset – Saako niitä syödä vapaasti

100 kcal

     Vihannekset – saako niitä syödä vapaasti?

Vihannekset ovat tunnetusti sitä kevyttä ruokaa, mutta voiko niitä syödä vapaasti mielinmäärin. Vihannekset sisältävät vähemmän energiaa, kuin monet muut ruoka-aineet. Lautasmalli on monelle tuttu jo entuudestaan, missä puolet täytetään vihanneksilla. Muutta onko eri vihanneksissa sitten energiamäärissä eroa? Voika jotain vihannesta syödä mielin määrin vai onko joissain enemmän energiaa?

Yllä artikkeli kuvassa 100 kcal:n annoksia; kurkku, porkkana, öljy jne ja jossa näkyy kuinka paljon kurkkua ja porkkanaa voi syödä enemmän, kuin esim. öljyä tai suklaata

Tässä vertailua kuinka paljon tavallisimmat vihannekset ja juurekset sekä palkokasvit sisältävät Kilokaloreita ja kuinka paljon niitä voi syödä, että saa 100 kcal annoksesta.

Kasvis            Kcal / 100g  g / 100 Kcal

Kurkku                11 kcal   909 g

Salaati                 11 kcal  769 g

Varsiselleri             13 kcal  769 g

Mukulaselleri            22 kcal  455 g

Tomaatti               23 kcal  435 g

Purjo                  23 kcal  435 g

Kukkakaali              24 kcal  417 g

Paprika                 28 kc   357 g

Sipuli                  29 kcal  345 g

Kaali                   31 kcal   323 g

Kyssäkaali              32 kcal   313 g

Porkkana               33 kcal    303 g

Sokeriherne             42 kcal   227 g

Punajuuri               44 kcal   227 g

Palsternakka             64 kcal   156 g

Herne                   73 kcal   137 g

Härkäpapu               102 kcal   98 g

Valkopapu               111 kcal    90 g

Maissi                  135 kcal    74 g

Bataatti                81 kcal    123 g

Vrt. Peruna             73 kcal    137 g

Kuten huomaat kurkkua salaattia ja lehtiselleriä voit syödä mielin määrin. Jos syöt 3 kokonaista kurkkua saat vain noin 100 kcal. Harva pystyy syömään kurkkua niin paljoa päivässä puhumattakaan salaatin lehdistä. Tomaattia ja kukkalaalta voi syödä melkein puoli kiloa, että energiaa tulisi 100 kcal.

Tavallista sipulia, porkkanaa ja eri kaalilajeja voi syödä n. 300 g jotta saat 100 kcal niistä. Käytännössä se tarkoittaa, että voit syödä siihen määrään 3 melko isoa porkkanaa kerralla tai ison annoksen parsakaalia

Vihanneksista energiapitoisimpia ovat palkokasvit ja maissi. Palkokasveista vähiten energiaa on herneessä, jota voi syödä sataan kilokaloriin reilusti yli 100g kun taas papuja voi ottaa 100g. Maississa on paljon energiaa ja sitä voikin ottaa samaan kalorimäärään reilu 70g.

Vertailuna listalla vielä bataatti ja peruna, vaikka peruna ei olekkaan vihannes. Energiamäärältään perunakaan ei ole huono vaihtoehto.

Palkokasvien kohdalla kannattaa muistaa, että ne ovat proteiinipitoisia myös, jolloin niitä voi käyttää korvaamaan myös proteiinia. Jos niitä verrataan vähärasvaiseen lihaan tai kalaan on niissä melkein saman verran energiaa.

sadonkorjuukasviket

Pakastevihannesten energiamääriä

Nämä pakastepussit löytyivät minun pakasteesta, joten siksi nämä nyt.

Pakastevihannepussi      Kcal / 100g    g / 100 Kcal

Suikalejuures               34 kcal        294 g

Juureskuutio               35 kcal        285 g

Sadonkorjuukasvikset        35 kcal        285 g

Nuppuvihannekset           28 Kcal       357 g

Puutarhurin sekoitus        55 Kcal        183 g

Sekavihannes                45 kcal       222 g

Pinaatti paloina             22 kcal        455g

Soijapapu                  135-158 kcal  75-63g

Parsakaali                   35 kcal        285 g

Yllä taulukko pakastevihannessekoituksista. Jos sekoituksessa on hernettä tai maissia, on energiamäärä suurempi. Puutarhurin sekoituksessa on maissia mukana, joten sitä voi syödä vajaa 200g sataan kaloriin. Perinteisissä sekavihanneksissa on herneitä, joista tulee hieman enempi kaloreita, kuin useammasta muusta pakastesekoituksesta.

Yllä kuvassa sadonkorjuukasvikset, joita sataan kaloriin voi syödä koko 300g:n pussin. Mitä luulet tuleeko vatsa täytteen sillä jo?? Tällaisia määriä vihanneksia voi syödä One 2 one Dietin Lyhytohjelman kolmannella viikolla Cambridge aterioiden ja muiden ruoka-aineiden lisäksi.

Kuten näistä aiemmista taulukoista näet, voi melkei kaikkia vihanneksia syödä suuria määriä päivän aikana ja tuskin lihot niillä. Pavut ja maissi on niitä vihanneksia, joissa on enempi energiaa, mutta huomattavasti vähemmän, kuin esim. rasvassa tai herkuissa, joten kyllä niitäkin voi melko ison määrän päivässä syödä lihomatta vaikkakin hieman vähemmän kuin muita vihanneksia.

Jutun vihannesten energiamäärät on katsottu Finelin sivuilta ja pakastepussien energiamäärät pussien takaa ravintomäärät kohdista.

Voit katsoa minun vihannesten käytön esimerkkejä aiempien vuosien joulukalentereista tai vanhemmista blogikirjoituksista. Tässä linkki esimerkiksi Papu – kasviskeittoon, joka on niin yksinkertainen, kuin vain voi olla, eikä tarvi juuri mielikuvitusta.

Pääset linkeistä katsomaan lisää tämän vuoden ja aiempien viuosien joulukalentereiden luukkuja…